Jonas Vingegaard is ongenaakbaar in eerste grote bergrit Critérium du Dauphiné
foto: Cor Vos
zaterdag 10 juni 2023 om 14:55

Jonas Vingegaard is ongenaakbaar in eerste grote bergrit Critérium du Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft met groot vertoon van macht de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma demarreerde op vijf kilometer van de Col de la Croix de Fer, de slotklim van de dag, uit de favorietengroep en won met schijnbaar gemak. Adam Yates werd tweede, Ben O’Connor derde.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De voorgaande dagen waren de klimbenen al getest, maar in rit zeven van het Critérium du Dauphiné trok men pas echt het hooggebergte in. Na een vlakke aanloopfase van zo’n vijftig kilometer, doemde de Col de la Madeleine (24,8 km aan 6,1%) op. Daarna volgde de Col du Molard (18,3 km aan 5,7%), als opstapje naar de Col de la Croix-de-Fer (13,1 km aan 6,1%). Op deze laatste, mythische beklimming was de eindstreep getrokken.

Kopgroep met Campenaerts
In het eerste, relatief eenvoudige wedstrijduur ontstond een kopgroep van vier. Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), Madis Mihkels (Intermarché-Circus-Wanty) en Anthony Perez (Cofidis) hadden een de voet van de Madeleine een kleine zes minuten voorsprong op het peloton. Tussen de twee groepen in, op anderhalve minuut van de koplopers, reed nog een kwartet: Reuben Thompson (Groupama-FDJ), Anthon Charmig (Uno-X), Mattéo Vercher (TotalEnergies) en Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck).

Eenmaal op de Madeleine, werd het al gauw onrustig in het peloton. Pierre Latour ging in de aanval en probeerde de sprong naar voren te maken, daarbij geholpen door de uitgezakte Vercher. Even later trok ook Valentin Madouas ten strijde, samen met Eduardo Sépulveda, maar zij zakten al snel terug tot in het uitdunnende peloton. Latour reed stug door en was op de top aangesloten bij Charmig, Thompson en Bayer. Zij hadden anderhalve minuut achterstand op Campenaerts, die Mihkels, Cavagna en uiteindelijk ook Perez had gelost.

foto: Cor Vos

Campenaerts laatste koploper
Latour was als derde bovengekomen op de Madeleine, pakte daarmee wat punten voor de bergtrui en liet zich met die punten op zak weer terug terugvallen in het peloton. Opvallend genoeg ging hij in de vallei opnieuw in de aanval, maar voor de voet van de Col du Mollard waren hij en onder meer Alexis Vuillermoz definitief gegrepen. Het tweede groepje – nu bestaande uit Charmig, Bayer en Perez – begon aan de deze klim met een minuut en veertig seconden achterstand op Campenaerts. Het peloton volgde op drieënhalve minuut.

Campenaerts bleef sterk standhouden en kwam nog als eerste boven op de Col du Mollard, maar met nog dertien kilometer te gaan, werd hij weer ingerekend. Het zou tussen de favorieten gaan. Jumbo-Visma bepaalde in deze groep, met onder meer Dylan van Baarle, het tempo. Eenmaal op het steilere stuk, zorgde Tiesj Benoot voor een tempoversnelling. Attila Valter deed daar nog een stapje bij.

Vingegaard valt aan
De een na de ander moest passen, totdat na ongeveer een kilometer alleen Adam Yates nog in het wiel zat. Dat was het teken voor Jonas Vingegaard om zelf door te trekken. Yates deed niet eens een poging om te volgen en de Deen sloeg meteen een mooi gat. Langzaam maar zeker liep hij verder uit op de tegenstand, waarvan Yates als enige ietsje in de buurt kon blijven. De Brit zou tweede worden achter Vingegaard. Jai Hindley werd derde.

Yates en Hindley konden de schade nog enigszins beperken, maar de rest van de favorieten verloor meer dan een minuut. Enric Mas en Richard Carapaz kregen meer dan twee minuten aan de broek, David Gaudu zelfs ruim drie minuten.

foto: Cor Vos

 
23 Reacties
Sorteer op:
10 juni 2023 14:59
Blijft toch bizar hoe er een handjevol renners is dat er zó extreem bovenuit steekt. Het is echt te hopen dat Pogacar in topvorm aan de start staat straks, anders gaat het weer een dodelijk saaie grote ronde worden met een Vingegaard die zo veel beter is dan de rest.
  10 juni 2023 15:03
  in de giro stak er niemand ver bovenuit en was 't ook dodelijk saai, vingegaard toont op zijn minst iets
  10 juni 2023 15:08
  True. Zelfs met een monsterlijke Vingegaard kan het niet slechter worden dan de afgelopen giro, waar je eigenlijk maar 2 a 3 etappes van de 21 hoefde te kijken. De rest was niet om aan te zien. Ik kan nog steeds niet geloven dat het zo een matig schouwspel was.
  10 juni 2023 15:30
  lijkt me eerder andersom: als je er zo bovenuitsteekt als de grote 5 (+/-1) meestal doen, dan kun je spektakel maken. Steek je er niet zo bovenuit, rijd je alleen jezelf in de prak en krijg je vaak dat afwachtende van de Giro.
  10 juni 2023 17:59
  De Giro was mede zo saai omdat Roglic baat had bij een tamme koers en Ineos er vanwege een half team geen zware koers van kon maken.
  De giro was vooral voor ons kijkers saai omdat deze giro een van de meest zware rondes is geweest, door het hele slechte weer en het parkoersverloop (hele zware derde week). Verder bleek achteraf dat Roglic ook niet zonder kleerscheuren uit de val in de tweede week was gekomen, dat bleek ook wel op de dinsdag van de derde week toen hij niet kon volgen. Maar het is voor vele volgers hier altijd lekker makkelijk om de renners er de schuld van te geven, maar ze verdienen juist respect dat ze ondanks die erbarmelijke weersomstandigheden Rome gehaald hebben.
10 juni 2023 15:23
Mooie versmorende leadout van TJV. Valter draait bij de laatste knechten het nekje eraf en zodra Vingegaard gaat is er niks meer aan te doen.
  10 juni 2023 15:30
  Valter draaide de nek af van kopmannen, knechten waren al zo goed als weg.
  10 juni 2023 16:23
  Van Hooydonck en Van Baarle zijn in orde, die hebben het peloton murw gereden tot vrij dicht bij de finish. Jammer dat er geen ploeg was die al eerder wat durfde te ondernemen om Vingegaard te isoleren. Nu konden Benoot (kort) en vooral Valter een verwoestende lead-out bergop te doen om Vingegaard te lanceren.
  10 juni 2023 18:16
  Max Poole van DSM ruikt de top-10 en rijdt morgen in de witte trui! Goed om voor zo'n jongen te rijden...!
10 juni 2023 15:01
Vinnie iedereen weer gedegradeerd. Doet waar en wanneer wat hij wilt. Mooi voor hem, eng voor de concurrentie. Pogacar zal broodnodig zijn deze Tour, anders gaat Vingegaard net als Nibali in 2014 zodra het bergop gaat iedereen vernederen. Enige pluspunt van vandaag is dat de rest van het podium aan elkaar gewaagd is. Dat wordt strijden tot het eind voor een voorlopige plek 3 in de Tour. Je vraagt je toch af wat de rest denkt als ze iemand zo zien wegrijden. Voelen ze zich machteloos? Hebben ze ook maar een klein beetje hoop dat het in de Tour anders zal gaan?
  10 juni 2023 15:08
  Zeker. Wordt ook steeds aantrekkelijker om te zien bij hem. Net als in 2014 is de enige Pogacar die iets kan en in 2014 was er niemand na de opgave van Froome. Voor plek drie wordt het spannend met een goede Hindley en O'connor. Gaudu en Carapaz zullen ook nog stappen zetten denk ik en het grote raadsel rond Bernal blijft, hij is zeker niet slecht, maar voor een podium is het denk ik nog te vroeg
  10 juni 2023 15:16
  Zeker. Ik heb ook wel vertrouwen in de Tour. Ik denk dat Pogacar er gewoon gaat staan en ik kijk erg uit naar de strijd om het podium die overige mannen gaan voeren. Dat kan echt een hele mooie ronde worden voor de subtop, met steeds wisselingen in het klassement. Ik denk dat ze allemaal gaan verbeteren, maar niet zoveel ten opzichte van elkaar. Mas, Carapaz, Hindley, Landa, Gaudu, O’Connor, A. Yates, S. Yates, Buchmann, Bardet, Martinez, Bernal: dat gaat leuk worden. Wellicht wordt het wel Rodriguez bij Ineos die de nummer 1 wordt. Het kan alle kanten op.
  10 juni 2023 15:37
  gaudu, mas en landa moeten dan toch heel serieuze stappen zetten als je enigszins op schema wil zitten, mag je toch in de groep haig/martinez/meintjes zitten of in 't slechtste geval ergens bij carapaz
  10 juni 2023 20:14
  Zou hij ploeggenoot Wout van Aert aankunnen in de TdF ?
10 juni 2023 16:41
Rit niet gezien, maar geweldig dat Vingegaard steeds aanvallender voor de dag komt, zoals hier eerder deze week al aangehaald. Lijkt steeds beter in zijn rol te groeien als big gun, wordt genieten in de Tour.
  10 juni 2023 17:34
  Benieuwd of hij in de Tour ook gewoon vroeg durft te openen tegen Pogi (gesteld dat die dan op 100% is)..
10 juni 2023 17:03
Voor de Tour vorig jaar won hij haast nooit een etappe. Blaast nu iedereen weg. Wat een beest! Gaat een mooie tour worden als hem niks overkomt. Genieten deze Dauphine =)
  10 juni 2023 18:08
  Een jaar geleden stond Vingegaard op 1 WT zege (ritje UAE Tour) en nu is hij onderdeel van de grote 6. Soms gaat het razendsnel.
10 juni 2023 15:02
Pogi kan zijn borst natmaken.
10 juni 2023 15:38
Ik dacht even in te schakelen, was Vingegaard al binnen. Ik snapte er eerst geen fluit van, zonder Roglic Tour aanvangen maar heb steeds minder twijfels. Attractief ook - leuk!
10 juni 2023 22:55
Wrm staat o'connor op plaats 3 volgens de inleiding, maar staat hindley op 3 bij de etappe uitlsag? En wrm ben ik de 1e die het ziet?

Reacties zijn gesloten.