Olympische combinatie Mathieu van der Poel: “Niet zeker of hij mountainbike én weg doet”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen zondag 24 september 2023 om 08:15

Olympische combinatie Mathieu van der Poel: “Niet zeker of hij mountainbike én weg doet”

Interview Het is een publiek geheim dat Mathieu van der Poel op mountainbike-revanche uit is tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. De 28-jarige Nederlander zag zijn gouden droom in Tokio aan diggelen vallen door de inmiddels beruchte plankjesgate. Maar ook het wegparcours in de Franse hoofdstad lijkt de wereldkampioen op het lijf geschreven. Een duivels dilemma, beamen ook bondscoaches Koos Moerenhout en Gerben de Knegt in gesprek met WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Met enige tegenzin werkte MVDP de voorbije weken nog wat wegkoersen af, waarvan hij er eentje zelfs onverwacht won. Toch had de alleskunner dat nodig, want komende zondag rijdt hij in Elancourt het Olympic Test Event op de mountainbike. Het doel is om het parcours te ontdekken en daarna plannen te maken voor de zomer van 2024. De uitslag is van ondergeschikt belang, liet mountainbikebondscoach De Knegt eerder deze week al weten. Het is vooral zaak om te kijken welke technische skills de mountainbikers volgend jaar in hun voorbereiding moeten bijschaven.

Lastige combinatie
“Pas na dit weekend weten we hoe dat parcours eruitziet en wat voor plannen we daarop kunnen maken”, vertelt De Knegt. “Op allerlei manieren heb ik geprobeerd info over dat parcours op te halen, maar dat is zeer beperkt. In Elancourt ligt een heuvel van 250 meter hoog, daar kun je meer kanten mee op. Het kan een klimparcours zijn met twee lange klimmen, of een intervalparcours met meerdere korte hellingen. Het kan zo maar zo zijn dat Mathieu na zondag heel anders over zijn mountainbike-ambities in Parijs denkt. Maar ik zou zijn voorbereiding wel graag bespreken.”

Dat heeft alles te maken met de Tour de France. De olympische cross country-wedstrijd staat volgend jaar op maandag 29 juli op het programma. Dat is acht dagen na de Tour-slotrit in Nice. “Ik heb al eerder gezegd dat mijn ideale voorbereiding voor Mathieu er eentje is zonder de Tour, of tot de eerste rustdag. Dat komt omdat het mountainbiken een specifiekere voorbereiding vraagt. Tom Pidcock gaat zich volledig op het mountainbiken richten en dat is voor hem een heel moeilijke tegenstander. Als Mathieu dat ook doet, dan denk ik wel dat hij dichtbij goud kan zijn.”

Van der Poel tijdens het WK mountainbike in Glentress Forest – foto: Cor Vos

In Tokio kwam Van der Poel ook aan de start met één Tour-week in de benen. “Toen was hij heel goed in orde. Als je de hele Tour doet, betekent dat ook dat je drie weken de mountainbike niet aanraakt en je maar acht dagen hebt om het gevoel op die fiets weer aan te scherpen. Het valt of staat met wat Mathieu zelf wil. Dat moet binnenkort wel duidelijk zijn. Dat hangt ook van het circuit af. Een intervalparcours leunt veel dichter tegen de weg aan. Want eerlijk is eerlijk: de wegrit in Parijs, die ligt Mathieu ook heel erg goed. Maar de combinatie is wel een uitdaging.”

Wegparcours past ook heel goed
Vijf dagen na de gouden mountainbikerace, ligt er op zaterdag 3 augustus een nieuwe medaillekans op de Champs-Élysées. Voor die wedstrijd komt Moerenhout om de hoek kijken. “Het is voor nu nog de vraag of Mathieu überhaupt beide disciplines doet”, vertelt de wegbondscoach. “Door kenners heb ik me laten vertellen dat de combinatie mountainbike-weg moeilijker is dan andersom. Dat zullen we de komende periode moeten kristalliseren, wat daarin de juiste route is. Bovendien is de olympische wegwedstrijd een heel rare, vanwege de regels.”

Er mogen namelijk maar negentig renners meedoen, waarbij teams uit maximaal vier renners kunnen bestaan. Dat is weggelegd voor de landen die aan het einde van het wegseizoen 2023 (meetmoment is komende maand in oktober) in de top-5 staan van de UCI landenranking. “Op dit moment staan wij zevende en hebben we dus recht op drie deelnemers bij de mannen”, legt Moerenhout uit. “Het is te hopen dat we nog in de top-5 eindigen, want nummer zes Groot-Brittannië en nummer vijf Frankrijk zijn nog niet helemaal uit het zicht. Maar dat is lastig genoeg.”

Het lijkt er daarom op dat Moerenhout maar drie wegrenners mag afvaardigen, waarvan eentje ook de tijdrit moet rijden. “Qua tactiek ben je dan redelijk snel uitgespeeld. Het valt te bezien wie er echt als kopman naar Parijs gaat. Ik heb het parcours online gezien, ik ben ben benieuwd naar de verkenning. Misschien gaan we wel met drie kopmannen daar naartoe, dat is meer dan anders een optie. Omdat het peloton maar negentig renners groot is, is het moeilijk om te controleren. Tenzij vijf of zes landen geen andere optie hebben dan een massasprint. Dat geeft een rare draai.”

Koos Moerenhout – foto: Siese Veenstra

Conflict of interest
Als het aan Moerenhout ligt, combineert Van der Poel de wegwedstrijd van de Olympische Spelen wél met de hele Tour. Die eindigt dertien dagen voor die wedstrijd. “Net zoals nu het geval was met het WK, dat hij won. En de winnaar heeft altijd gelijk”, lacht de bondscoach. “Maar dat is wel een plan dat Mathieu met zijn eigen ploeg Alpecin-Deceuninck moet doornemen. Ook hoe actief hij de Tour rijdt. Dat heeft allemaal met elkaar te maken, ook met het traject vóór de Tour. Je moet voorkomen dat je tijdens zulke grote kampioenschappen aankomt met een uitgebluste renner.”

Dat is voor iedere coureur anders, merkt Moerenhout op. “Sommige renners moeten echt groeien in een grote ronde, zodat ze er daarna beter uit komen. Dat blijft altijd een beetje koffiedik kijken. Ik laat die verantwoording bij Mathieu zelf. Als hij ergens voor gaat, dan gaat hij ook voor de beste voorbereiding. Zo professioneel is hij, dat vertrouwen heb ik in hem en dat verdient Mathieu ook. Dat had ik in het verleden eveneens met Tom Dumoulin. In mijn ogen zou de Tour ter voorbereiding op de olympische wegwedstrijd niet verkeerd moeten zijn. Een meerwaarde, zelfs.”

En dat schuurt wel met de plannen die De Knegt met hem heeft, die MVDP als mountainbiker dus liever géén (volledige) Tour ziet doen. Moerenhout overweegt in ieder geval niet om hem thuis te laten. “Een type-Van der Poel, daar hebben we er geen twee van. Het is afwachten welke keuzes hij maakt. Hij gaat ook niet allebei de disciplines doen, als hij in een van de twee geen vertrouwen heeft. De komende tijd voeren we gesprekken om te zien waar zijn prioriteiten liggen. Mathieu krijgt altijd een extra ster vanwege zijn afmaakkwaliteit. Maar dan moet wel alles kloppen.”

Zien we Van der Poel volgend jaar ook op de Spelen met goud aan de haal gaan? – foto: Cor Vos


RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
22 september 2023 11:10
Mooi dilemma.

Ik denk dat MvdP zelf veel meer waarde hecht aan eventueel Olympisch MTB goud dan aan Olympisch wegrit goud.

In het wegwielrennen is zijn palmares al compleet. De Olympische titel zou een schitterende bonus zijn, maar niet het hart. Zijn MTB palmares daarentegen is eerder een open wond. En aangezien MTB goud het absolute hoogtepunt van die hele sport is, zou dat in een klap alles goed maken. Niet vergeten hoeveel tijd Mathieu in het MTB heeft gestoken tussen pakweg 2015-2019. Dat was voor hemzelf jarenlang zijn grote missie.

Aan de andere kant: het wegparcours in Parijs is prima op MvdP's maat, terwijl als het een beetje klimmen wordt in Elancourt, Pidcock gewoon flink in het voordeel is op de MTB. Die heeft ook vele malen meer uren in die discipline gestoken de laatste jaren, en rijdt supernatuurlijk rond op die fiets, terwijl MvdP's combinatie van roest, kracht en geldingsdrang tot nu toe vooral crashes oplevert.

Ik zou zeggen: als het parcours in Elancourt morgen op zijn maat blijkt, sowieso voor de MTB gaan (en dan ook echt, dus na Roubaix geen LBL, Giro of Tour). En dan alsnog een paar dagen later de wegrit eraan vastplakken om te kijken of er nog een vinnige demarrage op zit.
  22 september 2023 15:17
  Couldn't agree more. Ik hoop echt dat hij iets met dat MTB parcours kan. Als wielrennende MTBer snap ik zijn voorliefde voor MTB ook. MTB is dramatisch om naar te kijken, maar fantastisch om te doen.
  22 september 2023 16:11
  Olympisch MTB goud zou prachtig zijn maar wel afrekenen met een formidabele goed voorbereide Pidcock.
  Klote met dat wielrennen dat er geen fatsoenlijke planning te maken is zodat het goed uitkomt voor beide disciplines.
22 september 2023 09:28
Mij lijkt het allemaal vrij simpel.

Dit gaat een stratenparcours met veel nare bochten en wat vinnige spurtheuveltjes worden, hij is onlangs wereldkampioen geworden op een stratenparcours met veel nare bochten en vinnige spurtheuveltjes. Volgens mij kan hij aankomende zomer zich prima weer voorbereiden op een stratenparcours met veel nare bochten en vinnige spurtheuveltjes om op dat stratenparcours met veel nare bochten en vinnige spurtheuveltjes Olympisch kampioen te worden en dan, schaapachtig, op nare Trancemuziek wat rond te hossen voor een slecht bier drinkende oranjemassa. In de laatste 2 'thís is the mó-ment!!!'-momenten in het MTB is hij op basis van slapstickcrashes jammerlijk uitgevallen met hele sloten kritiek en lacherigheid tengevolge. Gewoon de weg doen en MTB in je vrije tijd houden.
  22 september 2023 09:40
  MAND!
  22 september 2023 14:28
  Kan me wel vinden in je relaas RV, als VdP graag een gouden plak wil moet ie zich lekker op de weg focussen, daar kijk ik ook veel liever naar.

  Speciaal voor jou een lekkere nare trance remix van een eurovision track. Dat heb je wel verdiend vind ik!
  https://youtu.be/RwjJ4B3bhv0?si=Sm5OzhUK4QSBK-rh
  22 september 2023 16:40
  Ik denk dat MvdP dit prima allebei kan. Komt vast goed!
  23 september 2023 22:28
  Volgens mij is het nog veel simpeler: hij maakt zelf wel uit wat hij het belangrijkste vindt.
  Of de geschorenbenenkrommestuurtjesbrigade het nou kan accepteren of niet, hij vindt mountainbiken nou eenmaal leuker, en helaas voor jullie heeft ie zich een zodanige status verworven dat hij de ruimte krijgt om zelf te bepalen wat hij gaat doen.
  En die twee ietwat lullige valpartijen, die motiveren hem alleen maar meer om alle naysayers hun ongelijk te bewijzen.
22 september 2023 09:30
Is die wegrit qua parcours echt zo makkelijk dat een massasprint een optie is? Zo niet, dan lijkt zo'n klein peloton mij juist ideaal voor een aanvallende en tactisch slimme renner als Van der Poel. Samen met Van Baarle en Kooij heb je dan een mooie driemansploeg.
22 september 2023 09:39
Voordeel voor mvdp is dat het mountainbike nu eerst komt. Aangezien hij dit liever doet en die race sowieso wil rijden. Lijkt me dan eigenlijk ook helemaal niet zo'n moeilijk dilemma, gewoon de wegrace ook meepakken, hij is er dan toch en hij is dan als nog een veel grotere kanshebber dan alle andere Nederlandse deelnemers. Zelfs met een mtb voorbereiding.
Beide wedstrijden gewoon rijden dus!
  22 september 2023 10:11
  Behalve als hij dan (weer) op zn kokosnoor gaat en daarmee zijn kans op de weg verpest...
  22 september 2023 16:13
  Kokosnoten kunnen gevaarlijk zijn.
  22 september 2023 20:41
  Kokossnorren zijn nog veel gevaarlijker.
22 september 2023 09:46
De twee disciplines combineren op de Spelen lijkt me een recept voor mislukking. Als hij echt om het goud wil meedoen op de MTB, moet hij zich daar heel specifiek op voorbereiden en niet in een paar weekjes. Persoonlijk zie ik hem liever de Tour en de OS-wegrit rijden.
24 september 2023 08:39
In een interview naar aanleiding van het test event zegt VDP dat het best mogelijk is dat hij de Tour volledig rijdt en wegrit met MTB combineert. Die gaat dus geen keuzes maken en gewoon alles rijden, oldskool VDP.
  24 september 2023 09:21
  Da's ook een keuze, maar je zou verwachten dat dat wel danig de kans verkleint op Olympisch MTB-goud (en dat vind ik jammer).
  24 september 2023 09:49
  Ik moet dan denken aan een bekend gezegde... Iets met een ezel en een steen!
  24 september 2023 11:41
  Receptie voor weer een mislukking. Als je de MTB titel zo belangrijk vindt dan moet je daar volledig voor gaan.
22 september 2023 09:23
Veel moeilijke keuzes. Wel boeiend om te volgen. Ik zou altijd voor Tour + wegrit kiezen in zijn geval maar ik heb dan ook weinig met MTB. Hij is wel in de eerste plaats wegrenner dus het zou vreemd zijn om (als wereldkampioen dan nog) zo’n belangrijke afspraak als de OS-wegrit met een parcours op zijn maat gewoon links te laten liggen.
  22 september 2023 10:00
  Ik snap ook wel dat je met zo'n naam weinig met MTB hebt ;)
  22 september 2023 10:36
  @Pizzi: hahaha, ik geef toe, ik moest lachen :)
22 september 2023 10:02
Maar 90 renners bij de Olympische wegrit?! Wat is dat voor onzin dan.
  22 september 2023 10:12
  Die onzin heet Olympische Spelen, dat zich tot wielrennen verhoudt zo ongeveer als Eurvison-bagger ten opzichte van muziek. Voor sommigen een droom voor mij troep.
  22 september 2023 10:25
  Troep???? Je schrijft geschiedenis met goud, in willekeurig een sport. De wielersport is klein, als je uit je hoekje komt (niets persoonlijks). MTB is playmobiel, zoals veldrijden, korfbal, en darten. Is er iets olympisch, dan ontstaat de magie. Breakdancen? Toffe bewegingsvorm, olympisch? Geschiedenis!
  22 september 2023 11:10
  Duncan Lawrence? Beetje melodramatisch gekrijs vanachter een piano'tje, Europees? Geschiedenis!
  22 september 2023 11:31
  @westlander: ik dacht even is dat niet altijd zo, maar in afgelopen edities kwamen er 140-150 man aan de start. 90 is inderdaad wel heel erg weinig daarbij vergeleken!

  @RV: ik snap wel een beetje waar je op doelt met de vergelijking. Het is een beetje mainstream sports/muzikanten vs de die-hard diy-mentaliteit bij sporten/musici die zich wat meer in de marge bevinden.
  Zie hierbij het verzet bij de 'overname' van het gravelen door de UCI, waarmee een marge-sport zich gekocht voelt en in de schijnwerpers geplaatst, waar het naar eigen idee niet direct thuis hoort. En/of het skateboarden: ik vraag me af of old-school skaters hier zo warm van worden.
  22 september 2023 13:24
  90 renners, waarvan er ook nog een aantal pelotonvullende wielerexoten zullen zijn.
  Lijkt me ideaal voor vdPoel. Twee tijdrijders mee om de gaten te dichten. En dan op 70km openbreken. Lukt het niet, kun je altijd nog Philipsen piloteren.
  Het zal er ook vanaf hangen hoe scherp'ie moet staan voor de MTB, met lange klimmen ben je kansloos tegen Pidcock als je in PR-postuur verschijnt.
  22 september 2023 15:12
  @Romans Zo te zien zitten er veel Eurovisieliefhebbers op WF. OT: als er een significante kans is dat de wegrit op een sprint op de Champs uitdraait, dan kun je vdP beter thuislaten en twee gangmakers voor Kooij meenemen. Ja, dat kan vdP ook, maar zo altruïstisch schat ik 'm ook niet in dat hij z'n MTB-droom opgeeft voor een lead-out.
  22 september 2023 16:41
  De Olympische spelen is een schitterend toernooi
  22 september 2023 18:34
  Sorry Romans, voor een keertje niet eens. Een olympische kans heb je in het wielrennen twee keer, met wat geluk 3 keer. Een gouden medaille daar is toch wel het toppunt dat je kan halen in een carrière wat eendagskoersen betreft. Let's agree to disagree. Toegevoegd: Greg Van Avermaet heeft na zijn gouden medaille gezegd dat het veruit het hoogst haalbare uit zijn carrière was, zelfs Roubaix of combo tourzege/gele trui kwamen niet in de buurt (zijn woorden).
22 september 2023 10:03
Als er dan toch een keuze gemaakt dient te worden mag ik hopen op de wegrit.
22 september 2023 11:25
Volgens mij is het juist heel simpel. Om olympische kampioen MTB te worden moet een groot deel van het jaar in dienst staan van de MTB. Die titel is niet op te rapen. Voor MTB'ers is de olympische titel het grootste wat er is. Die werken nu allemaal al specifiek naar dat kampioenschap toe. Pidcock maakt die keuze niet voor niks.

Dus voorseizoen rijden t/m roubaix, dan einde wegseizoen en alles op MTB of:

Alles op de wegrit waarbij hij een vrij 'normaal' seizoen kan rijden en de tour als voorbereiding geldt. Het winnen van olympisch goud op wielrenfiets is echter onder wielrenners niet zo vooraanstaand.

Wat ik nog nergens heb teruggelezen is de positie van Milan Vader. Hij tekende bij Jumbo een contract waarin hij richting parijs ook alle vrijheid krijgt/kreeg om naartoe te werken. Stel nu dat Milan zijn volgende seizoen grotendeels inricht voor de MTB en top 10 of top 5 rijdt in wereld bekers voor de spelen. Kan de Knegt dan zomaar een Van der Poel selecteren die een alternatieve route naar de spelen kiest waarbij hij zich nauwelijks laat zien op de MTB. Iedereen gaat ervanuit dat VDP zomaar mag kiezen wat hij doet maar NOC NSF zal daar dan toch ook nog wat van vinden lijkt mij.
22 september 2023 11:28
Gewoon lekker doen wat je leuk vindt en niet naar al die "liefhebbers" hier luisteren.
  22 september 2023 11:47
  Precies dit Dion, en dat zal voor MvdP vermoedelijk de MTB zijn. Voordeel is dat zijn wegpalmares al vrijwel compleet is: in het voorjaar is er weinig meer voor 'm te winnen behalve semiklassiekers en hij heeft etappes en leiderstruien van de Giro en Tour. De drive om alles op het MTBen te zetten zal veel groter zijn dan nog een paar keer hetzelfde truukje in het voorjaar en de grote rondes uit te halen, Mathieu kennende.
  22 september 2023 12:39
  @Leopardo: omdat hij 1 x een Giro etappe + 1 x een Tour etappe en een aantal Grote eendaagse heeft gewonnen, valt er voor hem weinig meer te winnen? Karig voor iemand met kwaliteiten MvP... Hij kan toch veel meer uit het wegwielrennen halen?
  22 september 2023 13:08
  @Perico:

  Meerdere etappes is mooi ja, maar een XCO overwinning op de OS is wereldwijd in de sportwereld VEEL hoger aangeschreven. Daarnaast zijn dat ook doelen die de drie jaar daarna ook nog haalbaar zijn: goud op de OS wordt lastig in de jaren erna ;)
22 september 2023 12:12
Er zijn blijkbaar mensen op dit forum die geloven dat Van der Poel de Tour de France en zelfs het hele klassieke voorjaar zal skippen in functie van de Olympische mountainbikerit. Daar geloof ik dus niks van. Volgens mij wordt het een 2021-scenario: voorjaar (Strade, MSR, E3, RvV, PR), enkele Wereldbekers MTB (Nove Mesto, Valkenburg??), dan proberen geel te halen in Rimini en na anderhalve week eruit stappen om te focussen op de Spelen. Dat plan had in 2021 ei zo na goed uitgepakt. Zijn grootste fout op de vorige Spelen maakte Mathieu al in 2019, door na de teleurstelling van het WK in Harrogate de vlucht naar Tokyo te skippen en zo het test event te missen. Nu gaat hij het parcours op Elancourt grondig kunnen verkennen. Zondag met een goed gevoel naar huis gaan, is het belangrijkste voor wat nog komen moet.
  22 september 2023 12:24
  Ik vraag me echt af of hij een (compleet) voorjaar gaat rijden als het parcours van de OS op zijn maat is. Kan best zijn dat hij na het WK cross het nog even doortrekt naar de Strade of zelfs MSR, maar hij heeft verder niks te winnen, alle grote voorjaarsklassiekers binnen zijn huidige bereik heeft hij al gewonnen. Als je echt 100% voorbereid op de OS wil starten, rij je zoveel mogelijk XCO wereldbekers, en de eerste is 13/14 april al. Dat gaat niet samen met een klassiek voorjaar.
  22 september 2023 12:28
  Niet starten in RvV en PR is de zege min of meer in de schoot van Van Aert werpen. Dat zie ik Van der Poel echt niet doen.
  22 september 2023 12:39
  RVV en PR (en wat ander grut daarrond) lijkt me toch wel iets belangrijker voor vdp dan de OS. Zeker ook omdat ie daar gewoon heel goed uit te voeten kan (RVV: 4e, 1e, 2e, 1e, 2e), moet je dat dan opgeven voor iets dat toch iets minder aanzien heeft? Ik denk dat zeker RVV en PR de prioriteiten blijven van het jaar.
  22 september 2023 13:04
  Gekke gedachte: Alle ballen op RVV en LBL, die laatste is de enige die nog wat toe kan voegen aan zijn voorjaarspalmares. En daarna alles op de MTB tot aan de spelen
  22 september 2023 13:06
  Ik vermoed dat Mathieu zelf de OS XCO belangrijker vindt, helemaal gezien dat nog niet op zijn palmares staat en hij met een gedegen voorbereiding een serieuze kans heeft. Minder aanzien heeft het alleszins niet: het is olympisch, en wereldwijd wordt XCO hoger gewaardeerd en bekeken dan RVV of PR.

  Daarnaast: om serieus mee te kunnen doen bij de XCO moet je je écht goed voorbereiden, vrijwel alle kanshebbers zijn uitsluitend/grotendeels mountainbikers. Dan kan je niet 4 wereldbekers gaan rijden en een beetje techniek trainen; dan moet je echt de hele kalender vanaf 13/14 april zoveel mogelijk rijden, om in de flow te komen.
  22 september 2023 18:08
  Beetje raar dat je direct denkt dat de rvv dan in de schoot van Wout geworpen wordt, het is niet dat hij (buiten de corona editie) elke keer op het podium staat he. Ik vrees dat zijn kans op succes in de rvv en roubaix eigenlijk al gepasseerd is en er anderen nu meer kans hebben, of hij moest zijn programma echt eens afstemmen op het voorjaar maar dat doet hij niet dus tjah.
22 september 2023 14:39
De vraag is of MvdP daadwerkelijk ook zich gaat voorbereiden op de MTB of gaat het zoals in Tokio en Glasgow met weer nul voorbereiding?
24 september 2023 07:54
Voor een type renner als MvP (eendaagse renner) zijn alle eendaagse wedstrijden van groot belang! Ik ben het met II Leopardo eens: VOL voor OS gaan... Dit is zijn kans!
22 september 2023 09:35
In Glasgow was er ook niet veel qua tactiek te bespeuren. Matje en Dylan gleden mee en Matje plaatste zijn demarrage en toen was t over en out.
  22 september 2023 18:32
  Dat is wat de tv-kijker ziet, maar het vele werk van de ploeg voordien was er wel degelijk. Je hebt een ploeg nodig bij de wegrit.
22 september 2023 09:42
Dat hij nu wk-weg is kan de keuze voor de mtb wel eens ietsjes makkelijker maken, want volgens mij wil ie in beide disciplines gewoon zo'n grote titel. Veel zal wel afhangen van parcoursen, ook die in de Tour. Indien daar in de laatste week nog veel te halen is voor hem (of zijn kopman?) kan het zijn dat ie langer moet aanblijven.
Ik heb ergens wel het gevoel dat, hoewel hij de mtb prachtig vindt, het hoofdstuk ook wel wil afsluiten. En dat gaat het gemakkelijkst met een OS titel. Ook voor de ploeg/sponsors.
22 september 2023 10:47
Ligt aan mtb parcours. Als er heel hoogtemeters in zitten heeft geen kans tegen Pidcock. Maar korte intervalklimmen maakt zijn kans groter. En dan is er gelijk ook een voordeel tov de wegwedstrijd.
  22 september 2023 11:29
  testevent zal veel duidelijk maken denk ik
22 september 2023 13:24
Hij mag doen wat hij wil maar de olympische wegrit zou ik altijd rijden met zijn capaciteiten op zo'n omloopje. Ik denk dat vdp vooral een gouden olympische medaille wil halen in zijn carrière en dan is die wegrit zijn beste kans lijkt mij.
  22 september 2023 19:16
  Als het zijn doel is in zijn carrière een Olympische gouden medaille te behalen zijn kansen het grootst door zich te richtem op een van de "duur" onderdelen op de piste.
22 september 2023 16:15
Typisch weer de arrogantie van het IOC, ploegen met minimaal 4, 5 man zou vwb een wegkoers toch een minimale bezetting zijn.
22 september 2023 18:11
Bij alle bespiegelingen mis ik de misschien wel belangrijkste: waaraan geeft fietsensponsor Canyon de voorkeur met het oog op een zo groot mogelijk publicitair rendement??
  22 september 2023 18:22
  Qua omzet denk ik dat Canyon het liefst ziet dat MvdP XCO goud pakt op een eMTB.
  22 september 2023 18:59
  Meestal is het zo dat wie betaalt bepaalt.
  22 september 2023 19:01
  Of op zo’n elegante manier door de lucht vliegt dat de fiets er prachtig op staat.
22 september 2023 19:22
Je kunt ook te veel talenten hebben. Wordt echter pas een lastige keuze als beide parcoursen op de OS voor hem erg gunstig blijken te zijn.
23 september 2023 21:34
MTB's zijn de SUV's onder de fietsen. Weg ermee Matje...
  27 september 2023 19:14
  Wat een onzin.
  Niet mountainbikes, maar ebikes zijn de SUV's onder de fietsen. Veel groter en zwaarder dan nodig, lelijk en lomp. Je mag mountainbikes natuurlijk ook lelijk en lomp vinden (ik ben blijven hangen bij jaren '90 mountainbikes, en vind alles van daarna ook niet mooi of interessant meer), maar hoe ze er uit zien is wel grotendeels bepaald door functionaliteit. Bij een SUV en bij de moderne, lompe ebike is dat niet het geval, die worden gewoon opgeblazen omdat dat er 'stoer' en duur uitziet.
22 september 2023 11:53
Vijf ploegen met vier en de rest met drie, twee of één? Dat heeft toch niets meer met wielrennen te maken. Beter die rit in lijn schrappen en alleen nog tijdrijden op de OS. En MvdP kan best zijn voorbereiding volledig op MTB richten; ook dat is een individueel onderdeel.

Reacties zijn gesloten.