Mountainebikester Anne Terpstra alsnog naar Olympische Spelen

donderdag 28 juli 2016 om 16:38
Mountainebikester Anne Terpstra alsnog naar Olympische Spelen

foto: Marcel Koch

Anne Terpstra mag alsnog naar de Olympische Spelen in Rio. De Mountainbikester heeft alsnog voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF, maakt de KNWU vandaag bekend.

Afgelopen mei op de Europese kampioenschappen in Husqvarna (Zweden), behaalde Anne Terpstra een 11de plek op de cross-country waardoor ze net niet aan de kwalificatie-eis van het NOC*NSF voldeed. De minimale eis is een 10de plaats.

De UCI heeft bekend gemaakt dat één van de deelneemsters uit de uitslag van het EK in Zweden is gehaald vanwege een overtreding van het dopingreglement. De Russische Ekateryna Anoshina is betrapt op cathine. Hierdoor schuift  Anne Terpstra op naar de tiende plaats, waardoor ze alsnog voldaan heeft aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Haar olympische mountainbikewedstrijd vindt plaats op zaterdag 20 augustus.

Aanstaande maandag reist Anne Terpstra af naar Canada voor de wereldbekerwedstrijd in Mont-Sainte-Anne in het weekend van 6 en 7 augustus. Daar blijft ze nog een week trainen om vervolgens door te reizen naar Brazilië om zich voor te bereiden op haar Olympisch debuut.

Bondscoach Tim Heemskerk: “Anne zit al sinds de junioren in de nationale selectie en de kwalificatie is een enorme opsteker voor Anne en het Nederlandse mountainbiken. Het is geweldig dat Anne zich toch gekwalificeerd heeft tijdens het afgelopen EK en dat Nederland met twee mountainbikers afreist naar Rio.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Spinergy 28 juli 2016 om 16:39

een Russin, verrassend….

UrbanSteel 28 juli 2016 om 16:45

IK zeg niks , pleister op mijn mond. ;)

Pablolastras 28 juli 2016 om 22:06

Eigenlijk is het triest, nu komt ze doordat iemand niet eerlijk speelt half voorbereid op de spelen aan.
Anders kon ze er na toeleven en zorgen voor een topconditie er staat. Hopelijk gaat ze ons verrassen.

Robs234 28 juli 2016 om 22:35

Waarom heeft de NOC*NSF strengere eisen dan de UCI? Tenminste dat is wat ik hieruit opmaak. Ook had Nederland bij de mannen zich voor twee plekken gekwalificeerd, maar gaat alleen Rudi van Houts. Of is er een andere reden dat Michiel van der Heijden thuisblijft?

Cadellie 28 juli 2016 om 23:17

De reden is dat Michiel zich niet aan de eisen heeft voldaan dus 2x top 12 wereldbeker of top 10 op ek.
Rudi heeft dat wel dus die mag wel..

Robs234 29 juli 2016 om 00:03

@Cadellie Maar dat is de NOC*NSF regel. De UCI had Nederland twee plekken toegewezen. Anders had Sagan bijvoorbeeld ook nooit naar de Spelen gemogen, maar de Slowaakse bond heeft die regels dus niet. Ik vraag me dus af waarom de Nederlandse bond scherpere eisen stelt en niet gewoon de toegewezen startplekken opvult.

Marsellus 29 juli 2016 om 09:15

Dat is een gevolg van het nieuwe beleid van Maurits Hendriks, die alleen maar atleten wil afvaardigen die een zekere kans op een medaille hebben (ietwat gechargeerd). Derhalve stelt het NOC*NSF strengere kwalificatieeisen op voor deelname aan de spelen.

Hendriks zijn visie komt er in het kort op neer, liever 25 medailles in de meest onbeduidende sporten van de wereld, dan meedoen op het podium van de wereldsporten.

Spinergy 29 juli 2016 om 09:16

Van der Heijden valt toch wel tegen bij de Elite helaas.

Cadellie 29 juli 2016 om 12:49

Dat van de NOC NSF moet je halen anders start je niet! Ze hebben 2 plekken omdat ze in de UCI klassment hoog staan. Dus als er dan 3 geplaatst hadden hadden ze er 2 mogen sturen. Maar Nederland is geen Slowakije, Nederland moet te veel regels waardoor het niet zo makkelijk gaat als daar!!

achtpuntzes 29 juli 2016 om 12:52

@ Robs234:
gaat Sagan naar de spelen dan? ik dacht dat Slowakije Patrik Tybor naar de spelen stuurt.

edit; Sagan gaat mountainbiken in Rio kom ik net achter. :)

Robs234 29 juli 2016 om 13:05

@ achtpuntzes Als mountainbiker, hè.
Daar heeft Sagan amper punten gescoord, maar toch kiest de Slowaakse bond hem boven Michal Lami en Martin Haring. Haring mag als 'goedmakertje' wel meedoen aan de road race. Tenminste dat is wat ik eruit begreep. Op andere sites zie ik weer dat Tybor naar de road race gaat.

edit: oh, je hebt hem al door ;)

achtpuntzes 29 juli 2016 om 13:07

@ robs234:
ja, ik had het zelf al uitgevogeld. maar dan moet die Patrik Tybor, die in de eerste instantie geselecteerd was voor de wegrace weer plaatsmaken voor de Haring. het komt me allemaal een beetje rommelig over, maar goed.

PoisRouges 29 juli 2016 om 13:16

NOC*NSF wilt alleen sporters mee die kans maken op een top 8 plek mee. Om dat te waarborgen zijn er aanvullende eisen op de internationale eisen. Daarom blijven een deel van de aan Nederland toegekende startplaatsen leeg.

Dat ervaring opdoen op zo’n podium voor veel sporters misschien in de toekomst de kansen vergroot wordt m.i. over het hoofd gezien.

En volgens mij is het ook een beetje Hollandse krenterigheid. Een sporter meenemen kost nu eenmaal geld.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair