Nairo Quintana over Vuelta-zege: “Ontzettend trots en opgelucht”
foto: Unipublic/Graham Watson
maandag 12 september 2016 om 11:10

Nairo Quintana over Vuelta-zege: “Ontzettend trots en opgelucht”

Nairo Quintana won gisteravond zijn tweede grote ronde. Na de Giro d’Italia 2014 prijkt nu ook de Vuelta a Espana 2016 op het palmares van de Colombiaan. “Het is eindelijk waarheid geworden”, zei hij na afloop.

“Ik ben ontzettend trots, en tevens opgelucht. Ik wil het team van Movistar bedanken voor al haar steun en inzet, en met name José Joaquin Rojas.” De Spaanse sprinter moest noodgedwongen in de voorlaatste etappe de ronde verlaten na een zware valpartij. De ploegmaat van Quintana liep daarbij een dubbele beenbreuk op. “Ik vind het ontzettend sneu dat hij er vandaag niet bij kan zijn, hij was mijn grootste kracht.”

De 26-jarige renner onthulde na afloop van de slotetappe ook iets van zijn toekomstplannen “De Tour is de volgende grote droom, daar ga ik me nu voor de volle honderd procent op richten.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
12 september 2016 11:12
Tour was toch al de volgende grote droom, altijd al? Nog maar een keer volle honderd procent op richten dan. Hopelijk kunnen we de strijd van deze Vuelta volgend jaar in de Tour zien. Tour was erg anders gelopen als Quintana op een ander moment had gepiekt.
12 september 2016 11:14
Zonder Contador had Froome twee rondes in 2016 gewonnen dus meneertje Quintana mag wel even een goed woordje gaan spreken over Bertje.
12 september 2016 11:22
Dat blablabla 'zonder Contador'-gedoe mag wel eens afgelopen zijn. Er zaten ook Movi's in die coup mee waarvan Castroviejo als een beul reed en ze hadden gewoon een gezamelijk belang. Froomefans beginnen onderhand een hoog van Avermaet-adept-gehalte te vertonen hier waarbij de 'als me tante ballen had's gretig uit de kast getrokken worden..

Hopen dus op een tour zonder dikke chrono's aankomend jaar
12 september 2016 11:41
Weet niet tegen wie jij het hebt maar ik ben anti-Froome/Sky.

Daarbij is het gewoon ondankbaar wat Quintana en Valverde hebben gedaan. Geen enkel bedankje of wat dan ook. Want als Contador niet het initiatief had genomen dan stond Quintana gister niet op het hoogste tree'tje.
12 september 2016 11:43
Vooreerst ben ik ook pro afwisselingen van parcours maar ik deel hier niet de mening dat er dringend een Tour zonder tijdrit nodig is. Een ronderenner is voor mij de renner die over een hele ronde de beste tijdgerichte resultaten neerzet. Een individuele tijdrit hoort daar (zeker in de Tour) voor mij ook gewoon bij. Ik vind dit persoonlijk een schitterende discipline en zie de beste (ronde)renners ter wereld zich dan ook graag meten op dit domein. Renners die intrinsiek misschien minder geschikt zijn om tegen de klok te rijden, hebben andere voordelen die de betere tijdrijders ook moeten zien te overkomen of erop anticiperen.
12 september 2016 11:58
Sorry Johnny, het was eerder in het algemeen dan specifiek richting jou.
Dat gezegd hebbende vind ik het nog steeds wel wat duister of het enkel en alleen Contador was die de coup inzette (?) Hoe weten we dat zo zeker eigenlijk (?) Movi zat er ook vol in toch (?) Ook snap ik dat Movi even geen tijd had voor Alberto want ze waren bezig met de ronde winnen, iets met prioriteiten.

@ Kreiger > Ik vind de tijdrit vaak een onevenredig groot stempel op een ronde drukken en de pure berggeiten iets te vaak in het nadeel, daarnaast gaan we sowieso geen spannende tours krijgen met een Froome in de vorm van dit jaar dus alleen daarom al (puur kijkplezier) moeten ze zo kort mogelijk.
12 september 2016 12:01
Alles stond toch al twee jaar in het teken van de Tour? Een beetje een slap interview. Geef mij maar Chaves, Pantano, Atapuma als Colombianen. Wat een saaie man is dit. Die heeft gewoon het hele prpraatje van Movistar ingestudeerd en brengt dat emotieloos over in een camera.

En een Tour zonder tijdrit? Nooit. Een groterondewinnaar moet een compleet renner zijn. Wat mij betreft elk jaar ook een kasseienrit erin en een mooie lange tijdrit en een ploegentijdrit.
12 september 2016 12:06
Zeer mooi dat hij de tour wilt winnen maar zal hem niet lukken zolang froome en nibali zich erop richten. Voorts dat gedoe over contador mag echt eens afgelopen zijn als hij goed genoeg was had hij maar dichter op chaves moeten eindigen op de slotklim en mss zelf moeten reageren toen chaves aanviel. Wat had hij moeten doen in die etappe niks anders dan op het wiel zitten van chaves dus stop dat gedoe over valverde en quintana. Btw volgend jaar gaat valverde stoppen mss denken ze om chaves binnen te halen tis topsport alles speelt mee ...
12 september 2016 12:08
@Johnny Wat als König en de overige Skyrenners in het begin hadden opgelet? Wat als Contador niet gevallen was? Wat als Kruijswijk niet gevallen was? Allemaal wat als, maar dat telt niet in de topsport. Tinkoff heeft geholpen aan de coup, maar Castroviejo zat net zo hard op kop te beuken, waarna Quintana de kopgroep sloopte op de slotklim. Daar hoeft echt geen bloemetje voor naar Contador. Dit is topsport, Contador heeft gegokt en verloren, Quintana en Brambilla hebben het stukken beter gespeeld die etappe. Beetje sneu dat je ze nu ondankbaar noemt. Bovendien heb ik nergens bewijzen gezien dat Contador echt de aanstichter was van de kopgroep zoals Romans al terecht aanhaalt. Brambilla scheen net zo hard bezig te zijn geweest om de ontsnapping te forceren.
12 september 2016 12:14
@rv
Waarom zou de nadruk alleen op berggeiten moeten liggen, zij moeten juist het verschil bergop zien te maken. Indurain was ook een berggeit met zijn 80kg maar sommigen zien schijnbaar liever van die frële mannetjes. Fietsen blijft nog altijd hardrijden en spannender kon het niet zijn tussen Lemond en Fignon in de afsluitende tijdrit.
12 september 2016 12:23
Ben het wel eens met kreiger. Waarom moet een ronde per se gewonnen worden door een berggeit?
Ik zou zelfs liever iets minder bergen zien en standaard een kasseienrit, mogelijke waaierritten en ook een rit die eindigt met een hele lange afdaling.
Misschien eens een afdaaltijdrit. Zodat ook de niet-absolute berggeiten een grote ronde kunnen winnen.

Voor mij is het iets dat de beste allrounders winnen. En dat is een combinatie van een goede ploeg, tijdrit kwaliteiten, over veel soorten terreinen kunnen, op de fiets blijven zitten, goed bergop rijden en tactisch sterk zijn.

Een lange ploegentijdrit, >50 km, een kleine vlakke ITT ca. 20 km, een mooie klim of daaltijdrit, paar punch etappes, vlakke waaierritten, kasseienrit en misschien een etappe die begint met twee hele zware beregen en daarna een lang vlak stuk naar de finish, zodat het wel direct koers moet zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden.
Nu wint altijd de beste klimmer icm de tijdrit.
12 september 2016 12:56
Quote:
Dat blablabla ‘zonder Contador’-gedoe mag wel eens afgelopen zijn


Helemaal mee eens. Net dat zelfde gezever als toen Brambilla won.
12 september 2016 13:35
Quintana's korte termijn geheugen is aangetast. Laatst prees hij Contador voor zijn koersinzicht, waardoor hij Froome op minuten kon zetten en zo dus inderdaad de Vuelta kon winnen. Maar nu is dat alles alweer lang vergeten.
Het had hem extra waardering gegeven en een mooie kampioen gemaakt als hij dit hij dit verbaal en op de fiets zou onderstrepen.
12 september 2016 13:54
Wat ik persoonlijk een mindere actie vond van Nairo was op zaterdag, toen de strijd definitief gestreden was, nog even in de laatste 100 meter uit het wiel van Froome demarreren om hem even te laten zien wie de sterkste is.

Was volkomen onnodig omdat de strijd, die erg mooi was, al gestreden was. had toch gewoon in het wiel kunnen blijven zitten en zo de finish over kunnen rijden?

Ging niet meer om de etappezege, bonificaties of whatever. Vond het erg kinderachtig.
12 september 2016 14:24
Altijd weer dat als... als... als.... Als Contador... als Froome.... als Quintana...... Als Merckx geen lichamelijk verval kende dan had geen van drieën een grote ronde gewonnen!
Als telt niet in de (wieler)sport; het eindpodium telt!
12 september 2016 15:15
Vreemde suggesties hier.
Een lange ploegentijdrit: dan wint dus de sterkste (rijkste) ploeg, en niet de compleetste renner.
Een daaltijdrit: dat is dus écht vragen om verschrikkelijke valpartijen. Bizar idee.

OT: opvallend aan de GT-winsten van Quintana is dat hij in beide gevallen een 'coup' pleegde. In zijn Giro was dat de aanval die hij plaatste in de al dan niet geneutraliseerde rit. Ik wil overigens niet zeggen dat hij anders niet gewonnen had, hoewel dat in deze Vuelta wel het geval leek.
12 september 2016 16:04
Tijdritten horen erbij. Ze hoeven natuurlijk niet meer zo lang te zijn als ze ooit waren;-) Wat te denken van Mulhouse-Straatsburg in 1948 (120 km, 1e Lambrecht)? Of Colmar-Nancy in 1949 (137 km, 1e Coppi)? Of Saint-Etienne-Lyon in 1950 (98 km, 1e Kübler)?
12 september 2016 16:11
@Polkadots
Wat een onzin. Een goede ploeg hebben hoort er nu eenmaal bij. Orica en BMC zijn erg sterk in die discipline en dat betekent niet automatisch dat hun renner de ronde wint.
En alsof het nu niet het geval is. Sky vermoordt toch elke aanval in de bergen?
En die daaltijdrit ligt er net aan hoeveel risico je neemt. Bij de OS heb ik behoorlijk wat valpartijen gezien in de afdaling. Was dat een tijdrit?

Op de fiets blijven zitten is ook een belangrijk onderdeel en ik denk niet dat een klassementrenner onnodige risico's neemt.
12 september 2016 17:11
@Polkadots in 2015 werd de teamtimetrial wel gewonnen door Sky, maar met miniem verschil. Quintana verloor destijds vooral door de waaiers. Ook een aspect wat een compleet klassementsman moet beheersen. Vwb de daaltijdrit met je eens. Dat is idioterie.
12 september 2016 17:24
Wat een gelul. Quintana zat mee en Froome en sky lagen te slapen. Niks met contador te maken maar gewoon alert en slim van movistar en slecht van sky

Reacties zijn gesloten.