Opinie | Team Sunweb speelt met vuur op top Stelvio
Raymond Kerckhoffs
vrijdag 23 oktober 2020 om 07:30

Opinie | Team Sunweb speelt met vuur op top Stelvio

Opinie Op de SS301 net voor het gehucht Isoloccia zet Wilco Kelderman zijn masker af. Op 18,4 kilometer van de streep komt zijn ploegleider Luke Roberts naast hem rijden, geeft hem een bidon en drukt vervolgens het gaspedaal diep in om ploegmaat Jai Hindley bij te staan. Dat zijn ploegleider hem zo achterlaat, zorgt bij Kelderman voor frustratie, onmacht en wanhoop. Hij heft zijn rechterhand omhoog, waarmee hij duidelijk lijkt te maken dat hij zich totaal niet kan vinden in de ploegtactiek.

Natuurlijk kun je bij de finish in Laghi di Cancano de conclusie trekken dat de tactiek van Team Sunweb toch succesvol is. Jai Hindley wint de koninginnerit van deze Giro d’Italia, terwijl Wilco Kelderman ‘eindelijk’ de roze leiderstrui van Joao Almeida heeft overgenomen.

Vraag is echter wat het resultaat van deze bergrit zondag aan de Dom in Milaan waard is? De Duits/Nederlandse ploeg heeft vol ingezet op de eindzege in de Italiaanse ronde. Wanneer je die keuze maakt, telt alleen het allerhoogste. Met Kelderman ‘slechts’ twaalf seconden voor op Hindley en vijftien tellen op de Brit Tao Geoghegan Hart en daarnaast ook nog eens heibel binnen de gelederen, is het nog lang niet zeker of Kelderman zijn naam in de ‘Trofeo Senza Fine’ kan graveren.

De slotweek van een zware ronde als de Giro d’Italia toont altijd in alle eerlijkheid de krachtsverhoudingen aan. Op de Passo dello Stelvio kregen we eigenlijk een bevestiging wat we zondag op weg naar Piancavallo al dachten te zien: Geoghegan Hart en Hindley toonden daar al aan de beste klimmers van deze ronde te zijn.

Op het moment dat Kelderman op vijf kilometer van de top van de Stelvio moet lossen bij het INEOS-tweetal Rohan Dennis (ongekend sterk) en Tao Geoghegan Hart en ploegmaat Jai Hindley, maakt de technische staf van Team Sunweb de juiste beslissing. Hindley moet de twee INEOS-renners bergop volgen en Kelderman moet in zijn eigen tempo naar boven klimmen. Op dat moment kun je nooit weten of de 29-jarige Nederlander op de hoogste pas van Italië daadwerkelijk breekt en de spreekwoordelijke man met de hamer tegen komt.

Foto: Cor Vos

Twee gedachten
Na de 42 haarspeldbochten op de 2758 meter hoge top van de Stelvio moet de ploegleider van Sunweb echter wel een balans opmaken. Daar moet je voor een tactiek durven te kiezen en niet op twee gedachten hinken. Kelderman telt in het sneeuwlandschap slechts 44 seconden achterstand op de drie koplopers en rijdt op dat moment virtueel in het ‘maglia rosa’ met een voorsprong van een kleine twee minuten.

Op dat moment had de Sunweb-ploegleiding altijd moeten ingrijpen om Hindley te laten wachten op Kelderman. Voorbij de top van de Stelvio zijn immers open stukken waar de wind altijd vrij spel heeft. In de afdaling zijn ook een aantal ‘bijtrap-momenten’ en de acht vlakke kilometers in de vallei richting de slotklim van Torri di Fraele wegen in je eentje fysiek en mentaal loodzwaar.

Het is dan ook logisch dat Kelderman op het moment dat de ploegleiderswagen hem bij het binnen rijden van de vallei in de steek laat, een morele mokerslag krijgt. Zijn wegwerpgebaar richting ploegleider Luke Roberts tekent zijn ongenoegen. Het voelt als een motie van wantrouwen. Hij is toch met minuten voorsprong de ‘virtuele’ leider in de ronde en hij heeft van de drie overgebleven kandidaten voor de eindzege toch veruit de beste tijdrit in de benen met het oog op de beproeving tegen de klok op de slotdag in Milaan.

Speelt het binnen Team Sunweb dat Kelderman in tegenstelling tot Hindley na dit seizoen de ploeg verruilt voor een beschermde rol bij BORA-hansgrohe? Hij moest op 18 juni in de media vernemen dat er na dit seizoen geen plek meer voor hem is bij Sunweb. Dit terwijl Kelderman zelf niet beter weet dan dat er een gesprek staat gepland over zijn toekomst tijdens zijn hoogtestage in juli. Dat hij vervolgens voor de Tour de France wordt gepasseerd is ook een verrassing, al ziet hij wel snel de uitdaging om met deze sterke ploeg in de Giro d’Italia te starten.

Moederziel alleen
Nadat zijn ploegleiderswagen hem passeert, verspeelt de in Amersfoort geboren wielrenner moederziel alleen op het vlakke terrein nog eens een dikke minuut. Wanneer Pello Bilbao en Jakob Fuglsang hem passeren en direct achterlaten, lijkt hij definitief te kraken. Hoe hij vervolgens toch de veerkracht vindt om weer een goed ritme te vinden verdient alle respect. Al verliest hij uiteindelijk in de slotkilometer nog 40 seconden en passeert hij de finish op 2’18 na beide koplopers.

Foto: Cor Vos

De tweede tactische fout die Sunweb maakt is om Hindley op de slotklim niet in de aanval te laten gaan. Als de Australiër de energie nog had, dan had hij zeker afstand van zijn Britse medevluchter moeten nemen. Dat de renner uit Perth dit niet eens geprobeerd heeft, bewijst dat deze optie nooit overwogen is. Nu staat INEOS-gelegenheidskopman Geoghegan Hart in het klassement slechts vijftien tellen achter Kelderman en drie van Hindley.

Nog steeds heeft Team Sunweb de kans om deze Giro d’Italia te winnen in eigen hand. Vrijdag wacht een 251 kilometer lange sprintersrit. Zaterdag vindt de laatste bergrit plaats. Voor Kelderman lijkt het een voordeel dat er een streep door het oorspronkelijke parcours met de Agnello en Izoard is gezet. Nu moet drie keer naar Sestrière worden geklommen, wat meer geleidelijke en mindere steile klimmen zijn. Daar komt hij met zijn 1,85 meter lengte en gewicht beter tot zijn recht tegenover zijn twee kleinere en lichtere opponenten.

Frisheid
Anderzijds weten we dat in de slotdagen van een grote ronde niet alleen het talent voor een bepaald terrein, maar vooral de frisheid de belangrijkste factor is. Waar Kelderman in de eerste helft van deze Giro bergop de beste renner was, is de rit over de Stelvio zo eerlijk om Hindley en Geoghegan Hart als de beste renners van deze slotweek aan te wijzen.

Wanneer Kelderman zaterdag op Sestrière zijn verlies binnen de minuut weet te beperken, dan moet hij in staat worden geacht om de eindzege net als Tom Dumoulin in 2017 in de tijdrit in Milaan veilig te stellen.

Verliest Kelderman meer dan een minuut terrein op Sestrierè, dan zal de strijd om de eindzege tussen Hindley en Hart gaan. De 24-jarige Sunweb-Aussie moet dan op weg naar Sestrière afstand nemen van de 25-jarige renner van INEOS.  Tegen de klok heeft de Geoghegan Hart gezien de onderlinge tijdrijderscapaciteiten met Hindley de beste papieren voor de eindzege. Waarmee duidelijk wordt dat Team Sunweb op de top van de Stelvio met vuur heeft gespeeld.

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
22 oktober 2020 21:14
Ik ben het eens met de analyse van Raymond. Vooral het moment dat Wilco door de ploegleider wordt achtergelaten was veelzeggend. Hindley had natuurlijk boven op de Stelvio moeten wachten. Dan had Wilco de achterstand kunnen beperken. Nu heeft hij veel tijd verloren in het tussenstuk. Doodzonde. Het lijkt erop dat de ploegleiding al bij voorbaat Wilco heeft laten vallen.... gezien de voorvallen dit seizoen over de contractbesprekingen.
22 oktober 2020 21:18
Bizar eigenlijk hoe Dennis reed. Zeker na zijn inspanningen in de afgelopen dagen/weken.
    22 oktober 2020 21:23
    Die Dennis, poeh he - volgend jaar in de Tour trein...anderzijds, nivo is hier minder hoog
22 oktober 2020 21:20
Volgens mij wilt Team Sunweb niet met Wilco winnen, omdat ze dan ook nog een bonus aan een vertrekkende renner moeten uitkeren. Zelden zo'n slecht ploegtactiek gezien als bij Sunweb. Na de top MOET Jai wachten, met 44 tellen achterstand en nog een vallei voor je en bijna 3 minuten voor in het klassement moet Jai wachten. Een ploegleider die zijn kopman niet bijstaat is waardeloos.
Welke renner wilt nog bij Sunweb rijden als je zulke tactische fouten ziet.
Ik hoop dat Wilco eens met de vuist op tafel slaat (maar hij is veel te lief). Met een beetje ploegondersteuning wint hij de Giro. Hij is op papier de beste tijdrijder van de 3. De beslissende etappe is zaterdag. Als hij daar op 15 sec "uit het roze" staat moet hij het binnen kunnen slepen.
22 oktober 2020 21:24
Het is achteraf altijd makkelijk keuzes maken. Als ze HIndley hadden laten wachten, en ze hadden samen dezelfde tijd of misschien dertig seconden minder verloren, dan was de opinie nu geweest: Sunweb brengt eigen Giro-zege in gevaar. Het beste is er af bij Wilco, vrees ik. Hopelijk weet hij zich nog weer te herpakken en pakt hij zondag 'gewoon' de zege.
En moet je kijken wat voor briljant seizoen Sunweb dan achter de rug heeft. Vooraf is de ploeg uitgelachen en bespot, maar laten we wel zijn: met de selectie van vorig jaar (inclusief Tom) hadden ze deze zegereeks nooit voor elkaar gekregen.
Briljant selectiebeleid: met de a-ploeg naar de zwakkere Giro, met de b-ploeg vol vrijbuiters naar de Tour.
En ondertussen wordt ook steeds duidelijker waarom ze zo makkelijk afscheid nemen van de Keldermannen, Oomens, Matthews en misschien wel Dumoulins: ze hebben simpelweg goud in handen.
Kwestie van doorselecteren dus. Als ik aan de Tour-ploeg van volgend jaar denk, moet ik likkebaarden.
22 oktober 2020 21:25
Echt een slap verhaal van Raymond ,vol met aannames.
De kans dat Wilco op de slotklim er helemaal door zou zakken konden ze het risico om Hindley te laten wachten niet nemen , waarschijnlijk was het dan wellicht helemaal niks.
Jay pakt de rit plus de boni en heeft Googenheart behoorlijk dwars gezeten .
Hij hoefde niet over te nemen en wanneer hij eerder aangevallen had met risico er zelf op te blazen ? Beter nu 2 man in de top 2 en Ineos zal nu 2 renners moeten pakken in plaats van 1 .
22 oktober 2020 21:26
Niet normaal hoe die Dennis reed vandaag. Hopelijk spaart ie zich zaterdag voor de tijdrit..... ijdele hoop...
    22 oktober 2020 23:18
    Voor een renner die gisteren in de kopgroep de boel bergop niet bij kon benen en niet mee kon strijden om de overwinning en nu de Stelvio 'opknalt' heb ik maar één woord: mwah!
22 oktober 2020 21:27
Optimistische jonge hondensfeer die Wielerflits sympathiek maakt(e), is weer ver te zoeken in dit suggestieve opportunisme. Stukje schrijven n.a.v. de waan van de dag levert ook weinig nieuwe inzichten op.

Zou geweldig zijn als er wat variatie komt. Authentieke schurende opiniemakers met een frisse (vooruit)blik. Ploegleider, oud-renner, Taco of Truusje Thuiskijker. Waar zijn Youri en Maxim met voorspellingen en analyses?
22 oktober 2020 21:30
Door selecteren noem je dat?
Hahahaha , je kan het vergelijken met een belgische voetbal ploeg , daar spelen alleen maar Afrikanen omdat het niets mag kosten. Een Tom Dumoulin heeft 1000 x de publiciteitswaarde van een Hirshi. Er is geen enkele zwitser die bij sunweb een vakantie boekt.
22 oktober 2020 21:32
Ben het helemaal eens met deze opinie. Hindley had kunnen wachten boven op de Stelvio, want Kelderman brak niet en had maar 40 seconden achterstand.

Was ook duidelijk te zien dat Kelderman nadat de ploegleiding langs kwam geïrriteerd was en liet lopen. Zo ga je niet om met een renner in een kansrijke positie voor de eindzege. Ik denk dat het verhaal Kelderman nu ook wel over is, want dit zie ik deze Giro voor hem niet meer goedkomen.
22 oktober 2020 21:34
"Speelt het binnen Team Sunweb dat Kelderman in tegenstelling tot Hindley na dit seizoen de ploeg verruilt voor een beschermde rol bij BORA-hansgrohe?"

Dat denk ik wel.. Alleen zie ik hem niet zomaar een beschermde rol krijgen.
    22 oktober 2020 23:20
    Hebben ze vandaag Wilco's bandjes lek geprikt of kon hij niet volgen...?
    22 oktober 2020 23:48
    Hij kon duidelijk niet volgen maar ik ben er wel van overtuigd dat Hart nu veruit de grootste favoriet is voor de eindzege.
    Ze hadden Hindley moeten laten aanvallen óf hem moeten laten terugzakken om de kansen van Wilco te beschermen.. Nu is Hindley vrijwel kansloos en heeft Kelderman nog maar 1 tikkie nodig.
22 oktober 2020 21:37
Zou er al eens eerder een ploeg kritiek hebben gekregen die een etappe wint en ondertussen de nummers 1 en 2 in het klassement veroverd?
    22 oktober 2020 21:39
    Precies. En morgen zien we weer verder. Wie zegt dat Kelderman zaterdag niet Hart eraf rijdt?
22 oktober 2020 21:38
Natuurlijk moet Hindley bij Hart blijven. Nu heb je tenminste iemand zaterdag bergop zeker bij Hart gaat blijven die kansrijk is. Ineos zal het gaan proberen en als Kelderman moet lossen, kan Hindley wegrijden. Die is wat mij betreft bergop de beste.
    23 oktober 2020 10:55
    Als er afgesproken is dat er voor Kelderman gereden moet worden moet je daar niet van af wijken. Punt uit.
22 oktober 2020 21:46
@ peterwinnen : Ja

Wat dacht je van sky?

Jij bent vast niet de echte peter winnen uit Ysselsteyn , anders had je dit toch wel geweten.

Is je dorpsgenoot Mike teunissen ook nog zo te spreken over die geweldige ploeg ?
22 oktober 2020 21:58
Populistisch stuk vol aannames.
De kans is even groot dat hier een opiniestuk gestaan had over hoe dom het is dat Hindley op Kelderman gewacht heeft en ze nu met lege handen staan.
Sunweb pakt de koninginnerit, de tweede plaats in het klassement en hun kopman die een slechte dag heeft pakt de roze trui. Nou nou, wat een armoede.
    22 oktober 2020 22:59
    Meer dan twee weken hoor je deze valse profeet niet over de Giro, Sunweb en Hindley, maar gelukkig is Kerckhoffs er weer met zijn suggestieve verhaaltje. "Onafhankelijk journalist", die als "Dumoulin dweper" c.q. "Sunweb afzeiker", zware tijden doormaakt ....

    Ineos heeft het slim gespeeld. Ze begrepen dat Sunweb een tempo aanhield dat Kelderman kon volgen, ze namen het over en de rest is geschiedenis.
    Ook ik hoop nog steeds dat Wilco wint, maar het verval is al enkele dagen geleden in gezet…!
    22 oktober 2020 23:32
    "De kans is even groot dat hier een opiniestuk gestaan had over hoe dom het is dat Hindley op Kelderman gewacht heeft en ze nu met lege handen staan"
    Ja dat klopt! Maar jij was nu eenmaal niet uitgenodigd om een opiniestuk te schrijven. Maar het stuk staat er zoals het geschreven is. Maar waarom is dat dan 'populistisch'? Omdat het tegengesteld aan jouw mening is?? Ik weet niet waar je vandaan komt maar in nederland is het zo dat iemand met een mening die niet strookt met de 'voorgeschreven werkelijkheid' van de MSM als 'populist' wordt neergezet. Grappig is het wel dat jij ook zo redeneert.
    22 oktober 2020 23:50
    +1
22 oktober 2020 22:18
Opinie door een oranje bril.
22 oktober 2020 22:22
Ik ben het eens met het hele artikel, op één punt na: als Kelderman zaterdag een minuut verliest op Geoghegan Hart, gaat hij de Giro in de tijdrit niet meer winnen. Geoghegan Hart is sowieso frisser en zal dan in de leiderstrui ook nog eens vleugels hebben, dus dan haalt een minder frisse Kelderman in 15 kilometer nooit 45 seconden in. Ik denk dat hij dan zelfs eerder tijd zal verliezen.
22 oktober 2020 22:35
wat een domme opmerkingen lees ik hier,van hindley had bovenop moeten wachten op kelderman en wat dan,dan rijden dennis met hart nog harder door en beginnen ze de laatste klim met 1 1/2 minuut voorsprong en dan blijkt kelderman hindley niet te kunnen volgen en dan hebben ze niets !!!
22 oktober 2020 22:36
en b.t.w achteraf is altijd makkelijk
22 oktober 2020 22:45
en misschien had kelderman bovenop al op bilbao en fuglsang moeten wachten,dan had hij misschien iets meer reserves gehad op de laatste klim,want die hadden heus wel meegereden voor hun eigen klassement !maar dat is allemaal achteraf...want stel jezelf voor je rijdt op 40 seconden achterstand en je gaat dan 10 km rustig rijdend wachten op bilbao en fuglsang en die verloren wel 1 minuut in de afdaling,alleen die hadden in de klim iets meer reserve over,maar dat is geen garantie dat kelderman dan dichterbij had geeindigd !dus ophouden met alle domme opmerkingen graag!!!!
22 oktober 2020 23:05
Quote:
Wanneer Kelderman zaterdag op Sestrière zijn verlies binnen de minuut weet te beperken, dan moet hij in staat worden geacht om de eindzege net als Tom Dumoulin in 2017 in de tijdrit in Milaan veilig te stellen.


Verlies van een minuut? Kelderman gaat nooit 45 seconden dichtrijden in de tijdrit. Dan is het gewoon over.
22 oktober 2020 23:35
Weer oneens met de columnist! Wat als Kelderman weer flink moet lossen in de volgende bergetappe? Dan heeft SUNWEB NIETS, beste columnist... ik zou zelfs willen beweren dat dit deel van de SUNWEB strategie slim en goed was.

NIET goed was dat Kelderman niet gewacht heeft op Fuglsang en Bilbao, dat was m.i. de fout. Dan had Kelderman lang niet zoveel verloren als nu...
22 oktober 2020 23:42
tactisch lijkt het mij beter om altijd 2 opties te behouden.

hindley laten wachten is vol de kaart kelderman spelen en die zit gewoon in een neerwaartse curve, dus daar kan je verwachten dat die het laatste weekend niet plots terug gaat heropleven, die gaat in het beste geval de schade tot een minimum kunnen proberen beperken, maar niet meer dan dat
22 oktober 2020 23:44
Wachten op een groepje achter je gaat niet altijd goed weet sunweb. Maar laatste klim had hindley wellicht kunnen aanvallen om ritme van Hart te breken of echt weg te komen.
    22 oktober 2020 23:50
    Dan waren de rapen hier nog gaarder geweest....
    Oogst van vandaag: Roze, Wit en Ritwinst!
    23 oktober 2020 01:09
    Oogst zondag, als Wilco het niet doet, niks, noppes, niente, nada.
22 oktober 2020 23:52
Trouwens: taktiek en taktische weerspiegelingen maken voor mij wielrennen de MOOISTE SPORT die er is. :-)
23 oktober 2020 01:07
Hindley maakt geen enkele kans, in die tijdrit krijgt hij van Hart minstens een minuut aan zijn been, met Kelderman hadden ze, net zoals in de reportage staat, na de klim op de Stelvio een grote kans op de eindoverwinning, nu hebben ze waarschijnlijk twee keer niks, het zal van Wilco afhangen, en laat dat nu net de man zijn die ze laten vallen hebben bij Sunweb, bij het minste zal Wilco denken 'f..., en gelijk heeft hij.

Reacties zijn gesloten.