Nibali soleert naar zege in Ronde van Lombardije

zondag 4 oktober 2015 om 16:50
Nibali soleert naar zege in Ronde van Lombardije

Foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De renner van Astana ontsnapte tijdens de afdaling van de voorlaatste beklimming van de dag en kwam solo als eerste over de finish.

Van Winden in vroege vlucht
Op weg naar Como ontstond er in de beginfase een kopgroep van elf man. Met Dennis van Winden (LottoNL-Jumbo) was er één Nederlander van de partij. Hij had Jérôme Coppel (IAM Cycling), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Pier Paolo De Negri (Nippo-Vini Fantini), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Oscar Gatto (Androni Giocattoli), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Stefan Schumacher (CCC Sprandi Polkowice), Jan Polanc (Lampre-Merida), Marco Canola (UnitedHealthcare) en Matteo Busato (Southeast) als metgezellen. De vluchters hadden na vijftig kilometer een voorsprong van acht minuten op het peloton, dat geleid werd door Astana. Ook Movistar stak een handje bij aan kop van het pak.

Dennis van Winden zat in de vluchtersgroep - Foto: Sirotti

Dennis van Winden zat in de vluchtersgroep – Foto: Sirotti

Kwiatkowski en Wellens proberen het samen
Een groepje met onder meer Michal Kwiatkowski, Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en Tim Wellens ging op weg naar de Madonna del Ghisallo in de tegenaanval. Tijdens de beklimming van de Muro di Sormano werden Canola en Benedetti als laatste vluchters ingelopen. Kwiatkowski en Wellens besloten door te gaan en gingen samen met een kleine voorsprong de mistige afdaling in. Een groep van dertien renners met onder meer Gesink, Wout Poels, Nibali en Alejandro Valverde ging in de achtervolging.

Nibali maakt verschil in afdaling
Tijdens de beklimming van de Civiglio, de op één na laatste klim van de dag, werden Kwiatkowski en Wellens bijgehaald. Na een versnelling van Nibali werd de kopgroep uitgedund tot zeven renners. In de afdaling probeerde Nibali het andermaal. De Siciliaan gooide zich als een steen naar beneden en nam volop risico’s. Zijn voormalige medevluchters gingen onder leiding van Valverde in de achtervolging.

Nibali reed een voorsprong van meer dan een halve minuut bij elkaar. In de slotfase werd het op de San Fermo della Battaglia nog spannend toen achtervolger Daniel Moreno zijn voorsprong halveerde. Nibali hield echter stand en gaf zijn overwinning niet meer af. In de straten van Como reed hij als eerste over de finish en bezorgde hij Italië na zeven jaar weer eens een overwinning in een topklassieker.

flag-it Ronde van Lombardije 2015 (1.UWT)
Uitslag: Bergamo – Como (245 km)

1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in 6u16m28s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 21s
3. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 32s
4. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 46s
5. flag-it Diego Rosa (Astana)
6. flag-es Mikel Nieve (Sky)
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 56s
8. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica GreenEDGE)
9. flag-co Sergio Henao (Sky)
10. flag-it Gianluca Brambilla (Orica-GreenEDGE) op 1m10s

11. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 3m06s
12. flag-nl Wout Poels (Sky) op 4m10s
13. flag-nl Tom Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 4m23s

Dit artikel delen:

76 Reacties

Romāns Vainšteins 5 oktober 2015 om 15:16

Misschien dat Barguil niet goed gebruikt is en veel meer een rittenkaper voor in de bergen dan een AK/Klassieke man is? Dat denk ik namelijk, maak er een Rolland van oid.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair