Opnieuw geen Oude Kwaremont in Kuurne-Brussel-Kuurne: “Onze identiteit gevonden”
Fabio Jakobsen was vorig jaar de snelste in 'KBK' - foto: Cor Vos
donderdag 19 januari 2023 om 09:07

Opnieuw geen Oude Kwaremont in Kuurne-Brussel-Kuurne: “Onze identiteit gevonden”

Kuurne-Kuurne-Brussel trekt ook dit jaar weer over de hellingen van het Pays des Collines in de Henegouwse Ardennen. “We hebben onze nieuwe identiteit gevonden. En dat is zonder de Oude Kwaremont, maar met de hellingen van het Pays des Collines”, legt parcoursbouwer en koersdirecteur Peter Debaveye uit in gesprek met Het Nieuwsblad.

De Oude Kwaremont is een echte klassieker onder de kasseihellingen in Vlaanderen, maar dat was voor de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar juist reden om de heuvel niet meer in de route op te nemen. Omdat de Oude Kwaremont al zo vaak te zien is, koos KBK voor wat minder bekende beklimmingen in de Henegouwse Ardennen.

In de Henegouwse Ardennen werden, naast La Houppe, de nieuwkomers Hameau des Papins (1.200 m, gemiddeld 6,6%, maximumstijging van 16,2%), Le Bourliquet (1.300m, gem. 6,8%, max. 15,3%) en Mont Saint-Laurent (1.300m, gem. 7,8 % max. 17%) aangedaan. “Vorig jaar hebben we het parcours grondig herzien en ook koersveiliger gemaakt. We hebben daarmee een eigen gezicht. Wat goed is, verander je niet”, schetst Debaveye.

De 75ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne bevat dus opnieuw vier kasseistroken en dertien hellingen. De Tiegemberg is de eerste, de Kluisberg de laatste. Eenmaal de finish op de Brugsesteenweg gepasseerd, volgt er nog een lokale ronde van circa 12,6 kilometer door Kortrijk en Kuurne.

Deelnemende ploegen 
Op EF Education-EasyPost na zijn straks alle WorldTeams present in Kuurne. Verder zijn ProTeams Human Powered Health, Q36.5, Bingoal WB, Uno-X, Israel-Premier Tech, Flanders-Baloise, Team Totalenergies en Lotto-Dstny van de partij. Vorig jaar ging de zege naar Fabio Jakobsen: de Nederlandse renner bleek in een sprint te snel voor Caleb Ewan en Hugo Hofstetter.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
19 januari 2023 10:05
Heeft de organisatie die term "Henegouwse Ardennen" uitgevonden? Want de Ardennen zijn een officiële benaming voor een streek die die tientallen kilometers Zuid-Oostelijker ligt. Ik heb me al neergelegd bij de term "Vlaamse Ardennen" (als toeristische streek dan), en die heuvelrug loopt uiteraard door over de taalgrens maar er is al een naam voor dié specifieke streek namelijk "Pays des Collines".

Straks koersen ze in de Limburgse Pyreneeën of de Drenthse Himalaya.
    19 januari 2023 10:59
    De ardennen is een gebied in Belgie. Waarvan een gedeelte in Henegouwen ligt. Dus de Henegouwse ardennen is geen rare benaming, Daar wordt gewoon het gedeelte van de Ardennen bedoel die in Henegouwen ligt. (al is het gebied waar ze doorheen gaan officeel geen Ardennen. Die liggen oosterijker in henegouwen)
    19 januari 2023 11:42
    Dat mini-hoekje Henegouwen onder Chimay zou je met enige verbeelding de "Henegouwse Ardennen" kunnen noemen dan. Maar daar blijven ze in deze koers zeker 70km vandaan. Nu goed, muggenzifterij, maar ik vind het zonde dat ze dan eindelijk in een wedstrijd de troeven van een minder bekende streek in België tonen (Pays des Collines) om het dan af te doen als "de Henegouwse Ardennen".
    19 januari 2023 12:44
    Ze hadden het ook gewoon kunnen vertalen naar Henegouws Heuvelland. Tenzij ze in de Westhoek al een claim hebben op Heuvelland.

    En zo geraken we in België dus nergens...
    19 januari 2023 13:28
    De Henegouwse Vlaamse Ardennen als compromis? Al gaan de Walen dat dan misschien niet leuk vinden.
    19 januari 2023 19:51
    Laat het ons maar houden op die molshopen aan de kanten van Doornik.
    19 januari 2023 20:34
    Ik denk dat het Wielerflits zelf is die met de term "Henegouwse Ardennen" komt aanzetten in een (foutieve) poging om aan de Nederlandse lezers duidelijk te maken waar de regio ongeveer ligt.
    In het artikel in Het Nieuwsblad waarop dit artikel gebaseerd is, is de term alleszins nergens te bekennen en heeft de organisatie het gewoon over Pays des Collines.

Reacties zijn gesloten.