Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller

zondag 21 april 2019 om 14:24
Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller

foto: Cor Vos

Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De Poolse versloeg Annemiek van Vleuten na een ware thriller. Met Marianne Vos stond er nog een Nederlandse op het podium.

Een maand geleden denderde het Women’s WorldTour-peloton door het Drentse laagland, maar vandaag was het de beurt aan Limburg om een dameskoers op het hoogste niveau te organiseren. De rensters begonnen nog voor het middaguur aan de zesde editie van de Amstel Gold Race.

Titelverdediger Chantal Blaak stond ook dit jaar aan de start van de Limburgse klassieker. Samen met haar ploeggenotes reed ze niet in de vertrouwde kleuren van Boels-Dolmans, maar was ze gehuld in het roze. Dit om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker.

Anna van der Breggen in het roze – foto: Cor Vos

Kopgroep van zeven rensters 
126,8 kilometer: dat was de afstand die de dames dit jaar moesten afleggen. Al snel ontstond er een kopgroep van zeven rensters. Diana Peñuela, Jesse Vandenbulcke, Danique Braam, Nina Buijsman, Shannon Malseed, Ilaria Sanguineti en Kathrin Hammes wisten een mooie voorsprong bijeen te fietsen van ruim vijf minuten.

Keutenberg zorgt voor eerste schifting 
Het peloton maakte zich echter geen zorgen, aangezien de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg nog moesten komen. Op die tweede beklimming ontplofte de koers. De vluchters werden plots op de huid gezeten door veertien achtervolgsters. En dat waren niet de minste namen…

Wie? Wereldkampioene Anna van der Breggen had het gezelschap van haar Cape Epic-maatje Annika Langvad. Verder waren Marianne Vos, Ashleigh Moolman, Katarzyna Niewiadoma, Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt, Demi Vollering, Lucinda Brand, Europees kampioene Marta Bastianelli, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk en de heroptredende Lizzie Deignan mee.

Favorieten laten zich niet verrassen
Wat een groep! Met Bastianelli zat de topfavoriete mee vooraan, maar Nederland was ook goed vertegenwoordigd met favorieten Van der Breggen Vos, Van Vleuten, Brand, Van Dijk en Vollering. De grote afwezige was titelverdediger Blaak. Met nog 54 kilometer te gaan werden de overgebleven vluchters ingerekend door de achtervolgende groep.

foto: Cor Vos

Hierdoor gingen we met achttien koplopers de laatste vijftig kilometer in. Het peloton kwam echter steeds dichterbij, vooral omdat de samenwerking in de kopgroep verre van optimaal was. Deignan probeerde het dan maar alleen: de Britse sloeg al snel een kloof van twintig seconden. Een veeg teken voor Van der Breggen en co, die niet veel later werden opgeslurpt door het peloton.

Toppers worden weer ingerekend, Van Vleuten gaat
Op de tweede passage van de Cauberg zag Van Vleuten haar moment gekomen. De kopvrouw van Mitchelton-Scott versnelde, waardoor het peloton weer in verschillende delen brak. En opnieuw had Blaak het moeilijk: de niet geheel fitte Nederlandse zou haar titel niet prolongeren.

Met Blaak ging het dus niet goed, maar Katie Hall, Spratt en Longo Borghini hadden duidelijk een goede dag. De drie rensters reden weg uit een achtervolgende groep, waar Vos op kop beukte. Maar wat de Nederlandse ook probeerde: de drie aanvallers bleven maar uitlopen. Vooral omdat Trek-Segafredo – in dienst van Longo Borghini – perfect het ploegenspel wist te spelen.

foto: Cor Vos

Wirwar van aanvallen 
Vos weigerde echter te handdoek te gooien. De 31-jarige kampioene reed in dienst van haar ploeggenote Moolman en wist zodoende wat van de achterstand af te knabbelen. Op de flanken van de Cauberg wist een sterke Niewiadoma de sprong naar voren te maken. Favorieten als Bastianelli, Van Vleuten en Van der Breggen moesten passen!

We gingen na de Cauberg verder met vier koplopers: Niewiadoma, Hall, Spratt en Longo Borghini. In de achtervolgende groep werd er vooral naar elkaar gekeken, waardoor de voorsprong groeide. Maar ook deze vlucht hield geen stand, vooral omdat Vos maar bleef aanvallen. Op de Geulhemmerberg was de hergroepering een feit.

Longo Borghini op weg naar de winst? 
Longo Borghini wilde hoe dan ook vooruit blijven, en dus versnelde de Italiaanse met nog vijftien kilometer te gaan. De renster van Trek-Segafredo begon met een mooie voorsprong aan de Bemelerberg, maar dit bleek het sein voor Van Vleuten om te versnellen. Er kwam echter een reactie van onder meer Vos en Van der Breggen.

De thuisrijders lieten zich zien, maar niemand wist écht weg te rijden. Hierdoor wist Longo Borghini vooruit te blijven, al was het verschil amper tien seconden! Op zeven kilometer van de meet profiteerden Spratt en Moolman echter van een moment van aarzeling bij de achtervolgers. De twee rensters kregen de ruimte.

foto: Cor Vos

Dan toch een hergroepering!
De twee achtervolgers zagen Longo Borghini steeds groter worden, maar de Italiaanse bleef stug doortrappen. Het was echter Spratt die op vijf kilometer van de finish de aansluiting wist te maken, gevolgd door Moolman. Maar ook dit drietal bleef niet vooruit, want net voor de Cauberg vond er een laatste hergroepering plaats.

En opnieuw bleek Niewiadoma de sterkste bergop. De Poolse wist met enkele stevige lendenrukken van de tegenstand weg te rijden, al wilde een ijzersterke Vos niet plooien. De kopvrouw van CCC moest echter passen, maar Van Vleuten had nog een versnelling in petto.

Niewiadoma wint na ware thriller
Niewiadoma of Van Vleuten: wie ging de zesde editie van de Amstel Gold Race winnen? De Nederlandse kwam in de laatste vlakke kilometer nog bijzonder dichtbij, maar Niewadoma bleef uiteindelijk uit de greep van Van Vleuten. Al was het verschil zeer nipt.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

27 Reacties

LyndaLid 21 april 2019 om 14:26

Hahaha het is dat vrouwenwielrennen me niet echt boeit, maar als Van der Poel zo verliest van iemand vandaag dan trap ik de tv door midden.

Dit was echt ZO genant! Wat deed die motor daar voor die Poolse?! Letterlijk drie minuten lang achter een motor gezeten, snappen wij in Nederland het nog slechter dan in andere landen? Wat was dit?

Random wielerliefhebber. 21 april 2019 om 14:35

Doe maar dan hoeven we dit belachelijke commentaar niet meer aan te horen. Als een nederlander achter de motor had gereden was het wel prima zeker?

Rensters kunnen daar niks aan doen, die motor moet daar gewoon niet rijden, verdiende overwinning. Sterkste op de klim heeft gewonnen

Sephiroth 21 april 2019 om 14:41

En als mvdp zo wint? Dan is het wel ok? Ik heb iig een leuke koers gezien en dan maakt dat beetje motor mij weinig uit.

leegloper 21 april 2019 om 15:08

@random,
Dat zegt Lyndalid toch ook, dat die motor daar niet moet rijden? Het was echt belachelijk. Zo’n klein verschil tussen de rensters en dan doodleuk met een motor ervoor. En de commentatoren zeggen er niets over, terwijl die dat door zouden meoten hebben.

LyndaLid 21 april 2019 om 15:16

@Random

Goh zeg, dat een makkelijk stukje tekst zo slecht begrepen kan worden….

Beide heren van Sporza zeggen ook gewoon klip en klaar dat die Poolse nooit gewonnen had zonder die motor. Punt. Dat is een schande.

007 21 april 2019 om 18:33

Aanstellen is ook een vak zeg. Heb het net even terug gekeken maar ze zat er nooit dichter op dan 10 meter, op de cauberg na. Niewiadoma meer dan terecht gewonnen

nickdt 21 april 2019 om 14:27

Gestolen overwinning door de motor. Is gewoon competitievervalsing.

007 21 april 2019 om 18:33

-1

Fassa Bortolo 21 april 2019 om 14:27

Die motor in de anderhalve laatste km voor die Poolse maakte denk ik zeker wel die ene seconde verschil die van Vleuten uiteindelijk mist

RodyTur10 21 april 2019 om 14:30

De sterkste heeft gewonnen.

nickdt 21 april 2019 om 14:32

Lol. Zonder die motor kwam van Vleuten terug in de laatste kilometer, die was dus zeker wel sterker.

toke 21 april 2019 om 14:38

Die het eerst over de streep kwam heeft gewonnen.

Poeksel 21 april 2019 om 14:30

Knap van Vos dat ze nog derde wordt nadat leek dat ze zich opofferde voor haar teamgenote.

steven2743 21 april 2019 om 14:47

Vos was de sterkste vandaag. Jammer dat ccc op twee paarden leek te wedden.

Jean Dumas 21 april 2019 om 14:33

Grote motor, die Poolse.

Brabander 21 april 2019 om 14:36

Knappe overwinning van Kasia. De sterkste op de Cauberg. Lekkere koers gezien. Van Vleuten weer erg sterk, Van der Breggen niet echt. Benieuwd of zij er bij de Waalse Pijl weer staat. Toch haar koers

maklukzat 21 april 2019 om 14:37

Demi Vollering maakt veel progressie. 7e vandaag.

xistnc 21 april 2019 om 14:38

Leuke koers, spannende koers. Thriller? Neuh. Spankracht is bij de dames regelmatig groter dan bij de heren, maar voor een dergelijk koersverloop van het hoofdgerecht zou ik meteen tekenen. Dan maakt de winnaar niet uit.

xistnc 21 april 2019 om 18:10

Ja, zoiets bijvoorbeeld ;)

Wauw! En ja, dat was wél een ‘ware thriller’.

Gilberto 21 april 2019 om 14:38

Prachtige finale, ik heb niet eens op de motor gelet, was het echt zo opvallend?

Grobbel 21 april 2019 om 16:09

Het was mij eerlijk gezegd ook totaal niet opgevallen. En de Sporza-commentatoren die verslag deden van de daadwerkelijke wedstrijd ook niet (blijkbaar hebben De Cauwer en Wuyts er later wel wat over gezegd als ik LL moet geloven). Ik zie Van Vleuten er ook totaal niet over klagen.

Sephiroth 21 april 2019 om 14:39

Mooie koers en zielig dat er nu gemekker is over die motor. Omgekeer was het maar de vraag hoeveel er hier hadden geklaagd als van Vleuten of vos zo gepiloteerd zouden zijn. De sterkste op cauberg heeft gewonnen. En het was iig een leuke en mooie koers. Mooier dan vaak bij de mannen.

Silent Hill 21 april 2019 om 14:46

Is Cecilie al geinterviewd ?

john 21 april 2019 om 14:47

Misschien kunnen de heren van Boels -Dolmans de wereldkampioen op de weg nog wat meer mountainbike wedstrijden laten rijden ,want daar wint ze wel

Brabander 21 april 2019 om 14:47

Die motor is mij ook niet opgevallen eerlijk gezegd. De overwinning van Kasia wordt zo wel een bietje gebagatelliseerd. Was toch de sterkste op de Cauberg. Van Vleuten kwam nog heel sterk terug. Wordt zo een ‘als als-verhaal’ en daar heb je niet zo veel aan

nickdt 21 april 2019 om 14:55

Zonder die motor was van Vleuten eerder teruggekeerd, want je zag in de laatste kilometer, toen die motor verdwenen was, dat ze wel erg hard terugkeerde. Dus die motor heeft zeker invloed gehad.

ChefSpijker 21 april 2019 om 15:33

Op 600 meter zwaaide de motard af, en Van Vleuten zat toen op 2/3 seconden en kwam echt amper dichterbij. Poolse kon zelfs uitgebreid gaan juichen op 50 meter of zo. Dus dat Van Vleuten bijna op het wiel zat op de streep is ook wat vertekend.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair