Omstreden arts Maynar: “Miguel Ángel López is een slachtoffer van de situatie”
foto: Cor Vos
donderdag 26 januari 2023 om 11:42

Omstreden arts Maynar: “Miguel Ángel López is een slachtoffer van de situatie”

De omstreden arts Marco Maynar Mariño heeft in zijn verdediging aangegeven dat hij Miguel Ángel López niet heeft voorzien van doping. De Spaanse dokter vertelde volgens sportkrant Marca verder dat hij de Colombiaanse renner alleen advies heeft gegeven op het gebied van voeding.

Maynar Mariño heeft López wel geadviseerd om bepaalde – volgens de dokter legale middelen – middelen te nemen, maar benadrukt ook dat de klimmer hier nooit gebruik van heeft gemaakt. De 28-jarige renner werd in december 2022 door Astana Qazaqstan ontslagen omdat er nieuw bewijs tegen hem zou zijn in een dopingzaak. López wist met het continentale Medellín-EPM uiteindelijk wel een nieuwe ploeg te vinden voor 2023.

“López is een slachtoffer van de situatie. Voor andere atleten doe ik het niet, maar voor hem steek ik mijn hand in het vuur dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt”, aldus Maynar Mariño. López zelf heeft ook altijd zijn onschuld volgehouden. “Ik heb geen doping gebruikt. Mijn biologisch paspoort is ook schoon.”

De in opspraak geraakte arts heeft naar eigen zeggen bij meerdere atleten het gebruik van Actovegin aangeraden. Dit is volgens Maynar een legaal product, geproduceerd in injectie-, gel- of pilvorm, dat ervoor zorgt dat de hartspier minder afziet tijdens grote inspanningen. Maynar houdt net als López vol onschuldig te zijn: de dokter zou alleen maar hebben gewerkt met middelen die niet verboden zijn.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
26 januari 2023 12:08
Volgens Breukink in zijn commentaar op Eurosport is contact met een arts buiten de ploeg een reden tot ontslag bij elke WT-ploeg en wordt het een moeilijk verhaal voor López. Klinkt logisch.
    26 januari 2023 13:59
    Maar kunnen ze dat wel als reden inroepen, aangezien ze hem nadat dat contact duidelijk werd eerst een tijdje geschorst hebben en dan alsnog de Vuelta laten rijden? En bovendien in november nog eens zijn contract met een jaar verlengd hebben?
    Voor het ontslag nadien roepen ze nieuwe feiten uit het onderzoek in, en dat kan onmogelijk louter het contact met de arts zijn, want daar waren ze toen al 6 maand van op de hoogte.
    Dus vraag is of er dan inderdaad nieuwe feiten waren, of dat die nieuwe feiten eigenlijk het ineenstorten van B&B en de beschikbaarheid van Cav waren.
    26 januari 2023 15:18
    @Maillot Het nieuwe feit was dat de Spaanse media berichtte dat de politie over een voor López zeer belastende getuigenverklaring zou beschikken. Die nieuwe informatie kwam dus niet direct van politie/justitie, maar via een lek. Of de rechter vindt dat zo verkregen informatie een terechte grond is om de renner te ontslaan zal moeten blijken.
26 januari 2023 12:13
Niet gedacht dat Actovegin getolereerd zou worden.

Actovegin is meerdere malen specifiek in verband gebracht met het verbeteren van de sportprestaties. Zo zou het de glucose- en zuurstofopname in de weefsels kunnen bevorderen en het gebruik van andere verboden producten kunnen maskeren. WADA stelt echter dat bij analyse van het product geen verboden hormonen zijn aangetroffen en heeft daarop besloten actovegin niet op de dopinglijst te plaatsen. Het gebruik is dus toegestaan, mits bij een infuus of injectie niet meer dan 100mL per 12 uur wordt toegediend. Daarnaast wordt het gebruik/misbruik van actovegin binnen de sport nauwlettend in de gaten gehouden.

WADA meldt hierover:

“Actovegin is a deproteinized ultrafiltrate of calf serum and does not contain blood cells susceptible to increase oxygen transport. It was tested by anti-doping laboratories and no growth hormone or prohibited hormones were found. However, WADA is aware of its use in some sports, possibly in conjunction with other substances that may be prohibited. WADA will therefore continue to closely monitor Actovegin.”

En:

“Intravenous infusions are prohibited according to section M2 (Chemical and Physical Manipulation) of the List. Intravenous injections with a simple syringe are permitted if the injected substance is not prohibited, the volume does not exceed 100 mL, and the intravenous injections are given at intervals equal or greater than twelve hours.”
    26 januari 2023 14:12
    Hanteert de UCI geen algeheel naaldenverbod? (tenzij er een TUE wordt aangevraagd en toegekend) In dat geval blijven nog de gel- of pilvorm over - geen idee hoe 'functioneel' het dan is.
26 januari 2023 12:27
Wanneer je advies over dieet en voeding nodig hebt, bel je toch automatisch eens naar een wereldvermaarde dopingarts. Lijkt me een zeer plausibel verhaal. Wanneer ik een lening nodig heb voor een nieuwe auto, bel ik ook altijd eens naar de drugsbaron om de hoek.
    26 januari 2023 12:53
    Ook op dat kan geen veroordeling volgen, jij mag best een drugsbaron vragen om eens naar je boekhouding te kijken.
    26 januari 2023 15:28
    Ik wil een smiley kunnen geven... ;-)
26 januari 2023 12:04
Lopez heeft ook een zaak aangespannen tegen Astana omdat ze hem onrechtmatig hebben ontslagen.
Ik hoop voor de Colombianen dat toch minstens een van hun twee helden met min of meer gezuiverde naam weer in het (Europese) peloton terecht kunnen. Want op dit moment zijn ze toch wat in rouw over Nairoman en Superman.

Reacties zijn gesloten.