MPCC roept op alleen aangesloten ploegen uit te nodigen voor WorldTour-wedstrijden

vrijdag 5 mei 2017 om 10:59

foto: Sirotti

De MPCC heeft een oproep uitgedaan naar alle organisatoren van WorldTour-wedstrijden om alleen nog ploegen uit te nodigen die lid zijn van de MPCC. De belangenvereniging voor een schonere wielersport wil daarmee voorkomen dat ploegen als Bardiani-CSF de wielersport in diskrediet brengen door dopinggevallen, zoals gisteren met Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni.


Het is de tweede keer dat Bardiani-CSF aan de vooravond van de Giro d’Italia in opspraak komt. In 2015 negeerde de Italiaanse ploeg bewust de regels van de MPCC door toentertijd Nicola Boem te laten starten ondanks een te lage cortisolwaarde. Bardiani-CSF besloot daarop uit de MPCC te stappen.

Het team verdiende dit jaar een wildcard voor de Giro d’Italia door in 2016 de Coppa Italia te winnen. De ploeg die dit klassement over een reeks Italiaanse wedstrijden wint, krijgt van organisator RCS een startbewijs voor de Giro.

Dit artikel delen:

18 Reacties

jorryt 5 mei 2017 om 11:03

Dus de MPCC is goed en zij zijn slecht? Belachelijk idee en hoop dat het niet door gaat. Zou een mooie boel zijn als een soort veredelde vakbond gaat bepalen welke ploegen starten.

krypton 5 mei 2017 om 11:06

Ik neem aan dat ze wildcards bedoelen? Dan zou dit nogal een dubbele standaard zijn, want er zijn nog maar zeven WT-ploegen lid van de MPCC…

Netraam 5 mei 2017 om 11:08

Tja… De MPCC lijkt stukje bij beetje relevantie te verliezen. Wat als Bardiani wel nog lid geweest was van de MPCC? Dan waren er nog steeds 2 renners betrapt. De implicatie van de MPCC is dus dat alle ploegen die niet meedoen met de MPCC niet schoon zijn.

Tinkerbell 5 mei 2017 om 11:10

Ik vind het juist een leuk initiatief dat de winnaar van de Coppa Italia automatisch een wildcard ontvangt.. van mij hoef je daarvoor geen MPCC lid te zijn.

Romāns Vainšteins 5 mei 2017 om 11:13

Dit is een beetje suf achter de feiten aan roeptoeteren, die hele MPCC kan alles best bedoelen maar ze hebben simpelweg hun zaakjes niet op orde.

nederbelg 5 mei 2017 om 11:14

Wat is de hoogst toegestane hyprociet-waarde bij de MPCC? Volgens mij gaan ze daar zwaar over de 50…

Sephiroth 5 mei 2017 om 11:23

MPCC leek een goed initatief maar ondertussen hebben ze niet het vermogen om door te pakken en is het een zielig hoopje aan het worden.

Tuurlijk wil je dat alleen MPCC leden mee mogen fietsen. netzoals Velon het liefste enkel hun leden uitgenodigd ziet worden. Laat de MPCC eerst maar eens blijk geven van actie ipv enkel een regelementje, waar je zonder straf weer lid af kan worden als het jezo uitkomt.

vluggejapie 5 mei 2017 om 11:26

Waarom neemt de UCI niet de regels van de MPCC over?

Verweggistan 5 mei 2017 om 11:33

@vluggejapie: Omdat veel regels van de MPCC een soort zelfkastijding zijn die het juridisch niet halen. (bepaalde pijnstillers niet gebruiken is heel goed, maar zolang die niet op de dopinglijst van de WADA staan kan de UCI ook weinig doen)

kittelkolb 5 mei 2017 om 11:34

MPCC heeft gefaald en is een wassen neus geworden. Dit soort regelementjes werken alleen nadelig voor de kleinere ploegen die zo gedwongen worden lid te worden terwijl de meeste WT ploegen geen lid (meer) zijn en niet geweigerd kunnen worden voor WT wedstrijden. UCI moet duidelijke regels formuleren die de sport dienen. Wanneer een MPCC dan nog nodig zou zijn, dan blijkt dat de UCI ook heeft gefaald.

Thoin 5 mei 2017 om 11:53

Er zijn toch ook al een deel word-tour ploegen uit het MPCC gestapt dus hun aanvraag slaat nergens op….

Lalsacien 5 mei 2017 om 12:07

De regels die de MPCC heeft moeten een richtlijn voor ploegen zijn! Het is niet aan de MPCC om ze te handhaven.
Regels waren/zijn bedoeld om het wielrennen geloofwaardiger te maken.
Volgens mij is dat een zaak waar weinig mensen principieel tegen zijn.

Il Cavaliere 5 mei 2017 om 12:07

Wij van WC eend…

achtpuntzes 5 mei 2017 om 12:33

nou, dan blijven voor TLJ nog alleen maar de WT wedstrijden over. ;)

roadrider 5 mei 2017 om 12:51

@Lalsacien Klopt helemaal. De laatste 8 ploegen van het WT klassement zijn de ploegen die aangesloten zijn bij de MPCC. Dat zegt toch genoeg…

Thailand 5 mei 2017 om 14:01

Het is wat er al gezegd is, de MPCC heeft zijn relevantie verloren, ze hebben een aardige poging gedaan maar het is mislukt. Kortom, geen goed idee dus. Eens met wat Tinkerbell zegt, gewoon mooi dat je een deelname kan verdienen door de coppa Italia te winnen.

Sebas 5 mei 2017 om 14:50

Sorry hoor, maar ik vind dit een prima initiatief. Bardiani lapt in 2015 de MPCC regels aan haar laars, laat BOEM starten, die wint een rit en nu gebeurt deze ongein met Pirazzi en Ruffoni. Dat is toch ontzettend schadelijk voor de wielersport. Volgens mij heeft de MPCC helemaal gelijk. Dat deze organisatie aan relevantie/autoriteit heeft verloren klopt, maar dat is deels de schuld van ploegen die zich toch liever niet aan de organisatie verbinden op het moment dat er stront aan de knikker is en zij de consequenties daarvan moeten aanvaarden.

Velominatus 6 mei 2017 om 21:40

Dit kan alleen maar als de UCI het lidmaatschap van de MPCC als voorwaarde stelt voor een WT licentie. Je kunt niet alleen van de wildcard ploegen die eis opleggen als de helft van de WT ploegen geen lid zijn.
Dat betekent ook dat de lidmaatschapseisen een beter onderbouwde juridische basis hebben. Als het lidmaatschap vrijblijvend is, kun je met elkaar afspreken wat je wilt. Als het uitoefenen van een beroep afhankelijk is van het lidmaatschap, moeten de daaraan verbonden eisen zo geformuleerd zijn dat het de werknemers in kwestie voldoende bescherming biedt tegen willekeur. Ik denk dat de MPCC op dit vlak nog wel iets te doen heeft.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll

Simon Yates is in mijn ogen de terechte winnaar van de UCI WorldTour 2018.

Stand