Niki Terpstra laat Tour de France schieten
woensdag 27 mei 2015 om 19:25

Niki Terpstra laat Tour de France schieten

Niki Terpstra staat op 4 juli in Utrecht niet aan de start van de Tour de France. De rittenkoers past niet in zijn programma, zegt de Nederlander op de website van zijn ploeg Etixx-Quick-Step. “Het was een moeilijke beslissing, vooral omdat de start in Holland is. Als Nederlander was het speciaal geweest om over mijn eigen wegen te rijden, maar soms moet je keuzes maken en het juiste programma kiezen.”

Terpstra, momenteel actief in de Ronde van België, zal deze zomer in ieder geval de Eneco Tour rijden. “En daarna moeten we nog bekijken hoe de rest van mijn seizoen eruit zal zien. Dit jaar is mijn programma in ieder geval wat anders dan in andere jaren.”

Voor Terpstra is het niet de eerste keer dat hij de Tour overslaat. Ook in 2012 paste La Grande Boucle niet in zijn programma. In totaal deed de Noord-Hollander zes keer mee, waarvan hij vijf keer Parijs haalde. Een ritzege in de Tour staat nog niet op zijn erelijst.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2015 19:52
Ik denk eerder dat Etixx hem niet opstelt. Vorig jas was lefevre helemaal klaar met hem na de Tour.
27 mei 2015 19:54
Laat Niki zich ook maar helemaal focussen op het WK. Dat betekent in de komende maanden rustig opbouwen en pas pieken in het najaar.
27 mei 2015 19:55
Ligt het aan mij of is dit een vreemde redenatie. De Tour past niet in je programma, maar je hebt nog geen programma samengesteld (behalve dan blijkbaar de EnecoTour).

Lijkt me dat ook meespeelt dat Terpstra eigenlijk niet houdt van de Tour. Het is tig keer in de ontsnapping mee zitten en evenveel keer teruggepakt worden. Een ploegentijdrit is dan nog een drijfveer om mee te doen omdat hij dat graag doet. Maar daarvoor moet je deze keer wachten tot etappe 9. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Niki eigenlijk niet zoveel zin heeft.
27 mei 2015 20:04
Lefevre gaat het nog lastig krijgen om een ploeg samen te stellen. Neemt hij zijn Polen mee als Kwiatkowski bij Sky tekent? Anders kom ik niet verder dan Cavendish, Renshaw, Martin, Trentin en Stybar.
27 mei 2015 20:06
Jammer, had hem graag in de kasseien rit willen zien. Hopelijk richt hij alles op het WK!
27 mei 2015 20:13
Uran, Kwiatkowski erbij dan heb je al 7 @xistnc. Lampaert en Boonen erbij en het negental is compleet.
27 mei 2015 20:20
@pirazzi
Boonen start toch sowieso niet?
27 mei 2015 20:37
@ pirazzi
Is Uran voorzien? Lijkt niet logisch na zijn zwakke Giro.
27 mei 2015 20:55
Jammer. Terpstra leek me juist een kanshebber voor winst in de etappe naar Neeltje Jans vanwege mogelijke waaiers en in de kasseien etappe, zeker als het weer een beetje meewerkt.

Het "past niet in zijn programma" vind ik wel een flauwe uitleg. Van mij mag hij best zeggen dat hij gewoon geen zin heeft in de Tour. Dat zou best stoer zijn.
27 mei 2015 20:59
Uran was volgens mij wel voorzien, maar ik kan me niet voorstellen dat Lefevre staat te popelen. Ook hij heeft een aflopend contract, maar dat is in zijn geval misschien niet eens doorslaggevend.

Boonen zou met het oog op het WK niet naar de Tour gaan, mee ik me te herinneren, maar ik kan niet zo snel een geschikte bron vinden die dit bevestigt.

Ik ben benieuwd of Lefevre het aandurft om Lampaert en/of Alaphilippe mee te nemen. Voor de laatste liggen er in de eerste week een aantal geschikte aankomsten te wachten. Ja, dat zie ik wel gebeuren.
27 mei 2015 21:03
Als liefhebber voel ik me in de steek gelaten door Niki. Lars boom maakt er een hoofddoel van en ziet mogelijkheden, maar voor Niki past het niet in zijn programma. Met een kasseienrit heeft hijndaarvwel degelijk iets te zoeken. De beste Ndl renners moeten naar de tour. Rondrijden in de ronde van België dat is
toch niet te vergelijken. Wat krijg je ervoor terug een saaie hardrijden de knecht voor Cavendish. Slechte keus Niki.....
27 mei 2015 21:16
@kogapaul, waarschijnlijk is het niet de keus van Niki maar van Lefevere. Die heeft liever een saaie hardrijdende knecht voor Cavendish dan een eigenwijze vedette.
'Past niet in mijn schema' is de diplomatieke manier om dat naar buiten te brengen.
27 mei 2015 21:22
Is er al nieuws omtrent eventuele contractverlengingen of renners die naar andere ploegen gaan bij Etixx? Iemand?
27 mei 2015 21:22
Jammer er zijn mogelijkheden voor Terpstra om een etappe te winnen in de tour. Misschien is het scenario dat hij de Vuelta rijdt met het oog op het wk.
27 mei 2015 22:01
@velodore

Cavendish en Renshaw misschien naar BMC, Uran naar Orica, Kwiatkowski en Golas naar Sky
27 mei 2015 22:04
@ mac-s zo zou het ook wel eens kunnen zijn. Niki heeft wel in het verleden eerder gezegd dat hij geen rol voor zichzelf ziet in een tdf met al die sprinters ploegen. Maar de giro laat zien dat de aanvallers wel succesvol kunnen zijn. Niki is ook wel weer een eigenwijze kerel en Lefevre ook. Niki kan ook zomaar weer Ndl kampioen worden en dan is die trui niet aanwezig in de tdf. Langeveld die hem vorig jaar won was ook geen liefhebber van de tdf maar vond wel dat die trui in de tour getoond moest worden.
27 mei 2015 22:10
@ Vergelijk het deelnemersveld van sprinters van de Tour eens met dat van de Giro en je zult begrijpen waarom het in de Giro wel kan.
27 mei 2015 22:17
Vorig jaar reed niki een zwakke tour. Dit zal wel meegespeeld hebben vermoed ik. Ze hadden beter alaphilippe niet laten rijden in Californie en meegenomen naar de tour. Vermoedelijk zal stybar meegaan in de plaats van Terpstra. Cav, Renshaw, Trentin, Sabatini, Kwiat, Martin, Uran (was gepland), Stybar en wss Golas(al is die dit jaar zwak)
27 mei 2015 22:22
@ dereffe de tendens van de laatste tijd is juist dat sprintersploegen de wedstrijden niet meer kunnen controleren. Let maar op straks in de tdf gaan ze ook weer een paar keer flink misgrijpen. Valpartijen, chaos daar kunnen aanvallers van profiteren. Er kan de eerste sprint al zoveel fout gaan dat er 5 sprinters uitvallen..... Neerleggen bij sprintersploegen is de wedstrijd al verliezen voor de start en dan kan je inderdaad maar beter thuisblijven 50% van de Ndl wielrenners, tenzij je knecht bent.
27 mei 2015 22:53
Voor mij is dit een teken dat het uit is tussen Niki en Etix...
Ik zie namelijk geen goede reden om een goede Niki NIET mee te nemen naar de Tour.
27 mei 2015 22:57
Vandenbergh voor het hardrijden op kop voor Cav.
27 mei 2015 23:37
@ Assen: Waarom zou Etixx ontevreden zijn met Terpstra?
Lees het artikel, hij skipt de tour uit eigen beweging.
27 mei 2015 23:44
De Tour is overgewaardeerd. Kom je toch meer gebroken uit dan gewenst. Terpstra kan hier alleen maar zijn voordeel uit halen later in het seizoen.
27 mei 2015 23:50
@salvasl
Kijkend naar Golas zijn uitslagen rijdt hij een van zijn beste seizoenen. Ik kan me ook herinneren dat hij in de klassiekers en P-N in de finales nog zijn werk kon doen.
28 mei 2015 00:33
In de tour heb je als aanvaller wel minder kans. Cavendish,Kittel,Greipel,Kristoff,Degenkolb kunnen allemaal een ploeg op kop zetten die de gaten dichtrijdt. Niki kan wel in de etappe richting zeeland en de kasseienetappe voor eigen kansen gaan maar als hij de gaten moet gaan dichtrijden voor Cavendish schiet het niet op. Niki is wel een baasje en hij wil voor eigen kansen gaan. Ook wel terecht als je Parijs Roubaix gewonnen hebt en goede uitslagen rijdt in de vlaamse klassiekers. Dan wil je ook niet meer knechten voor een sprinter.

Reacties zijn gesloten.