Nairo Quintana zegeviert in Giro dell’Emilia

zaterdag 6 oktober 2012 om 16:38
Quintana

foto: Sirotti

Nairo Quintana heeft de Giro dell’Emilia op zijn naam geschreven. Op de slotklim bleek de jonge Colombiaan, die voor Movistar uitkomt, de sterkste. De 22-jarige renner klopte Fredrik Kessiakoff (Astana) en Franco Pellizotti (Androni Giocattoli-Venezuela).

Na een poging van onder andere een 20-koppige groep om afstand te nemen in de beginfase, liet het peloton pas begaan toen een kwartet na 70 kilometer wegreed. Damiano Caruso, Paolo Tiralongo, Giaro Ermeti en Marco Marzano waren de dapperen van de dag. Hun voorsprong was maximaal 7 minuten. Maar net zo snel als het verschil opliep, bouwde het ook weer af. Tiralongo probeerde het nog even solo, maar op 30 kilometer van de finish begon een uitgedunde groep aan de finale, waarin vijf maal San Luca beklommen moest worden.

Na twee keer San Luca naar boven te hebben gereden, moest favoriet Carlos Betancur passen. Vincenzo Nibali kreeg af te rekenen met een lekke band in zijn laatste race voor Liquigas-Cannondale. Door dat voorval werd in de groep slag om slinger gedemarreed. Een beklimming later konden Fabio Aru en Emanuele Sella zich afscheiden. Hun voorsprong klom tot 20 seconden, maar dan zette Giovanni Visconti zich in eigen land aan de kop van de achtervolgende groep in functie van kopman Nairo Quintana.

Door dat manoeuvre ontstond een kleine kopgroep, waarin zowat alle favorieten behalve Betancur en Nibali te vinden waren. Daaruit bleken op de laatste keer dat San Luca werd aangedaan Franco Pellizotti, Nairo Quintana en Domenico Pozzovivo de sterksten. In de laatste kilometer van de race plaatste de Colombiaan Quintana een aanval, waardoor de twee Italianen in eigen land niet veel meer konden dan het hoofd te buigen. Fredrik Kessiakoff haalde het Italiaanse duo uiteindelijk nog in.

Giro dell’Emilia 2012 (1.HC)
1. Nairo Quintana (Colombia/Movistar) in 7u40m22s
2. Fredrik Kessiakoff (Zweden/Astana) op 3s
3. Franco Pellizotti (Italië/Androni Giocattoli-Venezuela) op 4s
4. Domenico Pozzovivo (Italië/Colnago-CSF) op 9s
5. Chris Anker Sörensen (Denemarken/SaxoBank-Tinkoff) op 22s
6. Matteo Rabottini (Italië/Farnese Vini-Neri) op 33s
7. Giovanni Visconti (Italië/Movistar) op 35s
8. Riccardo Chiarini (Italië/Androni Giocattoli-Venezuela) op 37s
9. Miguel Rubiano Chavez (Colombia/Androni Giocattoli-Venezuela) op 1m17s
10. Gianluca Brambilla (Italië/Colnago-CSF) op 1m55s

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone