Oogontsteking verstoort voorbereiding Antwan Tolhoek: “Ik zag niets meer”

Door , zaterdag 22 december 2018 om 09:12
Oogontsteking verstoort voorbereiding Antwan Tolhoek: “Ik zag niets meer”

foto: Marcel Koch

Antwan Tolhoek kan terugkijken op een geslaagd 2018. Het jaar loopt voor hem echter naar af. De 24-jarige Zeeuw heeft na zijn vakantie een stevige oogontsteking opgelopen. Hij droeg tijdens de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma daarom een bril. “En dat zal waarschijnlijk in de koers ook het geval zijn”, vertelt hij aan WielerFlits.

Met een tweede plek in de Japan Cup sloot Tolhoek zijn afgelopen wielerseizoen af. In het off-season ging hij op vakantie, maar op de terugreis in het vliegtuig kreeg hij plots last van zijn ogen. In Nederland ging hij vrijwel meteen naar een arts en die constateerde een enorm heftige oogontsteking. “Ik zit nu nog steeds aan de oogdruppels. Ik kan en mag ook nog niet alles doen. Voorlopig zal ik door de oogontsteking ook mijn bril nog moeten dragen en dat zal ook in de koers het geval zijn.”

Na zijn sterke seizoen, gaf sportief directeur Merijn Zeeman aan dat Tolhoek komend seizoen meer kansen voor zichzelf krijgt. “Als er een hiërarchie is en ik ben daarin inderdaad gestegen, dan ben ik daarvan nog niet op de hoogte”, geeft de klimmer mee. “Door mijn oogontsteking heb ik namelijk ook het eerste trainingskamp moeten missen. Dit is de eerste keer deze winter dat ik bij de ploeg ben. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nu meer bezig ben met mijn gezondheid, daarna zien we wel.”

Hoe lang de vervelende kwetsuur hem blijft achtervolgen, weet Tolhoek niet. “Ik ben in ieder geval blij dat ik weer iets kan zien, dat was eerst niet zo. Ik zag niets meer. Dat heeft echt wel een paar dagen geduurd. En ja, dan schrik je jezelf inderdaad een ongeluk. Gelukkig hebben ze het nu onder controle en gaat het goed. Dus ik kan weer vooruit kijken”, probeert hij er met een goedgemaakte grap er het beste van te maken. Over een ideale voorbereiding kan renner van Jumbo-Visma dus niet spreken.

Giro d’Italia
Tolhoek krijgt in 2019 iets meer vrijheid van de ploegleiding. “Dat is wel heel mooi om te horen, al had ik het afgelopen seizoen ook niets te klagen”, vindt de Zeeuw. “Ook toen heb ik het zelf afgedwongen en dat hoop ik dit jaar weer te doen. Maar het is fijn dat er vanuit de ploeg vertrouwen is. Ik kijk ernaar uit om in sommige wedstrijden wat meer voor mijn eigen kansen te rijden.” Concreet betekent dit dat de jongeling in het eerste deel van het wielerjaar een vrije rol krijgt in de rondes van Catalonië en Zwitserland.

De eerste echte afspraak voor Tolhoek is de Giro d’Italia, waarvoor Jumbo-Visma een sterke ploeg heeft samengesteld. De missie is niet zo simpel als-ie lijkt: winnen met Primož Roglič, het roze naar Verona brengen. Aan de jongeling de taak om de Sloveen zo lang mogelijk bij te staan. “Ik hoop net als in de Tour de France lang mee te gaan. Ook toen ging het heel erg goed in het hooggebergte. En dat is wel gek, want ik dacht altijd dat ik een puncheur was. Maar blijkbaar gaat het klimmen op grote hoogte me heel goed af.”

Tolhoeks favoriete wedstrijd is Luik-Bastenaken-Luik, een koers waarin Jumbo-Visma géén uitgesproken kopman heeft. Zou dat niet een mooi moment zijn om voor eigen kans te rijden? “Zeker! Ik hoop daar echt eens een goede dag te hebben. Ik ga die koers ook rijden, maar wel in voorbereiding op de Giro. Daarover heb ik overigens nog niet met de jongens gesproken. Ik zit pas net weer op de fiets en kan er dus weinig over zeggen. Helaas kan ik het nu nog niet mooier maken dan dat het is.”

Programma Antwan Tolhoek
flag-es Ruta del Sol
flag-it Strade Bianche
flag-es Ronde van Catalonië
Hoogtestage
flag-be Luik-Bastenaken-Luik
flag-it Giro d’Italia
flag-ch Ronde van Zwitserland

Dit artikel delen:

5 Reacties

assen 22 december 2018 om 09:31

Tolhoek in de Strade… Leuk en mooi, maar wat mij betreft ook verrassend.

josi 22 december 2018 om 09:53

Hij reed hem vorig jaar ook al, dus wellicht weer niet zo heel verrassend.

Brabander 22 december 2018 om 12:39

Hij heeft in San Sebastian laten zien ook wel ‘klassiek’ zijn mannetje te staan

Gilberto 22 december 2018 om 21:00

Komt er echt nu zelf pas achter hoe prima hij is voor het hooggebergte, dat belooft toch nog wel wat dan.

Headlines

Materiaalzone

Populair