Olympische Spelen: Shanne Braspennincx stunt met goud op keirin
foto: Cor Vos
donderdag 5 augustus 2021 om 10:58

Olympische Spelen: Shanne Braspennincx stunt met goud op keirin

Shanne Braspennincx is de nieuwe olympische kampioen op de keirin. De Nederlandse baanwielrenster plaatste in de finale een vroege aanval en hield stand tot op de streep. Ze is daarmee de opvolgster van Elis Ligtlee, die in 2016 de keirin won in Rio de Janeiro.

Braspennincx, die in 2015 een hartaanval kreeg en daarna de nodige problemen overwon, won de halve finale na een uitstekende sprint en rekende in de finale af met Lauriane Genest, Kelsey Mitchell (allebei uit Canada), Ellesse Andrews (Nieuw-Zeeland), Liubov Basova en Olena Starikova (allebei Oekraïne). Achter haar pakte Andrews het zilver, Genest won het brons.

Huize-Braspennincx kent nu twee olympische kampioenen, want eerder pakte haar vriend Jeffrey Hoogland al goud op de Olympische Spelen in Tokio met de Nederlandse teamsprinters. Vrijdag maakt Hoogland ook nog kans op eremetaal in het individuele sprinttoernooi.

De andere Nederlandse deelneemster aan het keirintoernooi, Laurine van Riessen, kwam eerder op de dag zwaar ten val tijdens de kwartfinale. Zij ligt in het ziekenhuis en is bij bewustzijn.

Shanne Braspennincx viert haar olympische titel – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2021 11:00
Wauw! Alle drama van de eerste week van de Spelen wordt even weggepoetst hier
5 augustus 2021 11:01
Mooi, ook de emotie bij Elis
5 augustus 2021 11:05
Pfff... schitterend, zeg. Op deze manier ook echt heel leuk om te kijken, baanrennen!
5 augustus 2021 11:14
Zo zo zeer knap gedaan shanne
5 augustus 2021 11:39
Als die van blijheid gaan stampen in hun huis gaat dat 0,8 op de schaal van Richter opleveren.
5 augustus 2021 11:59
Na die halve finale was het al geen echte verrassing meer, daar ging ze ook al zo hard.
5 augustus 2021 12:32
Hele mooie winst. Slim eerst de anderen het werk laten doen en dan het zelf van kop af afmaken.
    5 augustus 2021 12:58
    Eest de anderen het werk laten doen? Shanne rijdt anderhalve ronde van de drie zonder derny op kop! Dat is niet anderen het werk laten doen.
5 augustus 2021 13:27
De verrassendste (gouden) medailles zijn het leukst, en hoewel Shanne natuurlijk al wat eremetaal heeft zag ik haar voor de OS niet als de gedoodverfde winnares van de Keirin. Halve finale was al sterk en de finale kiest ze zelf voor een sprint van 1.5 ronde. Dan ben je met recht de allerbeste hier.

De emotie op de binnenbaan en in de studio was ook schitterend om te zien omdat het puur is en niet een gevolg van dat gepeuter van de NOS interviewers voor de tranen dat je bij dit toernooi tot vervelens toe ziet.

Overigens net als bij Lavreysen die door Renaat al voor een kwart als Belg werd gerekend, (Opa was/is Belg) is ook deze door Vlaanderen gedeeltelijk op te eisen. Shanne werd geboren in Turnhout.
    6 augustus 2021 08:50
    terecht ze is niet alleen geboren als Bink maar Braspennincx met cx is ook een oervlaamse naam .... :) dus minstens 75% Belgisch

Reacties zijn gesloten.