Nog steeds geen duidelijkheid over zaak-Amador

dinsdag 7 januari 2020 om 18:09
Nog steeds geen duidelijkheid over zaak-Amador

foto: Cor Vos (archief)

Er komt voorlopig nog geen einde aan de transfersoap rond Andrey Amador. De Costa Ricaan, Movistar en Team Ineos wachten allemaal op een vonnis van de UCI, maar het is volgens Cyclingnews nog onduidelijk wanneer de internationale wielerunie met een definitieve uitspraak komt.

Voor wie het verhaal (nog) niet kent: het Spaanse Movistar maakte in juli 2019 bekend dat de 33-jarige Amador had bijgetekend bij de Spaanse WorldTour-formatie, maar eind september kwam naar buiten dat de Costa Ricaan een streep had gezet door het akkoord en naar Team Ineos zou vertrekken. Sindsdien verkeert de coureur in onzekerheid.

Amador wil dolgraag voor Team Ineos koersen, maar Eusebio Unzué – de teambaas van Movistar – laat zijn pupil niet zomaar vertrekken. “We hebben een voorcontract in ons bezit, ondertekend door Amador en zijn manager”, doelt Unzué op rennersmakelaar Giuseppe Acquadro. “Het is nu aan de UCI om de zaak op te lossen. Andrey zal het allemaal moeten uitleggen.”

Vergoeding 
“Ze hebben allebei een probleem, aangezien de UCI nu twee ondertekende contracten heeft binnengekregen.” Unzué heeft echter wel een oplossing voor het probleem: “Als Andrey betaalt, is hij vrij om te koersen voor Team Ineos. Hij zal een vergoeding moeten betalen op basis van de bestaande wetgeving.”

Het is nu aan de UCI om de zaak op te lossen. De bond zou nog voor de jaarwisseling een beslissing nemen, maar de verschillende partijen wachten nog altijd op een telefoontje. De leden van de internationale wielerunie komen morgen terug uit kerstreces, maar het is nog onduidelijk wanneer de zaak zal worden afgehandeld.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Jowinho 7 januari 2020 om 18:55

Ik ben niet echt thuis in die juridische termen, maar wat is het verschil tussen een voorcontract en een gewoon contract?

0
aardappeljager 7 januari 2020 om 20:19

Dit vraag ik me ook af. Is het een soort intentieverklaring / letter of intent?

0
Hades 8 januari 2020 om 01:46

In een voorcontract worden over het algemeen de hoofdlijnen van de onderling gemaakte afspraken alvast op papier gezet. In een contract worden deze afspraken vervolgens gedetailleerder neergezet op papier.

Als Unzue daadwerkelijk een ondertekend voorcontract in zijn bezit heeft, dan lijkt Movistar sterk te staan. Amador heeft immers in juli waarschijnlijk met zijn volle verstand dat voorcontract ondertekend, om nauwelijks twee maanden later een ander contract aan te gaan bij Ineos.

De oplossing lijkt me in beginsel helder voor alle partijen: Amador betaalt Movistar een vergoeding gelijk aan de duur van zijn nieuwe contract bij die ploeg, waarna Amador vrij is om voor Ineos te koersen.

0
ThorHushovd 8 januari 2020 om 09:12

Ik ga met je mee, in je oplossing Hades. Echter helaas spelen ‘principes’ ook vaak een rol en die zijn nauwelijks emotioneel los te trekken bij de personen en ploegen in kwestie.

Verder denk ik dat ’terug gaan’ naar Movistar ook het gewenste niet meer is voor beide partijen, dus hoe dan ook zal er een financiële compensatie richting Movistar moeten komen als Amador/Ineos z’n gelijk niet haal.t

0

Headlines

Populair

Materiaalzone