Onduidelijkheid over toekomst König: “Weet niet of hij is gestopt”

vrijdag 13 december 2019 om 13:44
Onduidelijkheid over toekomst König: “Weet niet of hij is gestopt”

foto: Cor Vos (archief)

Leopold König maakte ooit indruk in dienst van Team NetApp, maar de Tsjechische ronderenner heeft al bijna twee jaar geen wedstrijd meer gereden. Volgens lokale media heeft de 32-jarige König een punt gezet achter zijn carrière, maar de klimmer zelf weigert te reageren. “Ik weet niet of hij is gestopt”, zo vertelt zijn voormalige manager Ralph Denk aan Cyclingnews.

König leek enkele jaren geleden nog uit te groeien tot een uitstekende ronderenner. Zo werd hij in dienst van NetApp, het huidige BORA-hansgrohe, negende in de Vuelta a España en zevende in de Tour de France. Vier jaar geleden finishte hij namens Team Sky ook als zesde in de Giro d’Italia. Dit bleek echter zijn laatste grote wapenfeit, aangezien hij last kreeg van zijn knie.

In 2016 moest hij een groot deel van het voorjaar laten schieten, maar speelde hij nog wel een belangrijke rol voor kopman Chris Froome in de Vuelta a España. Hij keerde eind 2016 terug naar BORA-hansgrohe, maar hij reed door hardnekkige knieklachten slechts enkele wedstrijden voor de Duitse formatie. In 2019 bleef de teller zelfs op nul koersdagen staan.

“Hij heeft uiteindelijk nooit gebeld”
BORA-hansgrohe besloot onlangs om het contract van König niet te verlengen. “We hebben in 2018 een hele goede afspraak gemaakt. Hij was toen niet in staat om te koersen, maar hij bleef wel deel uitmaken van de selectie. Hij kon altijd weer aansluiten bij de groep, maar hij heeft uiteindelijk nooit gebeld met de vraag of hij weer mocht koersen”, aldus teammanager Denk.

“Bij zijn komst had hij last van een knieblessure, maar ik weet niet wat de uiteindelijke reden is geweest van zijn stille vertrek. Ik weet ook niet of hij gestopt is, dat moet je echt aan hem vragen. Ik heb geen verdere informatie.” König is al tijden niet bereikbaar voor commentaar.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Wielervolger 13 december 2019 om 13:51

Dit vind ik nu wel een interessant artikel in plaats van elke dag een update over de Belgische selectie op de Olympische Spelen.

Ik vraag me toch af wat er scheelt met König. Ik had volgens mij ook ooit iets gelezen over privéproblemen, weet iemand daar iets meer van?

dikkechaap 13 december 2019 om 14:46

Vanwege het “geen commentaar” en zijn achtergrond ben ik ook een beetje huiverig voor operatie aderlass…

04398 13 december 2019 om 15:09

Slepende knie- en rugblessure, niks meer van zich laten horen op social media of naar het team toe. Kan toch bijna haast niet anders dan dat er mentaal ook het een en ander mis is gegaan of de verkeerde doktoren heeft bezocht.

Covadonga 13 december 2019 om 20:04

@dikkeschaap
De doofpotvariant is idd niet eens onwaarschijnlijk.

dikkechaap 13 december 2019 om 20:44

@Covadenga
Ik denk niet dat het om een doofpot gaat. Als het met aderlass te maken heeft, dan eerder dat Konig vermoed dat hij nog gepakt gaat worden, of dat hij zo geschrokken is dat hij niet meer durft.

Johnny7 13 december 2019 om 13:58

Erg zonde want leek inderdaad een goede ronderenner te zijn. Veel blessures kan je motivatie compleet wegnemen. Daar lijkt het wel op in dit geval.

Thoin 13 december 2019 om 14:04

Jammerlijk verhaal, vond hem ook altijd mooi koersen, durven aanvallen.

Misschien niet gemaakt voor de druk etc en dan helemaal gekraakt bij SKY om toch te presteren?

Panache 13 december 2019 om 14:32

Ja, Sky heeft die knie gekraakt. Hoe durven ze.

Thoin 13 december 2019 om 15:52

Kijk naar Boasson-Hagen, hij moest van SKY afvallen en beter bergop rijden… Sinds zijn SKY periode amper nog iets mooi laten zien.

west 13 december 2019 om 14:07

Klinkt van een afstandje als een depressie… Blessure, hulp krijgen maar er niks mee doen en vervolgens nooit meer iets van je laten horen…

aardappeljager 13 december 2019 om 16:24

Ik snap je punt, maar pas aub met het opplakkem van dit soort etiketten als het niet zeker weet

Scott Sunderland 13 december 2019 om 14:13

Gestopt is hij sowieso officieel op 1 januari als hij ook op papier geen ploeg meer heeft. Na zijn afstappen in de Tirreno vorig voorjaar 2018 geen koers meer gereden. Bij Sky deed hij het aardig, maar de terugkeer naar Bora was vooral omdat hij weer kopman wilde worden in de grote rondes. Slepende knieblessure. Van zijn privé situatie weet ik niks. Ik ben best benieuwd wat hij dit jaar heeft gedaan zonder de fiets. En of hij mentaal niet ziek is geworden. Of er sprake is van een zorgwekkende situatie.

Groningen 13 december 2019 om 15:20

Vaag (en enigszins zorgwekkend) verhaal.
Bora heeft hem dus heel 2019 wel betaald, maar niet gesproken?

JayJay 13 december 2019 om 15:22

Was die geen minister van sport ofzo geworden in Tsjechië?

koos verrek 13 december 2019 om 15:37

Klink idd zowat als depressie en aan de zuip, jammer

Romāns Vainšteins 13 december 2019 om 15:40

Dat klinkt als Frank Heijnen er op zetten.

Cochise 13 december 2019 om 16:10

“Hij kon altijd weer aansluiten bij de groep, maar hij heeft uiteindelijk nooit gebeld met de vraag of hij weer mocht koersen”

Ben ik de enige die dat een vrij hallucinante quote vindt?
Toont nog maar eens dat een “ploeg” in het wielrennen enkel op die ene gemeenschappelijke stage in december bestaat. Je weet als professionele ploeg ongeveer om de paar dagen hoe het met al jouw renners gaat, zelfs als ze geblesseerd zijn?
Doet me wat denken aan het verhaal van die Grabobsky die ze kochten bij Quickstep, dan in een appartement aan de Belgische kust dropten met elke week een trainingsschema op z’n mail. Toen ze zich 4 maand later herinnerden dat ze daar ook nog een renner hadden vonden ze een dikke alcoholverslaafde terug.

Mathieu Moller 13 december 2019 om 16:20

Dat viel me ook op. Alsof het contact maar van een kant kan komen. Meneer Denk zal de nummers van zijn renners toch wel hebben? Dan kan hij zelf ook wel bellen, maar afgaande op deze quote is dat niet gebeurd.

Edit: In het artikel van cyclingnews staat het als:

Quote:
But in the end, he never called me and said, 'I would like to race again.'

Nog steeds een beetje een vaag verhaal, maar het zou dus kunnen dat er dus wel is gebeld, maar dat ze het over andere dingen hebben gehad dan opnieuw koersen.

Verweggistan 13 december 2019 om 16:54

Ik heb zowel dit jaar als vorig jaar gezocht wat er aan de hand was ( voor de minste koesdagen rubriek) maar ook weinig kunnen vinden. Het laatste was een Tsjechisch artikel van september 2018 waarin stond dat hij geen rentree zou maken in de ronde van Tsjechie. De knieproblemen zouden over zijn. Er werd daar gespeculeerd over mentale problemen.

Cochise 13 december 2019 om 17:17

Langs de andere kant. Als ik elke maand betaald wordt en zelf moet bellen als ik in ruil iets wil doen, dan blijf ik misschien ook wel gewoon in m’n zetel liggen.

wiebipedia 13 december 2019 om 17:39

Ik meen vorig jaar een van die Tjechische Veldrijders(?) horen zegen dat König motivatieproblemen had. Terugval slepende blessure en teleurstelling over hoe daar vanuit het team en ploeggenoten mee om werd gegaan. Dat klaar was met het hele circus.
Ik geloof op de Belg, maar ik was afgelopen jaar ook op vakantie in Tjechië. Dus zal de bron eens proberen te vinden

KennyKlimmen 14 december 2019 om 00:47

Hmmmm, als mijn collega of werknemer zo onbereikbaar zou zijn dan ga ik hem opzoeken…benieuwd of dat ook gebeurd is hier…. De geinterviewde weet hopelijk meer dan hij zegt anders zou het wel een soort van schandalig zijn….

Panache 14 december 2019 om 11:12

Is dat zo? Ga je tijd besteden aan trekken aan een dood paard? Alle energie die je steekt om König weer aan het fietsen te krijgen, kan je ook besteden aan renners die er voor de volle 100% voor gaan en waar wel topsportperspectief in zit.

toke 14 december 2019 om 10:06

Misschien is hij wel dood.

Headlines

Materiaalzone

Populair