Nog onduidelijkheid over BK-deelname Wout van Aert

woensdag 21 december 2022 om 09:52
Nog onduidelijkheid over BK-deelname Wout van Aert

foto: Cor Vos (archief)

Staat Wout van Aert op zondag 15 januari 2023 aan de start van het BK veldrijden in Lokeren? De titelverdediger twijfelt volgens Het Laatste Nieuws zelf nog over zijn deelname, zijn ploeg Jumbo-Visma ziet liever dat Van Aert in Spanje blijft in functie van het wegseizoen.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Over ruim drie weken strijden de beste crossers van België in Lokeren om de nationale veldrittitel. Wout van Aert is de regerende kampioen, al is het maar de vraag of hij zijn titel zal verdedigen. Van Aert vertrekt na de drukke kerstperiode op 8 januari naar Spanje voor een tweede trainingsstage met zijn ploeg Jumbo-Visma, en zou dan halverwege zijn stage op en neer moeten vliegen om een gooi te kunnen doen naar een nieuwe Belgische titel.

Als het van Jumbo-Visma afhangt, staat Van Aert straks niet aan de start van het BK veldrijden. De renner zelf heeft echter nog geen beslissing genomen, en twijfelt nog altijd over het BK, ook al staat de wedstrijd niet op zijn kalender. Zijn ploeg ziet liever dat Van Aert twee weken in Spanje blijft om te trainen, om zo het samenhorigheidsgevoel met zijn ploeggenoten te versterken en een goede basis te leggen in functie van het komende wegseizoen.

Geen consequenties 
De Belgische wielerbond en de organisatie achter het BK in Lokeren hopen uiteraard op de komst van Van Aert. “Wout is de beste Belgische renner in het veld en op de weg. Hem erbij hebben, zou een ferme opsteker zijn”, geeft Bram De Bauwer namens de organisatie aan. Een eventuele niet-deelname aan het BK heeft overigens geen consequenties voor Van Aert voor het komende WK veldrijden in Hoogerheide. Er geldt in het veldrijden namelijk geen startverplichting voor het BK.

Wedstrijdprogramma Wout VAN AERT

Dit artikel delen:

15 Reacties

Oblomov 21 december 2022 om 10:44

Typerend voor de Belgische pers dat Jumbo Visma hier weer als de kwade genius op wordt gevoerd. Ga er nu maar van uit dat Van Aert zijn eigen beslissingen neemt. De enige uitgangspunten daarbij zullen het WK en het voorjaar zijn, niet het kweken van 'samenhorigheidsgevoel' op last van de ploeg.

7
Mooie Sjors 21 december 2022 om 10:03

Beter een optimale voorbereiding op het wegseizoen dan nog een driekleur in het veld om op de hoop te gooien. Ik vind het toch enigszins vreemd dat Van Aert (en ook Van der Poel trouwens) zo veel moeite hebben om die veldritsport los te laten en echt de focus te leggen op de weg waar de grote glorie te rapen valt.

0
Romāns Vainšteins 21 december 2022 om 10:16

Ik ook en wijt het aan ingebakerde graaiïgheid. Die kunnen geen weerstand bieden aan de zak geld die de organisatoren uit alle hoeken bij elkaar gesprokkeld hebben. Een beetje lachwekkend want wie maakt het nou uit dat je velgen blijven ronddraaien na gestopt te zijn?

Dooretteringen van deze kwaal zijn dat 4Gold-project en die achterlijke RedBullHelm.

-2
Michiel 21 december 2022 om 10:22

Los van hun liefde voor het veld is het qua intensiteit juist goed dit te blijven doen, voor later in het seizoen voor op de weg. Het veldrijden heeft in de basis ze gemaakt tot wat ze nu zijn op de weg.

3
Mooie Sjors 21 december 2022 om 10:58

Dat wordt dan wel altijd gezegd, maar zonder dat veldrijden waren het misschien ook de besten? Zie ook Van Aert zijn meest succesvolle periode tot dusver, in de zomer van 2020, toen hij met een lange wegvoorbereiding 3 maand lang de topprestaties opeenstapelde. Daarnaast weet Van Aert toch ook al jaar na jaar een akelig hoog niveau te halen in de Tour, als hij al een half jaar geen crossfiets meer van dichtbij heeft gezien. Dat ze nu nog de cross nodig zouden hebben om hun niveau te halen op de weg, betwijfel ik toch een beetje.

Dat ze het doen tot daar, maar waarom moet je je stage met oog op het voorjaar onderbreken voor een BK?

0
Fast Freddy 21 december 2022 om 11:03

@michiel Inderdaad een combi van plezier in de sport voor met name koersdier mvdp om een beetje het off-season door te komen en met een goede balans tussen duur en intensief heb je een perfecte voorbereiding op het wegseizoen. De tijd van in de winter alleen kilometers malen ligt achter ons.

2
Oblomov 21 december 2022 om 11:06

Dacht dat inmiddels wel geaccepteerd was dat de intensieve prikkel van het veldrijden mede de basis van hun succes op de weg vormt. We hebben aan Boom, Stybar en Nieuwenhuis in ieder geval gezien dat het verwaarlozen van, of zelfs compleet stoppen met, de cross er toe leidt dat je een standaard wegrenner wordt, zonder de explosiviteit die een winter sprinten van bocht naar bocht je oplevert.

1
Mooie Sjors 21 december 2022 om 11:09
Quote:
We hebben aan Boom, Stybar en Nieuwenhuis in ieder geval gezien dat het verwaarlozen van, of zelfs compleet stoppen met, de cross er toe leidt dat je een standaard wegrenner wordt, zonder de explosiviteit die een winter sprinten van bocht naar bocht je oplevert.

Stybar heeft zijn grootste successen op de weg net geboekt op het moment dat hij nog amper crosste.

Even gecheckt en voor Boom gaat je theorie ook niet op.

0
Fast Freddy 21 december 2022 om 11:11

@sjors, ik begrijp het dilemma wel; die mannen zijn gek op truitjes. Het BK laten schieten vs op en neer vanaf trainingskamp en het effect daarvan op een prestatie 3 maanden later. Daarbij komt nog een mentale component bij in de vorm van de buzz van weer een truitje.
Tegelijkertijd spreekt er uit de twijfel ook een gebrek aan focus en prioritering, die bij de ploeg dus wel aanwezig is. Misschien moet de ploeg hierin gewoon besluiten ipv ruimte geven.

0
Romāns Vainšteins 21 december 2022 om 11:12

En wat hebben we überhaupt aan Nieuwehuis op de weg gezien qua zich in de koers mengen?

-1
Robin van Wijlick 21 december 2022 om 11:38

Gisteren hadden ze bij Jumbo zo’n mooi marketingkulverhaal van je roots niet vergeten en dergelijke. In dat kader moet je dit volgens mij ook zien. Daarbij doen ze het voor hun plezier, toch ook niet onbelangrijk. Zoals Van Aert zei ‘dit zijn de enige wedstrijden waar ik zonder druk aan de start kan staan’. En dan zal er ook nog wel wat centen bij komen kijken. De ploeg kan ze adviseren en daar zal zeker Wout van Aert ook naar luisteren, maar er zal toch ook bedongen zijn dat zij zelf deze beslissingen maken.

0
Michiel 21 december 2022 om 11:52

“Hoewel ik weet dat het soms makkelijker zou zijn om niet meer te crossen en net zoals andere wegrenners een ‘gewone winter’ te beleven, blijf ik het doen”, benadrukt Van Aert. “Mijn palmares staat er, ik heb in het veld alles gewonnen wat er te winnen valt en voor het geld hoef ik het ook niet meer te doen. Maar ik cros gewoon ontzettend graag en ben er bovendien van overtuigd dat ik er als renner sterker van word. Ik geloof dat ik er in het voorjaar de vruchten van pluk.”

Aldus Van Aert zelf

2
Mooie Sjors 21 december 2022 om 12:22

Dat hij daar van overtuigd is, lijkt me duidelijk. Anders zou hij niet twijfelen om er zelfs zijn ploegstage voor te onderbreken, zelfs al lijkt zijn ploeg daar niet van overtuigd. Ook de realiteit biedt wat mij betreft geen uitsluitsel, als je ziet hoe goed hij bijvoorbeeld telkens is na een lange periode van stages zoals voor de Tour.

Dat hij het mentaal nodig heeft om te crossen en liever de wedstrijdprikkel opzoekt dan maanden in het buitenland te zitten in de winter, begrijp ik uiteraard. Dat hij overweegt om zijn ploegstage voor het voorjaar te onderbreken voor nog maar eens een driekleur in het veld, begrijp ik minder. :)

0
YogiBear 21 december 2022 om 11:27

Ik denk dat juist Jumbo Visma wel heeft laten zien wat de toegevoegde waarde is van gerichte hoogte-/trainings-stages als ploeg. Daar heeft ook iemand als Van Aert duidelijk voordeel bij gehad. Een deel van de Belgen en de Belgische pers willen dat echter niet zien.

0
Mooie Sjors 21 december 2022 om 11:33

Want de ‘Belgen en Belgische pers’ bepalen wat Van Aert doet? Staat toch in het artikel dat Wout zelf twijfelt? Ik zie in het artikel ook niet echt dat ‘de Belgische pers’ absoluut wil dat Van Aert aantreedt op dat BK?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone