Niki Terpstra over puntensysteem: “Een zege is soms bijzaak”

Niki Terpstra over puntensysteem: “Een zege is soms bijzaak”

foto: Cor Vos

Niki Terpstra en zijn ploeg Total Direct Energie moeten zoveel mogelijk UCI-punten sprokkelen, om zeker te zijn van deelname aan de grootste wielerwedstrijden. De klassiekerspecialist is geen fan van een dergelijk systeem. “Een zege werd vorig jaar soms bijzaak. Dat kan nooit de bedoeling van sport zijn”, zo stelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

Total Direct Energie slaagde er vorig seizoen in om als eerste te eindigen in de Europe Tour Ranking, waardoor de ploeg zich verzekerde van een startbewijs voor alle WorldTour-wedstrijden van 2020, waaronder de Tour de France. Terpstra ziet echter ook de nadelen van een dergelijk puntensysteem. “Onze tactiek werd bepaald door de punten.”

“Zeker op het einde van het jaar was dat het geval. We werden toen als renners echt verdeeld: in welke wedstrijd zou die of die renner nog punten kunnen halen? In sommige wedstrijden eindigden we met twee renners bij de eerste vijf. De ploeg was enorm tevreden, maar om te winnen moet je alles of niets durven spelen. Een zege werd soms bijzaak. Dat is geen fijne instelling”, zo vertelt Terpstra.

“Ik wil tonen dat ik nog goed ben”
De 35-jarige Terpstra keek in het interview ook vooruit naar het komende wielerseizoen. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wist in 2019 geen overwinning te boeken, al reed hij wel naar enkele ereplaatsen. De Nederlander kende echter ook een ongelukkig voorjaar door een valpartij in ‘Vlaanderens Mooiste.’ “Maar ik wil dit jaar tonen dat ik nog goed ben.”

“Ik heb vorig jaar best wat leuke ereplaatsen verzameld, maar er kwam maar geen overwinning. Dat valt natuurlijk op. Mijn val in de Ronde van Vlaanderen kwam op het slechtst mogelijke moment. Het is zuur om met het rugnummer één op de grond te liggen.”

Dit artikel delen:

5 Reacties

KnightBiker 5 februari 2020 om 13:01

Zijn Parijs Tours vorig jaar doet het beste vermoeden, hij kan het nog!

Groningen 5 februari 2020 om 13:33

Hij wel gelijk dat je soms alles of niet moet durven spelen, en dat overwinningen mooier zijn dan ereplaatsen, maar toch vond ik de strijd om de punten tegen het einde van seizoen wel aardig.

Aan de andere kant, stel je voor dat een team dit jaar alleen voor de punten gaat rijden en iedere wedstrijd alleen maar rijdt om met 3 man in de top 20 te komen. Zo’n team met een verdedigende instelling hoef ik volgend jaar niet in de grote rondes te zien.

M@thijs 5 februari 2020 om 14:56

Een punt heeft hij wel.
Androni zou bijvoorbeeld hoger moeten staan zoals ze vorige giro reden maar qua punten komt het er niet uit.

Veloburto 5 februari 2020 om 15:04

Je kan toch Niki alleen voor overwinningen laten gaan en de mindere krachten de puntjes laten sprokkelen

Romāns Vainšteins 5 februari 2020 om 15:31

Ik haat punten in het wielrennen, echt. Koersen om op te vallen, jezelf te vermaken en om te winnen, daar gaat het om.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair