Onttroonde Froome: “Geloof nog altijd in de dubbel Giro-Tour”
foto: Sirotti
zondag 29 juli 2018 om 09:53

Onttroonde Froome: “Geloof nog altijd in de dubbel Giro-Tour”

Marco Pantani blijft de laatste renner die in één seizoen zowel de Tour de France als de Giro d’Italia wist te winnen. Chris Froome kwam dit jaar dichtbij, maar de Brit moet na zijn zege in Italië genoegen nemen met een derde plaats in La Grande Boucle. Toch blijft de 33-jarige ronderenner geloven in dit huzarenstukje. “Ik denk nog altijd dat het mogelijk is, maar het is een uitdaging”, zo liet hij weten op een speciaal belegde persconferentie.

Niet alleen Froome wist dit seizoen in beide grote rondes op het podium te eindigen. Zijn grote rivaal Tom Dumoulin eindigde als tweede in zowel de Giro als Tour. “Tom laat ook zien dat het mogelijk is om beide rittenkoersen op een hoog niveau te betwisten. Ik denk nog altijd dat het mogelijk is om beide rondes in één jaar te winnen.”

Na Pantani namen ook gewezen kampioenen als Denis Menchov en Alberto Contador de uitdaging aan. De Rus eindigde in 2008 als vijfde in de Giro d’Italia, om enkele maanden later als derde te finishen in de Tour. Contador probeerde in 2015 na zijn overwinning in de Giro eveneens een vuist te maken in de Tour, maar de Spanjaard moest genoegen nemen met plaats vijf.

Froome heeft geen spijt van zijn Italiaanse uitstapje, ondanks het feit dat dit hem misschien een vijfde Tourzege heeft gekost. “Ik ben ontzettend trots dat ik dit jaar de Giro heb kunnen winnen. Het grote doel was om te zegevieren in de drie grote rondes. Dit zal ik voor altijd onthouden.”

Froome ziet vriend Thomas zegevieren: “Ik ben enorm trots”
Froome zal in Parijs op het eindpodium worden vergezeld door Dumoulin en Tourwinnaar Geraint Thomas. Wekenlang werd er in de media geanticipeerd op een mogelijke Broedermoord binnen Sky, maar Froome benadrukt nogmaals ontzettend blij te zijn met de overwinning van zijn teamgenoot. “We zijn al zo lang ploeggenoten en vrienden.”

“Hierdoor was het ook een stuk gemakkelijker om met elkaar te communiceren. Ik denk dat we altijd eerlijk en open zijn geweest naar elkaar. We zijn al tien jaar goede vrienden en ploeggenoten. We trainen vaak samen, brengen veel tijd met elkaar door en wonen vlak bij elkaar. Geraint heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in mijn Touroverwinningen.”

“Ik heb hem zien groeien als renner, en ben ontzettend trots op het feit dat het hem is gelukt. Ik ben blij dat ik er onderdeel van heb mogen uitmaken. Ik kijk ernaar uit om morgen op het podium te staan in Parijs”, aldus Froome.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
29 juli 2018 14:01
@US
In 2015 stond Thomas enkele dagen voor Parijs nog heel hoog in het AK, in het kielzog van Froome. Dat mag je gerust een grote prestatie noemen.

Los van de leeftijd is de ontwikkeling van Wiggins, Froome en Thomas natuurlijk sowieso gebaseerd op een grote motor - net als die van Dumoulin. Ook Dumoulin heeft een fysieke transformatie ondergaan.
29 juli 2018 14:13
'De instanties hadden nooit mogen lekken'. Pluim voor de afdeling communicatie.
Sky in een rol als 'underdog' krijgt wat meer sympathie, diverse mantra's beklijven.

Froome had de Giro nooit mogen rijden. En zonder transparantie blijft Sky het US Postal van dit decennium. Nu allemaal plastic ruimen en de oceanen redden.
29 juli 2018 14:14
@xistnc.

Stond. Ik weet niet of er toen wat is voorgevallen of dat hij er gewoon doorgezakt is
Blijft, toen was hij nog altijd 4/5 jaar ouder als de opkomst leeftijd van Tom, 5e in de Ronde van Zwitserland op 23 jarige leeftijd kunnen er niet veel van Sky zeggen.
29 juli 2018 14:21
Als ik Tom zo observeer dit jaar, met name in zijn omgang met de Sky renners cs, ontkom ik niet aan het idee dat hij nu op zijn minst begrip heeft ontwikkeld voor hun absolute winnaars' benadering met allerlei 'marginal gains', niet onwaarschijnlijk ook die in de grijze zone.
Tot nu zijn de gewonnen Giro en twee 2e plaatsen helemaal prachtig, maar het zal in zijn carrière van de komende jaren steeds nog maar om 1 doel gaan: de grote rondes waar hij voor inschrijft winnend afsluiten, dus winnen van m.n. Sky.
N.B. Ik denk en zeg (nog) niet dat zijn schijnbare begrip voor de Sky aanpak ook opgaat voor een pragmatisch (juridisch sterk) over het lijntje gaan van de verboden middelen-zone.
29 juli 2018 14:21
@US
Zeker. Maar jij had het over goede prestaties. Dan bedoel je volgens mij niet per se alleen maar uitslagen in het eindklassement.

Thomas werd in 2010 al 21e in de Dauphiné, vlak na Pinot. Een jaar later eindigde hij 30e in de Tour. Dus helemaal met een verrekijker hoefde je hem ook weer niet te zoeken in koersen die een indicatie kunnen zijn.
29 juli 2018 14:40
@xistnc
Daar moet ik je dan weer gelijk in geven en hij had de pech knecht te moten spelen iets wat Tom nooit echt heeft moeten doen.
29 juli 2018 15:22
@US,
Thomas is toen onderuit gegaan in een afdaling waardoor z'n klassement weg was. Niet doorgezakt dus.
29 juli 2018 15:25
@Bikepure

Dank voor deze info, wist ik niet meer.
29 juli 2018 15:37
Ach, geloven ? er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat Jezus een zoon van God was.
29 juli 2018 16:00
Froome is een gentleman, zal zelden op een onbehoorlijke uitspraak te betrappen zijn. Hij is veel sympathieker dan een Armstrong, die altijd wilde winnen, ook van zijn ploeggenoot.
29 juli 2018 16:26
Dan zag ik liever Armstrong praten dan Froome. Droomende antwoorden zijn zoooo enorm geregisseerd, daar komt echt geen degelijke 'eigen mening' uit.
29 juli 2018 18:29
@Viktrodriguez
Goed en helder verhaal.
De carriere van Froome is uniek en daardoor opmerkelijk. Het fronsen van de wenkbrauwen is dan een logisch reactie bij de volger.
29 juli 2018 19:52
@urban Thomas had al eens heel hoog gestaan tot in week 3 van tour. Argument faalt.
Wiggins reed tot 29 geen grote ronde voor klassement en alleen voor tijdrit. Reed überhaupt maar half op de weg. De situatie is meer vergelijkbaar met roglic. Je argument faalt dus.
Froome was met 26 helemaal niet zo oud. Je argument faalt weer.
Je redeneert erg een kant op en negeert alles wat een andere kant op wijst. Gekleurd en daarmee zwak betoog.
29 juli 2018 20:01
Hoeveel mensen die fronsen bij het bulharzia verhaal van froome zijn wel eens in Afrika geweest met enig Echt contact Met locals?
Er zijn zoveel mensen met sluimerende infecties dat ik het verhaal waarschijnlijk acht. Dit soort zaken zijn in Europa zeldzamer maar dat maakt het wel wat oppervlakkig om zijn groeicurve constant als verdacht te bestempelen.
Ook een pakketje sturen is vrij logisch. Van je vaste leverancier weet je wat er in een medicijn zit. Dat hetzelfde medicijn in Frankrijk te koop is maakt het niet logisch om het daar te kopen. Je hebt geen idee wie de producenten zijn en of die betrouwbaar zijn. En bij de apotheker navragen die 3 woorden engels kan? Ltj en sunweb zouden hetzelfde doen.
Dat er 1 laptop kwijt raakt mag ook niet meer verbazen nadat het pak gisteren kwijt was van dumoulin.
Oftewel een het ook geblaat om niks. Het werkelijke verdachte en de reden om de ploeg op te doeken is natuurlijk de doping op kantoor 'voor het personeel'. De gemiddelde b ploeg uit Italië komt niet weg met zo'n slap excuus. Bij sky focust iedereen gek genoeg op onzin incidentjes ipv dit werkelijke bizarre schandaal.
29 juli 2018 22:14
@gebualie;+1
Froome maakt zich totaal ongeloofwaardig door de corruptie van afgelopen maanden.
Hij had nooit mogen starten in de Giro en de Vuelta-overwinning zou hij normaal kwijt zijn.
Het wielrennen is een in scene gezet circus geworden en het publiek klapt braaf langs de kant van de weg als hun helden langs komen.

Reacties zijn gesloten.