Carlijne Achtereekte heeft een contract getekend bij Jumbo-Visma, als wielrenster. De 32-jarige, die vier jaar geleden nog goud won op de Olympische Spelen in het schaatsen, maakt met andere woorden de overstap naar de wielerwereld. “Het zal gaan met vallen en opstaan. Ik zal moeten leren omgaan met het nerveuze, het gedrang.”
Afgelopen april liep het contract bij de schaatsploeg van Jumbo-Visma af. Het dwong Achtereekte om na te denken over de toekomst. Haar conclusie: het is mooi geweest op de ijsbaan, maar ik ben nog niet klaar met topsport. De Nederlandse contacteerde sportief directeur Merijn Zeeman en legde haar bevindingen aan hem voor.
“Ik heb diep in mijn hart altijd een passie voor wielrennen gehad”, vertelt Achtereekte in een persbericht. “Ik dacht stiekem weleens: waarom ga ik dat eigenlijk niet doen? Maar ja, het schaatsen ging goed en daar lag mijn focus. Nu krijg ik alsnog de kans om me te ontwikkelen tot profrenner en daar ben ik heel dankbaar voor. Het zal gaan met vallen en opstaan. Ik zal moeten leren omgaan met het nerveuze, het gedrang. Dat zal wennen zijn, maar ik ga ervan uit dat ik die skills snel leer. Ik hoop dat ik eerst in dienst een rol kan spelen binnen het team.”
Manager Jumbo-Visma Women: “Ze ademt topsport”
Ook Esra Tromp, manager van Jumbo-Visma Women is blij met de komst van Achtereekte. “We kijken binnen Team Jumbo-Visma altijd naar hoe we elkaar beter kunnen maken. Carlijn mist weliswaar de routine van fietsen in een peloton en ook op technisch en tactisch vlak is er werk aan de winkel, maar ze bréngt onze ploeg ook veel. Carlijn durft keuzes te maken, ze stelt prioriteiten en weet wat ze moet doen om haar doelen te bereiken. Ze ademt topsport. Die kennis en instelling zijn waardevol voor ons team.”
“De komende weken ligt de focus op het vergroten van het duurvermogen en op techniektraining”, aldus Tromp. “Met Carlijns fitheid zit het wel goed, dat hebben de waardes laten zien. De grootste uitdaging schuilt in het spelen van het spel op de fiets. Het leren positioneren, het kunnen inschatten van kansen, assertief rijden, … Daar hebben we de komende periode veel aandacht voor.”
NK in juni zekerheid
De vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma gaat vanaf 11 mei op trainingskamp. Achtereekte is daar ook bij. Aansluitend rijdt ze een aantal kleinere wedstrijden en criteria. Op basis van de ontwikkeling die ze in de trainingen laat zien, en resultaten uit die wedstrijden, bepaalt het team wanneer ze haar eerste grote wedstrijd voor de ploeg rijdt. Dat zal al snel het geval zijn. Ook bij het NK op 25 juni verschijnt Achtereekte aan start.
Achtereekte is niet de eerste renner binnen het team van Jumbo-Visma die de ene topsportcarrière verruilt voor de andere. Primoz Rogliz (voormalig skischansspringer) en Amber Kraak (voormalig roeister) gingen haar voor. Achtereekte is echter wel de allereerste atleet die binnen dezelfde ploeg een switch maakt.
21 Reacties
Heel mooi, nu van der Poel nog!
De zweedse neem ik aan die je bedoelt?
De Zweed ja!
A.u.b. niet die Zweed zeg. Wat een eigenheimer is dat zeg.
Is Roglic een voormalig schansspringer? Dat wist ik niet joh.
Is ook nieuw voor mij. Ik hoorde laatst trouwens dat Evenepoel een voormalig voetballer is!
Allemaal geïnspireerd door Herbert Dijkstra die ooit geschaatst heeft maar dat ook altijd geheim hield
De wereldberoemde marathonloper Lance Armstrong schijnt ook wel een op de fiets te hebben gezeten en hier en daar een wedstrijdje te hebben gereden. Overigens niet onverdienstelijk, hij schijnt best wel wel korte uitslagen te hebben gereden.
Het schijnt dat steven kruijswijk, je weet wel: vice-kampioen badminton regio zuid-zuid oost best ok kan fietsen.
Interessante switch, leuk om te volgen.
Wat kan ze nog bereiken na een overstap naar het fietsen op 32 jarige leeftijd.
Nu al in de overgang? Oef…dat is vroeg…
Goud won ze op de 3k en daarnaast deed ze het ook goed op de 5k. Dus geen sprinttype.
Volgens mij is dit ook wel een mooi onderzoek om te kijken in hoeverre schaatsers die overstap kunnen maken. Het gedisciplineerde leven kennen ze en ze trainen natuurlijk ook allemaal op de fiets. Tegen de klok valt er weinig te halen op leeftijd en knechten is er niet bij in het schaatsen, terwijl de dameskoers nog niet heel sterk is in de breedte. Dan kun je mogelijk nog prima een paar jaar mee in de koers. Helemaal omdat veel schaatsers Hollandisch zijn, net als een boel ploegen (bij beide sporten) en er ook veel dameskoers op de Nederlandse buis is. En bij Jumbo is dat lijntje natuurlijk extra kort.
Eric Heiden reed dacht ik zelfs de tour uit..
De kilometer op de baan is voor de sprinters. 3km is nog geen 120k voor een normale etappe in dames wielrennen
@uitdewaaier
De Tour niet, de Giro wel.
En hij werd Amerikaans kampioen op de weg.
Laurine van Riesen heeft ook olympische schaatsmedailles en was op de baan in Tokio goed onderweg totdat ze van de baan raakte.
Christa Lunding-Rothenberger heeft olympische schaatsmedailles op zowel schaatsen als op de wielerbaan. Maar zijn kwam uit de Duitse Doping Republiek. Ik weet dus niet of deze nog meetelt.
Gert Jakobs reed vroeger bij Kwantum zowel als profrenner als bij Kwantum marathons op de schaats. Hij reeds zelfs de Elfstedentocht.
Leuk, ben benieuwd of het haar lukt. Wel mooi dat de ploegleiding haar een kans geeft.
@redactie: Meervoud van criterium is in dit geval criteriums.
Tof, ik ben benieuwd.
Met Vos heeft ze in ieder geval iemand in de ploeg die haar ook tijdens de wedstrijd tactisch kan helpen. En verder wordt er tegenwoordig ook gewoon vanalles qua tactiek door de oortjes geblerd. Dus ze moet eigenlijk vooral heel snel goed leren fietsen.
Denk dat het te laat is. Na die gouden plak als eind-twintiger de switch maken, of desnoods na haar titel op het NK Allround een jaar later, zou een heel ander perspectief hebben geboden. Nu is ze in de dertig en heeft er drie seizoenen van verslechterende prestaties op zitten.
Van een C-sport naar een A-sport.
Kan beter een jong talent de kans geven