Nils Politt baalt van vertrek Wilco Kelderman: “Hij is mentaal sterk en bracht ervaring”

Nils Politt baalt van vertrek Wilco Kelderman: “Hij is mentaal sterk en bracht ervaring”

Nils Politt - foto: Cor Vos

dinsdag 1 november 2022 om 07:15

Het vertrek van Wilco Kelderman bij BORA-hansgrohe valt zwaar. Eerder gaf ploegbaas Ralph Denk al aan dat de Nederlander gemist gaat worden nu hij naar Jumbo-Visma vertrekt, en ook Nils Politt betreurt de transfer van Kelderman. “Hij bracht veel ervaring in de ploeg als klassementsrenner”, vertelt Politt aan WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Wilco is een goede gast. Ik reed in 2021 de Tour de France met hem toen hij vijfde werd”, aldus de regerend Duits kampioen wielrennen. “Hij is mentaal heel sterk en was altijd gefocust. Het is jammer dat hij ‘naar huis gaat’. Zo mag ik dat wel zeggen als hij naar Jumbo-Visma gaat. We raken met Wilco een super goede ploeggenoot kwijt.”

Kelderman was een belangrijke pion bij BORA-hansgrohe, dat na het vertrek van Peter Sagan ervoor koos om meer in te zetten op het rijden van klassementen in grote rondes. Volgens teammanager Denk een bewuste keuze omwille van mediawaarde in Duitsland en Oostenrijk. Dat Kelderman vijfde werd in de Tour, was belangrijk voor de ploeg. Dit jaar kwam daar de Giro-zege van Jai Hindley bij.

De rol van Kelderman moet niet onderschat worden volgens Politt. “Hij bracht zeker ervaring in de ploeg. Wilco reed altijd op een hoog niveau, maar hij mist alleen die een of twee zeges. Maar voor de rest zat hij er altijd bij in de top-10 of top-5”, geeft de klassiekercoureur van BORA-hansgrohe aan.

In 2021 won Nils Politt de Tourrit naar Nîmes – foto: Cor Vos

‘Ik hoop volgend jaar weer op de Tour’
Zelf mikt Politt in 2023 weer op de voorjaarsklassiekers. De nummer twee van Parijs-Roubaix 2019 werd afgelopen seizoen vijfde in Dwars door Vlaanderen, en kon in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix geen potten breken. Over zijn voorbereiding richting de klassiekers is nog weinig bekend. “In december gaan we daarover praten. Het hangt ook af van de parcoursen van Parijs-Nice en  Tirreno-Adriatico. Daarna kunnen we beslissen”, zegt hij.

Sinds 2017 reed Politt elk jaar de Tour de France. Als het aan hem ligt, is de hardrijder er komende zomer voor de zevende keer op rij bij. “De afgelopen jaren waren de klassiekers mijn eerste doel. Daarna nam ik een pauze en dan volgde de voorbereiding op de Tour. Ik hoop volgend jaar weer op de Tour, natuurlijk. Maar de ploeg bepaalt en als ik dat weet zal ik mij voorbereiden”, vertelt de Duitser die in 2021 een Touretappe won.

Dit artikel delen:

15 Reacties

De Speedies 31 oktober 2022 om 08:08

Haha, een directe ploeggenoot die Wilco waarschijnlijk 10x beter kent en meer verstand van prof wielrennen heeft spreekt mooie woorden over Wilco. Een deel vh publiek hier moet echter weer Wilco bashen… kijken jullie wel eens in de spiegel en vraag je je af hoe je ooit zo zuur hebt kunnen worden…?

10
Silent Hill 31 oktober 2022 om 10:19

Mooie, inspirerende woorden
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

van Politt.

-6
Mwielerfan 31 oktober 2022 om 10:50

Verandert wel weer als ie eenmaal in jumbo shirt rijdt, dan is het opeens een potentiële tour winnaar die als bliksemafleider gaat functioneren oid

1
velovibes 30 oktober 2022 om 22:41

Als je zo vaak valt, geblesseerd raakt en toch elke keer weer terugkeert in topvorm, dan ben je mentaal toch echt wel heel sterk. En gefocust op herstel. Daar heeft Nils helemaal gelijk in.

2
Panache 30 oktober 2022 om 23:23

Mooie woorden voor iemand die vertrekt. Politt kan ook zeggen ‘we hebben met Hindley en Vlasov inmiddels twee beteren’ maar dat doet hij niet. Het zegt wat over Politt en ook iets over Kelderman.

1
Bielefeld 31 oktober 2022 om 23:57

De veerkracht van Kelderman moet enorm zijn. Ik was persoonlijk al 100 keer gestopt als ik hem was na het zoveelste ongeluk. En daarom heeft hij een mooi contract bij Jumbo gekregen en had ik nooit wielrenner kunnen worden. Die jongen heeft karakter en doorzettingsvermogen. En nog sympathiek ook.

1
ParijsIsNogVer 1 november 2022 om 12:08

Jij was 100 keer gestopt. En dus 99 keer weer opnieuw begonnen. Dat getuigt ook van doorzettingsvermogen!

0
Grote Plateau 30 oktober 2022 om 20:06

klinkt een beetje als “is goed in de kleedkamer”.

-1
Lalsacien 30 oktober 2022 om 20:37

Blijkbaar lastig om te verwerken.

-1
Davin 31 oktober 2022 om 16:18

Das pech Wilco weg

-1
dynamo 30 oktober 2022 om 19:34

dhr pollit kan nu lecker door gassen

-2
Jumbo 30 oktober 2022 om 21:32

“… en was altijd gefocust”

Leuk en aardig, maar dit rijmt niet bepaald met het gegeven dat Kelderman gemiddeld 37x per koers het asfalt kust.

-2
Westfalen 30 oktober 2022 om 21:52

Het gaat hier over de Tour van dat jaar. Blijkbaar was Kelderman toen wel goed gefocust. Iets wat vaak een zwak punt is bij hem.

-3
Alfred Issendorf 30 oktober 2022 om 19:03

“ Het vertrek van Wilco Kelderman bij BORA-hansgrohe VALT zwaar.”

Zou het?

-8
Guushovd 30 oktober 2022 om 19:15

Haha (kuch), die zag ik niet aankomen, een val grapje. Wow, super grappig. /s

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone