Onttroonde Froome: “Geloof nog altijd in de dubbel Giro-Tour”

Onttroonde Froome: “Geloof nog altijd in de dubbel Giro-Tour”

foto: Sirotti

zondag 29 juli 2018 om 09:53

Marco Pantani blijft de laatste renner die in één seizoen zowel de Tour de France als de Giro d’Italia wist te winnen. Chris Froome kwam dit jaar dichtbij, maar de Brit moet na zijn zege in Italië genoegen nemen met een derde plaats in La Grande Boucle. Toch blijft de 33-jarige ronderenner geloven in dit huzarenstukje. “Ik denk nog altijd dat het mogelijk is, maar het is een uitdaging”, zo liet hij weten op een speciaal belegde persconferentie.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Niet alleen Froome wist dit seizoen in beide grote rondes op het podium te eindigen. Zijn grote rivaal Tom Dumoulin eindigde als tweede in zowel de Giro als Tour. “Tom laat ook zien dat het mogelijk is om beide rittenkoersen op een hoog niveau te betwisten. Ik denk nog altijd dat het mogelijk is om beide rondes in één jaar te winnen.”

Na Pantani namen ook gewezen kampioenen als Denis Menchov en Alberto Contador de uitdaging aan. De Rus eindigde in 2008 als vijfde in de Giro d’Italia, om enkele maanden later als derde te finishen in de Tour. Contador probeerde in 2015 na zijn overwinning in de Giro eveneens een vuist te maken in de Tour, maar de Spanjaard moest genoegen nemen met plaats vijf.

Froome heeft geen spijt van zijn Italiaanse uitstapje, ondanks het feit dat dit hem misschien een vijfde Tourzege heeft gekost. “Ik ben ontzettend trots dat ik dit jaar de Giro heb kunnen winnen. Het grote doel was om te zegevieren in de drie grote rondes. Dit zal ik voor altijd onthouden.”

Froome ziet vriend Thomas zegevieren: “Ik ben enorm trots”
Froome zal in Parijs op het eindpodium worden vergezeld door Dumoulin en Tourwinnaar Geraint Thomas. Wekenlang werd er in de media geanticipeerd op een mogelijke Broedermoord binnen Sky, maar Froome benadrukt nogmaals ontzettend blij te zijn met de overwinning van zijn teamgenoot. “We zijn al zo lang ploeggenoten en vrienden.”

“Hierdoor was het ook een stuk gemakkelijker om met elkaar te communiceren. Ik denk dat we altijd eerlijk en open zijn geweest naar elkaar. We zijn al tien jaar goede vrienden en ploeggenoten. We trainen vaak samen, brengen veel tijd met elkaar door en wonen vlak bij elkaar. Geraint heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in mijn Touroverwinningen.”

“Ik heb hem zien groeien als renner, en ben ontzettend trots op het feit dat het hem is gelukt. Ik ben blij dat ik er onderdeel van heb mogen uitmaken. Ik kijk ernaar uit om morgen op het podium te staan in Parijs”, aldus Froome.

Dit artikel delen:

40 Reacties

BenderBeach 29 juli 2018 om 10:01

Eerlijk verhaal en respect voor hetgeen bereikt ondanks alle commotie vooraf en tijdens de Giro en de Tour. Dan sta je sterk in je schoenen!

superbove 29 juli 2018 om 10:02

froome bewijst hier dat hij een grote meneer is…

leegloper 29 juli 2018 om 10:07

Al die verhalen over hoe hij Thomas te grazen ging nemen en dat Thomas tegen Froome moest rjiden… Mooi dat ze het zo gespeeld hebben.

josemanuelfuente 29 juli 2018 om 10:25

Is knap wat ie presteert, maar van mij mag hij wegblijven.

