MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau

vrijdag 10 juli 2015 om 11:39
MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau

Foto: MTN-Qhubeka

MTN-Qhubeka heeft een klacht ingediend bij wielerunie UCI, na een incident tijdens de Ronde van Oostenrijk. Natnael Berhane werd door CCC-renner Branislau Samoilau uitgescholden, waarbij de Wit-Rus zich uitdrukte in racistisch taalgebruik.

Berhane gaf aan dat Samoilau ‘fuck you, nigger’ naar hem riep. MTN-Qhubeka wilde vervolgens dat laatstgenoemde uit koers gehaald werd. “Sommige renners, gelukkig is het een minderheid, hebben een probleem met onze aanwezigheid”, liet de Afrikaanse ploeg weten. Samoilau zou al aangeboden hebben om zijn maandloon af te staan aan titelsponsor Qhubeka, maar dit werd niet direct met gejuich ontvangen.

De ploeg van Samoilau liet overigens weten de uitspraken van zijn renner ‘onaanvaardbaar’ te vinden. “Hij zal de gevolgen onder ogen moeten zien”, liet CCC weten in een verklaring. Vorig jaar kreeg de Tour de France te maken met een vergelijkbaar incident; toen werd Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) beschuldigd van racistisch taalgebruik richting Europcar-renner Kévin Reza.

Dit artikel delen:

102 Reacties

Quick step minded 10 juli 2015 om 11:42

Branislav toch.

Netraam 10 juli 2015 om 11:43

Sommige dingen hoor je ook gewoon niet te zeggen.
Of te denken, eigenlijk, maar dat kunnen we dan weer niet controleren. Wel aanleren.

pirazzi 10 juli 2015 om 11:47

Terwijl Samoilau zelf een Wit-Rus is.

Tuttipazzi 10 juli 2015 om 11:48

Het is natuurlijk raar om te zeggen, maar het afstaan van een maandloon voldoet toch wel? Er worden wel raardere dingen gezegd/ gedaan, neem ik aan.

Thoin 10 juli 2015 om 11:51

Enorm uit de context gerokken… Maarja dat gebeurd met racisme vandaag de dag gewoon snel.
Wat is er vooraf gegaan? Mss heeft Berhane Samoilau ook wel koosnaampjes gegeven? Ik zien anders niet in dat je zomaar effe Nigger gaat roepen…

DMenchov 10 juli 2015 om 11:53

edit redactie: ongepaste bijdrage

Thoin 10 juli 2015 om 11:53

@tuttiepazzi
Keisse en McEwen hebben gisteren nog gezegd dat er enorm veel gescholden wordt in het peloton, dus is het maar hoe je het bekijkt is Nigger erger dan Asshole of hoerenzoon?
Voor de goeie zaak ik keur Racisme niet goed, maar ik vind wel dat we het hele verhaal moeten horen voordat we echt over racisme kunnen praten en niet gewoon een vlaag van woede…

HoofdIsVrij 10 juli 2015 om 11:58

Goed dat hier fors tegen op wordt getreden.

SolerEritrean 10 juli 2015 om 12:03

@Thoin

Hoezo enorm uit de context gerokken? Ken je de details?
Dit geval moet zeer hard aangepakt worden naar mijn mening. Racisme is ontoelaatbaar en ja er wordt veel gescholden in een peloton, maar racisme is iets heel anders. Schelden gebeurt eigenlijk zonder te discrimineren, maar iemand discrimineren op basis van zijn huidskleur is zeer persoonlijk en zoals gezegd gewoon ontoelaatbaar. Het relativeren van racisme is aan de Belgische/Nederlandse maatschappij altijd welkom, maar slaat noch kant, noch wal. Racisme is niet relatief, en moet onmiddelijk bestraft worden.
Gewoon uit de ronde nemen en een maandje laten brommen met een dikke geldboete voor hem en de ploeg erboven op.

tendam 10 juli 2015 om 12:05

@dmenchov
Dus als een renner een keertje in elkaar gerost wordt vind je het ook niet erg?

Tutu888 10 juli 2015 om 12:08

Was te verwachten met de Afrikaanse opmars dat we ook een keer een racistisch incident in het wielrennen zouden krijgen. In het voetbal zijn we daar al bijna aan gewend.
Gelukkig zijn wielrenners geen voetballers weten we inmiddels dankzij Nibali en zal het peloton weer in innige omarming verder fietsen.

klootje kriekeljon 10 juli 2015 om 12:09

edit redactie: ontopic svp

HF2013 10 juli 2015 om 12:11

@SolerEritrean; racisme is juist wel heel relatief en subjectief. Veel “racisme” is gewoon “schelden”. En omgekeerd kan natuurlijk ook. Ik kan diep van binnen en hele nare racist zijn, maar omdat ik net ff gewiekster ben, discrimineer ik mensen van een ander ras, zonder ze uit te schelden of indien ik ze uitscheld, gebruik ik benamingen die niet direct op racisme duiden.

Verder ben ik het volledig met je eens dat je tegen racisme keihard moet optreden, maar echt racisme is helaas meer dan schelden en die twee zijn heel eenvoudig door elkaar te halen.

Noud89 10 juli 2015 om 12:13

Beetje een dubbel gevoel bij dit bericht. Toen ik het eerste gedeelte las dacht ik MTN-Qhubeka heeft gelijk, hier moeten ze tegen optreden. Bij het tweede gedeelte waarin wordt aangegeven dat Samoilau een maandloon aan het goede doel wil geven denk ik dan; oke hij weet dus dat hij fout heeft gezeten, legt zichzelf een behoorlijke straf op, dus stap eroverheen en koers met zijn allen verder.

Sonnycolbrelli 10 juli 2015 om 12:14

Denk niet dat dit racistisch bedoeld is. Bij schelden gebruik je opvallende uiterlijke kenmerken, in dit geval dus nigger. Was hij dik geweest had hij dikzak gezegd enzovoort.

tendam 10 juli 2015 om 12:14

@hf2013
De meeste scheldwoorden hebben alleen niet echt betrekking op de persoon. Een racistisch scheldwoord wel.

@sonnycolbrelli
Eh… ja. Dus omdat iemand een kleurtje heeft is hem uitschelden voor 'nigger' niet racistisch?

Met de kop in de wind 10 juli 2015 om 12:16

Ach ja als de negroïde bevolking elkaar “liefkozend” nigger noemen is er niks aan de hand maar o wee als iemand van een andere etnische (Kaukasische ) achtergrond dit doet is het maar gelijk racisme.
Het is altijd zo makkelijk om ergens de stempel racisme op te drukken en het woord racisme wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt

rahimns 10 juli 2015 om 12:18

@Thoin @DMenchov sorry, maar dat jullie er zo over denken daar draait mijn maag 3x van om. Dat jullie dit zo werkelijk op durven te schrijven …

edit: en daar kan met de kop in de wind ook bijgezet worden… wat is dit, denken jullie hier echt zo over. Dit soort gedrag hoort gewoon niet thuis in de sport en in de maatschappij.

Sonnycolbrelli 10 juli 2015 om 12:19

@tendam hij verbindt er geen kwalificaties aan. Dus nee niet racistisch.

Mark 10 juli 2015 om 12:23

En terecht hopelijk wordt dit door de UCI zwaar bestraft, zodat het geen onderdeel wordt van de cultuur, zoals dat bij voetbal helaas wel het geval is. Daar hebben ze het te lang genegeerd en krijg je tegenwoordig bijna iedere wedstrijd een speech van de aanvoerder dat ze “nee zeggen tegen racisme”. Gelukkig is dat nog niet nodig in het wielrennen, dit moet je gewoon hard de kop in drukken. Boete voor het team en de renner, ook de renner meteen schorsen voor een paar maanden, zeker als er beeldmateriaal/bewijs van is.

SuperPippo 10 juli 2015 om 12:23

Is natuurlijk een ongepaste opmerking van meneer Samoilau, goed dat hij het zelf ook ziet. Maar laten we alsjeblieft niet meegaan in de wind van politieke correctheid die op dit moment door Nederland waait en bij alles en nog wat met het racisme/discriminatie-vingertje gaan wijzen.

Wheely 10 juli 2015 om 12:23

Altijd maar weer wit russen.

Brummel 10 juli 2015 om 12:24

@DMenchov als ik het goed begrijp betoog jij dat gedrag dat niet toelaatbaar is in de samenleving wel toelaatbaar is in het peloton. Dat is een dubbele standaard. Lijkt mij dus dat jouw argument de plank misslaat.

@Thoin @colbrelli in dit geval is de context niet relevant, want dit scheldwoord is (m.i. terecht) taboe vanwege het impliciete racisme. Als hij hem gewoon een eikel had genoemd was niemand erover gevallen.

@mdkidw
nu trek je generalistische conclusies over een hele bevolkingsgroep op basis van hun huidskleur. dat is de definitie van racisme! Daarbij is de inhoud van je boodschap ook nog eens onwaar. Dat jij dit een paar keer op TV hebt gezien is geen fundament om conclusies te trekken over alle mensen met een donkere huidskleur.

HF2013 10 juli 2015 om 12:26

@tendam; je bent te stellig.

Het onderscheid is heel moeilijk te maken en ook zichzelf respecterende instellingen lijken in onderzoeken naar racisme nog al eens de plank mis te slaan.

Voorbeeld: Persoon A is diep van binnen totaal geen racist, krijgt ruzie met een dikkere persoon en scheldt hem uit voor “dikzak”. Week later ruzie met een donkere persoon en scheldt hem uit voor “nigger”.
Ik mijn wereld is dat beide schelden en geen racisme.

Persoon B is diep van binnen wel racistisch; Hij kijkt neer op mensen van een ander ras. Scheld ze wel eens uit voor “klootzakken” en als er iemand op sollicitatiegesprek komt dan zal hij nooit iemand van een ander ras aannemen.
Terwijl hij geen racistische scheldwoorden gebruikt, is hier wel degelijk sprake van racisme, maar hoe ga je dat bewijzen, laat staan bestraffen?

Sonnycolbrelli 10 juli 2015 om 12:28

@hf2013 totaal mee eens, goede uitleg!

Headlines

Materiaalzone

Populair