Opnieuw ritzege Kristoff in Qatar
donderdag 12 februari 2015 om 14:12

Opnieuw ritzege Kristoff in Qatar

Kristoff

Alexander Kristoff heeft de vijfde etappe in de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De Noor van Katusha versloeg Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in de massasprint. Het is voor Kristoff de derde zege in deze ronde. Niki Terpstra kreeg in de finale problemen, maar hij wist desondanks zijn leiderstrui te behouden.

Etixx-Quick-Step versus Tinkoff-Saxo
Direct vanaf de start was het oorlog in de koers. Trek Factory Racing trok het peloton in stukken. Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo) bleek het grootste slachtoffer van de waaiervorming. De nummer twee in het algemeen klassement zat niet in de voorste groep. Ook Fabian Cancellara moest achtervolgen, terwijl nota bene zijn eigen ploeg voor de scheuren in het peloton zorgde.

Etixx-Quick-Step reed op kop van de eerste groep om de voorsprong van leider Niki Terpstra te vergroten, terwijl Tinkoff-Saxo in de tweede groep het klassement van Bodnar probeerde te redden. Het gevecht tussen de twee formaties duurde meer dan zestig kilometer, maar uiteindelijk kwam alles weer samen.

Vijf aanvallers
In het peloton keerde vervolgens de rust terug. Vijf renners maakten daar gebruik van. Ben Hermans (BMC), Marco Haller (Katusha), Mathew Hayman (Orica-GreenEDGE), Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Dmitriy Gruzdev (Astana) gingen in de aanval. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van twee en een halve minuut.

Ondertussen viel een aantal valpartijen te noteren. Onder meer Theo Bos kwam op de grond terecht. De Nederlander van MTN-Qhubeka verliet vervolgens de wedstrijd. In de finale probeerden verschillende ploegen opnieuw waaiers te creëren. Door het snelle tempo in het peloton werden de koplopers vlug gegrepen.

Terpstra in de problemen
Dankzij het sleurwerk van BMC, Katusha en Tinkoff-Saxo scheurde op vijf kilometer van de meet een klein groepje zich los van het peloton. Onder meer Kristoff, Boonen, Sagan en Bodnar zaten mee, maar leider Niki Terpstra had de slag gemist. Later wist hij echter met een hoop anderen alsnog terug te keren.

Een groep van ongeveer veertig man stevende vervolgens af op een massasprint. Hierin bleek Alexander Kristoff opnieuw de snelste. Peter Sagan erg kwam dichtbij, maar hij zette zijn jump te laat in. Nikias Arndt eindigde net als gisteren als derde. Dankzij de bonificatieseconden staat Kristoff nu op elf seconden van Terpstra in het klassement. Vrijdag staat de slotetappe op het programma.

flag-qa Tour of Qatar 2015 (2.HC)
Uitslag etappe 5: Al Zubara Fort – Madinat ash-Shamal (153 km)

1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 3u03m01s
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) allen in z.t.
3. flag-de Nikias Arndt (Giant-Alpecin)
4. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step)
5. flag-gb Adam Blythe (Orica-GreenEDGE)
6. flag-de Heinrich Haussler (IAM Cycling)
7. flag-es Jose Joaquin Rojas (Movistar)
8. flag-fr Arnaud Demare (FDJ)
9. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)
10. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)

16. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in z.t.
Volledige daguitslag

Klassement na etappe 5
1. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in 15u12m45s
2. flag-pl Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo) op 6s
3. flag-no Alexander Kristoff (Katuhsa) op 11s
4. flag-gb Ian Stannard (Sky) op 12s
5. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 19s
6. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 31s
7. flag-gb Luke Rowe (Team Sky) op 33s
8. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling) op 39s
9. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 41s
10. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) op 42s
Volledig klassement

RIDE Magazine