NK Wielrennen 2018 op Brabantse Wal

woensdag 28 februari 2018 om 15:26
NK Wielrennen 2018 op Brabantse Wal

foto: Marcel Koch

Het NK Wielrennen wordt dit jaar gehouden op de Brabantse Wal, in het zuidwesten van de provincie Noord-Brabant. Dat maakte de KNWU vandaag bekend. Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht zijn de gemeenten die centraal liggen tijdens het NK, dat plaatsvindt op 27 juni, 30 juni en 1 juli.

De individuele tijdritten voor beloften, vrouwen en mannen worden op 27 juni verreden in Bergen op Zoom. De wegwedstrijden voor beloften en elite-vrouwen staan op 30 juni op het programma, de wegwedstrijd voor de elite-mannen op 1 juli. De finish is in Hoogerheide, gemeente Woensdrecht.

Het is niet voor het eerst dat Hoogerheide de aankomstplaats is van het NK. In 1974 en 1975 pakten Cees Priem en Hennie Kuiper er al de nationale titel. Vorig jaar werden de kampioenschappen gehouden in het Gelderse Montferland.

“We hebben als regio in het Wielerplan West-Brabant duidelijke ambities uitgesproken voor de wielersport”, aldus Hans de Waal, wethouder Sport van Woensdrecht. “Het is een sport die bij ons past en waarmee we ons willen onderscheiden. De organisatie van het NK past hier uitstekend bij. Het is heel speciaal dat Woensdrecht de finish van de wegwedstrijden mag begroeten.”

Vernieuwde opzet
Het NK kent dit jaar een vernieuwde opzet. “We gaan in het vernieuwde NK met een vaste organisatie werken, in nauw overleg met de grote ploegen”, meldt directeur Vincent Luyendijk van de KNWU. “Op die manier gaan we een nog mooier wielerfeest creëren. Het is een mooie bonus dat we in deze nieuwe opzet direct het NK kunnen houden in Brabantse Wal, een streek waar wielrennen immens populair is.”

“Het NK is een belangrijke wedstrijd voor ons. Daarom trekken we samen op met de KNWU”, zegt manager Richard Plugge van LottoNL-Jumbo. “Het is mooi om te zien dat dit enthousiasme wordt gedeeld door de Brabantse Wal.” Ook Iwan Spekenbrink, manager van Sunweb, juicht te plannen toe. “De samenwerking tussen teams KNWU en organisator past in de moderne sport. Daar zijn we blij mee.”

Programma flag-nl NK Wielrennen 2018
27-06 Individuele tijdritten voor Beloften, Vrouwen en Mannen
30-06 Wegwedstrijden voor Beloften en Elite-Vrouwen
01-07 Wegwedstrijd voor Elite-Mannen

Dit artikel delen:

19 Reacties

Frits des Jeux 28 februari 2018 om 15:32

Hmm weer een sprintersparcours. Laatste keer dat de klimmers en klassiekerrenners een echt kans kregen was 2013 Kerkrade?

Zal weer een hoop thuisblijvers opleveren van renners die een hoger doel hebben in Frankrijk een week later.

Baik-Baik 28 februari 2018 om 15:43

Is dit inderdaad weer een sprint NK? Iemand bekend met de omgeving daar?

Hipnie 28 februari 2018 om 15:50

..en het NK Tijdrijden voor Masters (30+, 40+, 50+ en 60+) in Bemmel

Spinergy 28 februari 2018 om 15:51

Ja daar is geen heuvel waar je een prof zenuwachtig mee mag maken

Jean Dumas 28 februari 2018 om 16:05

Leuk. Hopelijk met kasseienwegen rond Woensdrecht.

Jose Maria 28 februari 2018 om 16:08

@Baik-Baik, licht glooiende wegen zijn er wel te vinden, maar zeker geen steile beklimmingen of langer dan een paar honderd meter (Rijzendeweg-Woensdrecht, Calfven-Calfven, Burgermeestervoetenstraaat-Ossendrecht). Je rijdt wel zo de polder in (richting Schelde Rijnkanaal en Oesterdam) en daar waait het altijd. Tevens ligt daar ook een ergens kasseistrook. Ook zou je een klein stukje België in kunnen rijden voor de kasseien van de Antwerpsebaan.

Edit; In Ossendrecht ligt ook nog een strook die er volgens mij niet best bij ligt, de Armendijk.

Lopopodium 28 februari 2018 om 16:15

Frits des Jeux, op zich kregen de klimmers vorig jaar in Montferland al een aardige kans (hoewel die kans met de Elterberg nog wat groter was geweest). Meerdere beklimmingen in het Bergherbos tot 75 meter kunnen het verschil maken als men dat echt had gewild.

ChefSpijker 28 februari 2018 om 16:23

Dat parcours van vorig jaar was toch bij lange na niet zwaar genoeg om echt te schiften? Een beklimming tot x aantal meters zegt ook niet zoveel. Naar 75 meter gaan in 1 km is een pittige heuvel, maar naar 75 meter gaan in 3 km stelt geen ruk voor.

Jungle Man 28 februari 2018 om 16:33

Leuk voor die regio, als er wat kasseistroken in het parcours worden opgenomen, wellicht een beetje OK…
Maar als je al bij voorbaat wet dat dit een sprintzege oplevert, dan kan je het evengoed NK “sprint” noemen, ipv NK “wielrennen”

Lopopodium 28 februari 2018 om 16:49

ChefSpijker: beklimmingen rond het Bergherbos zijn eigenlijk allemaal ongeveer een kilometer (of korter). Daar kan een klimmer een niet-klimmer wel op kwijtraken, als je daarin zou willen investeren.

Die van Peeske: https://www.klimtijd.nl/beklimming/peeskesweg-west
En de ‘Muur van Zeddam’: https://www.klimtijd.nl/beklimming/paasberg
En de klim op de N335 staat niet vermeld, maar is niet minder dan de bovenstaande twee.

Culnamo 28 februari 2018 om 17:15

Joepie! Omdat ik Bergenaar ben, ben ik erg blij met deze beslissing.

Pol 28 februari 2018 om 17:17

De tijdritten in Bergen op Zoom, start en aankomst op de markt.Dat is draaien en keren door de smalle straatjes in de binnenstad.Als het regent moeten ze over een ijsbaan.Hoe krijgen ze het verzonnen.

Col du Bramont 28 februari 2018 om 17:19

NK in Limburg is natuurlijk per definitie wat selectiever en dus ook vaak wat aantrekkelijker, maar wat geografische spreiding is ook wel wat voor te zeggen.
Niets mis met zo af en toe een sprintersparkoers, ook daar kun je best een aantrekkelijke wedstrijd zien die hoogst waarschijnlijk wel in een sprint zal eindigen.
Laatste NK in Brabant was in 1975 Hoogerheide, werd dus wel weer eens tijd.

KnightBiker 28 februari 2018 om 17:23

Leuke omgeving, een klimmersparcours kan het inderdaad nooit worden maa het hoeft geen sprintersparcours te worden als men wat kasseien, vals plat en misschien een zandstrook (ala Strade Bianchi) toevoegt… De kasseienstrook van Woensdrecht is idd een goeie optie.

Sjoerd102 28 februari 2018 om 17:48

@col du bramont. Ook in Limburg kun je redelijk vlakke parkoersen uitzetten. Al vind ik het niet verkeerd als er eens wat variatie is. Elk jaar een heuvel NK gaat ook vervelen. Ook sprinters dienen een kans te krijgen.

chasse patat 28 februari 2018 om 18:06

Dan moet Adri vd Poel maar weer worden ingehuurd om het parcours uit te stippelen.

ChefSpijker 28 februari 2018 om 18:29

@Lopopodium >>> Die Paasberg is maar 400 meter lang en komt bij lange na niet aan de 75 meter hoogte. Dat is echt peanuts voor profs. En die Peeskesweg, mja, 1,1 km aan nog geen 5 procent, daar schrikken de sprinters ook niet echt van. Zeker niet als ie ver genoeg van de finish ligt.

Bikeage 28 februari 2018 om 20:37

@Lopopodium die “klim” van de Rijssenberg van Zeddam naar Beek stelt helemaal geen drol voor. Andersom nog een beetje, maar haalt het ook niet bij Peeskesbult.

Maar Montferland is wel serieus een hooggebergte vergeleken met de Brabantse Wal. Het is inderdaad hopen op kasseienstroken en waaiers, anders wordt het weer een sprintersfeestje.

Mwielerfan 28 februari 2018 om 22:40

Grebbeberg is in eneco tour ook wel eens gewonnen door mcewen. Niet bepaald vergelijkbaar met freire die een heuvel over kon. Montferland en bergen op zoom zijn echt geen heuvelsparcoursen. Dat kan buiten Limburg ook alleen op Veluwe en salland.
Hoogerheide heeft wel een mooi cross parcours

Headlines

Materiaalzone

Populair