Niek Kimmann in tranen na olympisch goud: “Ik snap er geen fluit van”

vrijdag 30 juli 2021 om 08:36
Niek Kimmann in tranen na olympisch goud: “Ik snap er geen fluit van”

foto: Cor Vos

De voorbereiding op de finale verliep voor Niek Kimmann verre van ideaal. Maandag liep de BMX’er een barstje in zijn knieschijf op na een crash met een official. Toch stond hij er vannacht: Kimmann pakte het goud. “Ik was zo gaar van de afgelopen dagen dat ik zo bang was dat ik ingehaald zou worden. En nog steeds hoor, ik snap er geen fluit van”, reageert hij na afloop bij de NOS.

“Het begint te bezinken, maar ik geloof het nog niet. Toen ik op de official klapte dacht ik dat mijn droom weg zou zijn. Ik wist dat deze baan mij lag en dat ik nog relatief jong ben, dus hield in het achterhoofd dat dit mijn beste kans is. De laatste weken gingen zelfs zo goed, dat mijn broertje zei dat het niet normaal is wat ik deed. Ook mijn coach zei dat ik kon winnen, zelfs als ik niet op mijn best zou zijn. Dus ik heb altijd vertrouwen gehouden”, gaat Kimmann verder.

Toch begon de dag met nog een tegenslag, vertelt hij. Omdat Kimmann voor de laatste training nog een extra pijnstiller had genomen, kampte de Nederlander met buikkrampen. Dankzij regenval werd de wedstrijd met driekwartier uitgesteld en dat deed hem goed. Met de juiste focus stond hij vervolgens aan de start. “Ik dacht: er is zoveel poespas, dat moet ik uitschakelen. Na de start moet ik hard trappen, zuiver landen. Toen ik de eerste bocht uitkwam, dacht ik: wat gebeurt er hier?”

Na brons voor Laura Smulders in Londen en zilver voor Jelle van Gorkom in Rio de Janeiro is Kimmann de eerste BMX’er met olympisch goud. In tranen sluit hij af: “We hadden een droom en dat is goud voor Nederland halen. Ik wilde ondanks mijn val nergens spijt van hebben. Ik heb geknokt voor wat ik waard ben, en het goud is dan heel mooi.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Sammysosa 30 juli 2021 om 08:53

Dus hij heeft in de driekwartier nog even zijn buik binnenstebuiten gekeerd, dat lucht op.

Wat een held!!!

josemanuelfuente 30 juli 2021 om 08:59

‘Deze baan lag mij’. Banen zijn toch allemaal hetzelfde? Of mis ik wat?

Wheely 30 juli 2021 om 09:03

Hij zal zijn baan als BMXer bedoelen.

xistnc 30 juli 2021 om 09:05

Goeie vraag. Misschien zit hier iemand die wat kent van BMX en daar een (inhoudelijke) bijdrage aan kan wijden?

Murcia 30 juli 2021 om 09:18

Ben geen BMX fanaat maar volgens mij zijn er wel degelijk verschillen in de parcoursen want ik dacht dat één van de Nederlanders zelfs een kopie van het eerste stuk van de baan in Tokyo had laten aanleggen in een weiland achter zijn huis compleet met eerste bult op aanwijzingen van de franse parcoursbouwer die de OS baan had uitgetekend.

007 30 juli 2021 om 09:29

Idem als Murcia. Er zijn inderdaad verschillen in de banen. Twan van Gendt was overigens de BMXer die de baan in zijn achtertuin had laten aanleggen

Leyke 30 juli 2021 om 09:35

Geen enkele BMX baan is hetzelfde. Kijk alleen maar naar het verschil van de baan in Papendal en deze Olympische baan. Als je goed kijkt zie je ook dat elke coureur de baan anders neemt.

Twan van Gendt heeft alleen het eerste rechte stuk aan laten leggen in zijn tuin ( hoewel ik betwijfel of het zijn tuin is, maar dat terzijde). Op Papendal is, voor zover ik weet, ook alleen het eerste stuk een kopie van deze in Japan.

xistnc 30 juli 2021 om 09:42

Was Papendal niet gebouwd als kopie van de baan van de vorige OS?

Wheely 30 juli 2021 om 09:42

Mooi, weten we dat ook weer! Bedankt.

Wheely 30 juli 2021 om 09:43

@xistnc inderdaad, nu je het zegt. Was voor Londen destijds. Paar edities terug.

Kamelenverdrijver 30 juli 2021 om 12:20

Je hebt ook ijsbanen

Pannenkoek 30 juli 2021 om 13:01

Je mist wat. Je kan allerlei soorten banen maken, grote heuvels en kleinere heuvels en ook jumps waar je meerdere heuvels overslaat.
Dus het kan dat dit specifiek een baan, parcours, is dat hem beter ligt.

Jan 30 juli 2021 om 19:03

Elke baan is uniek
Deze was zelfs extreem lang bijna 500mtr
De bulten liggen altijd anders en er zijn veel verschillende manieren om te baan te rijden

Gras 30 juli 2021 om 09:15

Deze kerel maakte al indruk voor de halve finale, zo nuchter als hij over zijn blessure sprak. Enorm positief, zonder onrealistisch of snoevend te doen. Indrukwekkend sterke persoonlijkheid en dan doet hij het ‘gewoon’ in de finale met een set pijnstillers en een stijve knie.

Pizzi 30 juli 2021 om 09:26

Helemaal eens!

Leyke 30 juli 2021 om 09:37

En ook elke keer starten vanuit startrij 8 (eigen keuze).

Helemaal geweldig vond ik dat hij zijn interview afbrak om de finish van de dames finale te kijken.

Kamelenverdrijver 30 juli 2021 om 09:45

Superman-Kimmann

Headlines

Materiaalzone

Populair