Olympische Spelen: Harrie Lavreysen wint goud op de sprint, zilver voor Hoogland
foto: Cor Vos
vrijdag 6 augustus 2021 om 11:57

Olympische Spelen: Harrie Lavreysen wint goud op de sprint, zilver voor Hoogland

Een beslissende derde race moest eraan te pas komen in de finale van het sprinttoernooi van de Olympische Spelen van Tokio, maar uiteindelijk was het Harrie Lavreysen die Jeffrey Hoogland in de strijd om het goud versloeg. Het brons was voor de Brit Jack Carlin.

Vooraf werd de kans groot geacht dat het olympische sprinttoernooi uitdraaide op een volledig Nederlandse finale, met de finalisten van de afgelopen twee wereldkampioenschappen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Lavreysen was zowel in Pruszkow als Berlijn Hoogland steeds te snel af in de strijd om de regenboogtrui, Hoogland versloeg zijn landgenoot dan weer op het EK van Apeldoorn (2019).

Dat de twee Nederlanders elkaar nauwelijks ontlopen bleek al wel in de kwalificatie, waarin ze de 200 meter met vliegende start allebei in 9,215 seconden aflegden – ter illustratie, goed voor meer dan 78 per uur. Doordat ze als eerste en tweede eindigden, konden ze elkaar pas in de finale weer tegenkomen. En waar de liefhebbers al maanden, misschien jaren reikhalzend naar uitkeken, werd werkelijkheid.

Hoogland bereikte via Ethan Mitchell, Stefan Bötticher, Azizulhasni Awang, Sebastian Vigier en Denis Dmitriev de finale. Dat deed hij zonder ook maar een race af te geven aan een van zijn tegenstanders. Aan de andere kant van het bracket ging voor Lavreysen de route naar de finale via Muhammad Sahrom, Jair Tjon en Fa, nogmaals Sahrom, Jason Kenny en Jack Carlin.

Hoogland wint nog wel de eerste finale-heat
In de finale nam Hoogland een voorschot op goud door de eerste heat te winnen. Lavreysen trok vervolgens in de tweede heat de stand gelijk, waardoor een beslissende derde heat eraan te pas moest komen om een winnaar aan te wijzen. Lavreysen was wederom te sterk en voegde aan zijn twee wereldtitels op de sprint ook een olympische titel toe. Hoogland, die na de beslissende heat niet meer op zijn benen kon staan, pakte zilver.

Voor Lavreysen was het zijn tweede gouden medaille van deze Spelen van Tokio. Dinsdag was de 24-jarige Nederlander samen met Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli ook al de beste op de teamsprint. Zijn deelname aan de Spelen is nog niet voorbij, want morgen verschijnt hij net als Matthijs Büchli aan de start van het Keirin-toernooi. Ook op dat onderdeel is Lavreysen op dit moment wereldkampioen.

