Nairo Quintana wijst kantelpunt aan: “Mijn winst op de Covadonga”
foto: Sirotti
zondag 11 september 2016 om 09:06

Nairo Quintana wijst kantelpunt aan: “Mijn winst op de Covadonga”

Voor de tweede keer in zijn loopbaan zal Nairo Quintana een grote ronde winnen. Wist hij in 2014 nog de Giro d’Italia te winnen, vandaag mag hij de titel in de Vuelta a España ophalen na een felle strijd met Chris Froome. “Ik ben heel trots dat ik hem heb kunnen verslaan”, tekent Cyclingnews op.

In de voorlaatste etappe naar de Aitana probeerde Froome nog iets te forceren, maar de 26-jarige Colombiaan gaf geen krimp. “Hij vocht ongelooflijk hard, je kan hem geen meter geven”, aldus Quintana, die in de laatste meters zijn Britse concurrent nog uit het wiel sprintte. “Het spijt me als ik hem daarmee beledigd heb, het kwam gewoon in mij op.”

Covadonga
De coup die Quintana pleegde met onder meer Alberto Contador in de etappe naar Aramon-Formigal gaf hem vertrouwen, maar hij was daarna nog niet overtuigd. “Ik wist dat het mogelijk was, maar er kwamen ook nog zeer lastige etappes aan. Het team heeft mij geweldig geholpen de trui te verdedigen, maar ik was vooral bang voor de tijdrit. Daar ging ik tijd verliezen, maar ik wilde niet te veel risico nemen. Wat pas echt dingen veranderde, was mijn winst op Lagos de Covadonga. Dat gaf me heel veel vertrouwen”, kijkt Quintana terug.

Tot gisteren was Movistar nog compleet. “Ik dank de ploeg voor de steun deze drie weken. Helaas is José Joaquin Rojas nog uitgevallen, ik wil hem dan ook een grote knuffel geven vanaf hier.”

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
11 september 2016 09:15
Toch wel een groot renner, prachtige klimmer, die in deze vorm bergop niet te verslaan lijkt. Quintana verguisd door velen afgelopen Tour, maar was toen simpelweg niet goed genoeg en kon niks anders dan volgen en zijn 3de plek consolideren.

Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij in de Vuelta Froome pareert, die, zo lijkt het, harder heeft gevochten dan afgelopen Tour. Of Froome nu minder in vorm is (betwijfel ik toch gezien zijn sublieme tijdrit), of Quintana gewoon beter is, is lastig in te schatten. De Skyploeg was in elk geval wel minder (wat zal Froome blij zijn met Poels trouwens..). Toch ook groot respect voor Froome. Beide heren hebben er een mooie show van gemaakt.
11 september 2016 09:24
@scotty
Natuurlijk is Froome minder goed in vorm dan in de Tour... Hij heeft hier ook absoluut niet naar gepiekt.
11 september 2016 09:24
Quintana kletst maar wat. Het kantelpunt was het moment bij de start in Sabinanigo, toen Contador hem vertelde dat hij de boel op stelten ging zetten. Froome was op dat moment al in geen velden of wegen te bekennen, terwijl hij in zijn witte trui toch echt óók op de eerste rij had moeten staan.

Contador heeft gekanteld, Froome heeft laten kantelen. Quintana plukt daar slechts de vruchten van.
11 september 2016 09:31
@scotty
Het is wat raar om Quintana nu gelijk te stellen met Froome, of zelfs onverslaanbaar te noemen... in de Tour, voor beiden het hoofddoel, was Froome een klasse beter, en in deze Vuelta was Quintana eigenlijk ook de mindere. Zonder die truc van Contador wint Froome deze Vuelta met minuten.
11 september 2016 09:36
Wat zouden we zonder Bertje moeten jongens?
11 september 2016 09:37
Denk ook niet dat de Covadonga het keerpunt was. Misschien is er nooit echt een keerpunt geweest, het is niet zo geweest dat het eerst minder ging.
11 september 2016 10:18
Het woordje 'pas' wekt de indruk dat Nairo de volgorde van de ritten een bietje door elkaar haalt.
Verder logisch dat Covadonga zijn hoogtepunt in de ronde was, dat was waar hij in een rechtstreeks duel iedereen de baas was. En ruim ook.
11 september 2016 10:24
@tendam. Kom nou. Quintana heeft regelmatig het wiel gekozen van Froome omdat Quintana niet per se hoefde.

Ik zei trouwens "bergop onverslaanbaar". Wat volgens mij ook zo was. Froome trok gisteren alle registers open. Het verschil in de tijdrit was ook absurd groot, lijkt me dat Quintana daar niet alle risico's heeft genomen.

Quintana was gewoon niet goed in de TdF. Of het nu zn hoofddoel was of niet, doet daar niks aan af. Verkeerde opbouw, virusje, je weet het niet.
11 september 2016 10:24
Prachtige vuelta gezien met een mooie winnaar. Helaas ook het einde van tijdperk Bertje, wat een geweldige renner is dat toch. Froome heeft bij mij ook veel respect afgedwongen. Geknokt tot het laatst, ook zonder sterke ploeg dit keer. Het feit dat hij 2e wordt zonder specifieke voorbereiding en met rio in zijn benen maakt hem volgens mij veruit de beste ronderenner van dit moment.
De vuelta is natuurlijk geweldig gezien het parkoers maar is geen Tour kwa aanzien. Mooi ook dat alejandro er doorheen is gezakt, goed voor xe geloofwaardigheid van de sport :-), maar het blijftbwel een held.
11 september 2016 10:26
Lekker belangrijk. Quintana kan Froome verslaan zolang er niet teveel chrono in een ronde zit want dat zal hij, zoals zoveel rasklimmers, nooit helemaal onder de knie krijgen. Ter compensatie daarvan heeft hij dus zo'n knotsgekke coup nodig en gelukkig is dat gebeurd.
11 september 2016 10:28
@ scotty: Ik denk dat froome gewoon iets completer is dan nairo en meer inhoud heeft. De tour is kwa parcours niet zwaarder dan de vuelta maar kwa druk wel. Ik ben gek op de vuelta maar het is natuurlijk wel gewoon 10 keer luik bastenaken luik en 10 keer pau luzon terwijl in de tour ook nog parijs roubaix, scheldeprijs, ronde van vlaanderen en een paar keer dwars door zeeland zitten :-).
11 september 2016 11:02
Sterkste renner bergop, terechte winnaar. Met een betere ploeg had froome gewonnen waarschijnlijk. Deze vuelta is een ode aan het wielrennen als teamsport. 2 kanttekeningen bij zijn winst, wat hem tot een nog grotere kampioen zou maken:
- Hij hielp de man die van doorslaggevend belang was voor zijn vuelta winst niet bij de achtervolging op chaves. 1 mannetje op kop en contador had zijn 3de plaats behouden.
- Het voorbijsprinten van froome bij de finish van de laatste etappe.

Wat meer respect voor zijn rivalen zou hem sieren en hem een nog groter kampioen maken, maar petje af voor deze koffieplanter.
11 september 2016 11:10
Bah bah. Hele dag in 't wiel bij bertje de geweldenaar en dan met dit verhaal aan komen zetten. Mijn respect voor Quintana verdwijnt heel snel.
11 september 2016 11:11
Miss bedoelt Quintana dat die vanaf de rit naar de Covadonga het vertrouwen had dat die deze Vuelta kon winnen en bedoelt die niet het moment waarop de koers echt gekanteld is.
11 september 2016 11:18
Ik heb ook steeds minder sympathie voor deze stille Colombiaan. Bertje heeft inderdaad de boel op stelten gezet waar Nairo de vruchten van plukte. Verder prima gedaan hoor maar ook aan sportiviteit vind ik iemand als froome een grotere meneer.
11 september 2016 11:52
Tuurlijk is Froome minder in vorm, die had de topvorm in de Tour en won de etappe langs de Peyresourde meer dan 2 maanden (!) geleden al.

Dat Quintana in een vuelta met 10+ aankomsten boven en 1 tijdrit nog een schitterende coup van Contador nodig had en Froome er de laatste week niet meer afkreeg ondanks herhaaldelijke pogingen, blijft mij Froome toch duidelijk een niveau hoger plaatsen voor de Tour.

