Ongenaakbare Remco Evenepoel wint na solo van 45 kilometer Clásica San Sebastián

zaterdag 30 juli 2022 om 17:15
Ongenaakbare Remco Evenepoel wint na solo van 45 kilometer Clásica San Sebastián

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft zich tot winnaar gekroond van de Clásica San Sebastián 2022. De Belg van Quick-Step Alpha Vinyl viel op de voorlaatste klim aan, loste al gauw al zijn tegenstanders en begon aan een solo van bijna 45 kilometer. Uiteindelijk kwam hij met bijna drie minuten voorsprong aan in finishplaats San Sebastián.

Castelli

Wout van Aert gaf vanwege een verkoudheid verstek voor de Clásica San Sebastián, maar met Simon Yates, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar stonden er genoeg kleppers aan de start. Zij vertrokken vanochtend vanuit San Sebastián voor een wedstrijd van bijna 225 kilometer. De openingsfase was relatief vlak, maar daarna kregen de coureurs de nodige beklimmingen voor de kiezen. Op kilometer 154 voor zou de finale echt beginnen met de Jaizkibel (7,9 km aan 5,6%). Daarna volgde de vreselijk steile Erlaitz (3,8 aan 10,6%) en – na een korte tussenfase – de Murgil-Tontorra (2,1 km aan 10,1%). Na de top van die laatste helling was het nog acht kilometer naar de finish.

Kopgroep met Tusveld
Op de eerste klim van de dag, de Azkarate (4,2 km aan 7,3%), was de ontsnapping van de dag al tot stand gekomen. Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi), Jon Barrenetxea (Caja Rural – Seguros RGA), Manuele Boaro (Astana Qazaqstan), Óscar Cabedo (Burgos-BH), Théo Delacroix (Intermarché-Wanty-Gobert), Fabien Grellier (TotalEnergies), Eugenio Sánchez (Equipo Kern Pharma), Martijn Tusveld en Casper Pedersen (Team DSM) hadden de zegen gekregen van het peloton. De negen reden een voorsprong bijeen van ongeveer tweeënhalve minuut.

De kopgroep met Tusveld – foto: Cor Vos

Aan de voet van de Jaizkibel was daar nog maar een kleine minuut van over. En tijdens deze iconische beklimming, werd die voorsprong alleen maar kleiner. Nog voor de top waren alle vluchters gegrepen. Dat kwam vooral door de mannen van UAE Emirates en Quick-Step Alpha Vinyl, die het tempo bepaalden voor respectievelijk Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. Van achteren waren er  op dat moment al slachtoffers. Juan Ayuso – één van de outsiders – was een van de eersten die moest passen.

Pogacar breekt op Jaizkibel
Net voordat het nog vrij omvangrijke peloton boven was op de Jaizkibel, ging er nog een grote naam af. En opnieuw was het een renner van UAE Emirates, de kopman zelf dit keer. Pogacar moest de rest laten gaan. De Sloveen had, een week na een zware Tour de France, duidelijk niet meer de beste benen. Zijn landgenoot Matej Mohoric vond dat geen reden om te wachten en zette de rust onder druk in de afdaling. Wegkomen lukte de Sloveen niet, maar er was wel versnippering in het peloton. Tom Dumoulin en Michael Matthews kwamen met achterstand beneden, João Almeida ging tegen het asfalt. De Portugees kwam evenwel met de schrik vrij en kon voor de Erlaitz alweer aansluiten.

Op de Erlaitz trok eerst Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) door, maar al snel nam Remco Evenepoel over. Terwijl in de achtergrond mannen als Jai Hindley en Alejandro Valverde eraf gingen, kon vooraan enkel Simon Yates de Belg volgen. Tot 1,8 kilometer voor de top tenminste, want op dat moment haakte Yates af. Evenepoel zette met nog bijna 45 kilometer te gaan alleen door. Achter hem ontstond er een groepje met Carlos Rodríguez, Tiesj Benoot, Pavel Sivakov, Bauke Mollema en na een tijdje ook de teruggevallen Yates.

Yates bleef als langste bij Evenepoel – foto: Cor Vos

Evenepoel solo
De eerste achtervolgers – Rodríquez en Sivakov hadden zich losgeweekt van hun medevluchters -hadden na de afdaling van de Erlaitz een achterstand van ruim een minuut op Evenepoel. In de vlakke tussenfase richting de Murgil-Tontorra kwam het INEOS-duo aanvankelijk iets dichter, maar bij het begin van de klim had Evenepoel weer meer dan een minuut. Op de steile helling zelf breidde hij dat gat flink uit. Op de top had hij meer dan twee minuten voorsprong op Sivakov, die zijn ploeggenoot Rodríguez had achtergelaten.

Benoot was – buiten beeld – ook op en over Rodríquez gegaan, Mollema was enkel aangesloten bij de Spaans kampioen. Terwijl Benoot naar een derde plaats zou rijden, klopte Mollema Rodríguez in een sprintje voor plek vier. Ondertussen was Evenepoel al lang en breed binnen. De Belg won met groot verschil voor de tweede keer in zijn carrière de Clásica San Sebastián.

Dit artikel delen:

126 Reacties

Ivanoviclover 30 juli 2022 om 18:40

wauw, wat een raid. uitkijken wat dat geeft in de Vuelta.

0
Olly 30 juli 2022 om 18:56

Ik ben benieuwd, ik hoop allen dat hij niet nu al zijn hoogvorm al bereikt heeft. Aan de andere kant denk ik dan ook weer. Als dit nog niet zijn hoogvorm is, dan is de spanning nu al uit Vuelta.
Ik kijk iig reikhalzend uit naar de Vuelta.

0
Angelo Pauwels 30 juli 2022 om 19:19

Olly, hij heeft een brede basis gelegd op lage intensiteit de vorige 3 weken op stage. Nu komen de trainingen er aan met intensiteit, dus het kan nog beter.

0
Gibo 30 juli 2022 om 19:07

Dat hij zo een solo aankan wisten we al. Wat vooral voor hem hoopgevend moet zijn is dat hij iedereen wegrijdt op een steile helling. Dat heeft hij nog niet eerder gedaan (la redoute was op vermogen op de uitloper). Een yates in topvorm heeft hij bergop volledig gekraakt en dat is toch alweer een stap voorwaarts.
Hij lijkt wel vroeg in topvorm als zijn grote doel de vuelta is.
Van mij mag hij in de vuelta elke rit die hem ligt vol voor de overwinning rijden. Ik begrijp niet dat de meeste hier zeggen dat hij de vuelta niet kan winnen maar toch moet hij spaarzaam rijden? Als hij dan toch het klassement niet kan winnen rijdt hij beter elke rit voor de zege.
I

0
Pietspeed 30 juli 2022 om 19:12

Dit is een eendagskoers, all out en de perfecte voorbereiding!

0
Angelo Pauwels 30 juli 2022 om 19:22

Ik heb zo een beetje een voorgevoel dat Remco zal uitgroeien bij de profs tot de renner die hij bij de Junioren was. Er komen jaren aan dat er aan Remco niets zal te doen zijn.

0
Angelo Pauwels 30 juli 2022 om 19:48

Donostia San Sebastian Klasikoa | #Klasikoa2022

ERKAITZ (3.71 km, 11.11 %, 412 m)

Remco Evenepoel

• 11:52
• 18.76 Kph
• VAM 2083 m/h
• 7.10-7.15 W/kg (est.)

0
PietFriet 30 juli 2022 om 19:58

Ik heb het idee dat als Evenepoel zich gaat toeleggen op klassiekers hij ze wellicht allemaal zou kunnen winnen (met uitzondering van Parijs-Roubaix wellicht).

0
De Siepel 30 juli 2022 om 20:34

Mooie TdF 2023 met Pogacar, Vingegaard en Evenepoel.

0
Etika 30 juli 2022 om 21:29

Een Simon Yates in topconditie rij je er bergop niet af zoals bijvoorbeeld in Parijs-Nice dit jaar. Nu wordt hij los uit het wiel gereden. Ofwel is hij, in tegenstelling tot wat in de voorschouwingen beweerd werd, niet top. Ofwel vliegt Remco.

0
EricV 30 juli 2022 om 21:39

Wat denk je zelf?

0
Marlin 30 juli 2022 om 22:23

Yates niet in vorm ? Hij is in de vorm van zijn leven. Vorige week heeft hij liefst drie overwinningen behaald.

0
EricV 31 juli 2022 om 06:11

Heb je ook de tegenstanders van yates daar gezien? Lijkt me aan zn stand verplicht dat die daar wint

0
Jan Jaap G 30 juli 2022 om 21:36

Wat een geweldenaar! Enige minpuntje dat ik kan bedenken is zijn PSV-verleden

0
Wielermop 30 juli 2022 om 21:46

Prachtige zege weer. Hij rijdt gewoon iedereen de vernieling in met een superstraf tempo.. geen demarrage aan te pas gekomen. Vervolgens was de vogel gevlogen.

0
Dikke Kater 30 juli 2022 om 22:09

60 man maar gefinisht. Is daar een reden voor?
Ik heb het (helaas) niet gezien.

0
user26942 30 juli 2022 om 22:16

Remco, 22 jaar, fietst pas vanaf zijn 19 de, is nog maar twee jaar prof en volgens sommigen zou hij al een ronde moeten winnen. Hij heeft trouwens aangegeven dat hij pas in 2024 voor een grote ronde zal gaan.
Ik blijf het een enorm talent vinden.

0
Lalsacien 30 juli 2022 om 22:24

Dat is erg knap. Ik fiets sinds mijn vierde jaar en zit niet eens in het prof peloton.

0
Maillot à Pois 30 juli 2022 om 22:31

Een enorm talent is het zeker, maar je hebt je cijfertjes toch een ietsje fout. Remco zit in zijn 4de profjaar, en fietst al wat langer dan zijn 19de. Hij was pas 18 toen hij wereldkampioen werd bij de junioren.

0
Marcus Aurelius 31 juli 2022 om 20:05

Vanaf zijn 17 de, nu vijf jaar. Halfweg het eerste jaar bij de junioren ingestapt.

0
Lalsacien 30 juli 2022 om 22:28

Na de decompressie van de Tour, volg ik enkel nog de vrouwen tijdens mijn vakantie. Daardoor is er wat minder aandacht voor het mannen wielrennen. Maar afgaande op het verslag was het een groots nummer van Evenepoel. Zijn handelsmerk.

0
Gijsbert Van Beers 30 juli 2022 om 23:08

Dikke vette pluim voor Remco.

Al heb ik bij deze klassieker wel altijd moeite om in te schatten hoe hoog het niveau van de tegenstand is vanwege de decompressie van de tourrenners en de opbouw richting Vuelta. Qua planning ligt deze koers eigenlijk in niemandsland. Als je een uitgebluste Benoot en Mollema in de top 10 hebt staan dan zegt dat wel iets. En Remco is gewoon heel goed van zijn berg gekomen.

Enige minpuntje: de behoefte aan applaus voor zichzelf. Die jongen geeft me altijd het gevoel dat hij koerst om geweldig gevonden te worden door anderen, niet zozeer om gewoon zelf te genieten van zijn prestatie. Denk ook even terug aan het interview na Luik, toen hij iets zei in de trend van “hopelijk heb ik jullie mooie televisie gegeven”.

0
55x11 30 juli 2022 om 23:38

Je hebt een peloton van in essentie topprofs.
In normale Classica’s rijden zij met een peloton aan tempo/à bloc naar de laatste klim waar de beste wegrijden waarna je 2 of 3 groepjes hebt, enkelen die afhaken die daarachter terugvallen in het peloton.

Vandaag laat hij zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd ‘volle kot’ doortrekken,
zódanig dat de 2de van de Tour vroeg lost en het peloton gereduceerd wordt tot een goeie 40 man.
Een paar opportunisten, o.a. Mohoric, Chavez en co proberen weg te rijden.
Voor Evenepoel was het 2x keer aankijken en salut zeggen…
Daarachter viel het uiteen… overal losse flodders.
Achter hem, mede dankzij het beulswerk van zijn ploeg, een slagveld.
De tweede zet hij op 2,5 minuut.

0
55x11 30 juli 2022 om 23:41

Slechts 60 reden uit
DNF:
PARET PEINTRE
IZAGIRRE (Ion)
LATOUR
STORER
GAUDU
MATTHEWS
ALMEIDA
POLANC
AYUSO
POGACAR
CATTANEO
DUMOULIN
KRAGH ANDERSEN
RIABUSHENKO
HINDLEY
CASTROVIEJO
MARTINEZ
ARANBURU
VALVERDE
VERONA
KRON
POELS
SANCHEZ LUIS LEON
MOHORIC
GUERREIRO
BETTIOL
KUDUS
EIKING

0
tramontana 31 juli 2022 om 01:14

LBL en 2x San Sebastian, da’s opgeteld 100 km solo naar winst. Zware tourbenen of (het gebrek aan) supercompensaties, het maakt allemaal weinig uit, de tegenstand wordt opnieuw op een hoopje gereden. Er is weinig aan te doen, hij rijdt gewoon een pak sneller dan de rest.

0
Angelo Pauwels 31 juli 2022 om 04:34

Net een interview gelezen op het Nieuwsblad, als alles goed verloopt ben ik tegen de start van de Vuelta nog een paar procentjes beter zegt hij, WoW.

0
Marlin 31 juli 2022 om 11:29

Tot zover de theorie. Het is zeker mogelijk dat hij nog iets explosiever zal zijn bij de start van de Vuelta. Maar ik heb grote twijfels of hij zijn huidige vorm nog zes weken kan aanhouden tot het einde van de Vuelta. Eigenlijk had Evenepoel de Clasica gewoon in de buik van het peloton moeten rijden, en nadien een hoogtestage van twee weken inlassen. Om dan, na enkele dagen relatieve rust, in vorm maar nog niet vermoeid aan de Vuelta te beginnen. Ik vrees nu een beetje voor een Giro 2021-scenario. Waarbij hij nog goed start, nadien weliswaar de schade beperkt en dit keer er niet uitstapt. Maar niet meer meedoet voor de bollen in het tweede gedeelte van de Vuelta. Hopelijk vergis ik mij. Graag zelfs.

0
Marik 31 juli 2022 om 11:37

Marlin jij vergist je niet. Zo zal het gaan verlopen voor Evenepoel.

0
Gijsbert Van Beers 31 juli 2022 om 12:28

Toch wel bijzonder. Hij reed in CSS persoonlijke records op 10-15 minuten (aldus zijn eigen uitspraken in Vive Le Velo), en daar gaan dus nog wat procenten bijkomen richting de start van de Vuelta aldus REV in Het Nieuwsblad. De rest kan wel thuisblijven, we doen de Vuelta schriftelijk af.

Als ik 10 euro zou krijgen voor iedere keer dat hij (of iemand uit zijn omkadering) sprak over “beste waarden” of “de beste vorm ooit” dan zou ik behoorlijk binnen lopen.
Als ik dan ook nog 10 euro zou krijgen voor iedere keer dat hij vervolgens door de mand viel, dan hoefde ik niet meer te werken…

0
Baroudeur Baroudeur 31 juli 2022 om 12:47

Die Giro vergelijken met de situatie nu is in mijn ogen nonsens. Hij kwam toen terug van een gruwelijke blessure, het was toen volledig fout om hem te laten starten in de Giro. We zullen het zien in de komende maand…

0
Alfons Haavers 31 juli 2022 om 13:00

Ach deze jongen is 22. Hij heeft ondertussen Luik gewonnen en 2x San Sebastian, dat pakken ze hem niet meer af.

Over 3-4 jaar kan hij ook nog een grote ronde winnen, het is echt niet nu of nooit voor Evenepoel in de Vuelta.

Ja als het niet lukt, zullen er weer veel klaar staan om hem af te serveren en weg te honen, maar daar hoeft hij zich niks van aan te trekken. Een carrière moet je bekijken over 10-15 jaar en niet op iemand zijn 22ste.

0
55x11 31 juli 2022 om 13:37

Marlin is Michelangelo light?

hoe kun jij dat nou weten joh? Dit is jouw (en Mariks) wishful thinking

let's wait and see
fun it's surely gonna be

with Remco EV.

0
Marcus Aurelius 31 juli 2022 om 20:19

Gijsbert Van Beers is blijkbaar iemand met een heel goedkope levensstijl. Hij stelt hier onomwonden dat met tien Euro per keer Remco er is doorgezakt hij binnen zou zijn. Eén ritje in de giro, één ritje in het Baskenland, één ritje in de Tirreno, één keer in Lombardije, was het dat zowat ? Dat is dan veertig Euro, of zowat de helft van mijn uurloon als zelfstandige.

0
Lalsacien 31 juli 2022 om 20:53

@Marcus wellicht dat Gijsbert doelt op de vele blinde fans (waarvan er sindsdien velen hier een andere naam hebben) die hem 3 jaar geleden alles zagen winnen waaraan hij zou meedoen. Dan heeft hij in hun ogen flink gefaald.
Los daarvan, Evenepoel is een aanwinst voor het peloton, een klasbak en een veelwinnaar, maar de verafgoding nam toen groteske vormen aan.

0
Baroudeur Baroudeur 31 juli 2022 om 22:21

Jullie hebben ondertussen toch ook wel door wie onze Gijsbrecht is? Je herkent hem onmiddellijk aan zijn (hatelijke) schrijfstijl. Turtelke is back in town! Of is die topschilder?

0
Maillot à Pois 31 juli 2022 om 22:41

@Lalsacien
Niet alleen de verafgoding nam toen groteske vormen aan ;-)

Verder:
– dat van die topwaarden in San Sebastian zal wel kloppen: een analyse van een van zijn beklimmingen gisteren op Twitter heeft hem zelfs al in het forumtopic der verdachte renners doen belanden
– uiteraard kan de Vuelta NIET schriftelijk afgehandeld worden, ook niet als er nog wat bijkomt bij Remco. Gisteren was een totaal andere inspanning dan wat straks vereist is. Op basis van de overwinning van gisteren kan je nauwelijks een zinnige consequentie trekken voor de Vuelta. Ik zie Evenepoel niet als favoriet voor het AK. Hijzelf trouwens ook niet.

0
Kopinkas 31 juli 2022 om 22:45

@55×11
Marlin is natuurlijk het WF-equivalent van Marilyn Manson: een shockrocker voor de bühne, maar verder vooral een akelig onguur sujet.
(wie dit laat verwijderen, mag meteen ook Marlins volstrekt onredelijke aanvallen van gisteren weghalen)

0
Deel Koeper 31 juli 2022 om 22:46

@Baroudeur

Gezien de voorliefde om steeds op diezelfde spijker te blijven hameren en de aanname dat heel veel tekst ook automatisch een sterk argument is, ga ik er vanuit dat het de topschilder is.

0
Scorel 1 augustus 2022 om 12:49

Iedere sportieve Nederlander feliciteert Remco natuurlijk.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone