Openbaar aanklager hoort Vincenzo Nibali

woensdag 17 oktober 2018 om 08:55
Openbaar aanklager hoort Vincenzo Nibali

foto: Fabio Ferrari/Lapresse

Vincenzo Nibali mag zich op 10 november melden bij de openbaar aanklager van Grenoble. De Italiaanse klassementsrenner mag dan volgens tuttobiciweb zijn verhaal doen over zijn valpartij in de Tourrit naar Alpe d’Huez. De klimmer van Bahrain Merida diende na de Ronde van Frankrijk een klacht in.


Nibali kwam ten val op Alpe d’Huez, nadat zijn stuur in aanraking kwam met de riem van een fotocamera van een toeschouwer. Na onderzoek in het ziekenhuis van Grenoble bleek de 33-jarige renner bij de val een gebroken ruggenwervel te hebben opgelopen. Inmiddels heeft de aanklager al gesproken met diverse Italiaanse toeschouwers langs de route. Op 10 november is Nibali zelf, samen met zijn advocaat Fausto Malucchi, aan de beurt.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Kruisberg 17 oktober 2018 om 09:22

Vervelend voor hem, maar om hier nou een zaak van te maken. Zie dit weinig kans van slagen hebben.

VerstandOpNul 17 oktober 2018 om 09:33

Lijkt me redelijk kansloos..

Mwielerfan 17 oktober 2018 om 09:38

Goed dat ie dat toch doet. Alleen met jurisprudentie ontstaat rechtszekerheid

arjando.ooms 17 oktober 2018 om 09:40

Ik vind het juist wel goed, toeschouwers moeten dr verantwoordelijkheid maar eens leren. Maar waarom bij de Italiaanse justitie? Is toch een voorval in Frankrijk? Of gaat de Italiaans openbaar aanklager dit in Frankrijk aanklagen? Daarnaast is het weinig sterk dat je alleen Italiaanse fans langs het parcours hoort.

Birdheart 17 oktober 2018 om 09:48

Kansloze missie. Als je dan toch je tijd wil verdoen, klaag dan gelijk de fabrikant van de camera aan, voor het faciliteren van een product dat onder exact de verkeerde omstandigheden gevaarlijk is.

squadra 17 oktober 2018 om 10:09

Het lijkt me een moeilijk verhaal worden, maar toch goed dat dit eens gebeurt. Nu vragen we eens steeds af of er misschien iets moet veranderen aan de grote hoeveelheden publiek op sommige plekken. Ik vind het zijn charme hebben als het in beperkte mate is want een hele klim zonder publiek lijkt me ook niks, maar dit incident en ook de Mont ventoux rit in 2016 (en zo zijn er nog wel meer) komt allemaal voort uit een te grote mensenmassa op een plek. Mocht een uitspraak er bijvoorbeeld toe leiden dat de veiligheid meer gegarandeerd moet worden voor de renners zie ik dat als iets positiefs.

irrichman 17 oktober 2018 om 10:32

Deze toeschouwer was nu wel ongeveer de minst schuldige veroorzaker van een val ooit. Die gekken die meerennen en met vlaggen zwaaien, of midden op de weg een foto staan te maken komen op de een of andere manier (bijna) altijd weg, en deze man stond gewoon te kijken en had zijn camera naar beneden hangen.

Ik denk dat Nibali alleen de organisatie kan verwijten dat er te weinig hekken stonden, dus dat een langer deel van de klim afgezet zou moeten zijn.
Dat lijkt me wel iets waar ze wat mee kunnen. Maar ook dat kan en hoeft niet onbeperkt.
Bardet ging in Lombardije op vergelijkbare manier onderuit, precies zo’n hangende camera.

Het schijnt ook dat de radiokastjes op de rug de valpartijen verergeren, omdat er een hard blokje op je rug zit, die bij de val in je rug duwt. Die zouden ze meer aan de zijkant moeten plaatsen en misschien van vorm veranderen: afgerond en licht gebogen zoals zo’n heupflesje. Dan wordt de druk van de val verdeeld over een groter oppervlak en breken er geen wervels.
Een val met 20 seconden tijdverlies en er was geen zaak geweest.

Nou ja, we gaan zien wat ze ermee doen.

roeleur 17 oktober 2018 om 10:50

De ASO brengt renners in gevaar met die ongecontroleerde kermis op de cols en dus hoop ik dat ze aansprakelijk worden gesteld voor de opgelopen schade. Ook de zgn. wielerfan moet betalen.

Romāns Vainšteins 17 oktober 2018 om 11:01

Idiote piste om hier een juridisch iets van te maken tenzij het Nibali erom gaat dat er nog net wat meer hekken etc geplaatst dienen te worden. Maffe coldoorkomsten bovenaan blijven er altijd.

Jean Dumas 17 oktober 2018 om 11:49

Hij zegt in de Gazzetta ook nog iets over een mogelijk aanbod van Sky na 2019.

‘Ik zou gevleid zijn om een aanbieding van Sky te ontvangen. Ik zou het leuk vinden. Het zou een geweldige uitdaging zijn. We hebben al in het verleden gesproken, maar ik had een contract. Team Sky is uniek. Ze kunnen helpen doelen te bereiken die nog nooit zijn bereikt’.

Haanaf 17 oktober 2018 om 11:59

Dit is nieuw voor mij. Ik begrijp ook niet goed waar dit over gaat.

Bij welke rechter (civiele procedure?) heeft hij een klacht (dat doe je toch bij een geschillencommissie?) ingediend en wie is de gedaagde (de ASO, een fan of de lokale overheid?)

Misschien even Tutobiciweb lezen.

Covadonga 17 oktober 2018 om 12:08

Goede actie. Wordt er in ieder geval iets gedaan. Of het de gekte vermindert, is natuurlijk maar de vraag. Het lijkt vrij kansloos.

Sonsbach Allstars 17 oktober 2018 om 14:57

Vraag me af wat hij ermee wil bereiken. Geld? Een herziening van het klassement? Een veiliger wielersport?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.