Paul4566 29 juli 2018 om 10:25

Tuurlijk had ie graag zelf gewonnen, maar mooi dat ie het G oprecht (want dat is het) zo gunt. Iemand die zich al jaren wegcijfert voor de ploeg. Ook mooie woorden van Cav op instagram. Je kunt vanalles zeggen over de manier waarop sky hier wint, maar het is Thomas absoluut gegund

Ab Normaal 29 juli 2018 om 10:41

Ik vind Froome altijd oprecht en eerlijk in zijn interviews. Begrijp de haat richting hem niet zo. Is dat enkel omdat hij verl wint en hij en zijn ploeg op een saaie en wetenschappelijke wijze dat doet?
Of is dat omdat iedereen er van overtuigd is dat hij doping neemt?

speedline 29 juli 2018 om 10:45

Tom heeft al aangegeven dat het volgend jaar een stuk lastiger wordt om beide rondes op te rijden vanwege de korte tijd ertussen. Dit jaar natuurlijk een week extra tussen de rondes en een relatief rustige eerste week van de tour.

Samlambeej 29 juli 2018 om 10:47

Hoe ik Froome nu zie: een killer die Thomas had koudgemaakt wanneer hij kon. Net zoals hij met andere ‘vriend’ Porte deed en Wiggins vernederde. De Giro solo met aaalll die verzorgers aan de kant vind ik ook verdacht. Wat die mannen juist afgegeven hebben en hy aan hen terug gaf?. In augustus vorig jaar hebben ze een fout gemaakt in de pufbereking. Hij had teveel op in een te korte tijd. Maar 80% van het peloton heeft wel een puffer in het nachtkasje. Dus om daarmee al zijn andere zeges teniet te doen. Nee, de andere ploegen begeleiden ook medisch maar hij en Sky zijn veruit de meest gedisciplineerde. Jammer van de godsgruwelijke stijl want op een tijdritfiets is het wel indrukwekkend.

skylimit 29 juli 2018 om 10:49

@ab normaal gewoon afgunst, omdat sky zoveel geld heeft en dus de sterkste renners in de breedte kan opstellen. Zoiets als Real Madrid in de champions league.
Als Froome doping zou gebruiken, dan moet je je toch ook zeker gaan afvragen wat Dumoulin en ook een Roglic gebruikt…..dus die insunaties en overtuigd zijnde daarvan is een misplaatst sentiment.

Covadonga 29 juli 2018 om 11:03

Sky wint hier terecht. Ze hebben de beste renners en de meest professionele ploeg. De ploeg is voor de spanning echter te sterk. En dat is jammer.

Baukema Tomoulin 29 juli 2018 om 11:08

Het probleem is dat Froome als een houten klaas op de fiets zit, (hij moet het dus niet van techniek hebben) en er een onduidelijke Salbutamol zaak is geweest (waarom is hij nu vrijgesproken?). Maar het echte probleem is dat Sky pretendeert volledig transparant, open en anti-doping te zijn. Terwijl er sinds het oprichten inmiddels al wel een vijftal ondoorzichtige, zweem van doping/valsspelerij zaken zijn. Dan denk ik aan Wiggins mysterieuze pakje, een 'gestolen' laptop zonder backup, dat andere mysterieuze pakje dat voor het overige personeel zou zijn, Froomes Salbutamol zaak + vrijspraak en ik mis er hier vast nog een paar.

gebualie 29 juli 2018 om 11:25

Ja en Pantani gebruikte zoals de meesten!Fransen zo chauvinistisch als de klere maar niet als het op een berg geld aankomt!Dit is wat er gebeurd is volgens mij!Sky zit al een tijdje met Froome in hun maag die te kust en te keur ploeggenoten leegzoog en dan afdankte.De Giro ontbrak nog op zijn lijstje{Froome]en Sky zag dit als een afscheidscadeau omdat die "dopingszaak"nog steeds liep en verwachte en kreeg al veel negative publiciteit!
De afwijzing van de TdF om Sky de tourlicentie te weigeren kwam als een geschenk uit de hemel.Met een BAK GELD en een Touringcar VOL advocaten doken zij de onderhandelingskamer in en we weten allemaal het resultaat!
Het chauvinisme der FRANSEN verdween als sneeuw voor de zon,ZEKER,na dat hun werd verzekerd dat FROOME NIET de Tour zou winnen en alle aanwezigen gingen in een WOLK van SCHIJNHEILIGHEID tevreden huiswaarts!
De enigste die in deze HELE affaire GENAAID werd is FROOME.En misschien is dat wel terecht maar wie ben ik omdat te beweren.
Conclusie:MET GELD IS ALLES TE KOOP maar dat wisten we al een tijdje.
Triest is wel dat jongens zoals DUMOULIN en vele anderen er al JAREN onder lijden!

skylimit 29 juli 2018 om 11:34

@gebualie commercie draait om geld, professioneel wielrennen draait om geld. Get used to it, als er geen SKY meer is, komt er wel een ander team.

vroemvroem 29 juli 2018 om 11:40

@gebualie Prima onderbouwd verhaal verder.

gebualie 29 juli 2018 om 11:43

Skylimit ben al goed op leeftijd dus dat wennen{get use to it}is voor mij een gelezen boek.
Nothing BUT THE TRUTH is een vergaan begrip in deze wereld ik denk dat u daar aan moet wennen!

SolitaryShell 29 juli 2018 om 11:46
Quote:
skylimit – 29 juli 2018 om 10:49

@ab normaal gewoon afgunst, omdat sky zoveel geld heeft en dus de sterkste renners in de breedte kan opstellen. Zoiets als Real Madrid in de champions league.

Helemaal niet de beste renners, dat is gewoon een leugen.

Ze domineren de Tour met drie Britten waarvan niemand, echt niemand ooit had gedacht dat ze in staat zouden zijn de Tour ook maar één keer te kunnen winnen, en die alle drie nooit klimmers waren.

Dat heeft niets te maken met goede renners kopen en is op zijn minst uiterst merkwaardig.

Pils 29 juli 2018 om 11:56

En een paar jaar geleden dacht ook niemand dat Dumoulin een grote ronde zou kunnen winnen. Is dat dan wel normaal? Zal wel weer aan Sky liggen.

McMulenga 29 juli 2018 om 12:25

SolitaryShell wat zeg jij nou?! Sky heeft goed werk verricht betreft de ontwikkeling van hun Britse winnaars maar heeft ook altijd de middelen gehad om een perfecte trein te formeren. Kijk naar de namen die als wagonnetjes hebben gefunctioneerd. Zonder die trein waren ze nooit zo succesvol geweest, soms lelijk om te zien maar dat hebben ze gewoon goed geregeld. Persoonlijk vind ik de vergelijking met Real dan ook wel passend.

tendam 29 juli 2018 om 12:33

@solitaryshell
Wiggins werd bij Garmin al 4e in de Tour. Die werd voor veel geld weggekocht. Verder heb je wel gelijk, tot vorige week dacht ik niet dat Thomas de Tour kon winnen en Froome is een verhaal apart.

F4L 29 juli 2018 om 12:33

@SolitaryShell, zou het gewoon niet zo zijn dat hij Sky, Sunweb en Lotto Jumbo de begeleiding/training beter is dan bij de rest? Zij weten het maximale uit hun renners te halen en daar heb ik bij AG2R en Movistar nog wel mijn twijfels over.

sooike 29 juli 2018 om 12:34

Een groot sportman ondanks zijn astma….

bouma1234 29 juli 2018 om 12:43

Alle goede Nederlandse klimmers in een ploeg en op de zelfde manier gaan rijden als Sky kan DUMOULIN ook winnen. ? Maar is de tour dan nog zo mooi als dit jaar?

DUMOULIN / Poels / Kelderman / Oomen / Kruiswijk / Gesink / Tolhoek / ?

Viktrodriguez 29 juli 2018 om 12:52

Nou ja, bij Chris Froome speelt zijn absurde carrièreverloop ongetwijfeld ook wel een rol met een bizarre groeicurve die nog nooit vertoond is, die erger is dan Lance Amstrong of T. Dekker/A. Schleck, maar dan in omgekeerde richting.

Froome werd in zijn enige pre-Sky Tour bij het toenmalige Barloworld 84e en had voor 2011 nog nooit ergens blijk gegeven van dat hij de beste ronderenner van zijn generatie zou kunnen worden. Er zijn ongetwijfeld nog wel beelden te vinden van zijn beruchte parkeren op een Italiaanse muur (in de Tirreno of Giro). Een vroege aanvaller die in bergritten niet zelden als een van de eersten moet lossen. Zelfs de echte talenten bij die ploeg, Augustyn en Soler, leken geen groterondewinnaarmateriaal.

Zou aanvankelijk zelfs die ene Vuelta niet rijden en bij Sky moeten vertrekken, volslagen anoniem. Krijgt dan ineens vluchtig een nieuw contract en transformeert daarna in amper 1,5 jaar tijd van een derderangsnitwit in een van de beste klassementsrenners ooit op een leeftijd dat het vanaf het begin ongeloofwaardig is. Zelfs reguliere laatbloeiers laten voor hun doorbraak iets van talent zien.

Op dat vlak niet te vergelijken met een Thomas en Wiggins. Het verloop van hun loopbaan en doorbraak is een stuk normaler i.v.m. andere renners, ook op het vlak van klassementen rijden. Zij lijken ook meer te teren op een vorm van basistalent, die nooit aan Froome kon worden toegeschreven.

Daarnaast heb ik geen idee wat er nu sympathiek aan die Froome is. Ja, hooguit mediatrainingsympathiek, mede omdat ie journalisten graag naar de mond praat op bepaalde vlakken. Wil juist iets teveel het mannetje zijn en manoeuvreert zich wel wat makkelijk in een slachtofferrol, zelfs al zitten ze overduidelijk aan de daderkant. Daar hebben er bij die ploeg overigens wel meer last van (Brailsford voorop). Tja, die rijstijl. Froome rijdt niet lelijker op zijn fiets dan Mollema of Zakarin. Heeft ook leren fietsen van een lokale Keniaanse jeugdtrainer/liefhebber, niet bij een reguliere wielerclub.

SprintMaster 29 juli 2018 om 13:15

Dit soort berichten geven mij steeds weer een vervelend gevoel. Froome denkt dus nog steeds dat twee rondes vlak achter elkaar winnen kan. Ondanks het gesjoemel vorig jaar in de Vuelta en de hele nasleep. Voor de Tour ook al dat bericht dat hij ook naar de Vuelta zou gaan bij Tour winst. Zou dat nog een optie zijn?
@gebualie: eerlijk gezegd zijn er idd flink wat aanwijzingen dat we hebben gekeken naar een geregisseerde Tour en ook Giro. In de Giro komt ineens Simon Yates, ook een Brit, als konijn uit de hoge hoed die iedereen de eerste 2 weken op een hoop rijd. Uiteindelijk valt hij dan compleet weg (door ziekte?). Vervolgens wint Froome na een flnke valpartij vlak voor de proloog en later nog een keer, na verlies in bergetappes ineens op de Zoncolan en dan via die beruchte solo zelfs de ronde. Ten koste van de saai rijdende Dumoulin die nergens er door zakt.
Dan de hele aanloop naar de Tour, Froome lag er eigenlijk al uit en dan toch weer niet. Dan de eerste etappe waar hij de berm in rijd maar wel net die paal mist. In de Alpen houd hij stand maar lijkt hij niet het sterkst. In die korte rit kraakt hij maar verliest toch maar 43 sec en heeft podium nog in zicht. De laatste bergrit kraakt ie weer maar ook nu komt hij goed weg en verliest geen tijd. Tot slot de tijdrit waar hij in een keer weer heel sterk rijd. Het klopt gewoon niet met elkaar.
Zoals ik al vaker opmerkte zet ik vanaf de Vuelta vorig jaar bij elke prestatie van hem een groot vraagteken. Ik zie hem dan ook liever vandaag dan morgen stoppen met de sport.

UrbanSteel 29 juli 2018 om 13:53

@pils

Quote:
En een paar jaar geleden dacht ook niemand dat Dumoulin een grote ronde zou kunnen winnen. Is dat dan wel normaal? Zal wel weer aan Sky liggen.

Wiggins op 29 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de tour 2009, een 4e plaats later omgezet naar een 3e plaats.

Froome op 26 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de Vuelta 2011, een 2e plaats, tot aan de Vuelta 2015 geen noemswaardige uitslagen.

Thomas op 32 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de Tour, een 1e plaats, daar voor 3e In Down Under in 2013, 2eplaats in Ronde van Zwitserland 2015, winnaar 2016 Parijs Nice 2016 en winnaar Criterium Dauphine.

Dumoulain op 24 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de Vualta 2015, een 6e plaats. Verder een 5e plaats Ronde van Zwitserland 2014 en een 3e plaats Ronde van Zwitserland 2015.
De rest van Tom’s verhaal kennen we, Tom is dus op veel jongere leeftijd goed gaan scoren en opbouwen dan die ouderdomsdekens van Sky.

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone