Ook Superprestige stelt prijzengeld voor dames gelijk aan dat van de heren
©Cor Vos
donderdag 10 oktober 2019 om 18:04

Ook Superprestige stelt prijzengeld voor dames gelijk aan dat van de heren

Deze middag werd in het Van der Valk Hotel Brussels Airport de 38ste editie van de Telenet Superprestige voorgesteld. Twee nieuwigheden. De manche van Hoogstraten verhuist naar het naburige Merksplas en – belangrijker – de dames krijgen in het eindklassement voortaan evenveel prijzengeld als hun mannelijke collega’s.

Het nieuwe seizoen van de Telenet Superprestige wordt komend weekend op gang getrapt in het noorden van Nederland. Gieten is de eerste van acht manches in de 38e editie van dit regelmatigheidscriterium.

Wouter Vandenhaute van Flanders Classics: “De Superprestige heeft een grote en prachtige geschiedenis en daarom kijken we nu al uit naar de 40e editie. We staan als organisatoren inderdaad voor een overgangsperiode met de uitbreiding van de Wereldbeker die er volgend seizoen zit aan te komen, wat impact zal hebben op de kalender. Maar net omdat we vooruit kijken naar die editie nummer 40, tonen we dat we die geschiedenis van de Superprestige ook de komende jaren willen uitbouwen.”

Aardbeiencross
Gieten verwelkomt de Superprestige naar goede gewoonte bij de start van het veldritseizoen en wordt gevolgd door Boom, Gavere, Ruddervoorde, Zonhoven en Diegem (allemaal nog 2019). Na de jaarwisseling en de kampioenschappen trekken we naar de Kempen en verhuist Hoogstraten naar een nieuwe locatie in Merksplas.

“Op de veiling in Hoogstraten wordt er een nieuwe loods bijgezet, waardoor er geen plaats meer is voor onze wedstrijd”, aldus organisator Marc Van Gestel. “We wisten dat dit vroeg of laat zou gebeuren. Merksplas ligt vlak bij Hoogstraten. We trekken nu naar een locatie midden in de natuur, waar we een parcours kunnen uittekenen over kasseien, veld- en boswegen, door het weiland en over nijdige hellinkjes. Een totaal andere wedstrijd dus dan de slijkcross in Hoogstraten, al blijft de naam Aardbeiencross wel behouden.” Na Merksplas staat er nog één wedstrijd op het programma, de traditionele afsluiter aan de kust in Middelkerke.

Gelijk prijzengeld heren/dames
Organisator Flanders Classics kondigde ook aan dat de winnaars bij de elite mannen en vrouwen (telkens de top acht) vanaf dit seizoen met dezelfde prijzenpot beloond zullen worden. Eerder besloot ook de DVV Trofee al hetzelfde te doen. Onderaan dit bericht vindt u de verdeling van het prijzengeld voor de verschillende categorieën. Niet onbelangrijk om weten: in de Superprestige rijden de elite en U23-renners samen, al wordt er wel een apart klassement opgemaakt.

Kalender:
flag-nl Gieten – zondag 13 oktober 2019
flag-be Boom – zaterdag 19 oktober 2019
flag-be Gavere – zondag 27 oktober 2019
flag-be Ruddervoorde – zondag 3 november 2019
flag-be Zonhoven – zondag 8 december 2019
flag-be Diegem – zondag 29 december 2019
flag-be Merksplas – zondag 9 februari 2020
flag-be Middelkerke – zaterdag 15 februari 2020

Vaste deelnemers:
Heren:
Toon AertsLars van der HaarLaurens SweeckMichael VanthourenhoutTom PidcockTim MerlierGianni VermeerschEli Iserbyt (rijdt niet in Boom en Zonhoven) – Quinten HermansJoris NieuwenhuisCorné van KesselTom MeeusenDaan SoeteJens AdamsDavid van der PoelMarcel Meisen – Jakob Dorrigoni – Ben TulettThijs AertsBen Turner – Antoine Benoist – Timo KielichToon VandeboschRyan Kamp – Tomas Kopecky – Pim Ronhaar – Ryan Cortjens – Witse Meeussen

Dames:
Sanne CantAnnemarie WorstCeylin del Carmen AlvaradoAlice Maria Arzuffi – Maud Kaptheijns – Laura VerdonschotInge van der HeijdenEllen Van LoyYara KastelijnShirin van AnrooijMarthe Truyen.

Prijzengeld:
Heren (elite en U23) en Dames (elite en U23): telkens een prijzenpot van 73.000 euro:
1ste: 30.000 euro
2de: 18.000 euro
3de: 10.000 euro
4de: 6.000 euro
5de: 4.000 euro
6de: 2.500 euro
7de: 1.500 euro
8ste: 1.000 euro

Voor de categorie U23 heren en dames wordt er nog 7.250 euro voor de top drie voorzien (4.000, 2.000 en 1.250 euro) – de U23 kunnen dus twee keer aan de kassa passeren

Voor de categorie junioren wordt 19.092 euro in naturaprijzen voorzien voor de top acht (Ridley-fietsen)

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
10 oktober 2019 18:59
En toch zijn het voornamelijk de mannen waarvoor toeschouwers komen kijken.

Een mannelijk model moet er niet aan denken om evenveel betaald te krijgen als een vrouwelijk model.

Sporters moeten betaald worden naargelang de publiciteit die ze weten te vergaren. Geslacht zou daar geen rol mogen inspelen.

In tennis vind ik het ook belachelijk dat vrouwen evenveel prijzengeld krijgen dan mannen... laat ze dan ook maar 5 sets spelen!
    10 oktober 2019 23:07
    Mannelijke crossers worden doorgaans meer betaald dan vrouwen voor de publiciteit die ze opleveren, startgeld noemen ze dat.
    Prijzengeld verdien je omdat je een uitslag rijdt, niet voor de publiciteit.
    Ik denk dat het prijzengeld voor marathons en andere sporten ook gelijk ligt voor mannen en vrouwen.
    11 oktober 2019 06:28
    De kans dat mannen vijf sets spelen is maar tijdens vier toernooien per jaar.
10 oktober 2019 19:03
Ik pak popcorn. Een discussie tussen politiek correcten en aanhangers van het vraag-aanbod principe, leveren altijd vermakelijke discussies op.
    11 oktober 2019 01:18
    In dit geval bijten die twee elkaar niet echt, gezien de ontwikkeling van de kijkcijfers van de vrouwenraces de afgelopen paar seizoenen. De organisatoren kunnen zich een progressief imago aanmeten in de pers terwijl ze er ondertussen gewoon een commercieel belang bij hebben een sterk vrouwenveld aan de start te krijgen.
10 oktober 2019 19:25
Als ze evenveel of meer volk trekken moeten ze evenveel of meer verloning krijgen.
De fysieke prestaties moeten niet gelijk zijn. Het is het showgehalte die telt en daar doet de vrouwencross het bijzonder goed in. Op de weg vind ik het een ander verhaal, dat is een smalle kern profs, amateurs en toeristen door elkaar. Daar doen ze, op een paar na, eigenlijk niks wat de gemiddelde wielertoerist niet kan. En dan valt het shock and awe showgedeelte toch ook een beetje weg. Geldt ook bij voetbal, bij meer technische sporten als turnen is dat niet het geval.
    10 oktober 2019 20:47
    Maar ze trekken niet even veel volk.
    11 oktober 2019 07:48
    Ondanks dat ik het met je eens ben dat er op de weg grote niveauverschillen zijn, ben ik het absoluut niet met je eens dat de gemiddelde wielertoerist dit ook kan. Absoluut niet.

    Toevallig heb ik eens gekoerst met wat WT en een aantal elite/amateur dames, en die kunnen prima met een sportklasse/amateur peloton bij de mannen meekomen. Ter verduidelijking; dat ligt ver boven het niveau van de gemiddelde wielertoerist.
10 oktober 2019 19:50
APPLAUS !!
10 oktober 2019 19:56
Er staat tim pidcock inplaats van tom of thomas
10 oktober 2019 20:00
De vrouwenkoers is vaak interessanter dan die van de mannen, dus waarom ook niet? Het grote verschil zal zijn dat voor de vrouwen dat prijzengeld echt een belangrijk deel van hun inkomsten zal zijn. Voor iemand als VdP is het niet meer dan een klein kersje op de taart.
    11 oktober 2019 09:27
    Een ton prijzengeld een kersje?
10 oktober 2019 20:48
Meest relevante bijdrage aan de discussie tot nu toe...
11 oktober 2019 07:02
De vernieuwingen van de aardbeiencross, klinken als muziek in de oren. Daar moeten ze een echt straffe cross kunnen organiseren. :D
11 oktober 2019 07:38
In veel gevallen vind ik dit onzin, echter in dit geval niet. Het aantal tv-kijkers voor de vrouwen en mannencross schijnt volgens Sporza nagenoeg gelijk te zijn. Dus een gelijk prijzengeld lijkt mij dan ook prima. Een voordeel is dat bij dit prijzengeld waarschijnlijk ook wat weg- en MTB-meisjes een cros meepikken.

Een U23 categorie voor vrouwen vind ik dan weer onzin. Vrouwen staan (biologisch bepaald) sneller aan de top dan mannen. De winnaar van de U23 is dan ook winnaar van Elite. Het was beter om deze categorie voor de vrouwen te verlagen naar U21.
    11 oktober 2019 09:30
    De U23 mogen ze ook bij de mannen verlagen naar U21.
11 oktober 2019 09:56
Kijk zo hoort het. En voor de mensen die vinden dat ze minder moeten verdienen vanwege minder interesse: uiteindelijk doen ze dat vast, het startgeld vanuit de organisatie is vast vele malen lager, net als het salaris. Daarnaast wil je als toeschouwer ter plaatse natuurlijk meerdere wedstrijden zien.
    13 oktober 2019 11:42
    Zweeler gaat nog niet echt mee met de tijd. Het prijzengeld bij de vrouwen is een fractie van dat van de mannen. Wordt je daar niet heel verdrietig van?
11 oktober 2019 10:47
Bij die vaste contracten van de dames hadden overigens wel een Britse en een Amerikaanse gemogen. Kay en Keough bijvoorbeeld.

Reacties zijn gesloten.