Nicholas Roche (37) neemt afscheid van het profwielrennen

maandag 4 oktober 2021 om 19:02
Nicholas Roche (37) neemt afscheid van het profwielrennen

Roche droeg in de Vuelta van 2019 nog vijf dagen de rode leiderstrui - foto: Cor Vos

Nicholas Roche is afgezwaaid als wielrenner. De 37-jarige renner van Team DSM reed afgelopen zondag met het nationale kampioenschap van Ierland zijn laatste koers als wielerprof. “Het was tegelijkertijd de moeilijkste en makkelijkste beslissing die ik in mijn carrière heb gemaakt”, schrijft hij in een betoog op Twitter. Roche was zeventien jaar lang prof.

“Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn carrière omringd ben door de beste renners ter wereld”, gaat de klimmer verder. “We discussieerden vaak over wanneer het juiste moment was om aan een nieuwe hoofdstuk te beginnen. Ik heb altijd gedacht dat ik zo lang mogelijk zou koersen. Maar die coureurs zeiden altijd dat ik op een dag zou ontwaken met het idee dat het tijd zou zijn voor een nieuwe uitdaging. Ik geloofde hen nooit, tot die dag voor mij aanbrak in augustus.”

Zodoende kwam zondag een einde aan zijn loopbaan van zeventien jaar met 1270 koersdagen. “Het Iers kampioenschap in Wicklow was mijn laatste wedstrijd. Het is mijn favoriete plek om te fietsen en dat in het bijzijn van mijn familie, vrienden en supporters die voor mij het rijden in en voor Ierland zo speciaal hebben gemaakt. Koers voor mijn thuispubliek wetend dat het mijn laatste dag als prof was, maakte het voor mij erg speciaal. De laatste kilometers reed ik rond met veel emoties.”

“Ik heb gehuild”, gaat Roche verder. “Maar gelukkig heb ik geen spijt. Het voelde voor mij erg goed om mijn laatste koers in de bergen rondom Wicklow te rijden. Op deze wegen begon op twaalfjarige leeftijd mijn wielerdroom. Wist ik veel dat al mijn wensen zouden uitkomen. Aan de volgende generatie Ierse wielrenners – die ik zondag aan het werk zag, ze zijn erg sterk – wil ik alleen maar zeggen dat ze groots moeten dromen en hard moeten werken. Dan is alles mogelijk.”

Roche verdedigde de Ierse trui met verve – foto: Cor Vos

Nieuwe rol bij Trinity Management
Roche gaat nu als consultant aan de slag bij het managementbureau dat tot voor kort zijn zaken deed, Trinity Sports Management. “Het voelt voor mij heel natuurlijk om de zakelijke kant van de sport te leren van Andrew McQuaid, die al meer dan dertig jaar een vriend van mij is. Er zitten ook nog andere plannen in de pijpleiding, daarover binnenkort meer.” Roche won in zijn carrière twaalf keer, waaronder enkele Ierse titels en twee ritten in de Vuelta a España.

De renner van Team DSM is de zoon van Stephen Roche. Zijn vader won in 1987 de Giro d’Italia, de Tour de France en het wereldkampioenschap. Alledrie in hetzelfde jaar, dus. In de wielersport staat dat bekend als de Triple Crown, iets dat alleen Roche senior en Eddy Merckx wisten te bewerkstelligen. Zover kwam zijn zoon niet, al werd hij de Ronde van Spanje van 2013 wel vijfde in het eindklassement. Twee jaar geleden droeg hij daar nog vijf dagen de leiderstrui. Ook Roche’s neef Daniel Martin zwaait na dit seizoen af.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Murcia 4 oktober 2021 om 19:15

Geen veelwinnaar maar in alle ploegen waar hij gereden heeft een man die je om een boodschap kon sturen. In de beste jaren viel vooral zijn rijden in de Vuelta op en zijn constante presteren net achter de grote toppers in tal van wedstrijden. Veel succes in de carrière die nu volgt na de fiets.

Dumoulinke 4 oktober 2021 om 19:24

Telkens als de naam Roche viel moest ik automatisch aan Daniel Martin denken (en omgekeerd), zijn land- en vrijwel leeftijdgenoot, beide bekend als klimmers in de rondes. Laat nu ook Martin over vijf dagen zijn fiets aan de wilgen hangen. Ben benieuwd hoe Ierland het gat gaat vullen. Met Sam Bennett hebben ze uiteraard een uitstekende sprinter, maar of we de komende jaren nog een Ier in de heuvels of bergen gaan zien…? Dunbar misschien?

thomasjaarsma 4 oktober 2021 om 19:30

Ben healy, Aaron wade en Cambridge. Maar daarmee is het wel gezegd of Archie Ryan maar daar heb ik weinig vertrouwen in

ZwartebroekengeIetrui 4 oktober 2021 om 20:03

Met Darren Rafferty komt er wel een leuk talent vanuit de junioren. Hij gaat volgend seizoen rijden Hagens Berman Axeon.

Roche 4 oktober 2021 om 19:27

Verdraaid. Jammer dat hij stopt. Hij kan terugkijken op een mooie carriere.

zacht 4 oktober 2021 om 19:47

Ik word oud. Dit is toch dat zoontje van Stephen?

dantoet 4 oktober 2021 om 20:23

Ja, zoon van Stephen Roche (en neef van Dan Martin)

Kopinkas 4 oktober 2021 om 20:24

Zelfde gevoel hier. Nicholas was wel al drie jaar oud toen Stephen Roche in 1987 op zijn zevenentwintigste zijn absoluut topjaar beleefde…

La Primavera 4 oktober 2021 om 21:50

Ligt het aan mij of nemen er dit jaar heel veel renners afscheid?

Grimlock 4 oktober 2021 om 21:57

“Als ze morgenochtend John Gadret dood in zijn bed vinden ben ik de hoofdverdachte” – vanaf die quote ben ik fan van deze man

Murcia 4 oktober 2021 om 22:07

Was inderdaad een geniaal moment en hilarisch, Kopman Roche en knecht Gadret rijden mee met een favorietengroepje op de slotklim en Roche rijdt lek waarop hij aan Gadret vraagt om diens wiel. Gadret zegt doodleuk “Non” en fietst door, Roche in vertwijfeling achterlatend en een scheldende Lavenu die John ook niet tot stoppen kon brengen.

Bimbo Visma 4 oktober 2021 om 22:23

Vond dit altijd een fijne renner. Bedankt

Scott Sunderland 4 oktober 2021 om 22:46

Nee, hij was niet zo goed als zijn vader. Hij heeft wel langer met plezier kunnen rijden dan zijn vader. Stephen Roche sukkelde jarenlang met knieproblemen na zijn grote jaar 1987. Op zijn 34ste gaf hij er de brui aan. Nicholas is inmiddels al 37 jaar oud. Geen idee of Nicholas van onbesproken gedrag is qua doping maar vader was sowieso vaste klant van Ferrari, net als vele andere toppers uit de jaren tachtig en negentig.

Anton van Valouwe 5 oktober 2021 om 11:11

Jammer, sympathieke vent en nog steeds een meerwaarde. Schijnt een tijd met zijn vader overhoop te hebben gelegen, hopelijk is dat bijgelegd!

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair