Naar welke ploeg moet Wilco Kelderman?
foto: Cor Vos
zondag 26 juli 2020 om 20:00

Naar welke ploeg moet Wilco Kelderman?

Analyse Wilco Kelderman vertrekt bij Team Sunweb. Vorige maand werd bekend dat de samenwerking tussen de Duitse ploeg en de 29-jarige klassementsrenner aan het eind van het seizoen ten einde komt.

Welke andere ploeg past bij hem? En moet hij gaan voor het kopmanschap of zich schikken in een rol als meesterknecht of etappekaper? WielerFlits vroeg vier prominenten die met Kelderman gewerkt hebben naar hun visie en advies.

Aike Visbeek

Werkte als ploegleider met Kelderman bij Team Sunweb

“Kelderman heeft eigenlijk best veel mogelijkheden. Wilco heeft zich de laatste jaren echt ontwikkeld naar een volwassen klassementsrenner en daarmee bedoel ik dat hij zeer professioneel te werk gaat. Hij weet heel goed hoe hij zich moet voorbereiden op hoogtestages, daarin is hij super gedisciplineerd.

Eén ploeg specifiek aanwijzen vind ik lastig, maar als je het mij persoonlijk zou vragen zou ik hem het liefst zien in ploeg waar hij ook kopman is en waar hij zich echt kan focussen op alle rittenkoersen waar in hij start. Als hij in orde is, rijdt hij bijna standaard top-10.

Maar we kunnen er niet omheen dat hij veel tegenslag heeft gehad. Het is daarom extra bewonderenswaardig hoe hij zich iedere keer weer terug traint en opnieuw een hoog niveau haalt. Ik zou hem graag in een rol als kopman zien, zonder te veel druk en zonder veel concurrentie.

Als hij toch ergens als tweede of derde man bij een ploeg komt, is hij natuurlijk een vreselijk goede renner om als support te hebben. Maar hij is goed genoeg om voor zichzelf te gaan. Er wordt wel eens gesproken over zijn leiderschapscapaciteiten, maar in mijn optiek is dat bij Wilco niet van toepassing. In een meeting zegt hij gewoon waar het op staat. Hij is veel harder en tougher dan zijn uitstraling laat zien.

Ik zou het jammer vinden als we hem zien verdwijnen in een ploeg waar hij één of twee keer per seizoen zijn kans krijgt, dat zou echt zonde zijn. Hij is professioneel, rustig en zolang hij zich op een goede manier kan voorbereiden, blijft hij resultaten rijden op het hoogste niveau.”


Piet Kuijs

Oud-ploegleider opleidingsploeg Rabobank

“Hij moet niet meer gaan voor het kopmanschap in een grote ploeg. In een diende rol kan hij een superknecht worden. Wat Wilco de afgelopen jaren heeft meegemaakt… Hij heeft natuurlijk wel de nodige pech en valpartijen te verwerken gekregen. Je lijdt daar niet alleen lichamelijk, maar op een gegeven moment ook geestelijk onder.

Ik zou hem aanraden om bij een ploeg binnen te komen als een van de belangrijkste knechten voor een kopman in een grote ronde. Zo zie ik op dit moment Wilco Kelderman. In de andere rittenkoersen is hij in staat om zelf te winnen. Ik denk dan aan een Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico.

In een grote ronde kent hij altijd wel een offday, dat zie je bij een renner als Tejay van Garderen ook. Die is eigenlijk jarenlang het hand boven het hoofd gehouden, maar ik wist eigenlijk al heel lang dat hij in een grote ronde niet de renner was, die veel mensen dachten dat hij was. Omdat er altijd wel iets gebeurde, dat is met Wilco net zo.

Maar als hij zich in een knechtenrol kan neerzetten, rust er ook iets minder stress op zijn schouders. Dat zal voor hem heel goed uitkomen, denk ik. Hij is een ongelofelijk groot talent, een mooie coureur ook, maar bij Team Sunweb is het er niet helemaal uitgekomen. Al heeft hij wel van tijd tot tijd laten zien laten dat hij zeker nog iets in zijn mars heeft.”


Tjallingii (l) en Kelderman (r) ploeggenoten in 2013

Tjallingii (l) en Kelderman (r) als ploeggenoten in 2013 – foto: Cor Vos

Maarten Tjallingii

Oud-ploeggenoot bij LottoNL-Jumbo

“Een vertrek bij Team Sunweb zou een goed moment zijn om het plezier in het fietsen weer terug te vinden. Om te bedenken; wat vind ik zo leuk aan het fietsen? In zijn geval is dat een klein beetje meer vrijheid in koersen, waardoor hij zijn eigen weg bepalen kan. Dat zou inhouden dat hij inderdaad als tweede of derde man in een ploeg zou moeten zitten. Wel in de WorldTour, daar hoort hij gewoon thuis.

Vanuit het plezier zou hij de wil om te koersen weer laten groeien. Toen ik in 2013 niet meer geselecteerd werd voor de Tour de France kreeg ik een soort deksel op mijn neus. Daarna realiseerde ik: dit is ook een kans. Dat geldt nu ook voor Wilco. Dit is een kans om mezelf weer te gaan ontwikkelen, te gaan heruitvinden en diep in zijn ziel te gaan kijken wat mijn drive is om dit te doen. Natuurlijk weet hij dat, maar het is soms goed om daar de aandacht op te vestigen. In zijn geval betekent dat het tijdrijden en klimmen weer goed op te pakken, en daarin het plezier weer terug te vinden.

Een ploeg waar hij lekker kan vrijbuiten past dan veel beter bij hem, dan een ploeg met een vast stramien. Als je jezelf wilt heruitvinden heb je wel wat ruimte nodig om dat te ontwikkelen.

Een ploeg als Trek-Segafredo of Lotto Soudal zou op dit moment wel bij hem passen, of Deceuninck-Quick-Step. Ploegen die wel kopmannen hebben, maar niet heel de ploeg daar op afstemmen en dus ook nog ruimte bieden aan vrijbuiters. Ik noem Trek-Segafredo ook omdat daar ploegleider Steven de Jongh zit. Dat zou een goede leermeester voor hem kunnen zijn. Ook een rustige man. Iemand die het overzicht houdt en ook een goede visie heeft.

We waren in de Giro d’Italia 2014 en hij zou voor de etappe gaan. We rijden in een vallei naar de voet van de slotklim. Ik zit bij hem en vraag; laat weten als je naar voren wil. Hij is zo’n klasbak, want op het allerlaatste moment geeft hij een seintje om te gaan. Hij kon zo goed het moment bepalen om te gaan. Zonder energie te verspillen zat hij een paar pedaalslagen vlak voor het begin van de klim in de spits van het peloton. En hij reed een goede uitslag. Dat is iets wat hij goed kan. Vanuit de achterhoede van het peloton op het laatste moment naar voren rijden en een topprestatie leveren.”


Aart Vierhouten in 2012 – foto: Cor Vos

Aart Vierhouten

Oud-bondscoach van de beloften

“Qua kwaliteiten en renner, wat hij kan neerzetten in een tijdrit en bergop, is Wilco een heel interessante jongen voor profploegen. Getuige ook zijn uitslagen in grote rondes.

Echter, een ding is niet goed. Het is misschien een beetje hard om te horen of te persoonlijk, maar dat is het vasthouden van zijn focus. Zijn spanningsboog is op de een of andere manier kort en dan dwaalt hij af, gaat hij dromen en raakt hij betrokken bij een valpartij.

Er zijn net even te veel zaken vastgelegd op de tv, waardoor je heel goed kan zien dat hij zelf vaak de veroorzaker is van zijn valpartijen. Als je een ronde wil winnen, is dat funest. Die concentratie is iets trainbaars, maar dat staat los van het fietsen. Aan het trainen op de fiets valt weinig te verbeteren, dat doet hij al erg goed.

Een ploeg die goed bij hem zou passen is Movistar. Ze zijn wat minder Spaans georiënteerd, wat meer internationaal aan het worden. Wilco zou daar wel bij passen. Bergop rijden is altijd hun ding, het aanvallen ook. Hij hoeft dus niet alleen maar op kop te rijden, maar kan ook zelf aanvallen en er voor gaan. In het hooggebergte heb je bij die ploeg wat meer vrijheid waardoor hij daar goed zou renderen.

Hij is nog te jong om naar ploeg van een stap lager te gaan. Hij heeft nu de leeftijd (29, red.) om naast een grote kopman goed te functioneren. En tevens als back up te fungeren als er wat gebeurt met die kopman.

Bij Team Sunweb had je alleen Tom Dumoulin, Sam Oomen en Wilco. Dat was het. Binnen Movistar heb je Marc Soler, Enric Mas, Alejandro Valverde en nog een paar van die mannen. Hij is daar dan een van de acht. Min twee kopmannen hou je nog zes man over die allemaal goed kunnen klimmen. De stress is dan minder hoog als je een keer een mindere dag kent.”Welke ploeg moet Wilco Kelderman contracteren? Laat het weten in de reacties.

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
26 juli 2020 14:46
Is het al definitief dat hij niet bij Sunweb blijft?
26 juli 2020 14:56
Misschien zou hij het ook wel goed doen bij BORA-hansgrohe. Dit lijkt in ieder geval een goed gestructureerde ploeg waar de sfeer ook goed lijkt en de renners ook wel wat vrijheid lijken te hebben. Daarnaast is misschien NTT Pro Cycling ook een goede optie. Wellicht wordt ook Israel Start-Up Nation interessant aangezien ze tot nu toe alleen Froome en Dan Martin als kopmannen voor de rittenkoersen hebben.

Het lijkt me zonde om Kelderman in een knechtenrol te moeten zien eerlijk gezegd. Ik denk dat gedeeld kopmanschap met een renner van vergelijkbaar of net wat lager niveau (bijvoorbeeld met Patrick Konrad bij BORA-hansgrohe in de Giro) ideaal zou zijn. Volgend jaar is hij hopelijk weer kopman in de Giro. Een week na de Giro kan hij hopelijk profiteren van de supercompensatie om de Ronde van Zwitserland te winnen. Dat zou echt een mooie ronde zijn voor hem om te winnen (ook wel bestempeld als de vierde grote ronde).

Ik hoop ook dat hij ooit een keer in de Tour de France zijn talent kan laten zien en in ieder geval een keer Top 10 kan rijden en/of een ritzege kan behalen.
  26 juli 2020 16:42
  Israel start up nation is hij te jong voor misschien over 6 jaar
  26 juli 2020 20:32
  Bij procycling manager werd hij bij mij overgenomen door Bora en werd hij meteen wereldkampioen :p
  26 juli 2020 21:25
  Haha nice, ik heb hem ook bij BORA in carrière en heb hem als kopman in de Giro d'Italia en Tour de Suisse.
26 juli 2020 14:58
“Een vertrek bij Team Sunweb zou een goed moment zijn om het plezier in het fietsen weer terug te vinden."
Is er ergens bericht geweest dat Kelderman er geen plezier meer in heeft of zit Tjallingi, zoals gebruikelijk, weer ongefundeerd stemming te maken?
  26 juli 2020 16:55
  Hoezo zit Tjallingi weer stemming te maken?
  26 juli 2020 20:35
  Die trekt gewoon een blik clichés open.

  Het idee van Vierhouten lijkt me wel wat. Een Spaanse peper in het achterste stuk van zijn carrière.
26 juli 2020 14:59
EF vind ik wel wat voor hem: tijdrit-georiënteerd, niet al te veel druk.
26 juli 2020 15:05
Ik denk dat Trek Segafredo goed bij m past. Geven hun renners altijd wel kansen en hij kan in de luwte blijven van grotere namen zoals Nibali en Mollema.

ISN in dienst van Froome zou ik ook graag zien. In de rondes van een week zou hij daar voor eigen klassement mogen gaan.
  26 juli 2020 15:26
  ISN - Dat lijkt me inderdaad een prima optie, en ze zoeken zeker renners van zijn kaliber en er zijn er ook niet zoveel vrij. Ineos zou ook goed kunnen, want die pakken de zwakke punten van een renner perfect aan.
  Ik denk dat we on niet echt zorgen hoeven maken dat Wilco geen contract krijgt, maar waar en welke rol is voor Wilco erg belangrijk.
26 juli 2020 15:07
Ik zat meer aan Israel te denken, als meesterknecht of stand in voor Froome.
26 juli 2020 15:09
Het vriendelijke Belgische Lotto zou weleens heel goed bij Wilco kunnen passen.
  26 juli 2020 15:22
  Dat zou Wellens kunnen inderdaad, die twee vertonen ook wel wat gelijkenissen.
  26 juli 2020 15:30
  @Wheely - qua uiterlijk en uitstraling wellicht, qua capaciteiten zijn het heel andere renners. (Wellens is absoluut geen diesel en kan maar kort op hoog niveau rijden) Keldermann is echt een klassements renner.
  26 juli 2020 16:21
  Qua babyface inderdaad. Voor de rest vullen ze elkaar goed aan maar Lotto vind ik verder beetje vage en vrijblijvende ploeg voor hem.
26 juli 2020 15:09
Trek lijkt me inderdaad wel een geschikte ploeg voor hem, er heerst daar rust, er is een goede omkadering en je wordt als renner niet met een enorme druk opgezadeld.
Zou Kelderman graag eens willen zien strijden voor dagsucces, en dat in combinatie met ondersteunende taken voor anderen. Dat hij top10 kan rijden in etappekoersen heeft hij al bewezen, dat hoeft hij niet meer te doen.
  26 juli 2020 15:36
  +1 denk dat de combinatie met Mollema ook goed kan.
26 juli 2020 15:10
Bora past goed, leuke ploeg e.d.
26 juli 2020 15:13
FdJ? Dan heb je haast zekerheid dat je kopman mag zijn in de Giro en/of Vuelta en er zit nul druk achter want het scheelt ze geen reet wat er buiten de Tour de France gebeurt?
26 juli 2020 15:17
Lotto Soudal lijkt redelijk gemoedelijk, met een cultuur die niet totaal anders is. Het team gaat vaak voor ritzeges en heeft voor het klassement geen uithangbord. Voor Kelderman lijkt mij dat een ideaal team. De vraag is of Lotto Soudal dat ziet zitten. Die zouden bij een samenwerking een renner contracteren die op een totaal ander vlak tot zijn recht komt.
  26 juli 2020 15:19
  Ik denk dat ze Kelderman ook niet per se in de sprinttrein van Ewan willen...
  26 juli 2020 15:38
  LottoSoudal zit niet echt op een potentiële klassementsrenner te wachten, die willen etappes jagen en sprinten.
26 juli 2020 15:27
Hij moet naar Alpecin-Fenix natuurlijk. Kan daar veel leren en lekker aanvallend koersen, want dan hou je je koppie er bij! Mooie ploeg, goed materiaal en kopman in klimkoersen en tijdritten.

Ik zie hem anders ook wel knechten net als Gesink bij TJV. Volgens mij gaat hem dat ook wel wat vertrouwen geven.

Geen idee wat die jongen zelf wil.
  26 juli 2020 15:33
  Opties te over, maar bij Alpecin Fenix krijgt hij (nog) geen ideaal programma & knechten mee.
  TJV zou ook prima zijn, alleen wat veel kapiteins op het schip, Ineos kan dan ook prima.wel hereniging met Dumoulin, die konden het ook goed vinden en waren aan elkaar gewaagd.
  26 juli 2020 17:08
  Lijkt mij ook een goede ploeg voor hem. Maar er wordt nu door velen gesuggereerd dat hij de ploegen voor het uitkiezen heeft. Helaas, dat is totaal niet aan de orde.
  26 juli 2020 19:29
  Ik denk dat hij echt uit gaat pakken in de giro. En dan kan hij als kopman naar een hoop ploegen. Maar ntt lijkt mij wel wat voor hem. Is daar bijna altijd kopman.
26 juli 2020 15:39
Veel hangt af van zijn eigen ambitie - wil hij nog voor eigen kans rijden of accepteert hij een rol als 'meesterknecht'?
Vraag is dan wel welke ploeg een klassementsrenner van het 2de plan wil vastleggen en uitspelen als top-10 rijder in een grote ronde?
Ik denk dat het antwoord van Tjallingii met Trek-Segafredo het meeste kans maakt. Is een ploeg die renners veel vrijheid en ruimte geeft in keuzes voor individuele renners, die daardoor kunnen excelleren. Legio voorbeelden te over het afgelopen jaar: Pedersen, Stuyven, Mollema, Ciccone. En er straalt veel plezier uit van deze ploeg.
  26 juli 2020 15:41
  +1 keuzes te over, maar deze past wellicht het best bij zijn mogelijkheden en gemoedstoestand.
  26 juli 2020 15:57
  Gaat ie daar ruimte krijgen? Mollema heeft zich daar bewezen als kopman, Nibali is een baasje eerste klas, Porte is ook nog niet officieel weg en Ciccone timmert ondertussen ook aardig aan de weg?
26 juli 2020 15:47
Trek zou inderdaad een mooie ploeg zijn, EF en NTT wellicht ook. Genoeg vrijheid voor eigen kansen, zonder al teveel druk. Wanneer beide Yates broers vertrekken, zou ook Mitchellton een goede optie zijn.

Israël zou ook kunnen, al zal dat dan vooral zijn als onderdeel van het plan Froome, wat op een andere manier interessant zou zijn voor Kelderman.
  26 juli 2020 16:19
  NTT lijkt me ook een goede. Denk dat Wilco nog zeker potentieel heeft en dat een Riis dat er wel uit kan halen.
26 juli 2020 15:54
Arkea Samsic, reunie met voormalig ploeggenoot?? :-)
FF serieus, Bora lijkt mij idd wel wat. Niet teveel druk en lijkt nog wel een (klassement)kopman of meesterknecht te kunnen gebruiken.
26 juli 2020 17:02
Voor de groei ambitie van Alpacin fenix het beste voor die ploeg, plus hij kan leren sturen van al die veldrijders. Anders een ploeg waar hij als einzelganger naar een grote ronde kan: lotto Soudal, NTT, Wanty of een van die grote franse pro conti ploegen zoals Total, cofidis, Arkea Samsic of b&b hotels
  26 juli 2020 18:10
  8 opties. Vergeet niet dat de interesse vanuit 2 kanten moet komen.
26 juli 2020 17:17
Vierhouten legt als enige de vinger op de zere plek, Kelderman's gebrek aan concentratie in de koers waardoor hij als kopman in de grote ronde bijna altijd wel in een valpartij terecht komt. De oplossing kan dus zijn dat hij als luitenant van de kopmannen in de drieweekse rondes start, en als kopman voor de rondjes van een week uitgespeeld moet worden. Dan is Movistar inderdaad wel een goede keuze.
  26 juli 2020 18:15
  Luitenant van de kopman? Dumoulin heeft in zijn 3x podium 8 etappes kunnen rekenen op Kelderman. Zo’n track record helpt niet echt.
  26 juli 2020 20:07
  Plus, welke kopman gaat met een gerust hart bij Kelderman in het wiel zitten?
26 juli 2020 17:48
Jumbo zou mooi zijn, maar dan zal zijn rol een Gesink rol mogen zijn die nog iets beter kan klimmen/tijdrijden.
26 juli 2020 18:06
Hem zijnde zou ik, indien vacant, voor Bora kiezen.
26 juli 2020 18:20
Deceuninck-QS. Die kunnen hem misschien wakker schudden zodat hij eindelijk het maximale uit zijn mogelijkheden haalt en mooie wedstrijden wint.
26 juli 2020 19:24
Naar Hilaire!
26 juli 2020 20:17
Het eerste wat mij inviel is Trek, maar ik lees hier ook Israël, dat lijkt me misschien nog wel beter - van dat team ben ik zeker (nog) geen fan, maar het zou voor Kelderman wel passen denk ik
26 juli 2020 21:21
Haha heerlijk wat toevallig: https://www.telegraaf.nl/sport/1723869705/wilco-kelderman-wordt-ploeggenoot-peter-sagan-bij-duitse-bora
26 juli 2020 21:55
Ineos. Toen Wout Poels naar Sky ging was hij ook een talentvolle renner met “valgeschiedenis”; Sky heeft hem vervolgens gemaakt tot een topper.
  26 juli 2020 22:45
  Als crashtest dummy zullen ze het talent van Wilco vast wel kunnen gebruiken voor die jeep van ze inderdaad ;-)
27 juli 2020 00:01
Ik gok op Bora. Oh wacht het is Bora...

https://www.telegraaf.nl/sport/1723869705/wilco-kelderman-wordt-ploeggenoot-peter-sagan-bij-duitse-bora

Reacties zijn gesloten.