NK Wielrennen 2021 prooi voor Timo Roosen

zondag 20 juni 2021 om 16:47
NK Wielrennen 2021 prooi voor Timo Roosen

foto: Cor Vos

Timo Roosen heeft het Nederlands kampioenschap op de weg gewonnen. De 28-jarige renner van Jumbo-Visma veroverde de Nederlandse driekleur door een geslaagde aanval in de slotronde. Hij kwam met een kleine voorsprong als eerste over de finish op de top van de VAM-Berg. Sjoerd Bax (Metec-Solarwatt p/b Mantel) veroverde het zilver, Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) sleepte het brons in de wacht.

Op en om de Drentse vuilnisbelt moeten de renners 25 in plaats van de geplande 27 rondes van 7,3 kilometer afleggen. De totale afstand komt daarmee uit op 183 kilometer. Titelverdediger Mathieu van der Poel gaf er in de openingsfase al eens een klap op, maar hij was niet van de partij toen een kopgroep van zeventien man wegreed. Onder hen vier man van Jumbo-Visma: Dylan Groenewegen, Olav Kooij, Gijs Leemreize, Timo Roosen.

Afvalkoers nekt Dumoulin en Van der Poel
Wesley Kreder, Boy van Poppel, Danny van Poppel vertegenwoordigden Intermarché-Wanty-Gobert. Verder nog van de partij? Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Martijn Tusveld (Team DSM), Sebastian Langeveld (EF Education-Nippo), Nick van der Meer (Volkerwessels), Nils Wolffenbuttel (Volkerwessels), Jens van den Dool (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Sjoerd Bax (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Ivar Slik (ABLOC), Elmar Reinders (Riwal) en Jan Maas (Leopard).

foto: Cor Vos

In de achtergrond werd er door Mathieu van der Poel flink jacht gemaakt, maar de kopman van Alpecin-Fenix kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Hij kwam wel in de buurt van de kopgroep, maar mede met dank aan storingswerk van Jumbo-Visma kwam hij nooit vooraan aansluiten. Met goed vijftig kilometer te koersen besloot hij dan ook de strijd te verlaten. Tom Dumoulin was enkele rondes eerder al uit koers gestapt.

Roosen profiteert optimaal
Na veel vijven en zessen bleven er vooraan zeven man over: Kooij, Groenewegen, Riesebeek, Tusveld, Bax en de gebroeders Van Poppel. Daarachter naderde een groep met onder anderen Sebastian Langeveld, Mike Teunissen en Timo Roosen. Waar Groenewegen en Danny van Poppel moesten lossen, konden Teunissen en Roosen in extremis vooraan aansluiten.

Bij het luiden van de bel gingen Martijn Tusveld en Sjoerd Bax op de pedalen staan. Na de afzink kwam Oscar Riesebeek in de voorlaatste beklimming van de VAM-Berg aansluiten bij de twee. Jumbo-Visma leek de koers te hebben verloren, maar de vertwijfeling sloeg, waarna de geel-zwarte formatie het gat met succes dichtte. Bij de samensmelting ging Teunissen allereerst aan. Zijn poging strandde, maar de daaropvolgende aanval van Timo Roosen had wel het gewenste effect voor de geel-zwarte formatie.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

118 Reacties

NDI22 20 juni 2021 om 17:14

Te veel focus op MvdP kostte ze bijna de zege, maar alsnog netjes gedaan van Roosen. Tusveld uiteindelijk iets te vroeg gegaan en Riesebeek op de verkeerde gegokt.

0
Pascal Mortier 20 juni 2021 om 17:15

Vind het wel een leuk vooruitzicht: de Nederlandse kampioen die gaat knechten voor de Belgische kampioen in de RVF en de klassiekers. Wout kennende zal hij die gunst zeker en vast ook wel eens terug geven ;-)

0
Aart van Woud 20 juni 2021 om 17:17

Beetje omgekeerd zoals dit jaar bij Alpecin Fenix dus ;)

0
Stoempen 20 juni 2021 om 17:20

Vakkundig de concurrentie in de berm gezet

0
WoutMathieu 20 juni 2021 om 17:29

Blijkbaar mag het volgens de ‘experts’ hier en van de jury mag het ook. Blijft onsportief om anderen bewust te hinderen. Maar ja, alles mag behalve als de jury ingrijpt, dan mag het niet.

0
Merlinappa 20 juni 2021 om 17:35

maak jij je ook zo druk als er in de Tour massaal een block op wordt gegooid als de vroege vlucht is vertrokken?

0
VerstandOpNul 20 juni 2021 om 17:38

Mee eens! Dit was nog opzichtiger dan Sagan in de Giro. Ik vind dit echt niet kunnen..

0
Stoempen 20 juni 2021 om 17:39

@Merlinappa, daar erger ik me ook mateloos aan ja. Als iemand wilt aanvallen mag dat toch gewoon.

0
VespavanBern 20 juni 2021 om 17:57

@stoempen, nee, dat mag niet. Wielrennen is niet een donderdagavond wie kan er het hardst stoempen, wielrennen is je een hele dag door een peloton heen manoeuvreren en proberen ergens als eerste aan te komen. Als een renner voor je rijd, kun je er dus niet langs. Het Of een renner dit nou expres doet of niet doet er niet toe. Het is een kwaliteit om ervoor te zorgen dat andere renners, hoe sterk ze ook zijn, ergens niet uit kunnen komen. Een goed voorbeeld is de sprint van de Brabantse pijl 2020. Nee, het is niet netjes, maar dat valt van 1000 dingen te zeggen die tijdens een koers gebeuren.

0
DunJay 20 juni 2021 om 18:56

@VespavanBern Goed gezegd. Je ziet Kooij binnendoor piepelen in de bocht net nadat Roosen is vertrokken. Ze laten hem naar de kop rijden en kunnen er dan gewoon niet meer langs, natuurlijk omdat hij bewust in de weg ging rijden, maar dan hadden ze hem niet naar de kop moeten laten gaan.

0
MoveOn 20 juni 2021 om 22:40

Best jammer dat herhaald bewust insturen en blokkeren. Dat het mag en kennelijk vaak gebeurt maakt het nog niet sportief. Zo laat in de finale is niet hetzelfde als bij een vroege vlucht. Zwaktebod van JV en ze komen ermee weg. Roosen valt overigens niets te verwijten.

0
Maximus 20 juni 2021 om 23:46

Heel leuk voor Roosen, hard werkende knecht.

Verder heb vandaag totaal niet genoten van TJV. De hele dag druk in de weer om anderen te laten verliezen en eigenlijk nooit indruk gemaakt – wat in dit startveld toch verwacht mag worden. Uiteindelijk alleen gewonnen door de omvang van het team en onsportief blokken. Waren denk wel 5 betere mannen in koers. Voor mij een anticlimax dat ze de trui toch pakken.

0
ExtraGram 20 juni 2021 om 17:40

Sterke koers van Kooij. Kan meer dan alleen sprinten deze jongen.

0
VespavanBern 20 juni 2021 om 17:58

En al zou hij nu nog alleen kunnen sprinten, ongelofelijk wat een ontwikkeling die jongen heeft doorgemaakt in de Corona tijd nota bene.

0
VerstandOpNul 20 juni 2021 om 17:45

Mooie overwinning voor Timo, het zij hem gegund. En dat hij ook maar mooie dingen gaat laten zien in het rood-wit-blauw.
Pijnlijk hoe Maarten en Herbert TJV al volledig afgeschreven hadden overigens. Groot contrast met het scherpe oog van Karsten Kroon in de Giro.

0
Anders kijken 20 juni 2021 om 17:57

Met laf koersen gewonnen. Trots op de gele hiena’s.

0
DunJay 20 juni 2021 om 18:59

Laf niet, wel de juiste tactiek zo blijkt achteraf

0
Westfalen 20 juni 2021 om 19:57

Wat is er laf aan dan ? Jumbo heeft juist uitgekiend de zege naar binnen gehengeld, gebruik makend van de gehele ploeg.

0
Beer 20 juni 2021 om 22:26

Laf koersen? Ze gaan gewoon vroeg vol in de aanval.

0
Wheely 20 juni 2021 om 17:58

Hopelijk geeft deze trui hem vleugels, met zijn kwaliteiten moet ie vaker wat kunnen winnen in kleinere koersen. Beetje Sinkeldam kampioen.

0
Michelangelo 20 juni 2021 om 18:11

Uiteindelijk de kampioen van het collectief. Ze hadden niet de sterkste man in koers, maar hebben de numerieke meerderheid wel prima uitgespeeld.

Was het mooi om te zien? Ik vond van niet. Ik zie niet graag dat er tegen 1 persoon wordt gekoerst, maar de eerste wedstrijdhelft was er volledig op gericht om Mathieu te elimineren. En met succes.

En de tweede helft was vooral om iedere keer een overtal te krijgen en nergens op kop te hoeven rijden. Achteraan druk zetten en vooraan sparen. En het liep nog bijna mis als Riesebeek en Tusveld elkaar wat beter gevonden hadden.

Mooi dat Roosen de trui pakt. Niet dat ik denk dat hij vaak met de handjes in de lucht over de streep zal komen, maar ik gun die mannen in de schaduw wel dit soort prijzen. In een team als TJV is de kans dat je een NK wint een stuk groter dan het winnen van een andere wedstrijd.

0
eddyvv 20 juni 2021 om 18:14

heerlijk middagje op de col du vam

0
Davide Lappartiente 20 juni 2021 om 19:16

Heb de koers nog niet gezien maar Matje zal er zeker een solo van 180 km van maken zoals vorig jaar op dit parcours met een loodzware col. Go go alleskunner topper kanjer! Die B-ploeg van Jumbo trapt nog geen deuk in een pakje boter hahaha

0
Bartman 20 juni 2021 om 20:24

Tuurlijk verdiend en gefeliciteerd. Op het juiste moment zijn kans gepakt en hard doorgetrokken. Ook daarvoor was hij in de beklimmingen vaak op kop te zien, want ik juist hem regelmatig op de foto gekregen. Heerlijke wedstrijd!

0
willem buffel 20 juni 2021 om 20:37

Jan Maas reed een heel sterke race.
Word tijd dat die is naar een worldteam gaat,ook gezien zijn uitslagen van de laatste tijd

0
Schollekop 20 juni 2021 om 20:43

Gun het die jongen best maar hoop toch niet dat elk jaar het TJV-blok het NK op die manier beslist.

0
S. Morgenstern 20 juni 2021 om 20:48

Hebben de laatste tien jaar twee (?) keer gewonnen, dus ik zou me daar niet zo druk om maken

0
Wildebert 20 juni 2021 om 21:00

Voor mij de man van de wedstrijd: Sjoerd Bax!

0
Wheely 20 juni 2021 om 21:16

Eensch! Eigenlijk alleen de laatste twee rondes gezien maar wat maakte hij een indruk. Rijdt een top seizoen, benieuwd welke ploeg hem oppikt.

0
TriThi 20 juni 2021 om 21:09

Ben een fan van TJV, heb zelfs het TdF truitje besteld, maar heb toch een vieze smaak van een aantal acties van het team in mijn mond vandaag…. Als je zo moet winnen, of vooral niet verliezen, verlies je als team mijn sympathie. Het was niet koersen wat ze deden, dit willen kijkers (in ieder geval ik) niet zien! Dat shirtje blijft deze zomer ook in de verpakking als gevolg.

Veel respect en lof voor Roosen, mooie winnaar en goede renner die veel pech heeft gekend. Zat meteen mee in de kopgroep en uiteindelijk de sterkste van het hele blok. Bijna lachwekkend dat hij zo hard heeft gereden voor anderen (Teunissen) en het zelf afmaakt.

0
Maximus 20 juni 2021 om 23:52

Precies mijn gevoel idd.

0
jv88 21 juni 2021 om 08:53

Haha lekkere fan dan. Het moet niet veel zieliger worden. Een shirtje in de verpakking laten zitten omdat je ze een x niet zo leuk vond koersen pfff.

Mooi voor Roosen en sterk van die Bax! Was ook niet kapot van de tqctiek van Jumbo. Vond al snel zichtbaar dat Teunissen helemaal niet zo goed was en toch bleef Roosen zich voor hem leeg rijden.

Kooij ook sterk gereden. Nam wat overijverig zijn rol als afstopper op zich. Maar wat wordt daar toch overtrokken op gereageerd zeg!

0
YogiBear 21 juni 2021 om 14:58

In alles wat je zegt klinkt op geen enkele manier door dat je fan bent van TJV. Vraag me zelfs af of je überhaupt dat shirtje wel hebt besteld.

0
MoveOn 21 juni 2021 om 12:10

Bij balsporten als voetbal en honkbal heb je ook afhouden / hinderen / obstructie. Of dat een overtreding is hangt dan af van de intentie om de bal te spelen door de blokkerende speler – ter beoordeling van de scheidsrechter. Analogie in het wielrennen zou zijn om de aanval te pareren of op te vangen of te anticiperen. Hier was de intentie duidelijk het blokkeren en het onmogelijk maken van de aanvallen. Vandaar dat dit gedrag herkend wordt als erg onsportief.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone