Niewiadoma blijft Blaak en Vos voor in Trofeo Alfredo Binda

Niewiadoma blijft Blaak en Vos voor in Trofeo Alfredo Binda

foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

zondag 18 maart 2018 om 15:56

Katarzyna Niewiadoma heeft in Italië de Trofeo Alfredo Binda op haar naam geschreven. De Poolse renster van Canyon SRAM trok op de laatste beklimming van de dag ten aanval en wist vooruit te blijven.

Pechvogel Rivera
In barre weersomstandigheden startte het vrouwenpeloton aan de derde wedstrijd van de Women’s World Tour. Er ontstond vandaag geen vroege vlucht. Pas halfweg de koers kwamen enkele eerste kleine aanvalspogingen, die allen weinig succes kenden. Titelverdedigster Coryn Rivera kende geen gelukkige start. Twee maal verloor ze contact met het peloton, door een valpartij en een lekke band. Ze wist echter steeds snel terug te keren in het pak.

In de eerste van de vier lokale rondes leek de koers eindelijk los te barsten. Op de eerste van twee beklimmingen in het lokale parcours brak het peloton in drie groepen. Voorin wilde echter geen enkele ploeg het initiatief nemen waardoor alles snel weer in elkaar schoof. Kort voor de top van de tweede beklimming zag Alena Amialiusik haar kans schoon om het peloton te verlaten. Ze kreeg Elinor Barker en Ane Santesteban mee, de Britse verloor echter al snel weer het contact en geraakte in een chasse patate.

Boels-Dolmans kleurt de koers
In het peloton leidde Boels-Dolmans en Movistar de achtervolging en met nog twee ronden te gaan hadden de vluchters een voorsprong van ongeveer een halve minuut. Aan het begin van de derde ronde werd de finale officieel ingeluid. Karol-Ann Canuel trok ten aanval en in eerste instantie leek het peloton even te aarzelen maar iets later sloot een zevental dames aan. Het achtervolgende groepje werkte niet goed samen wat kans bood aan het, ondertussen flink uitgedunde, peloton om de aansluiting te maken. De voorsprong van de koplopers was echter wel flink geslonken en Barker werd ingerekend.

Op de volgende beklimming waagde Megan Guarnier een poging, zij kreeg Malgorzata Jasinska mee. Het peloton leek hun goedkeuring te geven en de twee reden naar een voorsprong van ruim een halve minuut. Met nog 25 kilometer te gaan sloten ze aan bij de twee koplopers vooraan. Pas bij aanvang van de laatste ronde leek het peloton jacht te gaan maken op de vier dames, die op dat moment een voorsprong van ruim vijftig seconden hadden.

Snelle finale
Op de voorlaatste beklimming van de dag lanceerde Katarzyna Niewiadoma een machtige aanval waardoor de vluchters in een handomdraai werden ingerekend. Ze raakte samen met Canuel en Elisa Longo Borghini op kop maar al gauw sloot een achtervolgend groepje met onder andere Pauline Ferrand-Prevot en Marianne Vos aan. Het Frans-Poolse duo van Canyon Sram speelde hun overmacht in de kopgroep goed uit en trokken om beurten ten aanval.

Niewiadoma liet met een machtige aanval de rest van het deelnemersveld achter zich. Lucy Kennedy probeerde nog te volgen maar wist haar niet meer bij te halen en werd uiteindelijk nog opgeslokt door de achtervolgers. Het elitegroepje zag Niewiadoma niet meer terug. Ze mocht vervolgens het zegegebaar maken op de finishstreep. Chantal Blaak sprintte naar een tweede plek, voor Marianne Vos.

Dit artikel delen:

5 Reacties

rahimns 18 maart 2018 om 16:24

Sterk optreden van Niewiadoma, gelukkig lijkt ook Vos weer steeds beter te worden. Goed om weer eens een andere winnaar te zien dan een renner van Boels.

0
schipperaar 18 maart 2018 om 16:28

Nederlandse dames alweer op oorlogssterkte zo vroeg in het seizoen, belooft wat.

0
Hoebele 18 maart 2018 om 17:31

Prachtige aanvallende koers gezien. Canyon kan wel eens flink gaan huishouden in het Ardens drieluik, met Kasia, PFP en Amialiusik (en wellicht Barnes).
De hele uitzending is overigens terug te kijken: https://www.facebook.com/PMGliveSport/videos/1600776926644762/

0
maklukzat 18 maart 2018 om 19:51

Vos weer terug in de wereldtop. Vorige week in Drenthe ook al.

0
dons 18 maart 2018 om 20:43

Leuke meid. Echt goeie renster (renner? Moet dit gender-neutral tegenwoordig?) . En een heel mooie overwinning. Zoveel wint ze er ondanks haar klasse niet.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone