O’Connor pakt zege in derde rit Tour of the Alps, Pinot nieuwe leider

woensdag 18 april 2018 om 14:19

foto: Sirotti (archiefbeeld)

Ben O’Connor heeft de ritzege gepakt in de derde etappe van de Tour of the Alps. De 22-jarige Austaliër van Dimension Data kwam in Merano solo over de finish. Thibaut Pinot eindigde op de tweede plaats en nam de leiderstrui over van Iván Ramiro Sosa. Domenico Pozzovivo was derde.


Een vroege kopgroep met Giovanni Visconti, Matteo Montaguti, Manuel Senni en Stephen Rabitsch had een voorsprong van vier minuten op het peloton aan de voet van de eerste serieuze klim. Op de Passo Della Mendola van negentien kilometer verdween die voorgift als sneeuw voor de zon. Enkele klassementstoppers zagen hun kans schoon om leider Iván Ramiro Sosa te bestoken.

Onrust
Bahrain Merida had een plan uitgetekend, met Visconti in de vlucht en Mark Padun als helper om kopman Domenico Pozzovivo naar voren te brengen. Thibaut Pinot en Ben O’Conner konden als enigen volgen. Het zorgde voor de nodige onrust in het sterk uitgedunde peloton, waaruit ook Froome probeerde weg te springen. Uiteindelijk nam Astana het heft in handen in de achtervolging op de groep-Pinot, nadat Sosa helemaal geïsoleerd was.

Op de top van de Mendola was het verschil een kleine minuut. Daarna volgde de Passo Palade, een loper van derde categorie. Toch was het te lastig voor vroege vluchters Montaguti en Visconti om het tempo te volgen. Astana en Sky brachten in de achtergrond een peloton van ongeveer dertig renners terug tot op een halve minuut.

Froome draait gashendel open
Dat was het teken voor Froome om de gashendel open te draaien. Enkel Luis Léon Sánchez, Miguel Ángel López, Sosa en George Bennett konden hem volgen in de achtervolging op het koptrio, want aan kop was Senni gelost. Met een voorgift van twintig seconden gingen Pinot, Pozzovivo en O’Connor de afzink richting Merano in, voor een versplinterd peloton.

In deze laatste afdaling ging Sosa tegen de vlakte. De klassementsleider kon weer op zijn fiets klimmen, maar was aangewezen op achtervolgen. De tempoversnelling van Froome op de Basso Palade was niet voor niets, want de Brit wist aan te sluiten bij het trio vooraan – met in zijn zog onder anderen Sánchez, López en Bennett.

O’Connor wint
O’Connor besliste de etappe uiteindelijk in zijn voordeel door een late aanval. De Australiër demarreerde in de laatste drie kilometer en hield knap stand. Het is de grootste zege in zijn nog prille profcarrière. Vorig jaar was hij al eens de sterkste in de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk. De Ronde van Catalonië besloot hij dit jaar op een knappe elfde plek.

In het klassement heeft Pinot de leiderstrui overgenomen van Sosa. Hij verdedigt een voorsprong van vijftien seconden op Pozzovivo en López. Froome volgt op 16” op de vierde plaats. De Tour of the Alps telt nog twee etappes, de slotrit eindigt vrijdag in Innsbruck. Dan weten we wie Geraint Thomas opvolgt als eindwinnaar.

16 Reacties

ChefSpijker 18 april 2018 om 14:21

Heerlijke etappe. Dat belooft wat voor de Giro ;)

Aparte tactiek van Astana. Lopez die zich leeg rijdt in de laatste 8 km voor wat? Nu vergooit hij zo goed als z’n AK-kansen. Of verliest in elk geval veel zure secondes.

ditisdavid 18 april 2018 om 14:21

Lekkere zege voor O'Connor, zeker niet gestolen. Lopez verliest dure seconden in de slotkilometer. Heel jammer dat het voor Sosa zo loopt, al was het wel te verwachten dat hij de leiderstrui ergens ging verspelen.

@ChefSpijker ;)

Samlambeej 18 april 2018 om 14:22

Alsjeblieft!
Uitgekeken naar dit rondje en het stelt ons niet teleur.

Samlambeej 18 april 2018 om 14:25

Astana gaat elke etappe voor de overwinning en dat moment Froome/Lopez vs. Astana(peleton) leek me om Froome uit zijn kot te lokken aangezien Elissonde zo goed als op was.

Mooi toch?

sjappie 18 april 2018 om 14:39

Lopez liet bewust lopen de laatste meters. Ik kan geen logische verklaring bedenken

Duh 18 april 2018 om 14:46

Mooie groeibriljant die O’Connor! Ging al aardig mee in TDU en vooral Catalonië. Nu met de besten omhoog.

josi 18 april 2018 om 14:50

Mooie rit, Pinot en Pozzo toch nog enigszins beloond voor hun aanvallende werk en O’Connor toch wel iemand om op te letten voor de toekomst.

Polleke 18 april 2018 om 15:47

Tja… Astana geven hier gewoon het AK weg, hopelijk een misverstand en geen arrogantie, zou ongepast zijn…

timplify 18 april 2018 om 16:10

Bennett toch sterk!

WCEendT 18 april 2018 om 16:36

Sosa gevallen, spijtig.

ikbenprocycling 18 april 2018 om 18:06

Lekkere finale waarin mede ene Froome als een raket daalde, en knap uitgesoleerd door de jonge OConnor.

Jean Dumas 18 april 2018 om 20:05

Altijd gedacht dat in deze rit iets kon. Wie hier de rit wint is sowieso een kleinerondentalent.

roelieman2 18 april 2018 om 22:19

Verassend die Sosa. Kijkend naar zijn uitslagen van vorig jaar klopt er iets niet. Van rond plek 40 in de tour de l’avenir naar de wereldtop bij de profs. Ik ben benieuwd maar heb er een slecht gevoel over…….

Mwielerfan 18 april 2018 om 23:27

Andere rittenkoersen? Een blessure vlak voor de toekomst en het is verklaard. Of slechte begeleiding, hij was maar 19 en Colombia is ver weg. Zal niet de eerste zijn die sociale omgeving mist. Iets meer onderzoek voor de verdachtmakingen kunnen losbarsten graag

Bassie55k 19 april 2018 om 04:12

Misschien ook die jonge Tsjech Michal Schlegel eens een contractie aanbieden.

roelieman2 19 april 2018 om 16:49

@mwielerfan
Kijk aub even op procyclingstats voordat je aanneemt dat ten eerste de Tour de lavenir geen rittenkoers is en ten tweede naar al zijn andere uitslagen in rittenkoersen. Geen een uitslag vorige seizoen bij de 20. Kortom erg apart dit en niet met logica te verklaren…..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.