Olympische Spelen: Pieters en Wild grijpen naast de medailles in koppelkoers

vrijdag 6 augustus 2021 om 10:53
Olympische Spelen: Pieters en Wild grijpen naast de medailles in koppelkoers

foto: Cor Vos

Katie Archibald en Laura Kenny hebben op overtuigende wijze goud gepakt op de koppelkoers op de Olympische Spelen van Tokio. Het onderdeel stond voor de vrouwen voor de eerste keer op de olympische agenda. De Nederlandse ploeg Amy Pieters en Kirsten Wild greep mede door een val net naast de medailles en werd vierde. België werd na twee valpartijen tiende.

Archibald en Kenny begonnen gelijk goed aan de koppelkoers over 120 ronden (30 kilometer) en pakten de eerste drie sprints. Pieters en Wild pakten achter de Britse vrouwen steeds de punten. De aanloop naar de tweede sprint werd overigens opgeschrikt door een val van Elisa Balsamo en Shannon McCurley. Het was niet de enige crash, want vlak voor de vijfde sprint ging Wild bij een aflossing hard tegen de grond. Daarbij maakte ook Lotte Kopecky een forse buiteling.

Terwijl Wild de wonden likte, bleven Archibald en Kenny de punten bij elkaar fietsen en hadden de Britse vrouwen de koers volledig onder controle. In de chaotische slotfase lapten zij net als de Deense vrouwen Amalie Dideriksen en Julie Leth en het Russische koppel Gulnaz Khatuntseva en Mariia Novolodskaia de rest, waarmee zij de koers in een definitieve plooi legden. Voor de Britse vrouwen resulteerde dat uiteindelijk in 78 punten en een gouden medaille.

Denemarken (35 punten) en Rusland (26) mochten mee op het podium. Voor Pieters en Wild restte de vierde plaats, waarmee het Nederlandse koppel naast de medailles greep. Na een nieuwe val in de finale eindigde Kopecky samen met Jolien D’hoore als tiende in de koppelkoers.

Dit artikel delen:

9 Reacties

madeinstars 6 augustus 2021 om 10:58

Een pechkoers voor NL en BEL en een oppermachtig Groot-Brittanië.

Peet Gute 6 augustus 2021 om 11:18

terug afvoeren die Madison, al zeker voor de dames als zelfs de zogezegd geroutineerde de grootste fouten zelf maken, tja …

NiM 6 augustus 2021 om 12:20

Jouw zinsbouw bevat ook fouten, zullen we jou ook maar afvoeren?

Bram93 6 augustus 2021 om 11:19

Was het niet gewoon een fout van NL door alsnog een wissel proberen te doen, terwijl ze elkaar eigenlijk al voorbij waren gereden?

Cochise 6 augustus 2021 om 12:09

Klopt. Zowel België als Nederland uitgeschakeld door eigen fouten. België misschien op voorhand al kansloos door weer voor een (te) kleine versnelling te kiezen.

NiM 6 augustus 2021 om 12:18

@cochise: begrijp inderdaad ook niet echt de keuze van de Belgische coach. Als ze echter rechtblijven en mee rondrijden is het natuurlijk weer een ander verhaal. Al was GB buiten categorie

Maximus 6 augustus 2021 om 13:50

Ja ze waren te laat met de wissel idd.

Sowieso met verbazing naar deze wedstrijd zitten kijken waar echt heel veel fout ging. Wellicht door de spanning, maar voor mijn gevoel reden hier gewoon veel te veel dames rond die dit onderdeel niet onder de knie hebben en daardoor verkeerde keuzes maken.

Aanklampen 6 augustus 2021 om 11:24

Nederland kreeg waarschuwing dus jury vond van wel..

De Cabybara van de Conradkade 6 augustus 2021 om 11:31

Er voor gestreden en goed begonnen. Zo’n crash kost dan helaas teveel energie en haalt je volledig uit je ritme.

Hopelijk weet Wild zich te revancheren op het omnium.

Headlines

Materiaalzone

Populair