‘Nairo Quintana wil dit jaar starten in Giro d’Italia’

zondag 3 januari 2021 om 09:12
‘Nairo Quintana wil dit jaar starten in Giro d’Italia’

foto: Cor Vos (archief)

La Gazzetta dello Sport weet het zeker: Nairo Quintana wil dit jaar weer eens de Giro d’Italia betwisten. De Colombiaanse klimmer van Arkéa-Samsic, die nog altijd herstellende is van een knieblessure, reed in 2017 voor het laatst de Italiaanse ronde. Zijn ploeg moet alleen nog wel een wildcard krijgen.

De inmiddels 30-jarige Quintana reed tot dusver slechts tweemaal de Giro d’Italia, maar was wel erg succesvol in de (normaal gesproken) eerste grote ronde van het seizoen. In 2014 maakte hij zijn Girodebuut en was hij drie weken later ook meteen de beste in het eindklassement, voor zijn landgenoot Rigoberto Urán en Fabio Aru.

Drie jaar later deed hij opnieuw een gooi naar eindwinst. Quintana reed een tijdje in de roze trui en mocht ook als leider beginnen aan de allesbeslissende slottijdrit naar Milaan, maar de Colombiaan slaagde er uiteindelijk niet in om Tom Dumoulin van zich af te houden en werd tweede op 31 seconden van de Nederlander.

Vraagtekens 
Het is onduidelijk wanneer Quintana weer een rugnummer kan opspelden, maar de kopman van Arkéa-Samsic zit twee maanden na zijn knieoperatie wel weer op de fiets. Arkéa-Samsic-manager Emmanuel Hubert rekent op een comeback van Quintana eind februari.

Het vooronderzoek naar mogelijk dopinggebruik door de gebroeders Nairo en Dayer Quintana loopt overigens nog steeds. De gebroeders Quintana, op wie de Franse autoriteiten zich richten, zijn in afwachting van verder onderzoek wel vrij om te koersen. Autoriteiten laten momenteel niets los over de zaak.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Verweggistan 3 januari 2021 om 09:46

Ze zijn afhankelijk van een wildcard. Nu is het net alsof hij een keuze heeft. Er zijn vier Italiaanse PCTs en slechts twee wildcards, daarvan gaat er echt niet eentje naar Arkea.

Kopa 3 januari 2021 om 10:06

Het feit dat hij aangeeft te willen starten, en dat hij een oud winnaar is gaat de organisatie wel aan het twijfelen zetten. Zou maar zo kunnen dat ze een wildcard krijgen.

Verweggistan 3 januari 2021 om 10:13

Zou kunnen, ze voeren zo wat druk op. Misschien levert ze het een plekje in de Tirreno op.

Vorig jaar probeerden ze dit met Barguil en de Vuelta.

IlPirata 3 januari 2021 om 10:50

Toch een oud-giro winnaar (2014), dus de organisatie zal Arkea misschien wel uitnodigen mede om die reden.

Verweggistan 3 januari 2021 om 10:53

Edit: Goed lezen, staat nu gewoon in de inleiding

Groetjesaandevoetjes 3 januari 2021 om 10:09

Is dit niet een manier van Arkea om een wildcard te krijgen? Oud winnaar Quintana vs een van de italiaanse ploegen? Maakt de keuze voor de organisatie moeilijker

harryjohan71 3 januari 2021 om 10:27

Zo lang er geen duidelijkheid is mbt onderzoek verwacht ik niet dat de Giro het risico neemt om de ploeg uit te nodigen. Het is te hopen dat er snel duidelijkheid komt. Voor het wielrennen is het niet goed dat er na maanden nog geen duidelijkheid is, hoewel ik begrijp dat een onderzoek tijd vergt.

Polleke 3 januari 2021 om 11:00

ASO zal ook wel afwachten hoe één en ander verder kabbelt…zou zo maar een jaar met weinig korrsen kunnen zijn voor NQ…

koos1 3 januari 2021 om 11:00

De ploeg lijkt mij bijna kansloos voor een wildcard voor de Giro.
19WT en ook Apecin gaat naar de Giro. Dan blijven er nog maar 2 wildcards over, die gaan echt wel naar 2 Italiaanse PCT ploegen.\

Als het 'doping' verhaal rond de ploeg/renners niet snel opgelost word, zie ik ze zelfs geen Wildcard voor de Tour krijgen. Ook voor de Tour maar 2x wildcard met Total als haast zekerheid en dan verwacht ik de laatste wildcard voor B&B.

Mischien dat Arkea een wildcard voor de Vuelta kan krijgen. Al zullen daar de wildcards voor de Spaanse ploegen zijn.

FDJ 3 januari 2021 om 13:12

Met 19 WT teams, Alpecin en de winnaar van de coppa Italia (of is die afgelopen seizoen niet gereden ivm Corona) die automatisch startrecht heeft kan Quintana de Giro gewoon vergeten.

Er zijn meerdere Italiaanse teams die in aanmerking komen en ik vind dat dit soort wildcards er ook vooral moeten zijn om de ploegen uit eigen land zich in de kijker bij het grote publiek te laten rijden en ze bestaansrecht geeft.

Ik zie op geen enkele manier in wat Arkea de Giro voor meerwaarde zal bieden. Afgelopen jaar waren ze al niet eens welkom in de Vuelta, iets wat je nog meer zou verwachten…

De naam Quintana en het lopende onderzoek zal de kansen nog verder doen verkleinen.

Marco Willems 3 januari 2021 om 14:06

Wordt een lastige. Lijkt mij dan Bardiani sws een wildcard krijgt met Visconti, Batta en in mindere mate Carboni.

Androni heeft niet heel veel Italianen, laat staan interessante. Vini Zabiu is een beetje leeggelopen en heeft alleen Mareczko, maar das geen Italiaan. Ben benieuwd.

lander luypaert 3 januari 2021 om 14:24

Mareczko is wel degelijk een Italiaan.

Marco Willems 4 januari 2021 om 20:30

Thanks Lander, je hebt helemaal gelijk. *dom dom dom*

Headlines

Materiaalzone

Populair