NOS blijft ‘gewoon’ wielrennen uitzenden

donderdag 11 oktober 2012 om 15:18

tourpeloton

foto: Sirotti

Het USADA-rapport over Lance Armstrong en alle verklaringen van ex-ploegmaats heeft veel mensen aan het denken gezet, zo ook de publieke omroep. In een reactie aan de Volkskrant geeft Maarten Nooter, hoofd sport bij de NOS, aan dat ze aan het denken zijn gezet, maar wel gewoon blijven uitzenden. ”We vragen ons ook regelmatig echt af, waar kijken we naar?”

”Het wielrennen heeft een enorm probleem en probeert daar vanaf te komen. Daarom komt dit nu allemaal op straat. Journalistiek gezien is dat heel interessant en dus besteden wij daar veel aandacht aan”, vertelt Nooter. De NOS steekt echter veel zendtijd in, vooral, de grote rondes. Moeten ze daar niet van afzien? ”Dat zullen we steeds opnieuw wegen. Zeker nu. We kopen nooit zomaar iets en we zenden ook nooit zomaar kritiekloos iets uit.”

Toch vertelt Maarten Nooter dat ‘al dat dopinggedoe’ ook gevolgen heeft op hoe mensen naar de sport kijken: ”Dat doen wij nu heel anders dan vijf of tien jaar geleden. Veel journalistieker. We kijken er anders naar, en geven op een andere manier commentaar. We duiden tijdens de wedstrijd met Maarten Ducrot, en na afloop met bijvoorbeeld Edwin Winkels en Thijs Zonneveld. En we sturen extra ploegen op pad om boven op het nieuws te kunnen zitten. Juist ook tijdens de Tour.”

Hierdoor is ook de opzet van Mart Smeets’ Avondetappe veranderd. ”Het is heel anders van toon dat in de begintijd. Het gaat allang niet meer alleen over de romantiek van het wielrennen. Op de avond dat Rasmussen in 2007 uit de Tour werd gegooid, was De Avondetappe nieuwsbron nummer 1 in dit land. Juist als dit soort zaken zich voordoen, moet je er zijn als publieke omroep. Het is onze taak om er journalistiek verslag van te doen. Vandaag en volgend seizoen.” Dit gebeurde ook deze Tour de France, toen Fränk Schleck ’s avonds werd meegenomen door de politie, op basis van vermeend dopinggebruik. Op die betreffende avond zat de crew van de NOS in hetzelfde hotel als de RadioShackrenners en beschikten ze over het laatste insidenieuws.

In Duitsland is er een paar jaar geleden door de grote zenders ARD en ZDF afstand gedaan van het live uitzenden van wielrennen. ”Deze beslissing was en is raar, maar had ook een andere achtergrond. Voor hen was het geen puur journalistieke afweging. ARD en ZDF waren ook sponsor van de Telekom-ploeg. Dat is een vermenging die wij nooit hebben gehad of zullen hebben. Wij zenden uit, zijn kritisch, maar we zijn geen deelnemer en dat zullen we ook nooit worden”, besluit de hoofd sport van de Nederlandse Omroep Stichting.

Dit artikel delen:
# NOS

Headlines

Materiaalzone

Populair