MPCC publiceert cijfers: zestien dopingprocedures gestart in 2022
foto: Cor Vos
dinsdag 18 oktober 2022 om 08:41

MPCC publiceert cijfers: zestien dopingprocedures gestart in 2022

De MPCC (Movement for a Credible Cycling) heeft cijfers gepubliceerd over het aantal gestarte procedures aangaande doping, corruptie of match fixing in het wielrennen gedurende 2022. Wat corruptie en match fixing betreft, staat de teller in het wielrennen voorlopig op nul. Tussen 1 januari en 30 september zijn er wel zestien dopingprocedures tegen profwielrenners gestart.

Daarmee staat wielrennen, wat het aantal dopingprocedures betreft, zesde op het lijstje met alle landen. Gewichtheffen, atletiek en tennis zijn de nummers één, twee en drie. De zestien procedures in het wielrennen zijn verspreid over vrijwel alle verschillende disciplines van de wielersport, namelijk het wegwielrennen (negen), baanwielrennen (drie), veldrijden (één), mountainbiken (twee) en BMX (één).

In veertien van de zestien gevallen ging het om een man, twee keer betrof het een vrouw. Drie procedures zijn gestart tegen renners die in één jaar hun ‘whereabouts’ driemaal niet (goed) ingevuld hadden. Nairo Quintana, die uit de uitslag van de Tour de France 2022 is geschrapt omdat bij een test Tramadol in zijn bloed gevonden is, is een van de zestien renners waar het om gaat, hoewel de UCI benadrukt heeft dat er geen sprake is van een dopingovertreding.

Rusland, Verenigde Staten en Italië 
Rusland voert met vier renners (drie baanrenners en één wegrenner) het landenlijstje aan, daarna volgen de Verenigde Staten (een wegrenner en een BMX’er) en Italië (twee wegrenners). De MPCC wijst erop dat het gevecht tegen doping in Italië erg intens is, “met alarmerende resultaten”. In totaal – dus niet beperkt tot de wielersport – zijn er in Italië 32 procedures gestart. De organisatie spreekt bovendien van een ‘dozijn’ Italiaanse wieleramateurs die door de nationale dopingautoriteit geschorst zijn vanwege het gebruik van zware dopingproducten, in het bijzonder EPO.

 
10 Reacties
Sorteer op:
18 oktober 2022
Waarom staat er bij een dopingartikel eigenlijk een foto van Nairo Quintana? Feitelijk (niet hoe het voor ons volgers voelt) wordt hij niet verdacht van een dopingovertreding (maar eerder op zoiets als een inbreuk op het wedstrijdreglement van de UCI). Quintana is ook niet geschorst. Edit redactie: Bedankt voor je reactie. We hebben gekozen voor de foto van Quintana omdat de MPCC in het persbericht weldegelijk ingaat op het geval Quintana. Hij is ook een van de zestien renners waar het om gaat. We hebben dit nu toegevoegd voor de duidelijkheid.
  18 oktober 2022
  Inderdaad, Quintana is sowieso niet één van de zestien dopingprocedures waarover dit artikel gaat. Dan vind ik de foto ongepast.
  18 oktober 2022
  Het gaat wel degelijk ook over Quintana. Is nu ook toegevoegd zie ik.
  18 oktober 2022
  Ja, ik heb het statement van de MPCC intussen gelezen, ze hebben het inderdaad over Quintana. Ze zeggen er ook wel bij dat dat technisch gezien geen dopinginbreuk is. Ze hebben het in hun eigen artikel ook voortdurend over "procedures", niet "doping procedures". Beetje vaag allemaal.
18 oktober 2022
Hun cijfers zijn wel een beetje krom. Ze gebruiken procedures die zijn opgestart na een positieve controle of het missen van controles (of fouten ivm whereabouts), maar - gezien de afwezigheid van de cijfers omtrent onze Portugese vrienden - niet de procedures bij het aantreffen van doping bij een renner thuis. Dat ze zoveel poeha maken rond Quintana is natuurlijk omdat de MPCC al jaren op kruistocht is om tramadol op de dopinglijst te krijgen van het WADA. Dat is nu wel eindelijk gelukt (voor 2024) en voor de UCI was het al verboden (sinds 2019), maar het is dus strikt genomen nog géén dopingovertreding. Dus krom dat ze Quintana wél en de Portugezen niét bij "dopingprocedures" catalogeren.
18 oktober 2022
Iemand een idee wie die Nederlander is? Verder is zulke specifieke data voor mensen die Toon A heten natuurlijk niet echt anoniem. Ik vind dat we als lage landen toch best trots mogen zijn. De dopinglanden lijken weer vooral de usual suspects te zijn waarbij Oekraïne voorheen ook hoog in de top stond.
18 oktober 2022
Wat was er in 2019? Dit jaar komen er volgensmij 6 vanuit W52 uit Portugal. Of is dat geen professioneel team? Is namelijk een Continentaal team volgensmij
  18 oktober 2022
  Het lijkt me dat die wel mee zouden moeten tellen, is toch een bij de UCI ingeschreven team (en die BMX-er rijdt vast ook niet bij een WT of PT). Maar aangezien er maar 3 landen zijn die meer dan 1 renner aangeklaagd zien, zal er wel iets procedureels zijn waardoor die W52-ers niet meetellen. Waardoor je weer meteen doorhebt dat je die hele lijst eigenlijk met een korreltje zout moet nemen.
  18 oktober 2022
  Nouja zijn officieel geen professionele renners. Zelfde niveau als Volkerwessels op papier.
18 oktober 2022
Dat lijstje van sporten zegt natuurlijk geen moer, zelfs niet relatief bekeken qua aantal sporters. De ene sport controleert wat beter dan de ander.

Reacties zijn gesloten.