En 2 minuten verloren in de enige tijdrit, in Frankrijk met de Sky-controle kan je er dan al bijna een kruis over maken. Dat wordt voor Nairo dus nog een hele klus om ooit is die Tourzege binnen te halen of Froome moet pech hebben, vallen, iets anders tegenkomen, ...
11 september 2016 11:56
Mijn sympathie stijgt juist. Je nergens wat van aantrekken is ook een kunde en al die sportiviteit voor de buhne is natuurlijk leuk van je 'cheers mate' maar vaak ook wel gespeeld en niet superbelangrijk. Daarnaast rijdt hij voor een team met teamorders etc, hem daarop afrekenen is eerder gewoon je toch al ontwikkelde antipathie van een extra valse reden voorzien. Ik heb bijv wel een enorme pesthekel aan hoe SKY koersen platlegt maar ga dat niet doorvertalen naar dat ik Froome een eikel vind.
11 september 2016 13:04
Hij durft niet te zeggen dat Contador de winnaar van de Vuelta heeft bepaald. Hopelijk wint hij de komende jaren eens een grote ronde met een eigen legitieme actie.

Gecombineerd met het handgebaar in Romandie, en de sneeuwrit in de Giro(rode vlag gezien of niet) toch een renner die voor verdeeldheid zorgt. Niet iemand meer die ik zonder meer support.
11 september 2016 13:08
Ik kijk na dit seizoen totaal anders tegen Froome en Quintana aan. Voor dit seizoen vond ik Froome maar een saaie robot die controleerde. Dit jaar heeft hij het tegendeel bewezen en mede door de afdaling, het waaierrijden in de Tour en ook deze Vuelta bewezen een echte liefhebber van de sport te zijn. Prachtig. Quintana is juist gedaald. Het is teveel een volger, een plakker en hoe hij op de Ventoux aan die motor hing. Bah. Deze vuelta ook. Hij wint dankzij de aanvalslust van Contador dit rondje, hoeveel moeite is het dan om Contador gisteren te helpen? En dan nog wegrijden ook in die laatste meters na alleen maar in het wiel te hebben gehangen op de laatste klim. Nee Froome is na dit seizoen +1 en Nairo -1.
11 september 2016 14:44
Uiteindelijk heeft Sky "ook maar" een ploeg waarmee ze 1 GT kunnen winnen. En eigenlijk hebben zo ook maar 1 (potentiele) GT-winnaar in de ploeg: Froome. Dat andere Sky-renners bij andere ploegen misschien kopman in een GT zouden kunnen zijn, wil nog niet zeggen dat ze dan ook meteen (potentiele) GT-winnaars zijn.
11 september 2016 15:01
Ik snap al die politiek correcte reacties niet helemaal.

Uitermate vermakelijke Vuelta met de coupe (waar Contador ook gewoon van Quintana heeft geprofiteerd), profiteren van elkaar dus, elkaar niet helpen als het niet uitkomt (waarom zou je?), elkaar erop leggen in de laatste km, prima, zo hoort het wielrennen veel meer te zijn. En dat maakt het veel meer dan een wedstrijdje wie het hardste kan fietsen.

Blijkbaar wil iedereen hier toch het liefst een potje wattageworstelen zien. Ik niet.
11 september 2016 16:58
Zonder Contador had hij de Vuelta niet gewonnen, dus inderdaad een beetje meer respect was op zijn plaats geweest. Wat een fantastische renner is Contador .
11 september 2016 17:44
Haha al die froome fans contra nairo!! Och geef het eens toe dat hij het zelf heeft afgedwongen!! En dat froome een slechte dag heeft gehad tijdens de coupe etappe want kon dacht daar chaves ook niet volgen zelfs valverde was voor hem geeindigd. En dat froome de evenknie was in de laatste week is ook ver gezocht door paar van jullie. Ik denk dat quintana als het moest hem er zeker af had gereden. Parcours verschil tour en vuelta maakt hier het verschil dat quintana wel kan winnen tegen froome. froome is een toprenner maar de vuelta parcours ligt hem gewoon niet!!!!
11 september 2016 18:17
@ panter: Quintana is zeker de terechte winnaar , en de winnaar heeft sowieso altijd gelijk. Ik weet alleen niet of dit parcours froome niet ligt. Nairo heeft zich optimaal voorbereid en stond met zijn beste ploeg aan de start. Froome heeft tussendoor nog even brons gewonnen in Rio. Afgezien daarvan vind ik coupepogingen, elkaar niet helpen en elkaars bordje leegeten juist prachtig , hoort allemaal,bij wielrennen.
Mijn helden van deze vuelta zijn overigens bertje, wat een prachtige renner zelfs na zijn val in het begin, valverde de sluwe vos, quintana de onverstoorbare, en natuurlijk robert gesink!!!. Wat heeft die zich ontzettend gerevancheerd zeg!

Reacties zijn gesloten.