 
33 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2021
Toch iets meer inhoud heeft Harry denk ik
6 augustus 2021
Er zal een flinke goocheldoos open moeten als ze Harrie van het goud op de Keirin willen houden.
6 augustus 2021
Zou je nog wat met die gast op de weg kunnen? Met Hoogland sowieso niks.
  6 augustus 2021
  Die gast zegt erover "Ik ben bang dat ik de finish niet eens haal na 100 kilometer. Zij kunnen nog zoveel na 200 kilometer. Ze worden op 60 kilometer per uur afgezet en gaan dan naar de 65 of 70. Wij gaan van nul naar 80 zonder die lange aanloop. Dat is het verschil. Je laat Usain Bolt ook de marathon niet lopen."
  6 augustus 2021
  Waarschijnlijk niet, ze zitten wel eens op de wegfiets en zie hun namen wel eens voorbij komen op de strava-segmenten bij mij in de buurt en dat zijn niet bepaald indrukwekkende snelheden. Zijn natuurlijk ook geen duursporters maar sprinters, op de bmx-baan kan het eventueel wel net zoals een bobslee aanduwen of iets. De vraag is echter irrelevant, je vraagt toch ook niet aan Bolt of hij ook eventueel marathonloper kan worden.
  6 augustus 2021
  Bodyguard van Pogi of Bernal misschien, beetje zoals die kale van Armstrong en Evans?
  6 augustus 2021
  En een Theo Bos heeft op de weg ook niet heel spectaculaire dingen kunnen laten zien..
  6 augustus 2021
  @VerstandopNul: daarmee doe je Bos toch wat te kort. Nee, hij heeft geen etappes in grote rondes gewonnen, maar heeft een palmares waar menig sprinter jaloers op zou zijn. En dat terwijl Hoogland kennelijk heeft gezegd niet te verwachten een koers van 100 km aan te kunnen.
  6 augustus 2021
  Bos is een ander type sprinter dan deze spierbonken. Hij is veel minder zwaar gebouwd en een betere 'wielrenner'. Maar Bos had heeft al het lastig gehad om zich aan te passen aan de fysiek van een wegrenner, laat staan deze gasten. Een criterium van een uur moet nog binnen het bereik liggen, maar voor echte wegkoersen heb je echt andere talenten nodig.
  6 augustus 2021
  Bos is een ander type sprinter dan deze spierbonken. Hij is veel minder zwaar gebouwd en een betere 'wielrenner'. Maar Bos had heeft al het lastig gehad om zich aan te passen aan de fysiek van een wegrenner, laat staan deze gasten. Een criterium van een uur moet nog binnen het bereik liggen, maar voor echte wegkoersen heb je echt andere talenten nodig.
  6 augustus 2021
  Sorry, ik heb alle waardering voor Bos. Maar zijn palmares op de baan vind ik nog net wat indrukwekkender dan op de weg. En Freddy legt het beter uit dan ik: voor Theo was de aanpassing al moeilijk.. Voor deze boys helemaal..
  6 augustus 2021
  @VerstandopNul: als je het zo zegt, zijn we het roerend met elkaar eens.
6 augustus 2021
Wat een kracht, wat een macht en wat een schitterende finale. Jammer dat de NOS meteen doorschakelde naar een groep meisjes uit het Gooi genaamd Frederique en Lidewij ipv deze twee schitterende kampioenen de aandacht te geven die ze verdienen. Toch duidelijk dat onze nationale omroep in Hilversum is gevestigd ;p
  6 augustus 2021
  Kiest de NOS een keer livesport boven al dat gekakel, zit er alsnog eentje te miepen erover.
  6 augustus 2021
  @Magician: eens, nakaarten kan altijd nog (en komt nog). Ook al had ik persoonlijk best direct de reacties van beide heren willen zien
  6 augustus 2021
  Het gekakel vind ik zeker met analisten als Sedoc tijdens deze spelen anders goed te doen. Maar het is toch ook belachelijk dat de NOS deze prestatie(goud+zilver voor het eerst in 20 jaar op de zomerspelen) niet ff fatsoenlijk kan analyseren. Daarnaast moet ik ook gewoon bekennen dat hockey mij zo zeldzaam weinig boeit dat ik liever een analyse zie van een sport die mij wel interesseert.
  6 augustus 2021
  @Lendilonus: ieder heeft zo zijn/haar persoonlijke voorkeuren, maar tenzij je kritiek is dat de NOS het recht had moeten (en kunnen) kopen om op twee kanalen tegelijk uit te zenden, moesten ze keuzes maken en is het minstens goed te verdedigen dat de NOS er voor kiest een wedstrijd om goud live te laten zien in plaats van nakaarten over al gewonnen goud en zie ik niet wat daar belachelijk aan is.
  6 augustus 2021
  @anderJ, ik vind inderdaad dat dit een type evenement is waar de NOS de primaire rechtenhouder van zou moeten zijn dus inderdaad op meerdere kanalen zou moeten kunnen uitzenden. Zeker omdat we hier ook vaak met de ‘kleinere’ sporter te maken hebben voor wie elk moment op nationale televisie een unieke kans is om henzelf maar ook hun sport te verkopen. Geef de grote voetbaltoernooien op en zorg dat je dit evenement echt kan uitzenden.
  6 augustus 2021
  Alle voor en nabeschouwingen kunnen me de rug op. Ergste is tegenwoordig de BBC, daar slagen ze erin om een half uur met z'n vijven de 100 meter atletiek na te beschouwen ......
  6 augustus 2021
  Dat kan je vinden, maar de bedragen die Eurosport er nu voor over heeft gehad (en later zullen andere bedrijven zoals NENT en Disney zich vast ook gaan mengen hier) zijn voor de NPO niet op te hoesten. Al stoppen ze met alle andere sporten.
  @ magician, waarom kan sporza wel 4 streams leveren? baal dr een beetje van dat steeds meer achter betaalmuur komt, wil prima betalen maar je kan bekant elke week nieuw abbo afsluiten
6 augustus 2021
Schitterende sport om te zien.. Hoogland manoeuvreerde zich steeds in de gunstigse positie, maar qua power was Harry een klasse beter..
6 augustus 2021
Prachtige strijd. Ik had het Hoogland wat meer gegund omdat Lavreysen nog de keirin kan pakken. Maar de sterkste heeft gewonnen. Klasse
  6 augustus 2021
  Ik gunde het beide maar toch juist net iets meer Harrie. Nu kan thuis Shanne een keer shinen. Maar vooral die trilogie van Harrie zou ik mooi vinden. Houd van die bijzondere prestaties!
6 augustus 2021
Jammer van dat strakke schema. Mooie strijd gezien, maar in die derde heat zat ik naar twee dode sprinters te kijken.
6 augustus 2021
Zou de leeftijd in het korte herstel tussen heat 2 en 3 ook nog iets uitgemaakt hebben. Harrie 24 jaar en Jeffrey 28 jaar...
  6 augustus 2021
  Denk dat het tussen mensen van 24 en 28 geen groot verschil zal maken. Hoogland is natuurlijk wel nog iets 'vierkanter' dan Lavreysen wat denk ik wel uitmaakt.
6 augustus 2021
Denk dat Harrie ook gewoon net wat beter is. Zijn er maar weinig die buitenom in kunnen halen op deze baan. Laat staan op Jeffrey terwijl die al een gat heeft. Heat 2 gaf ik al aan Jeffrey , maar Harrie kwam zo ontzettend hard nog buitenom!
6 augustus 2021
10.6 in de derde heat. Ter vergelijking: Braspennincx reed 10.4 vandaag.
  6 augustus 2021
  Hoogland was helemaal dood. Kon ook niet meer op z'n benen staan. Dat zie je normaal alleen na de kilometer. Wat meer tijd tussen heat 2 en 3 was wel welkom geweest. Was de uitslag dan anders geweest? Mwah, ik denk het niet. Gunde ik het Hoogland? Oh, zeker.
  6 augustus 2021
  Heat 1 reden ze ook nog 9,6 en dacht dat Lavreysen of Hoogland zelf een keer 9,4 had gereden in een race op dag 1. 10% trager is echt bizar veel, geeft wel aan hoe gesloopt beide heren waren die derde heat.
6 augustus 2021
Zal je zien dat niet Hassan maar Lavreysen 3x goud wint op de OS... Sportman van het Jaar Koning vd Spelen
  7 augustus 2021
  Elaine Thompson-Herah is sowieso al de koningin van de spelen.

Reacties zijn gesloten.