Olympische Spelen: Richard Carapaz wint goud in Tokio, Bauke Mollema vierde

Olympische Spelen: Richard Carapaz wint goud in Tokio, Bauke Mollema vierde

foto: Cor Vos

zaterdag 24 juli 2021 om 10:28

Richard Carapaz is de nieuwe olympisch kampioen wielrennen bij de mannen. De klimmer uit Ecuador was in Tokio, na een koers van 234 kilometer, als eerste aan de finish op het Fuji Speedway-circuit. Hij bleef uit handen van een elitegroep die overgebleven was na de steile Mikuni Pass. De sprint om het zilver werd gewonnen door Wout van Aert, voor Tadej Pogačar. Bauke Mollema greep net naast een medaille, hij werd vierde.

Van Avermaet en Tratnik achtervolgen
De mensen die vroeg opstonden om de koers te kijken, zagen hoe een grote kopgroep met voornamelijk kleinere renners zich vormde. Elchin Asadov (Azerbeidzjan), Orluis Aular (Venezuela), Nic Dlamini (Zuid-Afrika), Eduard-Michael Grosu (Roemenië), Michael Kukrle (Tsjechië), Juraj Sagan (Slowakije), Polychronis Tzortzakis (Griekenland) en Paul Daumont (Burkina Faso). Zij kregen een voorsprong van meer dan twintig (!) minuten van het peloton.

De kopgroep in actie – foto: Cor Vos

Namens België en Slovenië waren het uittredend kampioen Greg Van Avermaet en Jan Tratnik die het tempo bepaalden in het peloton. De kopgroep dunde op de eerste twee klimmetjes van de dag, die van Doushi Road en de Kagosaka Pass, vanzelf uit. Het waren Aular, Dlamini, Kukrle, Sagan en Tzortzakis die op de Fuji Sanroku (14,5 km aan 6%) overbleven. Wel dook de voorsprong van de overgebleven vijf op die klim onder de tien minuten.

Evenepoel opent de aanval
Op diezelfde Fuji Sanroku plaatsten de Italianen een versnelling, waarmee ze een eerste kanshebber overboord gooiden: Alejandro Valverde haakte 90 kilometer voor de meet af. De rest van het peloton dook de afzink in, op weg naar de voet van de Mikuni Pass. Omdat het tempo iets gedrukt werd, kon Valverde terugkeren toen de koers voor het eerst het Fuji Speedway-circuit opdraaide. Net na die eerste passage aan de finishlijn brak de koers open.

Het traject rond het circuit was best heuvelachtig en daar maakte Italië de koers hard. Damiano Caruso en Wilco Kelderman lieten zich even zien, waarna het topfavoriet Remco Evenepoel was die op 52 kilometer van de finish demarreerde. Hij kreeg Eddie Dunbar en Vincenzo Nibali mee, maar het peloton viel niet stil en haalde de groep-Evenepoel binnen vijf kilometer terug.

foto: Cor Vos

Schifting op de Mikuni Pass
Niet veel later werden ook de laatste overgebleven vluchters, Kukrle en Aular, ingerekend. Een compact peloton begon daarom aan de scherprechter van deze olympische koers: de steile Mikuni Pass (6,7 km aan 10,1%). Ties Benoot nam er het initiatief en dunde het peloton flink uit. Voor onder meer Kelderman, Dumoulin, Evenepoel, Hart, Foss, Quintana, opnieuw Valverde en Nibali was het einde verhaal.

Het tempo van Mauri Vansevenant, die Benoot had afgelost, zorgde ervoor dat slechts een twintigtal overbleef aan kop. De eerste serieuze aanval kwam van Tadej Pogačar, die vier kilometer onder de top van de Mikuni Pass vertrok. De eerste reactie kwam van Brandon McNulty en Michael Woods. Ongeveer vijftien seconden daarachter vormde zich een elitegroep waarin Wout van Aert de motor was. Ook Bauke Mollema zat er nog bij, Primoz Roglic niet meer.

Mollema en Van Aert mee van voren
Van Aert klom ijzersterk en wist op de steile stroken gelijke tred te houden met de kopgroep. De Belgische favoriet kreeg Alberto Bettiol, Adam Yates, Rigoberto Urán, Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Mollema, Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann en David Gaudu met zich mee. Uit die groep wisten Kwiatkowski, Carapaz, Bettiol en Urán de sprong te maken naar de groep-Pogačar, maar daar viel het op de top wat stil. Het verschil met de groep-Van Aert-Mollema werd daardoor niet al te groot.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Sterker nog, vlak onder de top van de Mikuni Pass sloten Van Aert, Mollema, Gaudu en Fuglsang aan bij de kopgroep. De elf favorieten kregen in de korte afdaling nog aansluiting van Schachmann en Yates, waarna de koers een nieuwe wending kreeg. Alle klimtypes wilden namelijk af van Van Aert, waardoor slag om slinger gedemarreerd werd. McNulty en Carapaz waren de eersten die een serieus gat sloegen. Zij reden 25 seconden weg van de rest, daarachter was de samenwerking niet ideaal.

McNulty en Carapaz sluipen weg
In de snelle afdaling richting de laatste omloop rondom het circuit wisten McNulty en Carapaz hun voorsprong steeds verder uit te breiden. De achtervolgende groep leek zich vijftien kilometer voor de finish al neergelegd te hebben bij de strijd om het brons. Van Aert plaatste op een hupje in de finale nog een flinke versnelling, waardoor het verschil teruggebracht werd tot onder de 20 seconden. Nog altijd was de Belg de grote motor, want de rest hield het bij korte kopbeurten.

Zeven kilometer voor de meet was het verschil tussen de Amerikaans-Ecuadoraanse combine en de groep-Van Aert exact veertien seconden. Dat werden er plots weer 20 omdat Carapaz op een hellende strook richting het circuit McNulty uit zijn wiel kletste. Daarachter ontbrandde de finale ook, met aanvallen van onder meer Gaudu, Urán, Woods en Mollema. Bij het opdraaien van het Fuji Speedway-circuit had Carapaz een voorgit van dertig seconden.

Carapaz lost McNulty – foto: Cor Vos

Goud voor ‘Richie’ Carapaz
Dat besef was ook doorgedrongen tot de achtervolgende groep, waar gepokerd werd in de strijd om de zilveren en bronzen medaille. Een ijzersterke Carapaz breidde zijn voorsprong in de laatste kilometers nog verder uit en had daardoor alle tijd om zijn gouden medaille te vieren. Het is pas de tweede olympische gouden medaille ooit voor zijn land.

De sprint om de tweede plaats werd nog een spannend duel tussen Van Aert en Pogačar. De Belg was dankzij een goede jump nipt sneller dan de Sloveense Tourwinnaar, waardoor hij het zilver omgehangen krijgt. Pogačar pakte het brons. De vierde plaats was voor een sterke Mollema, die de beste Nederlander was.

Dit artikel delen:

198 Reacties

vevie 24 juli 2021 om 10:31

Netjes, Richie. Wat een renner, toch! Zijn overwinningen zijn eigenlijk nooit gestolen.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:46

Mee eens, deze was zeker verdiend.

0
tvm 24 juli 2021 om 10:49

Haha nooit gestolen? Giro vergeten?
Vandaag sterk en slim gereden. Mooie winnaar.

0
xistnc 24 juli 2021 om 10:52

Die was ook niet gestolen, maar net als deze ‘gekregen’.

0
vevie 24 juli 2021 om 10:52

Dan heb jij een hele andere Giro gekeken. Nibali en Roglic keken voornamelijk naar elkaar, waardoor Carapaz in twee etappes flink heeft toegeslagen. Hij was daarnaast ook nog in de derde week overduidelijk de beste. Helemaal niks gestolen aan die overwinning.

0
Maillot à Pois 24 juli 2021 om 11:01

Gekregen? Helemaal niet. Sterkste man in koers.
Iedereen in de groep achterop zat kapot.

0
Baukema Tomoulin 24 juli 2021 om 11:26

Als je vindt dat Carapaz deze of de Giro gekregen/gestolen heeft dan snap je het wielerspelletje niet zo goed hoor. Vandaag met lef en goede benen een perfecte race gereden en McNulty op het juiste moment overboord gekieperd.

0
Scott Sunderland 24 juli 2021 om 11:43

Met je eens. Geweldige renner. Iemand die schrijft dat Carapaz de Giro heeft “gestolen” is voor mij wielerkenner af, of is dat nooit geweest.

0
Draadband 24 juli 2021 om 12:42

Misschien bedoelt tvm dat Richard Carapaz de Giro 2019 heeft gestolen van zijn ploegmaat en kopman Mikel Landa … maar dan moet je veronderstellen dat Mikel Landa die Giro had kunnen winnen …

0
Willem Kieft 24 juli 2021 om 12:56

In die Giro waren Roglic en Nibali m.i. wel degelijk sterker. Maar ook aanzienlijk stommer. Dan wordt er niks gestolen of weggegeven, maar obv fysieke en mentale kwaliteiten terecht gewonnen.

0
S'mon 24 juli 2021 om 10:32

Van Aert wederom super, maar ook wederom tweede.
Ronde van Vlaanderen 2020: 2de
WK Imola ITT: 2de
WK Imola weg: 2de
OS Tokyo: 2de

Maar ik denk dat Carapaz het ook zeker verdiend heeft, sterke renner!
En Jan is toch ook een baas, niet Bakelants maar Tratnik.

0
xistnc 24 juli 2021 om 10:35

Hij zal nog wel vaker tweede geweest zijn, zeker? Maar inderdaad heel jammer dat hij nooit wint.

0
NiM 24 juli 2021 om 10:38

Milaan Sanremo, Gent Wevelgem, Amstel gold race, Tourrit of 7, … maar kon idd nog mooier geweest zijn

0
r525 24 juli 2021 om 10:39

Vergeet Amstel 2021 niet..

0
Thijs E 24 juli 2021 om 10:40

Het lijstje 2e plekken in de cross is nog een tikje langer. Maar WvA is een fantastisch coureur.

0
kleomantre 24 juli 2021 om 10:42

Bij veel eendagsraces mist Van Aert de wapens om zelf het verschil te maken, buiten dan zijn fantastische sprint die ook overeind blijft als hij zelf het leeuwendeel van het werk opknapt. Superrenner en net als op het WK vorig jaar weer een fantastische prestatie. Benieuwd of hij op eigen initiatief wel de favorieten kan lossen tijdens PR, daar zou het wel moeten kunnen.

Carapaz heeft het niet gestolen vandaag, die had het juiste moment te pakken met McNulty.

0
S'mon 24 juli 2021 om 10:43

@xistnc
Ik zeg zeker niet dat hij nooit wint, integendeel. Ik vind het héél knap wat hij heeft gedaan, ik had niet verwacht dat hij over de Mikuni Pass ging komen met de kop van de koers.

0
MarkPeeters 24 juli 2021 om 10:46

Je zou natuurlijk ook al zijn overwinningen kunnen opsommen, maar het lijstje is te lang (6 Tourritten, BK weg en tijdrijden, 3x WK veldrijden, MSR, Strade, AGR …).
En zilver is nog altijd beter dan pakweg een 8e plaats.. Op de OS tellen ook de plaatsen 2 en 3 (zie maar hoe blij Pogacar was na de finishlijn met brons).

0
FlecheWallonne 24 juli 2021 om 10:33

Edit redactie: Niet doen.

0
KevinK1986 24 juli 2021 om 10:34

Bij deze afgeschreven. De volgende belofte die het niet waar kan maken

0
Veloburto 24 juli 2021 om 10:36

Evenepoel woont in jouw hoofd ofzo he? Hoezo heb je het na deze prachtige koers over Evenepoel?

0
Alfons Haavers 24 juli 2021 om 10:40

Schenk daar toch geen aandacht aan. Dit soort figuren moet het hebben van een hele dag trollen in een wielerchat, je zal er maar je leven mee invullen. Medelijden is meer op z’n plaats dan dat je er je kwaad in maakt.

0
xistnc 24 juli 2021 om 10:41

Nochtans het hoogste woord in de bus waarin hij over de streep bolde. Symptomatisch. Na een koers waarin hij zijn land goud had kunnen of zelfs moeten bezorgen als hij 'gewoon' vooraan was mee geweest.

Ik heb ze daar op Sporza nog niet over gehoord, die zijn te druk met zoeken naar de eerste Spanjaard.

0
S'mon 24 juli 2021 om 10:53

Vergeet niet dat Evenepoel zwaar gevallen is vorig jaar (wie weet nog de gevolgen daarvan), en ook in de aanval gegaan net voor de Mikuni Pass (+hij is nog steeds maar 21).
Het is makkelijk om iemand die je niet mag af te schrijven, maar bekijk ook het grotere plaatje in de plaats van de uitslag.

0
S. Morgenstern 24 juli 2021 om 10:55

Vinden het nu ook opeens heel normaal om naar anderen te wijzen, om aan te geven dat er overal alleen nog kopmannen over waren. Dat is nieuw

0
meqadon 24 juli 2021 om 10:57

idd remco was zwak vandaag. Maar toch liever dat dan een renner die wel sterk genoeg was om vooraan te zitten en dan weigert om een meter kop te doen en bang is om een medaille te winnen, zoals mollema gaudu etc. Wat een stelletje mietjes waren dat

0
MarkPeeters 24 juli 2021 om 10:57

Kan je ook eens iets schrijven over andere renners? En kan je misschien ook eens iets positief schrijven in plaats van enkel negatieve commentaren te geven? Het moet niet over RE zijn, het mag ook over een andere renner gaan.

0
harryjohan71 24 juli 2021 om 11:25

@Mark Peeters Het is toch logisch dat als Van Aert fan je kijkt naar de ondersteuning van Van Aert. Dit gebeurt ook altijd als hij voor JV rijdt. Nu rijdt hij voor België en mag er niet gezegd worden dat Evenepoel verzaakt heeft, waardoor Van Aert kansloos was om een gouden medaille te behalen

0
Scott Sunderland 24 juli 2021 om 11:46

Grappig of triest eigenlijk hoe geobsedeerd sommigen zijn in negatieve zin met Evenepoel. Curieus.

0
Alfons Haavers 24 juli 2021 om 10:33

Leuke koers. Carapaz mooie winnaar, Pogi en WvA momenteel de 2 besten ter wereld. Verbluffende koers van Wout, Pogi misschien een klein beetje in de tang met zijn ploegmaat vooraan, maar mooi dat de aanvaller wint.

0
MarkPeeters 24 juli 2021 om 10:58

Een mooie en terechte analyse! Een verademing in vergelijking met sommige andere commentaren …

0
Maenhout 24 juli 2021 om 10:33

Wout de sterkste, maar had steun moeten krijgen van ploeggenoten. Met name Evenenepoel.

0
Gelei 24 juli 2021 om 10:45

Klopt, Evenepoel had hier moeten bijzitten. Anderzijds wel teken aan de wand dat de kopgroep enkel uit Tour renners bestaat.

0
S. Morgenstern 24 juli 2021 om 10:50

Bij moeten zitten weet ik niet, dat is misschien wat teveel gevraagd. Die aanval op 50km van de finish was wel wat overbodig. Ik denk dat ze vooral Teuns missen, als je ziet wie er allemaal mee zijn, dan is dat het type wat daar het dichtst bij in de buurt komt.

0
Gelei 24 juli 2021 om 10:54

@Morgenstern, dat gaf hij zonet ook aan in het post-race interview.

Op naar woensdag; dit was alvast eentje om duimen en vingers bij af te likken.

0
Westland95 24 juli 2021 om 10:59

Pardon? Er reed ene Richard Carapaz nog veel sterker.

0
xistnc 24 juli 2021 om 10:34

McNulty opnieuw paard van Troje voor Pogacar. Die doet zijn land tekort door niet voor eigen kans te rijden. Samen met Van Aert sterkste man in koers.

Laffe koers van Mollema en diverse anderen, om voortdurend Van Aert het werk te laten opknappen en uit zijn poep weg te demarreren, nou ja een soort van.

Leuk voor Ecuador, dat land zal allicht geen enorm medaille-CV hebben. Carapaz heeft er 6 uur en een paar minuten over gedaan, trouwens.

0
Veloburto 24 juli 2021 om 10:35

Alleen 2 medailles in het snelwandelen: goud en zilver

0
S. Morgenstern 24 juli 2021 om 10:42

Had tratnik dat geweten, dat hij eigenlijk voor McNulty reed

0
samuello 24 juli 2021 om 10:44

Beetje bijzonder om iedereen te verwijten dat ze niet meerijden met van aert (of pogacar), als hij minimaal twee keer pontificaal op kop gaat rijden en iedereen in de problemen brengt, maar net niet los krijgt. Van Aert koos ervoor om te proberen veruit de beste te zijn. Hij was ontzettend sterk, maar niet sterk genoeg. Als hij een ploegmaat had, of zich nog iets langer gedeisd hield, had hij misschien meer kans gehad. Deze keer deden Van der Poel en Alaphilippe niet mee, die normaal gesproken nog wel mee durven te rijden. Maar dat komt ook omdat die het sprintje zouden kunnen winnen, ook tegen een goede Van Aert.

0
BoomHoogerland 24 juli 2021 om 11:17

De schaduwkopmannen van Slovenië en België kwamen tekort. Mollema heeft gereden op de manier waar de kans op een medaille het grootste is. Pogacar en van Aert terecht de medialles gepakt, daar kwam de grootste inzet van.

0
Wildebert 24 juli 2021 om 11:27

Wout sterk, maar Carapaz was toch echt de sterkste in de koers.

0
Veloburto 24 juli 2021 om 10:35

Prachtige koers met een mooie winnaar

0
vroege vlucht 24 juli 2021 om 10:35

Mooie koers, Van Aert en Carapaz erg sterk.

0
WernerFranke 24 juli 2021 om 10:36

11 achtervolgers maar slechts 1 ging voor goud. Schaamtelijk.

0
Nils96 24 juli 2021 om 10:38

Woods, Mollema en Pogacar hebben ook geprobeerd toch? Gelukkig is Van Aert een betere verliezer dan zijn supporters. Mag weer trots zijn op de koers die gereden heeft.

0
Mirra 24 juli 2021 om 10:39

Inderdaad. Ze worden liever elfde dan dat ze op het podium staan.

0
Beer 24 juli 2021 om 10:47

Idd triestig. Van Aert brengt het verschil op zijn eentje terug van 45 naar 15 seconden en dan werken ze nog niet mee; tja…

0
MarkPeeters 24 juli 2021 om 10:50

@Nils96: Bauke Mollema heeft een hele mooie koers gereden, net zoals Pogacar (al was die iets minder actief toen ploeggenoot McNulty weg was met Carapaz). Vanwege een Belg en WVA-supporter.
Dat anderen niet met WVA naar de finish willen rijden is vanzelfsprekend (al had Pogacar nog een mooie sprint in huis).

0
WernerFranke 24 juli 2021 om 10:55

Mollema? Knap dat hij er bij zat maar 1 keer weggepoeft en anders continu in het laatste wiel.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:57

Je moet het ook kunnen Werner..

0
meqadon 24 juli 2021 om 11:01

@werner correcte analyse. Echt belachelijke renners die daar reden. Wilden niet meerijden. Enkel speculeren op brons wetende dat ze toch geklopt werden id sprint voor brons. Rijden ze mee het gat dicht kunnen ze mss nog 2e of 3e worden en een medaille pakken. Nu kunnen ze terug inpakken en naar huis gaan.

0
Panache 24 juli 2021 om 11:13

Je kan het ook omdraaien. Op 3 km van de finish kraakte Van Aert en lag het aan Carapaz dat er niet vol werd doorgereden. Op dat moment profiteerde Van Aert van de belangen, viel alles stil en kon hij even recupereren en naar zilver sprinten. Er blijven lieden die vinden dat de sterkste renner de zege verdient, maar voor die discipline hebben we het tijdrijden. Een wegrace gaat over zo veel meer en daar heb je als sterkste 'sprinter' mee de dealen.

0
Reiger 24 juli 2021 om 14:51

@Panache Uitstekende analyse! Koers is niet alleen hard fietsen maar vooral het moment waarop je dat doet. Ik snap ook dat fans van Wout teleurgesteld zijn maar het vingerwijzen naar anderen in een achtervolgende groep in zeker niet terecht. Wout was topfavoriet en liet zien dat hij één van de sterksten was vandaag. Andere coureurs denken dan ook terecht dat hij het dan ook maar op moet knappen om hun eigen kansen te behouden. Dát is koers. Wellicht moet Wout op zulke momenten gewoon lekker in het laatste wiel gaan zitten en laten zien “ik niet, jullie ook niet”. Tegenstanders weten nu dat Wout uiteindelijk tóch wel gaat rijden en dat is tactisch niet sterk.

0
meqadon 24 juli 2021 om 18:14

@reiger heeft dit vorig jaar toch gedaan tijdens gent wevelgem toen er iemand op zijn wiel reed maar dat pakte verkeerd uit en toen kreeg hij ook veel kritiek

0
Xevar 24 juli 2021 om 10:37

Ook opvallend: De top-8 heeft de Tour allemaal uitgereden.

0
kleomantre 24 juli 2021 om 10:44

Woods niet

0
nickdt 24 juli 2021 om 11:00

Woods zo goed als. Ging er pas op de voorlaatste dag uit met de tijdrit.

0
MarkPeeters 24 juli 2021 om 11:01

Woods heeft opgegeven in rit 19 van de Tour. De eerste niet-Tourrenner was Adam Yates (9e).

0
Mystieke_Monnik 24 juli 2021 om 11:20

Precies dit. Geen geklets meer dus van afstappende renners ik de toekomst hoop ik.

0
Groetjesaandevoetjes 24 juli 2021 om 12:36

Waar was Nibali? Haha

0
tvm 24 juli 2021 om 10:38

Carapaz was natuurlijk een kandidaat. Vreemd dat hij vooraf weinig genoemd werd. Geen druk om te winnen, podium in de tour gereden en bovenal: hij is de warmte en luchtvochtigheid gewend.

0
Thijs E 24 juli 2021 om 10:42

Dit wordt ook de analyse van Captain Hindsight Wuyts: achteraf was het logisch, Van Aert was de beste in koers.

0
RodyTur10 24 juli 2021 om 10:52

Ik heb de voorbeschouwing niet gezien (4:00 vond ik té vroeg), maar Carapaz stond bij mij zeker wel in het lijstje van grote favorieten. Podium Tour, topklimmer, aanvalslustig. Vreemd als die over het hoofd is gezien.

0
S'mon 24 juli 2021 om 10:57

Bij mij ook één van de favorieten vooraf nu Movistar niet meereed.

0
Craig Vanderswag 24 juli 2021 om 12:13

De Cauwer heeft daar een mooie uitdrukking voor: “Achteraf wist iedereen altijd alles op voorhand”.

0
tvm 24 juli 2021 om 10:39

Remco is naar eigen zeggen goed in deze weersomstandigheden.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:51

Hahaha! Daar moest ik ook aan denken!

0
Panache 24 juli 2021 om 11:15

Nee, het moest nog 5 graden warmer zijn, dán…

0
Derallleur 24 juli 2021 om 10:39

Pogacar weer twijfelend door McNulty vooraan. Jammer dat niemand met Wout of Pogacar samen wilde werken. Had er misschien meer ingezeten

0
Romano1800 24 juli 2021 om 10:41

Rev de grootste grap van de dag en van de Olympische spelen . Met hem wint van aert gewoon . Dat interview van deze week is nu ook lachwekkend. Carapaz verdiende winner van genoten .

0
MarkPeeters 25 juli 2021 om 14:49

Intussen hebben we in de dameswedstrijd een nog veel grotere grap meegemaakt !

0
aru123 24 juli 2021 om 10:42

Zeer matig van evenepoel had zijn steun toch wel verwacht bij van aert. Carapaz een verdiende winnaar. Mollema op de afspraak. Op naar de tijdrit!

0
FlecheWallonne 24 juli 2021 om 10:45

Slechts matig? Een -jawel- 49e plek. Zonder een meter knechtenwerk verricht te hebben.

0
Marco 24 juli 2021 om 10:48

Maar Fleche hij had speciaal voor de tactiek van Wout een gaatje geslagen

0
S'mon 24 juli 2021 om 11:03

Evenepoel matig (of slecht) volgens velen, maar geen woord over Valverde?

0
S. Morgenstern 24 juli 2021 om 11:12

Die was ook slecht ja. En nu?

0
FlecheWallonne 24 juli 2021 om 11:13

@S’mon

De 41-jarige Valverde werd 42e; de 21-jarige Evenepoel, 49e. Ziezo.

0
harryjohan71 24 juli 2021 om 11:17

@Simon Moet Valverde dan Van Aert ondersteunen? Evenepoel heeft zich volledig op de OS voorbereid en slecht gepresenteerd. Wat renners van andere ploegen doen, doet er niet toe voor Van Aert. In het laatste stuk miste Van Aert een knecht. Deze rol had Evenepoel moeten vervullen. Helaas was hij hiertoe niet in staat. Een mindere Evenepoel boort Van Aert een gouden medaille door de neus in de wegrit

0
deffil 24 juli 2021 om 10:42

Wat een top 3! Fantastische koers gezien

0
Vrijhoef 24 juli 2021 om 10:43

Naast vele 2e plaatsen veel meer 1e plaatsen dit seizoen al Gent W Gent, Amstel G race, Belgisch kampioen, 3 tour etappes. Wat een erelijst en groot renner. Hij had geluk moeten hebben dat Evenepoel (tegen vallend optreden) meer voor WvA had kunnen doen in finale. Bauke ook een hele goede prestatie neergezet

0
Gladiool 24 juli 2021 om 10:44

Carapaz gewoon de sterkste in koers. Als je zo wegrijdt en vooruit kan blijven tegen een groep, dan heb je het niet gestolen.

0
Jacco van Stierop 24 juli 2021 om 10:46

Prachtige winnaar ! Heeft weer heel uitgekookt verdeeldheid bij de concurrentie weten uit te buiten, zijn fijne gevoel voor timing deed de rest.
Van Aert indrukwekkend, Pogacar wekte niet de indruk echt aanspraak te kunnen of willen maken op goud.
Aardige wedstrijd gezien.

0
Panache 24 juli 2021 om 10:46

Ik kon mij vooraf, met de geschetste tactiek, al bijna geen realistisch scenario bedenken waarin Van Aert goud zou winnen en achteraf nog steeds niet. Zonder 1-2 echte knechten die zich opofferen in de laatste 40 kilometer ben je als 'sprinter' kansloos. Wat dat betreft is het zilver een hoofdprijs waar Van Aert trots en content mee kan zijn. Dat de sterkste renner niet automatisch wint is mooi aan wielrennen. Carapaz heeft de zege niet gestolen, al weten we dat op die positie ook een Mollema, Uran of Schachmann had kunnen zitten (edit: al kan ik mij vinden in onderstaande reactie van kleomantre). Slim gebruikmaken van de verhoudingen en dat uitspelen, ook mooi.

0
kleomantre 24 juli 2021 om 10:59

Niet helemaal waar, nadat Carapaz met McNulty al een hele tijd voor de voorsprong had gereden voelt hij op het laatst aan dat McNulty niet veel meer over heeft en blijkt dan nog een fikse reserve te hebben op een hellend stuk. Dergelijke reserves heb ik van de door jou aangehaalde namen op het laatst niet gezien. Mollema zat er op hangen en wurgen bij, Schachmann was helemaal op en Uran had ook niet te veel over. Geen van hen zou ik in de anticipatie ver hebben zien komen, zeker niet op de stuk op het laatst waar WvA nog even vol ging. Elk van hen zou dan ingelopen zijn. Carapaz wat dat betreft de verdiende winnaar en de sterkste.

0
Limal 24 juli 2021 om 11:13

Ook over die helpers sla je de bal mis, Panache. Welke knecht had tot de Mikuna-pas beter werk geleverd dan Van Avermaet? Heb je de kopbeurten van Benoot (na het waterdragen en het uit-de-wind-gezet) en Vansevenant per toeval niet gezien toen je in volle finale naar het toilet moest? Welke van de andere kopmannen had er trouwens nog een knecht bij na de top?

Carapaz bleek uiteindelijk de man die nog het meeste over had. Nadat hij McNulty losrijdt groeit zijn voorsprong terug met een halve minuut ondanks dat het erachter ook niet echt stilviel. Niemand is met overschot over de finish gekomen, ook Mollema, Uran en Schachmann niet hoewel zij veel minder met hun neus in de wind hebben gereden dan Carapaz.

0
Panache 24 juli 2021 om 11:23

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de Belgische tactiek was om Van Aert vooraan af te zetten bovenop de Mikuni pas. Maar wanneer je daar als Belgische eenling zit dan is het één tegen allen en ben je vrijwel kansloos op winst (wat ook bleek). Van Aert had zich inmiddels zo leeg gereden dat hij op 3 km van de finish bijna parkeerde en daar hadden ze hem bij samenwerking zelfs buiten de top-10 kunnen rijden. Je mag vinden dat ik ongelijk heb Limal (dit gaat over meningen), maar de feiten – de uitslag van de rit – spreekt voor zich. Geen knecht vanaf top Mikuni heeft Van Aert genekt, al het werk vooraf was dus te vroeg en zinloos.

0
harryjohan71 24 juli 2021 om 11:35

@Panache De bondscoach had waarschijnlijk verwacht dat Evenepoel de Mikuni pas zou overleven. Deze situatie was voor België perfect geweest. Van de overige Belgische renners had niemand verwacht dat ze de Mikuni pas zouden overleven. De tactiek van België was prima, maar het ontbrak bij België aan een 2e sterke kopman.

0
Limal 24 juli 2021 om 11:37

De feiten spreken je juist tegen Panache: er was níémand in de kopgroep die nog een helper meehad. Je kan dan wel taktieken bedenken alsof het een computerspelletje is, maar uiteindelijk bepaalt het koersverloop en die pokkesteile klim wat er gebeurt.

(Van alle wielerprofs in België had op dit moment enkel Teuns misschien de besten kunnen volgen op de klim en dan werken voor Van Aert, maar de selectie was natuurlijk al gemaakt voordat die zijn goede vorm toonde)

0
S. Morgenstern 24 juli 2021 om 11:39

Mauri sprong wel mee met Caruso en Kelderman maar nam niet over, dat was wat tegenstrijdig. Anticiperen was voor hem de enige manier om er na de Makuni nog bij te kunnen zitten, maar dat moest dan gratis gebeuren blijkbaar.

0
Panache 24 juli 2021 om 12:04

Als van Baarle slechts op een minuutje achterstand boven komt en Bettiol net achter het elitegroepje, dan had daar zeker ook een Belgische knecht tussen kunnen hangen. Maar dat lukt alleen door te sparen (zoals de rest deed). Ik heb Vansevenant en Van Aert op de Mikuni pass kopwerk zien doen en elke meter slonken de kansen van het Belgische team op goud. Indien je de sterkste sprinter in de gelederen hebt dan hoef je de koers niet hard te maken, dan moet je zo veel mogelijk mannen achter de hand houden voor de finale. Nu zat Van Aert alleen met zijn dominante benen en dan sta je schaakmat.

0
Limal 24 juli 2021 om 12:27

“Als van Baarle slechts op een minuutje achterstand boven komt en Bettiol net achter het elitegroepje, dan had daar zeker ook een Belgische knecht tussen kunnen hangen.”

Dus een minuut losgereden worden telt niet en alle Belgische helpers zijn van het niveau van de Italiaanse kop(/krampen)man Bettiol? Vreemde redeneringen.

Feit is dat er geen enkel land in slaagde om meer dan 1 kopman vooraan over de top van de Mikuna te krijgen en dat er geen enkele helper is kunnen terugkeren.

0
bartp25 24 juli 2021 om 10:47

Toch de mannen van de tour. Vervelend voor de sterkste man in koers maar logisch dat iedereen gokt op van aert. Van aert mist een ploeggenoot in de finale, hij knalt het in zijn eentje van 45 sec naar 14 maar niemand nam over. Denk persoonlijk dat hij hiermee zijn kans op goud in de tijdrit ook kleiner heeft gemaakt, ben benieuwd of hij hiervan op tijd weet te herstellen.
Zou toch graag een foto zien van de streep, Pogacar leek hem te kloppen voor plek 2

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:49

Die foto is al in beeld geweest. Van Aert duidelijk tweede.

0
bartp25 24 juli 2021 om 10:50

Oke ben benieuwd heb het zelf nog niet gezien

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 11:01

Iets meer dan een banddikte. Oo Twitter staat een foto begrijp ik.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:48

Verdiende zege voor Carapaz, aangevallen en beloond. Jammer voor Van Aert, maar met zilver hoeft hij zich absoluut niet te schamen. Iedereen incl Pogacar reed ook op hem. Bauke erg knap natuurlijk, 4e plek denk ik het maximaal haalbare in deze groep.

0
Laatste man 24 juli 2021 om 10:49

Prachtig podium. Alledrie grote coureurs die altijd willen koersen. Mollema knap 4e, maar toch ver van het podium. Gaudu wel erg lafjes vandaag.

Evenepoel toch weinig gedaan voor de ploeg. De rest van de Belgen wel voluit.

0
Beer 24 juli 2021 om 10:51

Mollema toch even laf.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:52

Mollema heeft meer aangevallen dan Gaudu. In slaap gevallen Beer?

0
Laatste man 24 juli 2021 om 10:53

Nee. Die heeft het ten minste nog aantal keer geprobeerd of mee te draaien.

Yates, Schachmann en Gaudu hebben heel erg weinig gedaan (of gekund).

0
Beer 24 juli 2021 om 10:54

Ok, Mollema deed 5m meer kop dan Gaudu.

0
Laatste man 24 juli 2021 om 10:56

Niet zo zuur doen joh.

0
evelineroos 24 juli 2021 om 10:56

Zo’n loodzware koers en dan schrijft zo’n zuurpruim dat je laf hebt gekoerst haha. Je snapt er helemaal niets van.

0
xistnc 24 juli 2021 om 10:59

Mollema krijgt met een 4e plek precies de medaille die hij verdient.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 11:03

Dit was het maximale voor Mollema. Beer reageert gewoon zo omdat Mollema een Nederlander is.

0
kleomantre 24 juli 2021 om 11:04

Roglic zal zich wel bewust hebben ingehouden, die zag het al gebeuren en wilde een herhaling van het WK vorig jaar voorkomen. Teveel gedoe achteraf, hij hoeft niet zoveel in de spotlights te staan.

0
meqadon 24 juli 2021 om 11:06

Mollema altijd in laatste positie en dan proberen aanvallen wanneer het stilvalt, als de toppers wat meer vermoeid zijn. Maarja kan je het hem kwalijk nemen. Is al zijn hele cariere de beproefde tactiek. Die jongen kan gewoon niet beter. En verdient idd niet meer als de 4e plaats

0
Beer 24 juli 2021 om 11:07

Ik reageer zo omdat Gaudu lafjes wordt genoemd en Mollema knap, terwijl ze dezelfde koers rijden. Maar idd, met de 4e plaats krijgt hij loon naar werken.

0
Chippen 24 juli 2021 om 11:12

het is logisch dat je de beteren het meeste werk laat doen, maar anderzijds kan je als er iemand sneller is, toch maar beter voor de eerste plek sprinten dan voor de 2e of de 3e.

als je dan naar 3e plek sprint, dan heb je ook nog brons

0
kleomantre 24 juli 2021 om 11:17

Beer en Pole Pole zijn van het selectieve zwart-wit verhaal. Of het zurig is of spielerei online geen idee. Ze zijn beide al lange tijd vrij consequent in opmerkingen en reacties, das ook te prijzen. Alhoewel Beer na een felle start tussendoor ook vlagen van nuance heeft laten zien.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 11:51

Dat klopt. Zijn genuanceerde reacties zijn prima te verteren.

0
xistnc 24 juli 2021 om 12:37

Beer is af en toe even genuanceerd, precies als hij weer net van account is veranderd. Maar dat houdt hij consequent slechts een paar posts vol.

0
Reiger 24 juli 2021 om 14:59

Waarom is Beer van account veranderd? En hoe vaak al dan?

0
tvm 24 juli 2021 om 10:51

Mooiste overwinning is dat we Greg niet meer als een infantiel met dat helmpje rond zien rijden.

0
Aart van Woud 24 juli 2021 om 10:53

Je weet niet wat Carapaz gaat doen…

0
Beer 24 juli 2021 om 10:54

Jammer genoeg moeten we wel deze infantiele reactie (weer) lezen.

0
evelineroos 24 juli 2021 om 10:58

Dat mensen zich al die jaren opvreten over de kleur helm van een coureur. Bizar.

0
Pole Pole 24 juli 2021 om 11:18

Ik moet er toch wle weer om lachen.

grrrr die gouden helm @x#ZxX!!

0
Reiger 24 juli 2021 om 15:02

Hij zal nu wel een gouden streep op z’n helm laten zetten zeker? Eindelijk verlost ja.
Carapaz is messias na 5 jaar ergernis.

0
ProfrondeZevenbergen 24 juli 2021 om 10:51

Petje af voor Van Aert. Ik had het hem gegund na het vele kopwerk in de achtervolging.
Even dacht ik dat het nog ging lukken, maar als niemand meewerkt is het niet te doen. Carapaz is natuurlijk wel een mooie en zeker terechte winnaar.

Al met al een hele mooie finale.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone