Mountainbikester Tauber verliest mogelijke wereldbekerzege door val

zondag 26 mei 2019 om 12:02
Mountainbikester Tauber verliest mogelijke wereldbekerzege door val

foto: Cor Vos

Anne Tauber leek op weg om geschiedenis te schrijven in het Tsjechische Nové Město, maar de jonge Nederlandse viel in de tweede wereldbekermanche Cross Country op een cruciaal moment. Ze reed op dat moment in leidende positie. De zege ging uiteindelijk naar wereldkampioene Kate Courtney.

Tauber maakte al indruk in de eerste wereldbekermanche in het Duitse Albstadt, door lange tijd op de tweede plaats te rijden. Ze leek op weg naar een podiumplaats, maar een valpartij gooide toen roet in het eten. Ook in het Tsjechische Nové Město schoot ze als een komeet uit de startblokken, waardoor ze samen met wereldkampioene Kate Courtney, Rebecca McConnell, Sina Frei en Jolanda Neff wist weg te rijden.

Tauber maakt indruk 
In Albstadt was Courtney nog superieur, maar in Nové Město waren de rollen omgedraaid. Ditmaal waren het Tauber en Neff die indruk maakten. Tauber maakte de sterkste indruk op de beklimmingen, terwijl Neff over een surplus aan techniek beschikte. De twee rensters wisten na verloop van tijd Courtney, Frei en McConnell te lossen. Kregen we een tweestrijd om de overwinning?

Ja dat kregen we, maar niet tussen Tauber en Neff. De Zwitserse blies zichzelf namelijk op in haar poging de Nederlandse te volgen. Neff werd ingerekend en achtergelaten door Courtney, die duidelijk haar tweede adem had gevonden. Ze wist haar achterstand te verkleinen tot slechts negen seconden. Maar Tauber was niet van plan om haar koppositie zomaar af te geven.

Tauber versus Courtney, maar val nekt Nederlandse 
De 23-jarige renster uit Oranjewoud versnelde zelfs, waardoor ze de slotronde inging met een voorsprong van elf seconden op een flink grimassende Courtney, die op karakter bleef doorbeuken. We leken een nagelbijtende finale te krijgen, maar plots was Tauber niet meer te zien. De Nederlandse kwam namelijk ten val, waarna haar derailleur niet meer optimaal functioneerde.

Hierdoor zakte ze weg naar plaats zes. Courtney kreeg dan weer een vrije doortocht naar een nieuwe wereldbekerzege. De Amerikaanse won uiteindelijk voor McConnell en Haley Smith. Anne Terpstra finishte als eerste Nederlandse op de zevende plaats, wat nét niet genoeg was om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Geen historische zege 
Een ontgoochelde Tauber kwam als tiende binnen. Nog nooit heeft een Nederlandse mountainbikester een wereldbekermanche gewonnen. Tauber leek goed op weg, maar ze zal dus nog even moeten wachten op haar eerste overwinning in de Wereldbeker.

Uitslag wereldbekermanche flag-cz Nové Město
1. flag-us Kate Courtney in 1:27:31
2. flag-au Rebecca McConnell op 36s
3. flag-ca Haley Smith op 42s
4. flag-ch Sina Frei op 45s
5. flag-dk Malene Degn op 1m33s
6. flag-ch Linda Indergand op 1m34s
7. flag-nl Anne Terpstra op 2m01s
8. flag-ch Jolanda Neff op 2m13s
9. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot op 2m26s
10. flag-nl Anne Tauber op 2m38s

Dit artikel delen:

5 Reacties

HennieK 26 mei 2019 om 12:18

Edit: Klopt, aangepast

0
vanSpringel 26 mei 2019 om 12:58

Over pech gesproken. Dit was echt f◘ck !

0
deluxe 26 mei 2019 om 12:58

Zonder pech had ze hier gewonnen. T zit eraan te komen!

0
Olly 26 mei 2019 om 14:27

Vallen is niet altijd pech. Zonder val had ze idd gewonnen. Duidelijk de sterkste. Leuke wedstrijd om te kijken verder.

0
Cunego 26 mei 2019 om 19:16

Ja als als…. Pech hoort bij de sport!
Ook Courtney had pech. Lekke band waardoor ze meer dan halve minuut moest dichten. Kwam toch heel snel opzetten. Al bleef ze wel wat hangen op het laatste…

Ach de zege zit eraan te komen voor Tauber. Heeft duidelijk een stap gezet dit jaar.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone