Onderkoelde Eli Iserbyt: “Besefte niet wat ik aan het doen was”

zondag 22 december 2019 om 18:34
Onderkoelde Eli Iserbyt: “Besefte niet wat ik aan het doen was”

Eli Iserbyt in betere tijden - foto: Cor Vos (archief)

Eli Iserbyt raakte zijn witte wereldbekertrui kwijt in Namen. Toon Aerts nam het felbegeerde tricot over, terwijl de jonge West-Vlaming voortijdig in de remmen moest knijpen. Volledig onderkoeld moest hij naar de verzorgingstent worden gedragen.

“Ik werd als eerste opgeroepen aan de start”, laat Iserbyt via persman Simon Lamon optekenen in Het Nieuwsblad. “Ik wist dat ik lang zou moeten wachten en het koud zou zijn, dus ik had me goed ingeduffeld. Ik heb geprobeerd om aan de start zo lang mogelijk warm te blijven, maar meteen na de start voelde ik al snel dat het niet goed zat. Mijn benen blokkeerden al snel van de koude, ik kreeg mijn hartslag ook niet boven mijn omslagpunt. Ik hoopte dat het nog zou verbeteren tijdens de wedstrijd, maar dat gebeurde niet.”

De 22-jarige probeerde de koude nog wel tegen te gaan door onderweg een thermovest aan te trekken, maar het was al te laat. “Dat hielp een beetje, maar daarna kreeg ik het weer koud en kon ik gewoon niet meer verder. Ik ben gestopt, dat was de juiste keuze want op het eind reed ik helemaal niet meer alert rond. Ik besefte niet wat ik aan het doen was en ik mag blij zijn dat ik in die vele afdalingen niet gevallen ben.”

“Ik ben blijkbaar gevoelig voor de kou”
Iserbyt baalt dat hij zijn leidersplaats in de wereldbeker kwijt is. In het klassement heeft hij nu 52 punten achterstand op Aerts. “Tja, er komen nog drie wedstrijden, maar ik denk wel dat het voorbij is. Ik ga het wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Je weet nooit, maar ik heb uiteraard wel veel punten verloren.”

Tegelijkertijd is Iserbyt blij dat hij niet is gevallen. “Ik moet deze ervaring meenemen naar de toekomst en daar lessen uit trekken. Het is niet de eerste keer dat me dit overkomt. Ook op het WK in Bieles had ik er last van. Ik vraag me af wat de oorzaak is, ik zat gewoon nooit echt in de wedstrijd. Ik wil dit niet nog een keer voor hebben. Ik ben blijkbaar gevoelig voor de kou. En het is jammer dat me dit overkomt in deze cross, want ik voelde me de voorbije week echt heel goed.”

Iserbyt zeker niet de enige 
De beelden en foto’s spreken boekdelen. Niet alleen Iserbyt had het koud, ook diverse andere renners waren flink aan het koukleumen. Winnaar Mathieu van der Poel gaf rillend een interview, terwijl Tom Pidcock (vierde) op social media schrijft dat hij het nog nooit zou koud heeft gehad.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Ronald van der Meer 22 december 2019 om 19:08

Edit redactie: Scherp, aangepast!

Merlinappa 22 december 2019 om 19:22

Ik cross zelf ook praktisch elk weekend, en probeer altijd goed rekening te houden met het weer. Nu is het als het zo nat is niet evident, maar een ondershirt met windstopper erin scheelt al heel veel, net als goede beenstukken. Ook een snelpak van Roubaix-stof helpt natuurlijk.

Het kan zijn dat ie dit allemaal had (behalve beenstukken), maar als ik eerlijk ben lijkt dit ook wat slechte voorbereiding. Hopelijk leert ie ervan.

Fieldbird 22 december 2019 om 19:29

Tja, krijg je met 3% vet

Peter Lippens 22 december 2019 om 20:14

idd, Bart Wellens had destijds ook snel last van onderkoeling maar die zijn vetpercentage was van nature al erg laag

Thijs E 22 december 2019 om 19:57

Een les en meteen een hele dure. Zijn vormpiek in de Amerikaanse crossen had hem de wereldbeker kunnen opleveren, maar die valt nu weg.

Tuubke 22 december 2019 om 20:14

Iserbyt voert onder meer aan dat hij als eerste werd opgeroepen aan de start en lang moest wachten. Hoe lang vóór de feitelijke start staan ze daar dan gewoonlijk? Het ziet er altijd nogal kleumerig uit – weg is je opwarmtraining.

Mechanieker 22 december 2019 om 20:54

Misschien de startprocedure aanpassen?

Bikeage 22 december 2019 om 21:08

Sneu voor Iserbyt, maar ik moest toch wel een beetje gniffelen toen hij als een klein kind opgepakt werd en werd weggedragen. Excuses en veel sterkte aan alle betrokkenen alvast.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair