Nils Eekhoff maakt indruk met zege in Ronde van Overijssel

Nils Eekhoff maakt indruk met zege in Ronde van Overijssel

foto: Cor Vos

zaterdag 4 mei 2019 om 16:54

Nils Eekhoff heeft in de Ronde van Overijssel zijn tweede overwinning in een week geboekt. De coureur van Sunweb Development Team, die eerder deze week de slotrit in de Tour de Bretagne won, was de sterkste man in koers en bleef in Rijssen in een sprint met drie het BEAT-duo Martijn Budding en Piotr Havik voor.


Minder klinkerstroken, meer open vlaktes en smalle wegen. De organisatie van de Ronde van Overijssel wijzigde dit jaar het parcours van Overijssel Mooiste om een aantrekkelijk koersverloop in de hand te spelen. Deze parcourswijziging bleek uiteindelijk een groot succes te zijn. Nog voor halverwege koers was het peloton al in meerdere stukken uiteengeslagen.

Negentien renners in de kopgroep
Op de smalle dijken voorbij Tubbergen na zeventig kilometer koers kreeg het peloton de wind schuin op de kop: binnen twintig kilometer was het peloton in meer dan vijf stukken gescheurd en vormde zich een kopgroep met daarin negentien renners. De grootste afwezigen? Coen Vermeltfoort en Arvid de Kleijn.

BEAT was met titelverdediger Piotr Havik, Martijn Budding en Ives Coolen goed vertegenwoordigd, net als Roompot-Charles, dat Oscar Riesebeek, Elmar Reinders, Justin Timmermans en Sjoerd van Ginneken meehad, en Alecto, dat Marco Doets, René Hooghiemster en Adne Koster mee zag schuiven. Stef Krul, Alex Richardson, Nils Eekhoff, Adriaan Janssen, Rick van Breda, Joshua Huppertz, Kaden Groves, Daan Hoole en Timo de Jong waren de resterende namen in de kopgroep.

Winnaar moet vooraan worden gezocht
Zij reden een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar, maar moesten hard werken om deze te handhaven. In de laatste zeventig kilometer slonk deze voorsprong namelijk tot slechts veertig seconden. Verder dan dat kwam het peloton niet: het bleek een laatste stuiptrekking te zijn.

De winnaar moest dus bij de coureurs vooraan gezocht worden. De samenwerking verliep in de kopgroep niet meer optimaal, waardoor de eerste coureurs zich waagden aan een aanval. Richardson, die de Arno Wallaard Memorial vorige maand nog op zijn naam schreef, waagde een poging en bleef meer dan tien kilometer uit handen, maar werd weer teruggepakt.

Zeven coureurs slaan beslissend gat
De sterke Brit moest daarna even recupereren achterin de kopgroep, maar toen Groves op kop ging rijden met nog 24 kilometer te gaan, zat hij ‘gewoon’ mee. Groves sloeg samen met Richardson, Havik, Eekhoff en Riesebeek een gat. Later sloten ook Budding en Coolen namens BEAT nog aan, terwijl de rest van de achtervolgers al snel op meer dan een halve minuut werd gemeld.

Sublieme Eekhoff zet de koers naar zijn hand
De zeven coureurs bleven niet lang samen door de vele aanvallen. Al snel waren het Eekhoff en Budding die wegreden uit de kopgroep en een flink gat sloegen. Samen leken zij om de zege te mogen strijden, maar in de laatste zeven kilometer kwam Havik, die de overige coureurs uit het wiel had gereden, nog aansluiten.

De twee BEAT-coureurs probeerden in de laatste kilometers hun overtal uit te spelen, maar Eekhoff gaf geen krimp, waardoor er in Rijssen om de zege gesprint moest worden. In de sprint was het Eekhoff die de wedstrijd naar zijn hand zette door Budding en Havik nipt voor te blijven.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Wielerfan999 4 mei 2019 om 16:58

Havik die Eekhoff bijna opzettelijk leek te hinderen, toch wint Eekhoff nog, knap.

0
EmPeHa 4 mei 2019 om 17:13

Mooie overwinning, alle aanvallen geneutraliseerd en uiteindelijk de snelste in de sprint.

0
Jans Koerts 4 mei 2019 om 17:56

Genoten van een mooie koers met een zeer sterke winnaar! Eerst moest Budding een gat dichten en daarna Havik, hetgeen wellicht net het verschil heeft gemaakt in de eindsprint?

0
maklukzat 4 mei 2019 om 18:07

Leuke koers inderdaad. Eekhoff was de sterkste. De 2 van BEAT kregen hem er niet af. Kon het in de sprint goed afmaken ondanks het hinderen nog van Havik.

0
Arema Pro Cycling Team 4 mei 2019 om 18:13

Volgend jaar bij de grote jongens van Sunweb!

0
FritsvanHoefelen 4 mei 2019 om 21:48

De tegenstanders vroegen er om om verslagen te worden

0
Mwielerfan 5 mei 2019 om 02:47

Twee ploeggenoten eraf rijden, dat is echt sterk en doet denken aan sagan, stannard en thomas

0
venus 5 mei 2019 om 07:20

Mooie koers en een mooi parcours daar

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone