Organisatie Amstel Gold Race komt in handen van Flanders Classics
De Amstel Gold Race, Nederlands grootste wielerklassieker, krijgt in 2025 een nieuwe organisator. Flanders Classics neemt dan namelijk het stokje over van koersdirecteur en organisator Leo van Vliet. Die laatste blijft de komende edities nog wedstrijdleider van de Amstel Gold Race en zwaait in 2026 af.
Oud-renner Leo Van Vliet is al bijna drie decennia de grote man achter de Limburgse wielerklassieker. De bijna 68-jarige Nederlander blijft de komende edities als koersdirecteur nog het gezicht van de Amstel Gold Race en zal tegelijkertijd nauw optrekken met Flanders Classics voor een soepele overdracht. In 2026 zwaait Van Vliet, na dertig jaar trouwe dienst, af. Voor Leontien van Moorsel verandert er niets. Zij blijft koersdirecteur van de vrouweneditie van de Amstel Gold Race.
Met Flanders Classics wil Stichting Amstel Gold Race de koers verder uitbouwen. “Flanders Classics heeft een enorme staat van dienst in het wielergekke België en weet als geen ander het tempo aan te geven in de snel evoluerende sportwereld”, klinkt het in een perscommuniqué. “Het is een vooruitstrevende partij die constant in ontwikkeling is op het gebied van innovatie, duurzaamheid en inclusiviteit.”
“Samen met hen kunnen we de geliefde Amstel Gold Race verder vorm geven voor zowel de profs als de toerrijders en het wielerfeest voor fans. We zijn zeer verguld dat Leo de komende drie edities nog bij ons blijft om de lijnen uit te zetten zoals we dat al bijna drie decennia van hem gewend zijn. Samen trekken we met Flanders Classics op om de Amstel Gold Race naar een nóg hoger niveau te brengen.”

Leo Van Vliet, al bijna dertig jaar het gezicht van de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos
Van Vliet: “Flanders Classics heeft zich bewezen als hoogwaardige organisator”
Van Vliet blikt alvast vooruit op zijn naderende pensioen als koersdirecteur. “Toen ik de rol van Herman Krott (tot 1996 de wedstrijdleider, red.) overnam, had hij maar liefst dertig edities van de Amstel Gold Race georganiseerd. Dat aantal nader ik nu ook; 2026 lijkt mij dan ook een prachtig moment om te stoppen. Dan heb ik er net als Krott ook dertig op mijn naam staan. Ik ben ongelofelijk trots op de ontwikkeling die we in die drie decennia hebben gerealiseerd.”
“In al die jaren is het organiseren van een wielerkoers wel gecompliceerder geworden. Flanders Classics heeft zich bewezen als kwalitatief hoogwaardige organisator. Minstens zo belangrijk is dat zij dezelfde passie voor wielrennen hebben. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat ik met een gerust hart mijn geliefde Amstel Gold Race aan hen overdraag. Maar ik ben nog niet weg hoor, komende edities trekken we gezamenlijk op en zorgen we voor een soepele overdracht.”
Tomas Van Den Spiegel, de CEO van Flanders Classics, komt ook nog aan het woord. “Voor ons is dit een heel belangrijke stap. Met de Amstel Gold Race breiden we onze internationale avontuur verder uit. Leo van Vliet heeft een ongelofelijke staat van dienst en we zijn bijzonder trots dat we verder mogen bouwen aan zijn succes. Uiteraard zullen we de eigenheid van deze koers bewaken en zorg dragen voor het typische Amstel Gold Race karakter.”
Voorlopig geeft Flanders Classics wel een goede indruk. Denk dat ze daar echt wel een goed draaiboek hebben dat beschrijft hoe je een interessante, veilige koers organiseert.
ASO is dan wel de grootste en rijkste wielerorganisatie, zou toch niet durven beweren dat ze de beste organisatie hebben.
Flanders classic is dan toch wel een beter voorbeeld denk ik. De klassiekers zijn toch wel over het algemeen perfect georganiseerd qua parcours, veiligheid en publiek.
Al kan ik me wel inbeelden dat een 1-daagse in belgie organiseren wel stukje makkelijker is dan meerdaagse in buitenland
Goed genederlandst ook
Ik hoop en vermoed dat van Vliet in 2025 en 2026 een louter ceremoniële rol vervult.
In ruil voor zijn contacten met sponsoren en de lokale verankering mat hij dan waarschijnlijk nog met de vlag zwaaien. Maar daar zou het wel eens kunnen bij blijven.
De Amstel is gelukkig wel zelfbedruipend maar als het belangrijkste fietsland ter wereld er niet in slaagt zijn eigen organisaties te houden is dat wel jammer. Ligt mss ook wat aan Jumbo die de Amstel niet 'belangrijk' genoeg vind, idem voor Mathieu die vaak past sinds zijn doorbraak daar. Hem kan je het nog vergeven want zijn programma is al zwaar, maar jammer dat hij zijn eigen land wat passeert qua deelnemen aan wedstrijden. Hopelijk wel in de regenboogtrui in 2024
ASO richt zich nu op Spaanse rittenkoersen. Misschien kunnen ze daar wel de nodige kruisbestuiving vanuit de Tour mogelijk maken. Maar op vlak van eendagskoersen is het veelzeggend dat hun uithangbord net een koers is waar innovatie per definitie geen plaats heeft.
Binnenin hoop ik dat FC zich ook gaat richten op Italie waar nog een aantal zelfstandige organisaties zijn zoals Emilia en Tre Valli. Ik denk dat ze daar echt spekkoper kunnen zijn. Het Italiaanse wielrennen is op sterven na dood terwijl het alles in zich heeft (historie, parcours) om een fantastisch klassiek najaarsblok te gaan opwaarderen. En als ik helemaal droom: dat ze vanuit de joint-venture met de Ronde van Zwitserland het Kampioenschap van Zurich opnieuw leven inblazen.
Het is afwachten welke besluiten of FC na 2026 eventueel gaat nemen, in samenhang met kalenderwensen van de UCI en ASO.
€ 55,00 om een rondje te mogen rijden. Die mensen zijn gek. Je kunt gratis heel het jaar al die rondjes rijden en loopt zwalk er niemand in de weg wanneer je de Keutenberg op knalt.
Ja de organisatie kost wat maar dit is een enorme winstpakker. Ofwel er zal betaald moeten worden om zo'n business over te nemen. € 225.000,00 aan inschrijfgeld plus minimaal hetzelfde bedrag aan drankomzet op het aankomstterrein en veel vrijwilligers, hoppa. Het terrein most niets want gemeente is maar wat blij met al het toerisme de dagen gedurende het weekend.
We zien het ook in het veldrijden. De koers in Gieten werd geschrapt om de gevestigde Beglische belangen te behartigen.
Ik hoop ook dat de kalender niet gewijzigd gaat worden. De Amstel is toch de perfecte brugrace tussen de klassieker- en de ronderenners en tussen de Vlaamse en de Waalse klassiekers.
Akkoord dat er niet veel variatie zit in de koersen, maar in bijvoorbeeld de Alpen gaan ze ook geen sprinterskoersen organiseren als u begrijpt wat ik bedoel