Nathan Van Hooydonck: “Volgend jaar moet ik Greg steunen tot de laatste twintig kilometer”

Nathan Van Hooydonck: “Volgend jaar moet ik Greg steunen tot de laatste twintig kilometer”

Foto: Cor Vos

donderdag 6 juni 2019 om 08:30
Interview

De 23-jarige Nathan Van Hooydonck bouwt bij CCC in de schaduw van Greg Van Avermaet aan een carrière. De Baloise Belgium Tour van volgende week biedt de Antwerpenaar een ideale gelegenheid om zelf eens op de voorgrond te treden en zo een volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. “Ik zeg niet dat ik daar meteen ga winnen, maar ik wil op zijn minst proberen om mee te koersen voor de prijzen.”

Kort na het voorjaar kreeg Van Hooydonck een wel erg opvallend telefoontje. Aan de andere kant van de lijn: Jim Ochowicz, de grote baas van de CCC-ploeg, die zo snel mogelijk Van Hooydoncks contract wilde openbreken en verlengen tot en met 2021. “Dat kwam natuurlijk veel vroeger dan verwacht”, lacht de Antwerpenaar aan de microfoon van WielerFlits. “Amper twee dagen na Parijs-Roubaix hing Jim al aan de lijn, dus ze moeten echt wel content van mij geweest zijn.”

Veel bedenktijd had Van Hooydonck niet nodig, zeker niet toen hij de lovende woorden van zijn leidinggevenden hoorde. “Valerio Piva belde me ook nog op. Hij vertelde mij dat hij heel veel potentieel in mij ziet en denkt dat ik in de toekomst ook zelf mooie dingen ga kunnen laten zien in de klassiekers. Dat is heel leuk om te horen natuurlijk, en ik hoop die stappen ook te zetten. Mijn ambitie moet zijn om ooit zelf een klassieker te kunnen winnen. Anderzijds ben ik ook blij met de financiële zekerheid, dat is altijd mooi meegenomen.”

Inhoud kweken
Kopman Van Avermaet was het afgelopen voorjaar nooit slecht, maar kwam niet verder dan podiumplaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 BinckBank Classic. Moeten we dan spreken van een mislukt voorjaar? “Wat Greg betreft, we wisten dat er maximaal tien kansen zouden zijn en dat Quick-Step daar de helft van zou wegnemen. Het had wel beter gekund, maar het was niet dramatisch.”

“Als ik naar mezelf kijk, dan vind ik dat ik een stap heb gezet. Het is niet dat ik tot heel diep in de finale meeging, maar wel langer dan vorig jaar en ik haalde best een goed niveau. Ik besef dat het volgend jaar nog beter zal moeten. Dan zou ik eigenlijk tot op twintig kilometer van de finish bij Greg moeten kunnen blijven en mijn werk in de finale kunnen doen. Het wordt deze winter vooral een kwestie van wat extra inhoud te kweken. En ik zal dan ook weer een hoop extra ervaring hebben.”

De contractverlenging lijkt Van Hooydonck wel vleugels te hebben gegeven. In de Tour of Yorkshire, waar Van Avermaet de slotrit won, steeg hij boven zichzelf uit als superhelper en recent snelde hij ook met de CCC-troepen naar winst in de ploegentijdrit van de Hammer Series. “Ik voel me ook echt goed, ja. Na het voorjaar heb ik amper een paar dagen gerust, maar ik voel me nu alweer op mijn best. Ik wilde ook niet overkomen alsof ik het allemaal alleen maar voor een nieuw contract heb gedaan en nu op mijn lauweren wil rusten. Ik wil juist extra bewijzen dat ik het vertrouwen waard ben.”

Zelf een prijsje?
Niet toevallig, nu het Belgisch kampioenschap in aantocht is. Bij zijn twee eerdere deelnames besloot de derdejaarsprof respectievelijk als vijfde en zevende, wat bewijst dat het een wedstrijd is die hem op het lijf geschreven is. “Het BK blijft dankzij die goede herinneringen altijd een belangrijke afspraak voor mij, maar ik ben er eigenlijk nog nooit met persoonlijke ambities heengegaan. Greg wil natuurlijk graag nog eens die driekleur pakken, want dat is hem vooralsnog niet gelukt. Het is, net als de voorgaande jaren, het doel om hem aan die trui te helpen, maar het BK is een rare koers. Je weet nooit in welke situatie je terechtkomt.”

Later dit seizoen volgen er wel nog kansen waar Van Hooydonck zichzelf in de kijker kan fietsen. “Te beginnen met de Ronde van België en de Tour de Wallonie. Ik ben heel benieuwd waar ik kan geraken. Ik zeg niet dat ik daar meteen ga winnen, maar ik wil op zijn minst proberen om mee te koersen voor de prijzen. Dit zijn de koersen bij uitstek waar je jezelf kan ontdekken en kan experimenteren, dus ik kijk er echt naar uit.”

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair