Nederlandse Dopingautoriteit: “Gebruik van ketonen door Jumbo-Visma is ongemakkelijk”

woensdag 29 januari 2020 om 12:43
Nederlandse Dopingautoriteit: “Gebruik van ketonen door Jumbo-Visma is ongemakkelijk”

Team Jumbo-Visma - foto: Cor Vos

De Nederlandse Dopingautoriteit raadt sporters af om gebruik te maken van ketonen. Dat vertelt voorzitter Herman Ram aan De Limburger. Hij is van mening dat er weinig bekend is over de gevolgen op lange termijn.

Over ketonen is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Ketonen zijn lichaamseigen brandstoffen, maar worden in het wielerpeloton ook in exogene (niet-lichaamseigen) vorm gebruikt. Naar verluidt maakt Ineos (voorheen Sky) er al jaren gebruik van. Jumbo-Visma bevestigde afgelopen zomer ketonen te gebruiken, terwijl Team Sunweb dat niet doet vanwege het gebrek aan kennis voor de effecten op de gezondheid op lange termijn.

De Nederlandse Dopingautoriteit is sceptisch. “Het is een legaal voedingsmiddel, maar tegelijkertijd is er te weinig bekend over de eventuele gevolgen voor de gezondheid”, aldus Ram. “Dat maakt het een grijs gebied. Het staat dus niet op de dopinglijst, maar als wij vragen krijgen van sporters adviseren we ze om ketonen niet te gebruiken. Team Sunweb gebruikt ze om die reden ook niet. Dat Jumbo-Visma dat wel doet, vind ik ongemakkelijk.”

Experimentele basis
Voedingsdeskundige Asker Jeukendrup van Jumbo-Visma schat in dat de risico’s minimaal zijn. “Juist omdat ketonen lichaamseigen zijn, verwachten we niet dat er nadelige gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn zullen zijn. Ik snap dat Ram vanuit zijn functie dit zegt, maar als je goed begrijpt hoe ketonen werken, zijn die zorgen overbodig.”

De ploeg werkt ermee op experimentele basis. “Omdat er zo weinig onderzoek beschikbaar is, testen we ze zelf. We doen dus ons eigen onderzoek. Omdat we ze vooral in wedstrijden gebruiken, spelen allerlei variabelen ook een rol. Daardoor denk ik dat het nog jaren gaat duren voordat we genoeg weten over de werking ervan.”

Desalniettemin zet Jeukendrup kanttekens bij de prestatiebevorderende werking. Deze zijn immers nog niet bewezen. “Het is zeker niet het wondermiddel dat velen erin zien”, oordeelt hij.

Dit artikel delen:

86 Reacties

assen 29 januari 2020 om 17:17

Correctie: journalisten schrijven op wat ze willen horen/schrijven, ze trekken het uit je. Allicht heeft Ram dezelfde mening over andere ploegen die ketonen gebruiken. De journalist besluit het zo op te schrijven.

Scott Sunderland 29 januari 2020 om 17:21

Er smeult iets in het peloton. De groffe middelen zoals bloeddoping en anabolen kun je niet meer zonder veel risico tot je nemen. De behoefte om via inname van het een of ander voordeel te creëren ten opzichte van de concurrentie blijft wel bestaan.

Dus richt men zich op andere middelen die meer in het grijze gebied liggen van toelaatbaarheid. Middelen die nu nog onbestraft genomen kunnen worden, maar over een tijdje wellicht niet meer.

Interessante ontwikkelingen. Ook wel enigszins zorgwekkend, denk ik. Wat er zich precies in het peloton afspeelt weten wij, zoals altijd, uiteraard niet.

Wheely 29 januari 2020 om 19:36

Er zijn nog zoveel meer andere middelen in omloop en gebruik die prestaties bevorderen. Ze zijn nog maar net begonnen. Het is lastig te zeggen waar de grens ligt, stel je gebruikt een duur kruiden extract wat je herstel bevordert – hier haal je een klein voordeel uit ten opzichte van je concurrenten, moet dat dan verboden worden?

De Brigadier 29 januari 2020 om 19:49

Over de gevolgen van het aanhoren van Herman Ram-meningen op lange termijn is ook nog weinig bekend. Übercorrect stripfiguur is het. Iemand die op verjaardagen de taart wil voorproeven.

Verweggistan 29 januari 2020 om 20:02

Terecht, er zouden maar vervuilde voedingssuplementen, of erger, ketonen inzitten.

rvb 29 januari 2020 om 20:36

nicotinepleisters onder de bal van je voet, werkt super.

Fred Postma 30 januari 2020 om 16:44

Op de dopinglijst zetten of niet zeuren aub. En doe broccoli ook even op de lijst want dat lust ik niet.

Fred Postma 30 januari 2020 om 16:53

Rugwind ook op de lijst want wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 99.89 % van het peloton hier significant sneller van gaat fietsen .

Fred Postma 30 januari 2020 om 17:00

Ram zelf ook op de lijst want renners die hem tegenkwamen onderweg verklaarden later onder ede , dat ze hem zelden zo gepeerd waren als op dat moment. Test met placebo Rams
bleken deze uitwerking niet te hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair