Nieuwe rol voor Ilan Van Wilder in Giro: “Heb aanleg voor grote rondes”
Van Wilder rechts in beeld - foto: Cor Vos
zaterdag 20 mei 2023 om 11:07

Nieuwe rol voor Ilan Van Wilder in Giro: “Heb aanleg voor grote rondes”

Ilan Van Wilder begon aan de Giro d’Italia als meesterknecht van Remco Evenepoel. Na het uitvallen van de wereldkampioen en vier andere ploegmaten kan Van Wilder plots voor zijn eigen kansen gaan. “Het exclusieve kopmanschap komt voor mij te vroeg. Het hoeft nog niet echt”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van Wilder reed vorig jaar nog een uitstekende Ronde van Spanje in dienst van Evenepoel. Voor Van Wilder was die grote ronde overigens een zeer belangrijk moment in zijn carrière. “Ik ben daar sterker uitgekomen en heb een stap vooruitgezet. Zeker qua uithoudingsvermogen. Ik was niet oververmoeid, wat aangaf dat ik zo’n grote ronde echt wel goed verteer. En dat ik er aanleg voor heb. Dat is interessante informatie met het oog op de toekomst”, vertelde de Belg aan Het Laatste Nieuws.

“Ik leer enorm veel bij in de dienende rol voor Remco, maar ik ben nog veel te jong om me daar uitsluitend op toe te leggen. Ik wil zelf ook nog mijn grenzen blijven aftasten en zien waar ik ergens kan geraken”, aldus Van Wilder. “Exclusief kopmanschap in bijvoorbeeld de Vuelta komt voor mij te vroeg. Het hoeft nog niet echt. Geef me maar eerder wat korter rondewerk na de Ronde van Italië. Daar zal ik al heel content mee zijn.”

 
9 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2023
Rit proberen te pakken dan maar, vind het wel nog wat te vroeg om te roepen dat grote rondes je liggen na twee weken, de derde week is wat it's all about.
  20 mei 2023
  Hij zei dat op basis van de Vuelta vorig jaar, Wheely, die hij in helpende rol als 40e afsloot. Waarna er nog een 15e plaats in Emilia en een 13e in Lombardije volgde, dus dat onderschrijft toch wel wat hij zegt.
20 mei 2023
Na “de hel van DSM” en “iedereen rijdt tegen mij” herpakt Van Wilder zich eindelijk met zinnige en heldere inzichten over zijn rol en mogelijkheden. Laat de benen spreken en vraag ploeggenoot Hirt om advies hoe je in de laatste week via de ontsnapping de top-10 binnen rijdt. Achter Caruso (vanaf plek 5) liggen er kansen voor Carthy, Pinot, Dunbar, Kämna, maar ook voor Van Wilder. Aanvallen loont want de controle is sterk verzwakt.
  20 mei 2023
  "herpakt Van Wilder zich eindelijk" Beetje streng, zeker als je het video-interview bekijkt waaruit de overgedramatiseerde "ik tegen de wereld" uitspraak komt: https://sporza.be/nl/2023/05/18/ilan-van-wilder-6e-blijft-gefrustreerd-achter-het-was-ik-tegen-de-wereld~1684416926793/ (neergepende versies klinken vaak veel ongenuanceerder dan de originele interviews) Ondanks de ontgoocheling net na de aankomst was de analyse die hij maakte van die rit gewoon correct. Zie ook het tweede interview met Huys, die in dezelfde vlucht zat.
  20 mei 2023
  Panache kan het niet laten. Ik denk dat Van Wilder ooit met zijn vriendin is gaan lopen.
20 mei 2023
Goed dat hij zich niet al neerlegt bij treintje rijden voor Evenepoel. Ik denk dat er vandaag wel een kans(je) ligt om mee te zijn in de vlucht. Er gaan bergop sterke mannen kunnen wegrijden, en het animo om daarachter te werken zal waarschijnlijk beperkt zijn nu veel sprinters naar huis zijn.
20 mei 2023
Gewoon Ilan als kopman laten rijden en Remco als knecht.
  20 mei 2023
  En jij dan analist. Dat wordt gieren.
20 mei 2023
Als Ilan hier een goed resultaat neerzet (een sterke 3de week, met eventueel een top 10 in het klassement) dan is dat misschien wel genoeg om SQS en ploegleiders te doen inzien dat het een renner is die de volgende keer niet moet gevraagd worden om "in te houden" met de tijdritten (zoals hij nu in de tweede tijdrit opnieuw op vraag van de ploeg 4 minuten verloor, wat hem nu in de top 10 zouden gebracht hebben) en opzettelijk af te haken om op achterstand binnen te komen. Ten eerste weet je nooit wat er met een kopman als Evenepoel kan gebeuren. Ten tweede geeft een schaduw kopman ook tactische opties. En dat kan perfect allemaal in dienst van een kopman (Evenepoel). Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.

Reacties zijn gesloten.