Nibali en Astana twijfelen over Giro-deelname na annulering Tirreno-rit

Nibali en Astana twijfelen over Giro-deelname na annulering Tirreno-rit

foto: Sirotti

zondag 13 maart 2016 om 16:41

Alexandre Vinokourov sprak zich vanmorgen er al over uit, vandaag deed Astana-ploegleider Paolo Slongo dat. De keuze van organisator RCS om de bergrit te annuleren wegens verwachte sneeuwval is niet vanwege de ‘veiligheid van de renners’, aldus de Italiaan.

“Voor zover wij weten is deze beslissing niet gemaakt voor de veiligheid van de renners, maar omdat niemand wist hoe het podium en het materiaal van de organisatie naar de top te krijgen”, zegt Slongo tegen TuttobiciWeb.

Begrip en onbegrip
“Wij begrijpen het allemaal, maar wat er is gebeurd, is ongelooflijk en onaanvaardbaar. De weg is schoon en op twee kilometer van de aankomst is de temperatuur 7 graden Celsius”, zegt Slongo, die met Vincenzo Nibali op verkenning is geweest. “Op de top zagen wij mensen van RCS (organisatie, red.), de CPA (de rennersvakbond, red.) en Tinkoff. Zij beoordeelden de situatie en stonden in verlegenheid en verwarring. Geen sneeuw.”

“Wij zijn verbitterd, omdat de koers is vervormd. Straks krijgt BMC een hoop dure WorldTour-punten. Als ze iedere keer zo handelen als het een beetje slecht weer is, gaan we onze plannen herzien”, is Slongo duidelijk. “Er zijn drie belangrijke aankomsten bergop in de Giro. We kunnen het niet riskeren dat Nibali daar alles voor opzij zet en vervolgens zijn talenten niet kan etaleren.”

In een later stadium zal men bij de ploeg een beslissing maken of de Italiaans kampioen wel of niet aan de start van de Giro verschijnt.

Taylor Phinney, Patrick Lefevere en Matthew Brammeier reageren
De Amerikaan Taylor Phinney was het niet eens met Nibali. “Dit is overdreven. Als groep moeten we één blijven. Blijven klagen helpt jou, de fans en de sport niet”, schrijft de BMC-coureur op Twitter. Ook Patrick Lefevere (ploegbaas Etixx-Quick-Step) reageerde. Hij vindt de Astana-renners maar aanstellers. “Misschien moeten ze de AIGCP ook verlaten”, stelt hij. De AIGCP is de belangenvereniging van de profploegen.

Dit artikel delen:

68 Reacties

Hunneman180 13 maart 2016 om 16:44

Helemaal mee eens. Een parcours in Italië uitstippelen zonder ook maar een berg is belachelijk. Dumoulin hier trouwens mee moeten doen.

Borsje 13 maart 2016 om 16:47

is die sneeuw nou uiteindelijk gevallen of niet?……………..

NielsCos 13 maart 2016 om 16:52

Ik begrijp niet dat een organisatie niet kan inspelen op zo’n weergeval als dit. Je gaat me niet zeggen dat ze niet weken of tenminste enkele dagen vooraleer de koers start het weerbericht niet volgen. Men had hier dan perfect van tevoren kunnen weten dat deze rit niet had kunnen doorgaan, en dan had men een ander parcours kunnen uitstippelen, of een andere aankomst kunnen voorzien. Ik snap de mening van Astana perfect omdat hierdoor Stybar de Tirreno “cadeau” krijgt, en BMC inderdaad met veel punten gaat lopen.
Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Nibali de Giro wel rijdt!
Indien dit in de toekomst vaker gaat gebeuren moet dit toch anders aangepakt gaan worden, gaan we rondes krijgen waarin geen enkele aankomst bergop kan doorgaan?

pirazzi 13 maart 2016 om 16:53

Wow ik wist niet dat Phinney Italaans kan schrijven.

mus van de maasstad 13 maart 2016 om 16:53

gaat lefevre nou echt losers roepen? misschien moeten hij en de kalende kempenaar ff in de spiegel kijken met hun gejank de afgelopen week.

De dag dat *** zijn vertrek uit het wielrennen aankondigd gaat bij mij de vlag uit

edit redactie: niet doen

sorry :(

edit: snap sowieso niet dat je aan de hand van de weersvoorspelling de koers al een dag van te voren schrapt. Kijk gewoon lekker op de dag zelf en kort de rit desnoods in of sla een berg over. Als ik dat filmpje bekijk moet diegene die deze rit heeft geannuleerd gewoon direct worden ontslagen. Wat een grap zeg…

Omhoog73 13 maart 2016 om 16:57

Wielrennen wordt straks een sport voor “mietjes” als ze hier nog eens op kunnen fietsen. In het filmpje ziet de weg er prima uit!

LyndaLid 13 maart 2016 om 16:57

Wow, duidelijke taal van Brammeier! Er heerst wat frustratie bij mensen, volgens mij vooral omdat het hier Astana betreft dat aan het janken is.

Het blijft wel een gek verhaal, maar Nibali spreekt duidelijk niet namens het grootste deel van het peloton… Rare situatie, maar ze maken zich niet geliefder zo daar bij Astana!

TeamNL 13 maart 2016 om 16:58

Volledige WT punten toekennen zou best triest zijn en logisch dat Phinney en Lefevere er anders in staan. Beide ploegen maken opeens een grote kans op de eindoverwinning.

123poetertjes 13 maart 2016 om 17:02

Het zou wel een signaal zijn van Astana, maar op zich is de beslissing tot afgelasting logisch als de weersvoorspellingen foute boel aangeven. En de Astanadirectie hadden ook kunnen weten dat dit kan gebeuren, dat is het risico van gokken op één rit. Ik denk zelf dat dit wel overwaait.

Dat de rit er überhaupt inzat is vreemder en mijns inziens onnodig. Mijn dringend verzoek aan de RCS om te stoppen met die bergopfinishnonsens (het is pas maart) en in plaats daarvan een tweetal zware overgangsritten in te plannen, zoals een echte Tirreno eruit hoort te zien. Maakt de koers gelijk ook veel aantrekkelijker. Ze hebben zichzelf hier lelijk mee in de vingers gesneden.

En mijn complimenten aan de beschaafde reactie van Lefevere. Geef de man een Nobelprijs!

GreenDay 13 maart 2016 om 17:02

Een hele ploeg doperen, tot twee- of driemaal toe kost de rest van de ploegen ook een hoop dure WT-punten. Ach Astana, niemand neemt jullie nog serieus. Ik begrijp de reactie van Brammeier maar al te goed. Er is binnen het peleton sowieso een steeds groter wordende aversie voor Astana. 't Is een crapuleuze ploeg met te veel noten op de zang, ethiek kan hen niet schelen.

Edit redactie: Dat mag in het daarvoor bestemde forum-topic

Bulcke 13 maart 2016 om 17:06

Ik vind de reactie van astana helemaal niet zo gek en geef ze dus groot gelijk dat ze de de druk bij de giro opschroeven om voor alternatieven te zorgen voor het geval er een bergrit moet worden geanuleerd. Is een hoop extra werk voor de organisatie en waarschijnlijk ook extra kosten, maar datzelfde geldt voor de ploegen die de giro rijden.

Tinkerbell 13 maart 2016 om 17:16

Als je het filmpje van Astana ziet is het ronduit belachelijk dat de etappe geannuleerd is. Wat dat betreft hebben ze gewoon gelijk. En vorig jaar werd er ook gewoon gekoerst in de sneeuw..

Romāns Vainšteins 13 maart 2016 om 17:17

Gewoon best wel een goeie actie van Astana. Mede vanwege het PN-debacle afgelopen week wordt er maar grif aangenomen dat het sowieso een topbeslissing was maar daar mag je best wel wat kanttekeningen bij zetten als gedupeerde ploeg zijnde. Tevens waardeer ik van Nibali altijd dat hij niemand naar de mond lult en gewoon zijn eigen mening geeft.

En Brammeier is natuurlijk niet zo snugger hiero, sowieso niet de snuggerste > https://www.youtube.com/watch?v=tyRqN7ukxrw

Explorer 13 maart 2016 om 17:20

Dit heeft helemaal niks met doping etc te maken. Als een weg vrij is, is ie vrij en moet er gekoerst worden. Punten gaan nu Idd naar Etixx en BMC. Ben totaal geen astana fan, maar als een andere ploeg dit gezegd zou hebben was er anders gereageerd. Je mag toch ook aangeven dat je het niet eens bent met de beslissing van de organisatie?
En wat doet tinkoff daarboven dan met die mannen van de organisatie. Ik mag niet speculeren ik weet het.

odradek 13 maart 2016 om 17:20

De hele heroïek wordt uit het wielrennen gehaald. Ze bekijken het verder maar.

Explorer 13 maart 2016 om 17:24

Romans Vainsteins dat is een vervelend clipje. Inschattings foutje….

dirk mars 13 maart 2016 om 17:25

Ik ben het met nibali eens! Slaat toch nergens op. Juist de wedstrijden waar het weer zwaar is zijn vaak prachtig. Ik denk aan GW vorig jaar!

Romāns Vainšteins 13 maart 2016 om 17:26

Los van dit specifieke vraagstuk kan ik me overigens goed voorstellen dat verschillende klimmers zich afvragen of het wel zo slim is om aan de giro deel te nemen wanneer er meerdere etappes in sneeuwgevaarlijke gebieden liggen.

girardengo 13 maart 2016 om 17:26

Zo'n bergetappe hoeft ook niet eigenlijk in deze periode. Maar van de Tirreno mag je wel een lastig parcours verwachten. Overigens praat iedereen (renners en ploegleiders/managers) hier in zijn eigen straatje (belang), inclusief het bashen van anderen. Korrels zout van toepassing.

robotour 13 maart 2016 om 17:30

Hoe is het weer daar vandaag in werkelijkheid geweest? Astana heeft wel een punt als inderdaad de route er schoon bij ligt. Maar ja dit is weer olie op het vuur van de Astana-haters hier. Organisatie lijkt mij veel te voorbarig te zijn geweest, misschien morgen deze rit rijden anders ?:) De Giro is nog even weg, maar als organisatie zou ik toch nog even kritisch naar het route-schema kijken.

Romāns Vainšteins 13 maart 2016 om 17:30

@ Explorer > Wanneer Brammeier op openbare media 360 graden uit zijn plaat gaat wanneer Nibali op een normale manier dit pijnpunt aandraagt mag ik best dit filmpje op een wielergerelateerd forum plaatsen vind ik persoonlijk :)

Het is trouwens een hele vieze bocht, die brede haarspelden overschat je snel en wanneer je aan de binnenkant zit is het voor je het beseft afgelopen.

Wielerfan1987 13 maart 2016 om 17:31

Het is natuurlijk ook doodzonde dat de koninginnerit compleet komt te vervallen zonder dat men een alternatief heeft.

Met deze problematiek hebben de Giro en andere RCS koersen al enkele jaren te maken dus dan moet je toch ook gewoon zorgen dat je een plan B klaar hebt liggen.

En daar komt dan nog bij dat het bij voorbaat gecancelled is zonder dat er uiteindelijk daadwerkelijk problemen waren op het parcours.

Ik kan mij wel voorstellen dat je er problemen mee hebt als je als kopman je seizoen volledig op een koers als de Giro af stemt en je straks in de praktijk in de voor jou belangrijk geachte ritten je ding niet kunt doen.
Dan heb je je gewoon weken en maanden voorbereid voor niks

Haarlemmer 13 maart 2016 om 17:32

Indien de wegen vrij waren, MOET er gewoon gekoerst worden!
Dan heeft Astana hier gewoon goed punt…. Al had in hun reactie ook de afdaling moeten zitten. Met sneeuw zal afdaling gevaarlijker zijn geweest als tot 2km voor de top!!

grootverzet 13 maart 2016 om 17:40

Je krijgt toch niet dat hele peloton op 1 lijn. Er zit ook veel eigenbelang bij. Nibali kan volgens mij best tegen kou en sneeuw en wil wel, maar anderen kunnen er weer niet tegen en die zeggen dan weer niet rijden. Nibali kon hier winnen. Een andere keer kan hij zomaar weer in het andere kamp zitten. Stybar zal er weer blij mee zijn. Het is voor klimmers wel een competitiedag minder. Maar veiligheid voorop.

Nick Doup 13 maart 2016 om 17:46

Onze huisfotograaf Sirotti was vandaag bovenop de slotklim. Er zijn twee foto’s van de col (en de omstandigheden) toegevoegd aan het artikel!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair