Niet zomaar een zege: 38-jarige Cavendish oudste ritwinnaar in Giro d’Italia
foto: Cor Vos
maandag 29 mei 2023 om 14:28

Niet zomaar een zege: 38-jarige Cavendish oudste ritwinnaar in Giro d’Italia

Mark Cavendish kon zich zondag geen mooier afscheid wensen in de Giro d’Italia. De Brit van Astana Qazaqstan, die bezig is aan zijn laatste profseizoen, toonde zich in de straten van Rome veruit de snelste in de slotrit. Het is een overwinning met een speciaal randje: Cavendish is nu namelijk de oudste etappewinnaar in de Ronde van Italië.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De sprinter boekte zondag in de slotetappe in Rome op 38-jarige leeftijd (om precies te zijn 38 jaar en 7 dagen) zijn 17e en meteen ook laatste ritoverwinning in de Giro. Het was de eerste keer in de 106-jarige geschiedenis van de Ronde van Italië dat een 38-jarige renner op het hoogste schavotje stond.

Cavendish is daarmee nog niet de oudste winnaar van een etappe in een grote ronde. Chris Horner was namelijk 41 jaar en 315 dagen, toen hij in de Vuelta a España van 2013 de tiende etappe wist te winnen naar de top van de Alto de Hazallanas. In de Tour de France is Pino Cerami nog altijd de oudste ritwinnaar: de in 2014 overleden Belg won in 1963 – op een leeftijd van 41 jaar en 64 dagen – de negende etappe naar Pau.

Vijftien jaar tussen eerste en laatste zege 
Voor Cavendish lijkt de cirkel nu helemaal rond. In de Giro van 2008 pakte hij namelijk zijn eerste zege in een grote ronde en gisteren volgde dus zijn laatste in Rome. “Vijftien jaar geleden pakte ik mijn eerste zege in een grote ronde. Het is prachtig om hier nu weer te kunnen winnen. Het was echt een sprint op mijn bucketlist. Ik ben hier echt heel blij mee”, liet de Brit na afloop weten.

 
4 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2023 17:59
Niet om de zoveelste Armstrong-polemiek los te maken maar toch beetje wrang dat de ene z'n erelijst blanco is gemaakt terwijl zo'n Horner wel nog mag "opgehemeld" worden in dit soort lijstjes. Maar waar het echt om draait: knap van Cav! En ook: ik las vooraf dat dit een superzware Giro zou worden waar sprinters niets te zoeken hadden maar achteraf gezien was dit een van de Giro's met het meeste massasprints sinds het Petacchi/Cipo-tijdperk en haalden bijna alle sprinters schijnbaar "moeiteloos" Rome. Zou dat enkel te maken hebben met de eerder passieve tactieken van de klassementsmannen?
    Er waren dit jaar 6 massasprints, dat lijkt me niet veel, niet weinig. Dat de sprinters (naast Pedersen en Groves door ziekte) Rome haalden, heeft ermee te maken dat er een hele ruime tijdslimiet is in de Giro, dat er in Rome nog een sprint was om naar uit te kijken, en dat de meeste sprinters die in de Giro waren, naar alle waarschijnlijkheid toch niet naar de Tour gaan. Cavendish is een uitzondering, dus velen verwachtten daarom niet dat hij de Giro ging uitrijden. Dat hij toch is gebleven tot het einde, heeft er wellicht mee te maken dat het zijn laatste Giro was, en dat hij heel graag nog een rit wou winnen.
    29 mei 2023 22:48
    Horner heeft niemand geïntimideerd en was geen halve teambaas slash maffiabaas
    30 mei 2023 11:36
    Lijkt me niet de maatstaf om een palmares al dan niet te schrappen.

Reacties zijn gesloten.